TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/
TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/

Θεσσαλονίκη: Ορατότης μηδέν... στην αγορά

Πήγαινε κάτω

Θεσσαλονίκη: Ορατότης μηδέν... στην αγορά Empty Θεσσαλονίκη: Ορατότης μηδέν... στην αγορά

Δημοσίευση από dimitris kalligas Δευ 9 Ιουλ - 10:02

«Σήμερα κλείνουμε οριστικά υπό το βάρος της κρίσης μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας. Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείξατε…». Με λίγες γραμμές ο Θεσσαλονικιός έμπορος –ένας από τους δεκάδες που βάζουν καθημερινά λουκέτο στο κέντρο της πόλης και την ευρύτερη περιοχή- αποχαιρετά τους πελάτες του. Κολλά το λιτό σημείωμα στη βιτρίνα του καταστήματός του στο οποίο επένδυσε πολλά (καθώς βρισκόταν σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία του κέντρου) και κατεβάζει τα ρολά. Το εγχείρημά του δεν έχει πλέον ελπίδα. Μαζί με αυτόν έχασαν τη δουλειά τους πέντε εργαζόμενοι. Και δεν είναι ο μόνος αφού πλέον τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται έχοντας πάρει μορφή επιδημίας όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.

Προβληματισμένος και απογοητευμένος από την κατάσταση στην αγορά, η οποία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο είναι ο Παντελής Φιλιππίδης, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Φοβάται πως φέτος τα λουκέτα θα είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι (το 2011 έκλεισαν πάνω από 68.000 καταστήματα και βρέθηκαν στην ανεργία 137.000 άτομα που απασχολούνταν στο εμπόριο) και η κατάσταση θα επιδεινωθεί όχι μόνο για την αγορά αλλά και για την ελληνική οικονομία, αφού το κράτος πλέον δε θα μπορεί να εισπράττει φόρους. Χιλιάδες επιχειρήσεις θα έχουν κλείσει και ακόμη περισσότερες θα φυτοζωούν.

Χωρίς ελπίδα

Φως στο τούνελ δε διαφαίνεται όσο οι στρόφιγγες της τραπεζικής χρηματοδότησης παραμένουν κλειστές (σ.σ. το 2011 η ετήσια μεταβολή της χρηματοδότησης διαμορφώθηκε στο -6% και συνεχίζει να μειώνεται) κι όσο διαρκούν η διακοπή της ασφαλιστικής κάλυψης φορτίων προς την Ελλάδα και η μείωση των ορίων της ασφάλισης των πιστώσεων από το εξωτερικό (σ.σ. σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, μόνο εκ των δυο τελευταίων λόγων περί τις 200.000 μικροεισαγωγικές επιχειρήσεις αδυνατούν σήμερα να αντεπεξέλθουν στις νέες οικονομικές απαιτήσεις).

«Την κόκκινη γραμμή την περάσαμε προ πολλού. Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει ελπίδα», υπογραμμίζει ο κ. Φιλιππίδης σημειώνοντας ότι την τελευταία διετία η αγορά –που κινείται στον… αστερισμό του μνημονίου- έχασε πάνω από το 60% του τζίρου της. Το επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν μια τρομακτική μείωση του τζίρου, αλλά και του όγκου των πωλήσεων στο λιανεμπόριο, κατάσταση που –όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης- επιδεινώνεται κάθε φορά που πατάει το πόδι της στην Ελλάδα η τρόικα των δανειστών. «Η κάθε επίσκεψή της στη χώρα μας στοιχίζει ακριβά στην ελληνική αγορά, αφού μειώνει τον τζίρο έως και 11%, καταγράφοντας στις 12 επίσημες επισκέψεις τους τη διετία 2010-12 συνολικές απώλειες που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ». Και πώς να μη συμβεί αυτό καθώς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΣΘ, στη δραματική συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης έρχεται να προστεθεί –με την έλευση των ελεγκτών- η κακή ψυχολογία και για εκείνους οι οποίοι βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση. Ο ίδιος επιμένει πως αν δε ληφθούν δραστικά μέσα άμεσα τότε η πορεία θα είναι καταστροφική, αφού σήμερα «έχουμε εξαθλιωμένους οικονομικά καταναλωτές και καταναλωτές που έχουν διαθέσιμο εισόδημα αλλά εξαθλιωμένη ψυχολογία».

Δίψα για ρευστό

Κομβικό σημείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η ρευστότητα για την οποία, σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, δεν πρέπει να ακολουθηθούν οι αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος. Ο ίδιος θεωρεί ότι μέρος των δισεκατομμυρίων που θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να κατευθυνθεί απευθείας στο ΕΤΕΑΝ (πρώην ΤΕΜΠΜΕ) και μέσω αυτού να χορηγηθούν ακόμη και ποσά της τάξης των 20.000- 30.000 στις πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που ασφυκτιούν κάτω από το βάρος των χρεών σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, δημόσιο και προμηθευτές. Τα μικροποσά αυτά προτείνεται να διατεθούν γι' αυτές τις υποχρεώσεις, ενώ η χορήγησή τους, σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, δεν πρέπει να γίνει με τραπεζικά κριτήρια «διότι τότε δε θα δικαιούται κανείς χρηματοδότηση, αφού σχεδόν όλοι είναι στον Τειρεσία».

Οι εκπτώσεις

Ψαλιδισμένες ελπίδες στην αγορά δημιουργούν οι εκπτώσεις που αρχίζουν αύριο και συμπίπτουν με την 13η επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα. Η προηγούμενη έλευσή της είχε γίνει κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, όταν η πτώση του τζίρου κινήθηκε κατά μέσο όρο στο 43% με απώλεια εσόδων για την αγορά της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Στη Θεσσαλονίκη, πάντως, οι μειώσεις τιμών θα κινούνται στο 40%-50%, αν και σε αυτούς τους ρυθμούς κινείται ήδη μεγάλο μέρος των εμπορικών καταστημάτων τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

Ο Κ. Χατζηδάκης

Η κατάσταση στην αγορά είναι ένα από τα αγκάθια που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος την επόμενη βδομάδα θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον επίτροπο για την περιφερειακή Ανάπτυξη Γιοχάνες Χάαν. Μαζί του θα συζητήσει τρόπους για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία. Ο κ. Χατζηδάκης –στον οποίο στηρίζεται εν πολλοίς το στοίχημα της επανεκκίνησης της οικονομίας λόγω των αυξημένων αρμοδιοτήτων του- έχει θέσει την ενίσχυση της ρευστότητας και της επιχειρηματικότητας μεταξύ των βασικών αξόνων της πολιτικής του υπουργείου του, τους οποίους περιέγραψε την περασμένη βδομάδα από το βήμα του συνεδρίου του Economist. «Αγορά χωρίς χρήματα είναι σαν μια βρύση χωρίς νερό», παραδέχεται ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος προτίθεται να επιδιώξει τη δημιουργία ενός νέου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, με στήριξη και από ευρωπαϊκούς πόρους. Γνωρίζει επίσης πως η κατάσταση δε θα βελτιωθεί αν δεν ολοκληρωθεί το ταχύτερο η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αν δεν επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες κι αν δεν εξοφληθούν οι υποχρεώσεις –ύψους πλέον των 6,8 δισ. ευρώ- του ελληνικού Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Και πιστεύει ότι καθοριστικής σημασίας για την οικονομία είναι η επίσπευση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, οι διορθώσεις για την καλύτερη εφαρμογή του ενενδυτικού νόμου, η προσαρμογή του ΕΤΕΑΝ στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων, όπως το μετρό της Θεσσαλονίκης, και η απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.



πηγηagelioforos
dimitris kalligas
dimitris kalligas
Συντονιστής

Χώρα Χώρα : Greece
Φύλλο Φύλλο : Άντρας
Όνομα : ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Τόπος Τόπος : ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ηλικία Ηλικία : 53
Δημοσιεύσεις Δημοσιεύσεις : 545
Έλαβες ευχαριστώ Έλαβες ευχαριστώ : 12
Browser Browser : Θεσσαλονίκη: Ορατότης μηδέν... στην αγορά 41610

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης