ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
TrelosTwnFm-News :: ΣΥΝΤΑΓΕΣ :: Γλυκά
Σελίδα 1 από 1
ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Επειδή το τσουρέκι μου αρέσει πάρα πολύ (από μικρό παιδί δηλαδή) απορούσα αν υπάρχει τρόπος να το φτιάξει κάποιος χωρίς βούτυρο και αυγά.... Αντί για βούτυρο σκέφτηκα ότι μάλλον απλά βάζουμε μαργαρίνη (π.χ. βιτάμ) αλλά να που γίνεται μάλιστα με ελαιόλαδο!! Μου έκανε εντύπωση... Οπότε φυσικά το ανεβάζω εδώ για όσους θέλουν να νηστέψουν απολαμβάνοντας και μια φετούλα τσουρέκι...
ΥΛΙΚΑ για 4 μέτρια τσουρέκια
1 φλ. νερό, χλιαρό
3 φακελάκια μαγιά, σε σκόνη
1 κ.σ. ζάχαρη
4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
140 ml έ.π. ελαιόλαδο
½ λίτρο φρέσκος χυμός πορτοκάλι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
180 γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
2 κ.γ. μαχλέπι τριμμένο
½ κ.γ. αλάτι
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
γάλα ή αβγό για την επάλειψη (προαιρετικά)
περίπου 200 γρ. αμύγδαλο φιλέ, για το γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε το προζύμι: Σε μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε τον χυλό. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει.
Ρίχνουμε σε μια μεγάλη λεκάνη το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το μαχλέπι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το προζύμι, ανακατεύουμε καλά κι αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, πλάθοντας ταυτόχρονα με το χέρι μέχρι να ενσωματωθεί όλο και να πάρουμε μια συνεκτική ζύμη. Τη λαδώνουμε ελαφρώς και την βάζουμε μέσα σ’ ένα μεγάλο μπολ. Σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
Μόλις σηκωθεί η ζύμη, την ξεφουσκώνουμε απαλά, τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη και την πλάθουμε σε σχήματα (κοτσίδες, σαλίγκαρους κ.λπ). Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε λαμαρίνες φούρνου (ανά δύο) στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα με πετσέτα για άλλα 20 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC – 180οC. Χτυπάμε το αβγό ή το γάλα και αλείφουμε τα τσουρέκια, αν θέλουμε, προκειμένου να γυαλίσουν. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 30 λεπτά.
Tips
Ολα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Αν η ζύμη μας είναι πολύ μαλακή και κολλάει στα χέρια, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι (το πολύ 100 γρ. επιπλέον).
Μπορούμε, αν θέλουμε, να βάλουμε και 1 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη για να προσδώσουμε άρωμα στο τσουρέκι.
ΥΛΙΚΑ για 4 μέτρια τσουρέκια
1 φλ. νερό, χλιαρό
3 φακελάκια μαγιά, σε σκόνη
1 κ.σ. ζάχαρη
4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
140 ml έ.π. ελαιόλαδο
½ λίτρο φρέσκος χυμός πορτοκάλι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
180 γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
2 κ.γ. μαχλέπι τριμμένο
½ κ.γ. αλάτι
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
γάλα ή αβγό για την επάλειψη (προαιρετικά)
περίπου 200 γρ. αμύγδαλο φιλέ, για το γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε το προζύμι: Σε μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε τον χυλό. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει.
Ρίχνουμε σε μια μεγάλη λεκάνη το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το μαχλέπι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το προζύμι, ανακατεύουμε καλά κι αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, πλάθοντας ταυτόχρονα με το χέρι μέχρι να ενσωματωθεί όλο και να πάρουμε μια συνεκτική ζύμη. Τη λαδώνουμε ελαφρώς και την βάζουμε μέσα σ’ ένα μεγάλο μπολ. Σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
Μόλις σηκωθεί η ζύμη, την ξεφουσκώνουμε απαλά, τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη και την πλάθουμε σε σχήματα (κοτσίδες, σαλίγκαρους κ.λπ). Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε λαμαρίνες φούρνου (ανά δύο) στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα με πετσέτα για άλλα 20 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC – 180οC. Χτυπάμε το αβγό ή το γάλα και αλείφουμε τα τσουρέκια, αν θέλουμε, προκειμένου να γυαλίσουν. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 30 λεπτά.
Tips
Ολα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Αν η ζύμη μας είναι πολύ μαλακή και κολλάει στα χέρια, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι (το πολύ 100 γρ. επιπλέον).
Μπορούμε, αν θέλουμε, να βάλουμε και 1 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη για να προσδώσουμε άρωμα στο τσουρέκι.
ΜΗΔΕΙΑ- Συντονιστής
- Χώρα :
Φύλλο :
Τόπος : Θεσσαλονίκη
Ηλικία : 49
Δημοσιεύσεις : 2153
Έλαβες ευχαριστώ : 64
Browser :
TrelosTwnFm-News :: ΣΥΝΤΑΓΕΣ :: Γλυκά
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
|
|
Τετ 2 Αυγ - 11:19 από briskyten
» Ο ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM παντρεύεται !
Τετ 3 Μάης - 9:11 από vidhayakji79
» Το FIFA World έρχεται στο PC
Πεμ 27 Απρ - 12:42 από sneakyforetell
» Τα UK charts της εβδομάδας
Τετ 26 Απρ - 5:33 από sneakyforetell
» Trailer για το νέο Need for Speed
Τετ 26 Απρ - 5:31 από sneakyforetell
» Εκλογές 2023 : Πόσες ημέρες άδειας δικαιούνται οι εργαζόμενοι
Δευ 24 Απρ - 17:20 από georgeharrison
» Συνελήφθη γυναίκα σε χωριό του Αγρινίου – Φέρεται να απείλησε νεαρό με κυνηγετικό όπλο
Δευ 24 Απρ - 15:44 από georgeharrison
» J2US: Ο Πασχάλης Τερζής έκανε την μεγάλη έκπληξη – «Έσπασαν» Εύη Δρούτσα και Δέσποινα Βανδή
Δευ 24 Απρ - 15:42 από georgeharrison
» Λευκές ελιές: Μια σπάνια ποικιλία ελιάς με καταγωγή από τα αρχαία χρόνια
Δευ 24 Απρ - 15:41 από georgeharrison
» Ο άγνωστος ιαματικός πλούτος της Ελλάδας.Οι 90 Ιαματικές Πηγές,9 στην Αιτωλοακαρνανία
Δευ 24 Απρ - 15:33 από georgeharrison
» Λαμία: Έκκληση για αίμα 0 ρέζους αρνητικό
Τετ 22 Φεβ - 10:47 από chotabhai807
» Βραβεύθηκαν Λουξ και Καλλιμάνης από την Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ
Παρ 16 Δεκ - 15:00 από faxedasto
» Συλλέγουν πλαστικά καπάκια για παιδιά με αναπηρία
Δευ 13 Ιουν - 14:33 από langasur
» Μπήκε σε κομμωτήριο και προσπάθησε να δολοφονήσει τον ιδιοκτήτη
Τετ 23 Μαρ - 13:26 από stuffkharb
» Άρτα: Έκκληση για να ξανασταθεί 21χρονος στα πόδια του
Δευ 11 Οκτ - 16:04 από manikkmanikk62
» ooVoo - chat and voip
Παρ 9 Οκτ - 22:37 από roundcubethirteen
» Για σένα τραγουδώ --- Γιάννης Πουλόπουλος. HD.
Κυρ 4 Δεκ - 15:54 από manolissp
» Eνα ταξίδι --- RONI IRON Feat. Charitini (Tripes Tribute). HD.
Κυρ 6 Νοε - 20:08 από manolissp
» Grrek Filiko Forum
Κυρ 30 Οκτ - 19:31 από akritas
» Moby - Porcelain (Official Video)
Κυρ 23 Οκτ - 21:04 από manolissp
» Moby 'Why Does My Heart Feel So Bad?' - Official video
Κυρ 23 Οκτ - 21:01 από manolissp
» ♛♛♛ Imany – Don't be so shy (Filatov & Karas Remix) ♛♛♛
Κυρ 23 Οκτ - 20:57 από manolissp
» ~Αχ βρε ζωή~ Νίκος Οικονομίδης ♬♪
Παρ 21 Οκτ - 20:01 από manolissp
» The Olympians - Istoria (Ιστορία)
Παρ 21 Οκτ - 17:26 από manolissp
» olympians --o tropos
Παρ 21 Οκτ - 17:20 από manolissp
» Ελένη Δήμου ~ Δεν με νοιάζει
Παρ 21 Οκτ - 17:17 από manolissp
» Μια γυναίκα μόνο ξέρει - Καίτη Γκρέυ
Παρ 21 Οκτ - 17:10 από manolissp
» ΟΤΙ ΑΓΑΠΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ-HD
Παρ 21 Οκτ - 17:06 από manolissp
» ΓΙΑ ΠΟΥ ΤΟ'ΒΑΛΕΣ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ- ΟΡΦΕΑΣ ΠΕΡΙΔΗΣ
Παρ 21 Οκτ - 16:58 από manolissp
» Ζαφείρης Μελάς - Γαμώ την Καλοσύνη μου (Νew 2011)
Παρ 21 Οκτ - 16:54 από manolissp