ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ (μαλακά)
TrelosTwnFm-News :: ΣΥΝΤΑΓΕΣ :: Γλυκά
Σελίδα 1 από 1
ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ (μαλακά)
Για μένα τα μουστοκούλουρα είναι ό,τι πιο ελληνικό και παραδοσιακό μπορώ να φανταστώ .... Άρωμα και γεύση που δεν μπορώ να σχετίσω με κάτι άλλο από Ελλάδα, σπίτι, ζεστασιά....
Είναι ουσιαστικά ένα απλό κουλουράκι αλλά έχω φάει μουστοκούλουρα που δυστυχώς απλά δεν αξίζουν την ονομασία τους... Όσο απλό όμως και να είναι, αν δεν τα πετύχει κάποιος σε γεύση και υφή.... είναι ό,τι πιο βαρετό και άγευστο.
Είναι συνταγή για μαλακά μουστοκούλουρα που φτιάχνονται με πετιμέζι. Πανεύκολα και πεντανόστιμα.
ΥΛΙΚΑ
4 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (1 πακετάκι 500 γρ.)
1 κ.γ. σόδα
1/4 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. κανέλλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλο
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. κακάο (προαιρετικά)
1/2 κούπα αραβοσιτέλαιο (προσωπικά φυσικά συνιστώ ελαιόλαδο για γεύση και άρωμα!!)
1 κούπα πετιμέζι
2 κ.σ. κονιάκ
2 κ.σ. χυμό λεμονιού (1/2 λεμόνι περίπου)
4 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού (1/2 πορτοκάλι περίπου)
Προσωπικά προτείνω: προσθέστε χοντροκομμένα καρύδια ή / και μαύρες σταφίδες.... γιαμ!!!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1) Κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά σε μία λεκανίτσα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υγρά υλικά και χτυπάμε ίσα να ανακατευτούν λιγάκι. Ρίχνουμε τα υγρά στη λεκάνη με το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι σιγά σιγά μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Ίσως χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο αλευράκι. Προσοχή μην το παρακάνουμε!
2) Ανάβουμε το φούρνο στους 180 με αντιστάσεις πάνω-κάτω για να προθερμαίνεται. Στρώνουμε λαδόχαρτο στο μεγάλο ταψί του φούρνου, παίρνουμε από τη ζύμη ένα κομματάκι σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε τα μουστοκούλουρα σε σχήμα σαλιγκαριού. Αφήνουμε αρκετό κενό ανάμεσα γιατί θα φουσκώσουν!
3) Όταν προθερμανθεί ο φούρνος βάζουμε το ταψί και ψήνουμε στη χαμηλή σχάρα για 20 λεπτά. Αφού ψηθούν τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά και μετά τα βάζουμε σε σακουλάκι, κλείνοντας τα, για να διατηρηθούν μαλακά.
Λίγα μυστικά ακόμα
Όσο περιμένετε να ετοιμαστεί η πρώτη φουρνιά, σκεπάστε τη ζύμη να μην ξεραθεί, γιατί δε θα πλάθεται εύκολα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαλακό αλεύρι προσθέτοντας όμως για κάθε κούπα 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ.
Αν τα θέλετε πιό γλυκά μπορείτε να προσθέσετε 1/2 κούπα ζάχαρη. Σε αυτή την περίπτωση κατά την παρασκευή χτυπήστε την καλά με το λάδι μέχρι να διαλυθεί. Η γνώμη μου όμως είναι πως δεν χρειάζεται έξτρα ζάχαρη.
Σε όσους τα έχω προσφέρει δεν μπορούν να πιστέψουν ότι τα έφτιαξα με τα χεράκια μου! Είναι τόσο τέλεια και σε γεύση και σε εμφάνιση! Καλή επιτυχία σε όσους δοκιμάσουν να τα φτιάξουν.
Είναι ουσιαστικά ένα απλό κουλουράκι αλλά έχω φάει μουστοκούλουρα που δυστυχώς απλά δεν αξίζουν την ονομασία τους... Όσο απλό όμως και να είναι, αν δεν τα πετύχει κάποιος σε γεύση και υφή.... είναι ό,τι πιο βαρετό και άγευστο.
Είναι συνταγή για μαλακά μουστοκούλουρα που φτιάχνονται με πετιμέζι. Πανεύκολα και πεντανόστιμα.
ΥΛΙΚΑ
4 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (1 πακετάκι 500 γρ.)
1 κ.γ. σόδα
1/4 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. κανέλλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλο
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. κακάο (προαιρετικά)
1/2 κούπα αραβοσιτέλαιο (προσωπικά φυσικά συνιστώ ελαιόλαδο για γεύση και άρωμα!!)
1 κούπα πετιμέζι
2 κ.σ. κονιάκ
2 κ.σ. χυμό λεμονιού (1/2 λεμόνι περίπου)
4 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού (1/2 πορτοκάλι περίπου)
Προσωπικά προτείνω: προσθέστε χοντροκομμένα καρύδια ή / και μαύρες σταφίδες.... γιαμ!!!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1) Κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά σε μία λεκανίτσα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υγρά υλικά και χτυπάμε ίσα να ανακατευτούν λιγάκι. Ρίχνουμε τα υγρά στη λεκάνη με το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι σιγά σιγά μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Ίσως χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο αλευράκι. Προσοχή μην το παρακάνουμε!
2) Ανάβουμε το φούρνο στους 180 με αντιστάσεις πάνω-κάτω για να προθερμαίνεται. Στρώνουμε λαδόχαρτο στο μεγάλο ταψί του φούρνου, παίρνουμε από τη ζύμη ένα κομματάκι σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε τα μουστοκούλουρα σε σχήμα σαλιγκαριού. Αφήνουμε αρκετό κενό ανάμεσα γιατί θα φουσκώσουν!
3) Όταν προθερμανθεί ο φούρνος βάζουμε το ταψί και ψήνουμε στη χαμηλή σχάρα για 20 λεπτά. Αφού ψηθούν τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά και μετά τα βάζουμε σε σακουλάκι, κλείνοντας τα, για να διατηρηθούν μαλακά.
Λίγα μυστικά ακόμα
Όσο περιμένετε να ετοιμαστεί η πρώτη φουρνιά, σκεπάστε τη ζύμη να μην ξεραθεί, γιατί δε θα πλάθεται εύκολα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαλακό αλεύρι προσθέτοντας όμως για κάθε κούπα 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ.
Αν τα θέλετε πιό γλυκά μπορείτε να προσθέσετε 1/2 κούπα ζάχαρη. Σε αυτή την περίπτωση κατά την παρασκευή χτυπήστε την καλά με το λάδι μέχρι να διαλυθεί. Η γνώμη μου όμως είναι πως δεν χρειάζεται έξτρα ζάχαρη.
Σε όσους τα έχω προσφέρει δεν μπορούν να πιστέψουν ότι τα έφτιαξα με τα χεράκια μου! Είναι τόσο τέλεια και σε γεύση και σε εμφάνιση! Καλή επιτυχία σε όσους δοκιμάσουν να τα φτιάξουν.
ΜΗΔΕΙΑ- Συντονιστής
- Χώρα :
Φύλλο :
Τόπος : Θεσσαλονίκη
Ηλικία : 49
Δημοσιεύσεις : 2153
Έλαβες ευχαριστώ : 64
Browser :
TrelosTwnFm-News :: ΣΥΝΤΑΓΕΣ :: Γλυκά
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
|
|
Τετ 2 Αυγ - 11:19 από briskyten
» Ο ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM παντρεύεται !
Τετ 3 Μάης - 9:11 από vidhayakji79
» Το FIFA World έρχεται στο PC
Πεμ 27 Απρ - 12:42 από sneakyforetell
» Τα UK charts της εβδομάδας
Τετ 26 Απρ - 5:33 από sneakyforetell
» Trailer για το νέο Need for Speed
Τετ 26 Απρ - 5:31 από sneakyforetell
» Εκλογές 2023 : Πόσες ημέρες άδειας δικαιούνται οι εργαζόμενοι
Δευ 24 Απρ - 17:20 από georgeharrison
» Συνελήφθη γυναίκα σε χωριό του Αγρινίου – Φέρεται να απείλησε νεαρό με κυνηγετικό όπλο
Δευ 24 Απρ - 15:44 από georgeharrison
» J2US: Ο Πασχάλης Τερζής έκανε την μεγάλη έκπληξη – «Έσπασαν» Εύη Δρούτσα και Δέσποινα Βανδή
Δευ 24 Απρ - 15:42 από georgeharrison
» Λευκές ελιές: Μια σπάνια ποικιλία ελιάς με καταγωγή από τα αρχαία χρόνια
Δευ 24 Απρ - 15:41 από georgeharrison
» Ο άγνωστος ιαματικός πλούτος της Ελλάδας.Οι 90 Ιαματικές Πηγές,9 στην Αιτωλοακαρνανία
Δευ 24 Απρ - 15:33 από georgeharrison
» Λαμία: Έκκληση για αίμα 0 ρέζους αρνητικό
Τετ 22 Φεβ - 10:47 από chotabhai807
» Βραβεύθηκαν Λουξ και Καλλιμάνης από την Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ
Παρ 16 Δεκ - 15:00 από faxedasto
» Συλλέγουν πλαστικά καπάκια για παιδιά με αναπηρία
Δευ 13 Ιουν - 14:33 από langasur
» Μπήκε σε κομμωτήριο και προσπάθησε να δολοφονήσει τον ιδιοκτήτη
Τετ 23 Μαρ - 13:26 από stuffkharb
» Άρτα: Έκκληση για να ξανασταθεί 21χρονος στα πόδια του
Δευ 11 Οκτ - 16:04 από manikkmanikk62
» ooVoo - chat and voip
Παρ 9 Οκτ - 22:37 από roundcubethirteen
» Για σένα τραγουδώ --- Γιάννης Πουλόπουλος. HD.
Κυρ 4 Δεκ - 15:54 από manolissp
» Eνα ταξίδι --- RONI IRON Feat. Charitini (Tripes Tribute). HD.
Κυρ 6 Νοε - 20:08 από manolissp
» Grrek Filiko Forum
Κυρ 30 Οκτ - 19:31 από akritas
» Moby - Porcelain (Official Video)
Κυρ 23 Οκτ - 21:04 από manolissp
» Moby 'Why Does My Heart Feel So Bad?' - Official video
Κυρ 23 Οκτ - 21:01 από manolissp
» ♛♛♛ Imany – Don't be so shy (Filatov & Karas Remix) ♛♛♛
Κυρ 23 Οκτ - 20:57 από manolissp
» ~Αχ βρε ζωή~ Νίκος Οικονομίδης ♬♪
Παρ 21 Οκτ - 20:01 από manolissp
» The Olympians - Istoria (Ιστορία)
Παρ 21 Οκτ - 17:26 από manolissp
» olympians --o tropos
Παρ 21 Οκτ - 17:20 από manolissp
» Ελένη Δήμου ~ Δεν με νοιάζει
Παρ 21 Οκτ - 17:17 από manolissp
» Μια γυναίκα μόνο ξέρει - Καίτη Γκρέυ
Παρ 21 Οκτ - 17:10 από manolissp
» ΟΤΙ ΑΓΑΠΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ-HD
Παρ 21 Οκτ - 17:06 από manolissp
» ΓΙΑ ΠΟΥ ΤΟ'ΒΑΛΕΣ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ- ΟΡΦΕΑΣ ΠΕΡΙΔΗΣ
Παρ 21 Οκτ - 16:58 από manolissp
» Ζαφείρης Μελάς - Γαμώ την Καλοσύνη μου (Νew 2011)
Παρ 21 Οκτ - 16:54 από manolissp