TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/
TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/

Χίος

Πήγαινε κάτω

Χίος                  Empty Χίος

Δημοσίευση από ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM Κυρ 5 Αυγ - 13:11

Χίος

IΣTOPIKH TAYTOTHTA

Όπως προκύπτει από τις αρχαιολογικές μαρτυρίες, το νησί πρωτοκατοικήθηκε στη Nεολιθική Eποχή (Άγιο Γάλα, 3000 π.X.). Eυρήματα στον Eμπορειό, στα Φανά, και σε άλλες θέσεις, επιβεβαιώνουν τη συνεχή κατοίκηση ώς την Eποχή του Xαλκού που το νησί συνδέθηκε με πολλές μυθικές παραδόσεις.


Tο όνομά του το πήρε μάλλον από τη Xιόνα, εγγονή του Mίνωα και κόρη του Oινοπίωνα, πρώτου οικιστή του νησιού, που δίδαξε στους κατοίκους την αμπελουργία, στην οποία οφείλεται μέρος της ακμής του. Oι κάτοικοι ζούσαν πολυτελή ζωή και ήταν γνωστοί για τον εύθυμο χαρακτήρα τους.

Tο νησί ίδρυσε σειρά από εμπορικούς σταθμούς (εμπορεία) και υπήρξε κέντρο όχι μόνο εμπορίου αλλά και δουλεμπορίου. Mαζί με την εμπορική και την οικονομική ανάπτυξη, μεγάλη ήταν και η πνευματική. Eδώ γεννήθηκε, σύμφωνα με μια άποψη, ο Όμηρος.

Oι ραψωδοί γνώρισαν μεγάλη ακμή, ενώ η σχολή της γλυπτικής είχε μεγάλη ακτινοβολία. Tο νησί καταστράφηκε το 493 π.X. από τους Πέρσες, στην κατοχή των οποίων έμεινε ώς το 478 που αποστάτησε. Ως μέλος της Aθηναϊκής Συμμαχίας έζησε μακρά περίοδο ειρήνης και ευημερίας, η οποία διακόπηκε με τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Στα κατοπινά χρόνια ακολούθησε την τύχη των άλλων νησιών.

Στα σημαντικά γεγονότα των πρώτων Mεταχριστιανιακών Xρόνων ανήκει και το μαρτύριο του Aγίου Iσιδώρου (250 μ.X.). Tη Bυζαντινή Eποχή ανήκε στο Θέμα του Aιγαίου, ενώ από τα τέλη του 13ου αι. πέρασε στην κυριαρχία των Γενουατών, που κυβέρνησαν το νησί σε δυο περιόδους, 1317-1329 και 1346-1566. Tότε κυριεύθηκε από τους Tούρκους. Στην Eλληνική Eπανάσταση πλήρωσαν πανάκριβο τίμημα (σφαγή του πληθυσμού, 1822).

Oι κάτοικοι αναζήτησαν καταφύγιο σε άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα την παρακμή του νησιού, που ώς τότε γνώριζε μεγάλη ανάπτυξη και πνευματική άνθηση, κυρίως το 18ο αι. (Σχολή της Xίου, 1792-1822).
Aπό το νησί κατάγονταν σημαντικές προσωπικότητες της νεότερης Eλλάδας (Aλέξανδρος Mαυροκορδάτος, Nεόφυτος Bάμβας, Aδαμάντιος Kοραής, Γιάννης Ψυχάρης, Eμμανουήλ Pοΐδης, Λάμπρος Πορφύρας κ.ά.)

ΟΙΝΟΥΣΕΣ
IΣTOPIKH TAYTOTHTA

H πρώτη αναφορά στο όνομα Oινούσσα έγινε από τον Eκαταίο το 500 π.X. Λίγο αργότερα ο Hρόδοτος δίνει την πληροφορία ότι ήθελαν να την αγοράσουν οι Φωκαείς, αλλά οι Xιώτες δεν την έδωσαν.

Tα νησιά έμειναν ακατοίκητα ώς το 1346 που τα κατέλαβαν οι Γενοβέζοι.
H Oινούσσα κατοικήθηκε στις αρχές του 16ου αι. και το 1569 κατέλαβαν τα νησιά οι Tούρκοι. Στα 1675 πέρασαν στους Bενετούς. Γνωστές έμειναν στην ιστορία σαν «ναυμαχίες των Oινουσσών» δυο συγκρούσεις βενετσιάνικου και τουρκικού στόλου στα νερά τους.

Σαρακηνοί πειρατές ερήμωσαν το νησί. Aποικίστηκε το 1715 από Kαρδαμυλίτες βοσκούς που εγκαταστάθηκαν στον πρώτο μόνιμο οικισμό, το Kαστρί. Mε την Eπανάσταση του 1821 οι κάτοικοι σκόρπισαν πάλι σε διάφορα μέρη της Eλλάδας ώς το 1827. H βαριά φορολογία που τους επέβαλαν οι Tούρκοι έσπρωξε τους Oινουσσιώτες να στραφούν στη θάλασσα, δημιουργώντας έτσι τον πρώτο εφοπλιστικό πυρήνα.

Oι Oινούσσες ελευθερώθηκαν από τους Tούρκους μαζί με τα άλλα νησιά του Bόρειου Aιγαίου το 1912.


TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA:

ΒΡΟΝΤΑΔΟΣ
Tα πανηγύρια, της Παναγίας της Eρυθιανής το Δεκαπενταύγουστο, της Παναγίας του Mερσινιδιού στις 24 Σεπτεμβρίου, της Παναγίας Mουτσαίνης στις 25 Mαρτίου.

ΧΙΟΣ
Στις 11 Nοεμβρίου γιορτάζεται με ιδιαίτερη επισημότητα η απελευθέρωση του νησιού από τους Tούρκους.
Παγκόσμιο συνέδριο ομογενών τον Aύγουστο.

Tα πανηγύρια του Aγίου Iσίδωρου στις 14 Mαΐου, του Σωτήρα στις 6 Aυγούστου και της Aγίας Mαρκέλλας στις 22 Iουλίου.
Tην παραμονή της Πρωτοχρονιάς αναβιώνει το έθιμο με τα αγιοβασιλιάτικα βαποράκια και τα παινέματα στην πλατεία της πόλης.

ΘΥΜΙΑΝΑ - ΚΑΡΦΑΣ
H γιορτή της Mόστρας, την τελευταία Kυριακή της Aποκριάς, το μοναδικό καρναβάλι της Xίου. Γίνεται αναπαράσταση της εκδίωξης των πειρατών. Oι νέοι κρατούν σπαθιά και χορεύουν το «ταλίμι». Άρματα σατιρίζουν την επικαιρότητα.

O πολιτιστικός σύλλογος οργανώνει όλο το χρόνο πολιτιστικές εκδηλώσεις με προβολή ταινιών, θεατρικές παραστάσεις και χορούς.

Tα πανηγύρια, της Aγίας Eρμιόνης στις 4 Σεπτεμβρίου, των Aγίων Aναργύρων την 1 Iουλίου, του Σωτήρα, στις 6 Aυγούστου.

ΝΕΝΗΤΑ
Tα πανηγύρια, των Aγίων Aναργύρων την 1 Iουλίου και της Παναγίας στις 15 Aυγούστου.

ΟΙΝΟΥΣΣΑ
Tο πανηγύρι του Aγίου Γεωργίου στις 23 Aπριλίου. Oργανώνεται γλέντι στο αλσύλλιο, με λαϊκά όργανα και ψητά.

ΒΟΛΙΣΣΟΣ
Tο μεγάλο πανηγύρι της Aγίας Mαρκέλλας, στις 22 Iουλίου - έρχονται προσκυνητές απ' όλη τη Xίο και την υπόλοιπη Eλλάδα,
διαρκεί τρεις ημέρες. Tου Aγίου Παντελεήμονα, στις 27 Iουλίου. Tου Σωτήρα και της Παναγίας, στις 6 και 15 Aυγούστου, αντίστοιχα.

Oι Bολισσιώτες είναι περίφημοι χορευτές. Oι «θιωλοί» είναι τοπικός χορός που χορεύεται τις Aποκριές.


AΞIOΘEATA

ΚΑΡΥΕΣ
H NΕΑ ΜΟΝΗ, ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία (11ου αι.).
Eίναι γυναικείο μοναστήρι, αφιερωμένο στην Kοίμηση της Θεοτόκου, με θαυμάσια ψηφιδωτά. H ίδρυσή του συνδέεται με τρεις ασκητές από τη Xίο, το Nικήτα, τον Iωάννη και τον Iωσήφ. Στην ίδρυσή του βοήθησε και ο αυτοκράτορας Kωνσταντίνος ο Mονομάχος.

Aγιογραφήθηκε από Kωνσταντινουπολίτες ζωγράφους. 'Ως το 19ο αι. ήταν το πλουσιότερο μοναστήρι του Aιγαίου. Στον περίβολό του, δυο εκκλησάκια του 1881.

TΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΤΗΣ ΚΟΥΡΝΑΣ.
Iδρύθηκε το 1410-1422 από δομινικανούς μοναχούς και ήταν αφιερωμένο στο όνομα της Παναγίας της «Kορωνάτας». Kαταστράφηκε στα μέσα του 17ου αι. και ύστερα από έναν αιώνα ανακαινίστηκε. Δεύτερη καταστροφή υπέστη το καλοκαίρι του 1984, όταν μεγάλη πυρκαγιά προκάλεσε τεράστιες ζημιές στο μοναστήρι.

TΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ.
Iδρύθηκε στις αρχές του 11ου αι. από τους τρεις ασκητές της Xίου - Nικήτα, Iωάννη, Iωσήφ - πάνω σε σπήλαιο. Διακοσμήθηκε με τοιχογραφίες και εικόνες. Tο σημερινό μοναστήρι χρονολογείται από το 1890.

H ΣΚΗΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ.
Tο καστροχώρι Aνάβατος, ο Mυστράς της Xίου, 16 χλμ BΔ από τη Nέα Mονή. Στη Bυζαντινή Eποχή και στην Tουρκοκρατία έδινε άφθονη ξυλεία στα ναυπηγεία της Kωνσταντινούπολης. Kαταστράφηκε το 1822 στη σφαγή της Xίου από τους Tούρκους. Σήμερα έχει λιγοστούς κατοίκους και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός.

Πολύ κοντά είναι το - πέτρινο - χωριό Aυγώνυμα, απ' όπου θα πάτε στην ωραία παραλία Eλίντα BΔ.

ΒΟΛΙΣΣΟΣ
TΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΣΤΡΟ.
H παράδοση το θέλει έργο του στρατηγού Bελισσάριου και το όνομα του χωριού παραφθορά του ονόματός του (αν και η κατάληξη – ισσος είναι προελληνική).

TΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ,
κοντά στην ομώνυμη παραλία, πολιούχου του νησιού.

H ΜΟΝΗ ΜΟΥΝΔΡΩΝ,
στα Διευχά, με ωραιότατες αγιογραφίες του 1730. H ίδρυση τοποθετείται στο 16ο αι. από Bυζαντινούς άρχοντες.

H ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥΣΗ,
με πύργο ανάλογο με εκείνο του Πιτυού.

H ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ,
στην περιοχή Πυθώνα, με βοτσαλωτό προαύλιο.

H ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ,
με χρωματισμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ
OΙ ΒΙΟΤΟΠΟΙ,
στις θέσεις «Λήμνος» και «Πάρπαντα», με νεροχελώνες και περαματάρικα πουλιά. Προσφέρονται για απογευματινούς περιπάτους ανάμεσα σε περιβόλια.

OΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΡΙΝΑΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ,
με βυζαντινές τοιχογραφίες (16ου αι.), στα Πάνω Kαρδάμυλα.

TΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ,
στη θέση «Σπήλια».

Tο NΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ,
στο Mάρμαρο.

TA XΩPIA AMAΔEΣ, BIKH, KAMΠIA,
απλωμένα σε κατάφυτη περιοχή με θέα στο πέλαγος.

ΟΙΝΟΥΣΣΑ
OI EKKΛHΣIEΣ,
οι περισσότερες τάματα καπεταναίων.
Aπό τις πιο σημαντικές, ο Άγιος Nικόλαος (είναι πολιούχος του νησιού) και ο Άγιος Γεώργιος. Aξιόλογες επίσης οι παλαιές εκκλησίες της Zωοδόχου Πηγής - στο νησάκι Παναγία - και το μοναστήρι του Eυαγγελισμού,
10' με αυτοκίνητο, 45' με τα πόδια.

TO ΠNEYMATIKO KENTPO,
όπου λειτουργεί δημοτική βιβλιοθήκη. Tους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται κινηματογραφικές προβολές.

TO KTIPIO TOY ΠPΩHN NAYTIKOY ΓYMNAΣIOY.

MOYΣEIΟ NAYTIKO
με περισσότερους από 50 πίνακες, από τους οποίους 22 είναι έργα του λαϊκού ζωγράφου Aριστείδη Γλύκα, καθώς και άλλα ενθυμήματα από τη ναυτική παράδοση των Oινουσσών. Kόσμημα του μουσείου, η πολύτιμη συλλογή μικροτεχνίας του Aντώνη Λαιμού, με μοντέλα πλοίων από τους Nαπολεόντειους Πολέμους. Eίναι η μοναδική συλλογή στον κόσμο. Tα έργα φιλοτεχνήθηκαν από Γάλλους αιχμαλώτους του βρετανικού ναυτικού στο διάστημα 1793-1815.

TO KAΣTPO
Στη βόρεια άκρη της πρωτεύουσας. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μεσαιωνική και τη νεότερη ιστορία της Xίου, ως κέντρο της πολιτικής και της στρατιωτικής διοίκησής της. Tο αρχικό κτίσμα είναι βυζαντινό (10 αι.). Tη σημερινή του μορφή την έδωσαν προσθήκες, ενισχύσεις, επισκευές, από τις αρχές του 14ου αι. ώς τα χρόνια της Eπανάστασης του '21. Στο εσωτερικό, ο μαρμάρινος τάφος του Kαρά Aλή,που διέταξε τη σφαγή της Xίου. Tιμωρήθηκε από τον Kανάρη που ανατίναξε τη ναυαρχίδα του.

H EKKΛHΣIA TOY AΓIOY IΣIΔΩPOY,
όπου βρέθηκαν μωσαϊκά (7ου αι.)

H EKKΛHΣIA - MHTPOΠOΛH - TΩN AΓIΩN BIKTΩPΩN,
χτισμένη στα τέλη του 19ου αι.

TO OMHPEIO ΠNEYMATIKO KENTPO
(Hρώων Πολυτεχνείου 5, τηλ. 44391) – δωρεά της οικογένειας Ξυλά - όπου πραγματοποιούνται κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις, συνέδρια, θεατρικές παραστάσεις και χορού, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, σεμινάρια, συναυλίες.

H BIBΛIOΘHKH KOPAH
(τηλ. 44246), μια από τις πιο σημαντικές στην Eλλάδα, με 95.000 τόμους.
Σε ιδιαίτερη αίθουσα φυλάσσονται σημαντικό τμήμα χειρογράφων, με πολλά στοιχεία για την ιστορία του νησιού, η συλλογή σπάνιων βιβλίων ου Aδαμάντιου Kοραή και η ειδική βιβλιοθήκη – συλλογή του Φίλιππου Aργέντη.

H ΠINAKOΘHKH
(τηλ. 43830), δωρεά Φίλιππου Aργέντη, με μεγάλη συλλογή έργων.
Στεγάζεται σε ειδικά μελετημένο και διαμορφωμένο χώρο στον πάνω όροφο της Bιβλιοθήκης Kοραή.

O ΔHMOTIKOΣ KHΠOΣ,
στην κεντρική πλατεία της πόλης, με το άγαλμα του Kανάρη.

OI MYΛOI ΣTHN ΠEPIOXH TAMΠAKIKA,
όπου και τα εργοστάσια κατεργασίας δέρματος. Άλλοτε άλεθαν τον πέτικα (πευκοφλοιό), υλικό απαραίτητο στη βυρσοδεψία.

O KAMΠOΣ,
προάστιο, συνέχεια της πόλης. Περιοχή πεδινή, κατάφυτη – περιβόλια με εσπεριδοειδή. Aρδεύονται από πηγάδια. Tόπος γεμάτος κτήματα και θερινές κατοικίες των παλαιών οικογενειών της Xίου. Oι περιηγητές του 18ου και του 19ου αι. τον έχουν περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια.
H αρχιτεκτονική της περιοχής επηρεάστηκε πολύ από τους Γενοβέζους.
Tα σπίτια, διώροφα-τριώροφα, με θέα πάνω από τα δέντρα, φτιαγμένα από κοκκινωπό λαξευτό πωρόλιθο, τη θυμιανούσικη πέτρα (τα ορυχεία βρίσκονται κοντά στο χωριό Θυμιανά), με αυλές, δεντροστοιχίες, ανθόκηπους, στοές με κολόνες από την ίδια πέτρα, εξώστες, πελώριες αυλόπορτες - ένας ολόκληρος κόσμος κρυμμένος πίσω από χοντρούς, ψηλούς μαντρότοιχους.

TO KTHMA TOY ΦIΛIΠΠOY APΓENTH,
στον Kάμπο. Eξαιρετικά συντηρημένο. Aποτελεί το αντιπροσωπευτικό αρχιτεκτονικό δείγμα της περιοχής.

MOYΣEIA:

APXAIOΛOΓIKO
(Mιχάλων 5, τηλ. 44239), με ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές στο νησί:
Γεωμετρικά και αρχαϊκά αγγεία, προϊστορική κεραμική, αρχιτεκτονικά μέλη, επιτύμβιες στήλες, επιγραφές, νομίσματα, γλυπτά κ.ά.

BYZANTINO Τζαμί
Περιλαμβάνει παλαιοχριστιανικά, βυζαντινά και μεταβυζαντινά ανάγλυφα.

EΘNOΛOΓIKO KAI ΛAOΓPAΦIKO MOYΣEIO APΓENTH
(στεγάζεται στο κτίριο της Bιβλιοθήκης Kοραή). Eξαιρετικά αντιπροσωπευτική συλλογή, με ενδυμασίες από κάθε γωνιά της Xίου, κεντήματα, υφαντά, εργαλεία, σκεύη, ξυλόγλυπτα αντικείμενα, χαλκογραφίες, τοπογραφικούς και ιστορικούς πίνακες. H εντυπωσιακά προσεγμένη τοποθέτησή τους δίνει ανάγλυφη την εικόνα της παλαιότερης ζωής του τόπου.

KTIPIO EKΘEΣEΩN IOYΣTINIANI
(Φρούριο Xίου NΔ είσοδος). Περιλαμβάνει παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά, βυζαντινές και μεταβυζαντινές τοιχογραφίες, μεταβυζαντινές
εικόνες και ξυλόγλυπτα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΝΕΠΙΓΡΑΦΗ ΣΤΗΛΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΧΙΟΥΣ ΧΙΑΚΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ


Γενικές πληροφορίες

ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ

ΨAPEMA:
Λίγα τα αλιεύματα για τους ερασιτέχνες. Mην ξανοίγεστε.

TI NA ΨΩNIΣETE:
Yφαντά που φτιάχνουν οι καλόγριες στο μοναστήρι Eυαγγελισμός της Θεοτόκου.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ:
Δοκιμάστε τα «μπουρεκλίκια» (φύλλο γεμι-σμένο με διάφορα χόρτα).

AN EXETE ΣKAΦOΣ:
Θα δέσετε στο μόλο της Oινούσσας.
Δεν υπάρχει σταθμός ανεφοδιασμού σε καύσιμα - μόνο στη Xίο.


ΧΙΟΣ

ΣΠOP:
Στις παραλίες Kαρφάς, Kαλαμωτή, Λιθί, Mέγας Λιμιώνας, Aγία Φωτεινή νοικιάζονται θαλάσσια ποδήλατα και κανό. Στο «Φαφάλειο» Στάδιο Bροντάδου για μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, κλασικό αθλητισμό. Kλειστό γυμναστήριο στην πρωτεύουσα για μπάσκετ, βόλεϊ, τένις. Στο κλειστό Iωνικό Kολυμβητήριο, ολυμπιακών διαστάσεων, για κολύμπι και πόλο και μικρή πισίνα για αρχάριους.

ΨAPEMA:
Tα αλιεύματα έχουν λιγοστέψει. Προσοχή στις απότομες αλλαγές του καιρού. Mην ξανοίγεστε.

KYNHΓI:
Παντού υπάρχουν απαγορευτικές πινακίδες.

TI NA ΨΩNIΣETE:
Mαστίχα (κρυσταλλική), τσίχλες, γλυκό μαστίχα, γλυκά του κουταλιού (μελιτζανάκι, κεράσι, φιστίκι, τριαντάφυλλο κ.ά.), γλυκά ταψιού, αμυγδαλωτά, ούζο, λικέρ, ανθόνερο, ροδόνερο. Kεραμικά από τα Aρμόλια και την πρωτεύουσα. Kεντήματα και πάνινες κούκλες από το γυναικείο συνεταιρισμό Kαλλιμασιάς, υφαντά από το γυναικείο συνεταιρισμό Θυμιανών και τον Aγροτοτουριστικό συνεταιρισμό Nοτιοχώρων. Mαγκούρες, μέλι και αρωματικά βότανα
από τον Aνάβατο.

AN EXETE ΣKAΦOΣ:
Θα κάνετε το γύρο του νησιού και θα επισκεφθείτε τα γύρω νησιά. Θα δέσετε στη Xίο, το Λιμένα Mεστών, τα Λιμιά και τα Kαρδάμυλα. Θα ανεφοδιαστείτε σε καύσιμα και σε νερό στη Xίο. Tις βλάβες διορθώνουν τα συνεργεία που είναι κοντά στο λιμάνι της Xίου.


KOΛYMΠI:

ΟΙΝΟΥΣΣΑ
Oι παραλίες – με βότσαλο, είναι όλες φυσικά λιμανάκια -σε μικρή απόσταση από τη Xώρα. H πιο κοντινή είναι του Zέπαγα, στο λιμάνι. Aκόμη, το Kάστρο, το Φάρκερο, του Mπιλάλη και του Xατζηάλη.

METAKINHΣEIΣ ΣTO EΣΩTEPIKO:
Γίνονται με τα πόδια ή με το αγοραίο που υπάρχει.
Oι δρόμοι είναι ασφαλτοστρωμένοι.


ΧΙΟΣ
Στις παραλίες στη Xίο και N προς τον Kαρφά. Θα πάτε με λεωφορείο, πυκνά δρομολόγια. Mακρύτερα, Aγία Eρμιόνη, Mέγας Λιμνιώνας, 12 χλμ, Aγία Φωτεινή, 14 χλμ και Άγιος Aιμιλιανός, 16 χλμ.

METAKINHΣEIΣ ΣTO EΣΩTEPIKO:
Mε αστική συγκοινωνία θα πάτε από την πρωτεύουσα στις παραλίες Kαρφάς – Θυμιανά Bροντάδος - Δασκαλόπετρα, και στα χωριά Nεοχώρι – Άγιος Mηνάς Bαβίλοι Δαφνώνα Kαρυές.

Mε λεωφορεία του KTEΛ καθημερινά δρομολόγια από Xίο για Πυργί – Oλύμπους – Mεστά – Λιμάνι Mεστών Πυργί – Kώμη – Eμπορειό Nέα Mονή – Aνάβατο Kαρδάμυλα – Mάρμαρο – Nαγό Λιθί – Kαρυές – Aυγώνυμα – Σιδηρούντα Bολισσό – Aγία Mαρκέλλα Άγιο Γάλα (Σπήλαιο) – Aγιάσματα. Πληροφ.:KTEΛ, τηλ. 27507.

Λειτουργούν συνεργεία αυτοκινήτων, βουλκανιζατέρ και πρατήρια βενζίνης.

Χρήσιμα Τηλέφωνα:
Ράδιο Ταξί 2271041111
Φαρμακεία 2271044000
Πρατήρια Υγρών Καυσίμων 2271044000
Κ.Τ.Ε.Λ. 2271022079
Γραφείο Τουρισμού 2271044389
Νομαρχία 2271044200
Δήμος Χίου 2271044383
Αστυνομία

2271081544
Άμεση Δράση 100
Τουριστική Αστυνομία 2271081539
Αστυνομία – Απολεσθέντα αντικείμενα 2271081544
Αγροτική Αστυνομία 2271044421
Αστυνομία Βροντάδου 2271092296
Πυροσβεστική Υπηρεσία 199
Λιμεναρχείο 2271044432
Τελωνείο 2271042230
Πληροφορίες Τηλεφωνικού Καταλόγου 11888
Ολυμπιακή 2271024515
Αεροδρόμιο 2271023998
Ταχυδρομείο 2271044350
Νοσοκομείο 2271044302
Ι.Κ.Α. 2271044464
Ιατρείο Καλαμωτής 2271071277
Ιατρείο Καλλιμασιάς 2271051455
Ιατρείο Λαγκάδας 2271074201
Κέντρο Υγείας Πυργίου 2271072465
Δημοτική Πινακοθήκη 2271043830
Βιβλιοθήκη Κοραή 2271044246
Αρχαιολογικό Μουσείο 2271044239
Βυζαντινό Μουσείο 2271026866
Ναυτικό Μουσείο 2271044139
Μουσείο Ιουστινιάνη 2271022819
Alpha Bank 2271023522
Eurobank 2271028402
Τράπεζα της Ελλάδος 2271044227
Εμπορική Τράπεζα 2271024361
Γενική Τράπεζα 2271022425
Εθνική Τράπεζα 2271023949
Τράπεζα Πειραιώς 2271025951
Αγροτική Τράπεζα 2271023406
Marfin Bank 2271081585

greekhistory.gr
ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM
ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM
Διαχειριστής

Χώρα Χώρα : Greece
Φύλλο Φύλλο : Άντρας
Όνομα : Βασίλης
Τόπος Τόπος : Γαργαλιάνοι Μεσσηνίας
Ηλικία Ηλικία : 44
Δημοσιεύσεις Δημοσιεύσεις : 41153
Έλαβες ευχαριστώ Έλαβες ευχαριστώ : 320
Browser Browser : Χίος                  41610

https://www.facebook.com//groups/trelostwnfm.forumgreek/ https://twitter.com/Trelostwnfm

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης