TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/

Αύξηση 36% στις τιμές του ελαιολάδου σε σχέση με το 2014

Πήγαινε κάτω

Αύξηση 36% στις τιμές του ελαιολάδου σε σχέση με το 2014

Δημοσίευση από ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM Την / Το Σαβ 12 Σεπ - 21:37Συνεχίστηκε με καλές προοπτικές το διεθνές εμπόριο ελαιολάδου και πυρηνελαίου, αλλά και επιτραπέζιων ελιών, κατά τους οκτώ πρώτους μήνες της νέας εμπορικής περιόδου 2014/15, δηλαδή από τον Οκτώβριο 2014 έως το Μάιο 2015, γεγονός που είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών παραγωγού, οι οποίες κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Αναλυτικά, σύμφωνα με ανάλυση των επικαιροποιημένων διαθέσιμων στοιχείων από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΣΕ), σε σχέση με το προηγούμενο έτος οι εισαγωγές ελαιολάδου και πυρηνελαίου ήταν υψηλότερες κατά 12% στην Ιαπωνία (όπου υπήρξε ισχυρή αύξηση το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2015). Οι εισαγωγές στις ΗΠΑ παρέμειναν σταθερές, καθώς μετά τις μειώσεις του Μαρτίου και του Απριλίου ακολούθησαν αυξήσεις το Μάιο και τον Ιούνιο. Επίσης οι εισαγωγές της Κίνας παρέμειναν σταθερές, όπου άρχισαν να αυξάνονται το Φεβρουάριο του 2015.
Αντίθετα, οι εισαγωγές πηγαίνουν συνεχώς προς τα κάτω στην Αυστραλία (-16 υπολογιστή από το Νοέμβριο του 2014), τον Καναδά (-12 pc) και τη Βραζιλία (-4 pc), η οποία σημείωσε μεγάλη μείωση το Μάιο και τον Ιούνιο. Τέλος, μέσα από την περίοδο των οκτώ μηνών, από Οκτώβριος 2015-Μάιος 2015, οι εισαγωγές ήταν χαμηλότερες στη Ρωσία (-26 pc).
Όσον αφορά στα στοιχεία για τα ελαιοπαραγωγά κράτη – μέλη της Ε.Ε., σχετικά με τον Ιούνιο 2015 δεν ήταν διαθέσιμα κατά την έκδοση του τελευταίου ενημερωτικού δελτίου του ΔΣΕ, αλλά τα στοιχεία για τους πρώτους οκτώ μήνες της σεζόν 2014/15 δείχνουν μια αύξηση της τάξης του 11% στις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις και 253% σε εισαγωγές εκτός Ε.Ε. σε σύγκριση με την ίδια περίοδο μια σεζόν νωρίτερα.
Σημειώνεται πως λόγω της μεγάλης πτώσης της παραγωγής σε Ισπανία και Ιταλία, οι εισαγωγές εκτός Ε.Ε. και από τις δύο χώρες αυξήθηκαν, ιδίως από την Τυνησία (1.271% και 326%, αντίστοιχα) σε σύγκριση με μια σεζόν νωρίτερα. Πρόκειται για μια ανοδική κίνηση που ξεκίνησε από το Δεκέμβριο του 2014, πριν από την αλλαγή του σχετικού κανονισμού της Ε.Ε. για την επιβολή μηδενικού δασμολογικού καθεστώτος, η οποία συνδέεται με τη μεγάλη άνοδο της παραγωγής που σημειώθηκε στην Τυνησία για την καλλιεργητική περίοδο 2014/15.

Η παγκόσμια αγορά επιτραπέζιας ελιάς
Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του καλλιεργητικού έτους 2014/15, δηλαδή από Οκτώβριο 2014 έως Ιούνιο 2015, οι εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών ήταν υψηλότερες στις Ηνωμένες Πολιτείες (14%) και τη Βραζιλία (2%) σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Στην περίπτωση της Αυστραλίας, οι εισαγωγές κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση, με πτώση κατά 13% από το Νοέμβριο του 2014. Το ίδιο ισχύει και για τον Καναδά (-1%).
Τα στοιχεία για τη Ρωσία είναι διαθέσιμα μόνο για τους οκτώ μήνες, από Οκτώβριο 2014 έως Μάιο 2015, και δείχνουν μια σταθερή μείωση των εισαγωγών (-14% από το Δεκέμβριο του 2014).
Κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, τα στοιχεία για τον Ιούνιο 2015 δεν ήταν διαθέσιμα για την Ε.Ε., αλλά και κατά τους πρώτους οκτώ μήνες της σεζόν 2014/15, τόσο οι εντός της Ε.Ε. εξαγορές όσο και οι εκτός της Ε.Ε. εισαγωγές, αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2013/14.

Οι τιμές παραγωγού για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Όσον αφορά στην εξέλιξη των τιμών παραγωγού για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στις ελαιοπαραγωγές μεσογειακές χώρες μέλη του ΔΣΕ, η κατάσταση για την Ελλάδα έχει ως εξής:
Οι τιμές παραγωγού ήταν υψηλές κατά τους τελευταίους μήνες, σπάζοντας το φράγμα των τριών ευρώ/kg την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2015. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί σε υψηλά επίπεδα και βρίσκονται στα 3,54 ευρώ/ kg μέχρι το τέλος του Αυγούστου, 36% υψηλότερες από ό,τι την ίδια περίοδο μια εποχή νωρίτερα.

Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο
Οι τιμές παραγωγού για το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο έχουν χτυπήσει τα υψηλότερα επίπεδα για την υπό εξέταση περίοδο. Στην Ισπανία ήταν στα ευρώ 3,75/kg στα τέλη Αυγούστου 2015, αυξημένες κατά 45% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους συγκομιδής. Στην Ιταλία, οι τιμές διαμορφώθηκαν στα ευρώ 3,93/ kg στα τέλη Αυγούστου 2015, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση 60% από περίοδο σε περίοδο. Ως συνήθως, οι ιταλικές τιμές είναι υψηλότερες από τις ισπανικές. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία τιμών για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντος.
Στο τέλος του Αυγούστου 2015, η τιμή του εξευγενισμένου ελαιολάδου (ευρώ 3,75/kg) και του έξτρα παρθένου ελαιολάδου (ευρώ 4,19/kg) διέφεραν κατά ευρώ 0,44/kg στην Ισπανία. Στην Ιταλία, η διαφορά στην τιμή μεταξύ των δύο κατηγοριών είναι πολύ ευρύτερη (ευρώ 1,60/kg).

*tharrosnews.gr
Εκεί ψηλά που βρίσκεσαι, που κατοικείς, πατέρα.
Η σκέψη σου θα ακολουθεί για πάντα το καλό μου.
avatar
ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM
Διαχειριστής

Χώρα Χώρα : Greece
Φύλλο Φύλλο : Άντρας
Όνομα : Βασίλης
Τόπος Τόπος : Γαργαλιάνοι Μεσσηνίας
Ηλικία Ηλικία : 39
Δημοσιεύσεις Δημοσιεύσεις : 41153
Έλαβες ευχαριστώ Έλαβες ευχαριστώ : 320
Browser Browser :

https://www.facebook.com//groups/trelostwnfm.forumgreek/ https://twitter.com/Trelostwnfm

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης