Ανάρπαστο γίνεται το καλαματιανό φιστίκι!
Σελίδα 1 από 1
Ανάρπαστο γίνεται το καλαματιανό φιστίκι!
Ανάρπαστο γίνεται το καλαματιανό φιστίκι!
ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΡΝΙΑ
Απέραντες εκτάσεις γεμάτες φιστίκι συναντήσαμε χθες στον Μπουρνιά, μια καλλιέργεια που είχε σχεδόν εξαφανιστεί, αλλά επανήλθε και μάλιστα με προοπτική, όπως σημειώνουν οι ντόπιοι παραγωγοί. Το καλαματιανό φιστίκι έχει ζήτηση και η συγκομιδή της νέας σοδειάς έχει ήδη ξεκινήσει. Στην Καλαμάτα, το βρίσκουμε φρέσκο σε καταστήματα ξηρών καρπών, αλλά και από παραγωγούς στην Κεντρική Αγορά της πόλης.
Γιάννης Τσαντύλας
«Το φιστίκι είναι ένα καλό εισόδημα. Η τιμή παραγωγού τώρα βρίσκεται στο 1,20 και η απόδοση στο στρέμμα πάει γύρω στα 500 κιλά. Φέτος έχουμε μια καλή παραγωγή, με καλό κέδρος. Έχει μέλλον η καλλιέργεια, δεν είναι πάρα πολλά τα κέρδη, αλλά είναι σταθερά» μας λέει ο κ. Γιάννης Τσαντύλας, ο οποίος έχει φυτέψει 45 στρέμματα. «Το πρόβλημα είναι ότι είχαμε πολλά χρόνια να βάλουμε και χάσαμε τους σπόρους. Είχαμε φέρει καλό σπόρο από την Αμερική».
Ο κ. Τσαντύλας επισημαίνει ότι η παραγωγή φιστικιού στον Μπουρνιά είχε μειωθεί πολύ, αλλά τώρα αναβιώνει. «Το είχαμε εγκαταλείψει σχεδόν, γιατί ήταν φθηνό, δε συνέφερε η καλλιέργειά του. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ενδιαφέρον και έτσι ασχοληθήκαμε πάλι. Είναι σχετικά εύκολη καλλιέργεια, δεν έχει πολύ μεγάλο κόστος και αφήνει ένα μεροκάματο. Φυτεύουμε γύρω στις 15 Μαΐου και βγάζουμε τώρα. Αυτό που θέλει είναι πότισμα, λίγο λίπασμα, βοτανίσματα και αλώνισμα. Όταν γίνει, το γυρίζουμε στον ήλιο, ξεραίνεται, περνάει η μηχανή, το αλωνίζει και το βγάζει σε σακιά».
Όσο για το πού διοχετεύεται η παραγωγή: «Το δίνουμε σε εμπόρους ξηρών καρπών, υπάρχουν κάποιοι εδώ, ενώ τώρα βγαίνουν και άλλοι. Το ελληνικό φιστίκι και σε γεύση και σε ποιότητα είναι πολύ καλύτερο από τα ξένα. Μπορεί να είναι λιγάκι πιο ακριβό, αλλά πρέπει οι Έλληνες να το στηρίζουν. Αν δε στηρίξουμε τα προϊόντα μας, δεν κάνουμε τίποτα. Θα φεύγουν τα χρήματα έξω, όπως γίνεται τόσα χρόνια και όλοι μείναμε φτωχοί. Τα χρήματα πάνε στις εισαγωγές. Στα σούπερ μάρκετ βλέπεις φιστίκια από Κίνα, Αίγυπτο, Τουρκία. Ας δοκιμάσει ο κόσμος και το ελληνικό, να δει μόνος του τη διαφορά. Δε λέμε ψέματα. Το φιστίκι μας μπορεί ο κόσμος να το βρει στα καταστήματα ξηρών καρπών της Καλαμάτας, αλλά τώρα και στην Αθήνα. Εγώ το δίνω χονδρική και ο έμπορος που το παίρνει το πουλάει ψημένο, αλμυρό ή με το φλοιό».
Ευγένιος Παντελόπουλος
Τα 100 στρέμματα φτάνει φέτος η καλλιέργεια του κ. Ευγένιου Παντελόπουλου. «Φαίνεται ότι θα είναι σχετικά καλή η χρονιά. Η παραγωγή είναι ικανοποιητική, αν και όχι για όλους τους παραγωγούς, άλλοι πάνε καλά, άλλοι όχι τόσο καλά. Η τιμή έχει ανέβει γύρω στα 10 λεπτά σε σχέση με πέρυσι. Πήγε στο 1,20, όμως τα εφόδια είναι ακριβά πολύ. Αυτά που μένουν στον παραγωγό είναι μικρά ποσά. Έχουμε και τους σπόρους που είναι πανάκριβοι. Παλιά κάναμε εισαγωγή από Αμερική, τώρα δεν υπάρχουν λεφτά για τέτοια πράγματα και φροντίζουμε να ανακυκλώνουμε τους δικούς μας ή βάζουμε αιγυπτιακό σπόρο ή κινέζικο που είναι φθηνότεροι. Για να φέρεις τον αμερικάνικο, θέλει προκαταβολή τα λεφτά, και για να έρθει ένα κοντέινερ είναι 100.000 ευρώ».
Ο κ. Παντελόπουλος υπολογίζει ότι η καλλιέργεια υπήρχε από το 1940 στον Μπουρνιά. «Το φιστίκι πρέπει να ξεκίνησε μετά τον Πόλεμο. Για μια περίοδο φυτευόταν εδώ όλη η περιοχή, αλλά όταν ακρίβυναν τα εφόδια και τα μεροκάματα, άρχισαν να κόβουν λίγο. Ξεκίνησαν και οι εισαγωγές, έμειναν οι τιμές χαμηλά, σταμάτησε ο κόσμος να φυτεύει. Φύτευαν πολύ λίγοι, αλλά τώρα σιγά σιγά, αφού δεν υπάρχει άλλο προϊόν να ασχοληθούμε, γυρίσαμε πάλι στα φιστίκια. Αν έχεις μια καλή απόδοση, αφήνει ένα σχετικό ποσό, όχι τρελά πράγματα. Σημειωτέον, οι πιο πολλοί εδώ δεν έχουν ιδιόκτητα κτήματα, τα νοικιάζουν. Αν βάλεις τα ενοίκια, τους σπόρους, τα λιπάσματα, τα ζιζανιοκτόνα, είμαστε σε χαμηλά ποσοστά κέρδους. Μια καλή παραγωγή είναι 500 κιλά στο στρέμμα, αλλά δεν είναι εύκολο να την πιάσεις. Αν πέσεις πιο κάτω, αρχίζουν να δυσκολεύουν τα πράγματα. Πάντως, η ποιότητα του καλαματιανού φιστικιού είναι φοβερή, γι’ αυτό και το αγοράζουν. Στην Καλαμάτα το ξέρει ο κόσμος, ενώ και στην Αθήνα τα καλά μαγαζιά το αναζητούν. Πιστεύω ότι σιγά σιγά ο κόσμος έχει μάθει να ψάχνει τα ελληνικά προϊόντα. Στο εξωτερικό δε στέλνουμε, γιατί δε φτάνει» λέει ο κ. Παντελόπουλος, ο οποίος επισημαίνει πρόβλημα στην έλλειψη νερού όσον αφορά στην καλλιέργεια: «Όταν πέφτει η στάθμη στο βάλτο, αρχίζει να ανεβαίνει το ποσοστό αλατότητας. Έχουμε κάνει βέβαια το κανάλι από τον Άρι, αλλά δεν επαρκεί το νερό. Είναι μια καλλιέργεια που αναπτύσσεται μέσα στο καλοκαίρι, οπότε χρειάζεται αρκετό πότισμα».
Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος
Αντιπρόεδρος Συνεταιρισμού Καλαμάτας
«Προχωράμε καλά, γιατί αρχίζει ο κόσμος και ζητάει τα ελληνικά φιστίκια, επειδή είναι καθαρά, δεν έχουν αφλατοξίνες, παράσιτα κ.λπ. Το κλίμα της Μεσσηνίας είναι το καλύτερο για τέτοιες καλλιέργειες, αφού έχουμε πολλή ηλιοφάνεια» παρατηρεί ο παραγωγός κ. Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος, αντιπρόεδρος επίσης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας.
«Το καλαματιανό φιστίκι το γνωρίζει ο κόσμος, ενώ τώρα θα υπάρξει μεγαλύτερη οργάνωση, γιατί μπήκαν και άλλοι έμποροι στο χώρο, οπότε ίσως αρχίσουν και εξαγωγές. Υπάρχει περιθώριο στην αγορά. Στο εσωτερικό μόνο ένα 5% καλύπτουμε εμείς, τα υπόλοιπα είναι εισαγωγής. Η τιμή φέτος καλή είναι, παραγωγή υπάρχει, μας βοήθησε η ηλιοφάνεια, γιατί είναι προϊόν που θέλει ζέστη. Τώρα πρέπει να μείνει μια βδομάδα να ξεραθεί και μετά θα αλωνίσουμε. Μακάρι να συνεχίσει έτσι ο καιρός, γιατί, αν έχει υγρασία, ο φλοιός μαυρίζει, αν και η ψίχα δεν παθαίνει τίποτα. Το φιστίκι είναι μια καλή καλοκαιρινή καλλιέργεια και δεν έχει τόσο μεγάλες δαπάνες όσο οι πατάτες. Το καλό είναι ότι ο κόσμος έχει μάθει το καλαματιανό φιστίκι και αρχίζει να το ζητάει πολύ. Αφού τα δικά μας είναι φιστίκια πολυτελείας!».
Της Μαρίας Νίκα
tharrosnews.gr
ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΡΝΙΑ
Απέραντες εκτάσεις γεμάτες φιστίκι συναντήσαμε χθες στον Μπουρνιά, μια καλλιέργεια που είχε σχεδόν εξαφανιστεί, αλλά επανήλθε και μάλιστα με προοπτική, όπως σημειώνουν οι ντόπιοι παραγωγοί. Το καλαματιανό φιστίκι έχει ζήτηση και η συγκομιδή της νέας σοδειάς έχει ήδη ξεκινήσει. Στην Καλαμάτα, το βρίσκουμε φρέσκο σε καταστήματα ξηρών καρπών, αλλά και από παραγωγούς στην Κεντρική Αγορά της πόλης.
Γιάννης Τσαντύλας
«Το φιστίκι είναι ένα καλό εισόδημα. Η τιμή παραγωγού τώρα βρίσκεται στο 1,20 και η απόδοση στο στρέμμα πάει γύρω στα 500 κιλά. Φέτος έχουμε μια καλή παραγωγή, με καλό κέδρος. Έχει μέλλον η καλλιέργεια, δεν είναι πάρα πολλά τα κέρδη, αλλά είναι σταθερά» μας λέει ο κ. Γιάννης Τσαντύλας, ο οποίος έχει φυτέψει 45 στρέμματα. «Το πρόβλημα είναι ότι είχαμε πολλά χρόνια να βάλουμε και χάσαμε τους σπόρους. Είχαμε φέρει καλό σπόρο από την Αμερική».
Ο κ. Τσαντύλας επισημαίνει ότι η παραγωγή φιστικιού στον Μπουρνιά είχε μειωθεί πολύ, αλλά τώρα αναβιώνει. «Το είχαμε εγκαταλείψει σχεδόν, γιατί ήταν φθηνό, δε συνέφερε η καλλιέργειά του. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ενδιαφέρον και έτσι ασχοληθήκαμε πάλι. Είναι σχετικά εύκολη καλλιέργεια, δεν έχει πολύ μεγάλο κόστος και αφήνει ένα μεροκάματο. Φυτεύουμε γύρω στις 15 Μαΐου και βγάζουμε τώρα. Αυτό που θέλει είναι πότισμα, λίγο λίπασμα, βοτανίσματα και αλώνισμα. Όταν γίνει, το γυρίζουμε στον ήλιο, ξεραίνεται, περνάει η μηχανή, το αλωνίζει και το βγάζει σε σακιά».
Όσο για το πού διοχετεύεται η παραγωγή: «Το δίνουμε σε εμπόρους ξηρών καρπών, υπάρχουν κάποιοι εδώ, ενώ τώρα βγαίνουν και άλλοι. Το ελληνικό φιστίκι και σε γεύση και σε ποιότητα είναι πολύ καλύτερο από τα ξένα. Μπορεί να είναι λιγάκι πιο ακριβό, αλλά πρέπει οι Έλληνες να το στηρίζουν. Αν δε στηρίξουμε τα προϊόντα μας, δεν κάνουμε τίποτα. Θα φεύγουν τα χρήματα έξω, όπως γίνεται τόσα χρόνια και όλοι μείναμε φτωχοί. Τα χρήματα πάνε στις εισαγωγές. Στα σούπερ μάρκετ βλέπεις φιστίκια από Κίνα, Αίγυπτο, Τουρκία. Ας δοκιμάσει ο κόσμος και το ελληνικό, να δει μόνος του τη διαφορά. Δε λέμε ψέματα. Το φιστίκι μας μπορεί ο κόσμος να το βρει στα καταστήματα ξηρών καρπών της Καλαμάτας, αλλά τώρα και στην Αθήνα. Εγώ το δίνω χονδρική και ο έμπορος που το παίρνει το πουλάει ψημένο, αλμυρό ή με το φλοιό».
Ευγένιος Παντελόπουλος
Τα 100 στρέμματα φτάνει φέτος η καλλιέργεια του κ. Ευγένιου Παντελόπουλου. «Φαίνεται ότι θα είναι σχετικά καλή η χρονιά. Η παραγωγή είναι ικανοποιητική, αν και όχι για όλους τους παραγωγούς, άλλοι πάνε καλά, άλλοι όχι τόσο καλά. Η τιμή έχει ανέβει γύρω στα 10 λεπτά σε σχέση με πέρυσι. Πήγε στο 1,20, όμως τα εφόδια είναι ακριβά πολύ. Αυτά που μένουν στον παραγωγό είναι μικρά ποσά. Έχουμε και τους σπόρους που είναι πανάκριβοι. Παλιά κάναμε εισαγωγή από Αμερική, τώρα δεν υπάρχουν λεφτά για τέτοια πράγματα και φροντίζουμε να ανακυκλώνουμε τους δικούς μας ή βάζουμε αιγυπτιακό σπόρο ή κινέζικο που είναι φθηνότεροι. Για να φέρεις τον αμερικάνικο, θέλει προκαταβολή τα λεφτά, και για να έρθει ένα κοντέινερ είναι 100.000 ευρώ».
Ο κ. Παντελόπουλος υπολογίζει ότι η καλλιέργεια υπήρχε από το 1940 στον Μπουρνιά. «Το φιστίκι πρέπει να ξεκίνησε μετά τον Πόλεμο. Για μια περίοδο φυτευόταν εδώ όλη η περιοχή, αλλά όταν ακρίβυναν τα εφόδια και τα μεροκάματα, άρχισαν να κόβουν λίγο. Ξεκίνησαν και οι εισαγωγές, έμειναν οι τιμές χαμηλά, σταμάτησε ο κόσμος να φυτεύει. Φύτευαν πολύ λίγοι, αλλά τώρα σιγά σιγά, αφού δεν υπάρχει άλλο προϊόν να ασχοληθούμε, γυρίσαμε πάλι στα φιστίκια. Αν έχεις μια καλή απόδοση, αφήνει ένα σχετικό ποσό, όχι τρελά πράγματα. Σημειωτέον, οι πιο πολλοί εδώ δεν έχουν ιδιόκτητα κτήματα, τα νοικιάζουν. Αν βάλεις τα ενοίκια, τους σπόρους, τα λιπάσματα, τα ζιζανιοκτόνα, είμαστε σε χαμηλά ποσοστά κέρδους. Μια καλή παραγωγή είναι 500 κιλά στο στρέμμα, αλλά δεν είναι εύκολο να την πιάσεις. Αν πέσεις πιο κάτω, αρχίζουν να δυσκολεύουν τα πράγματα. Πάντως, η ποιότητα του καλαματιανού φιστικιού είναι φοβερή, γι’ αυτό και το αγοράζουν. Στην Καλαμάτα το ξέρει ο κόσμος, ενώ και στην Αθήνα τα καλά μαγαζιά το αναζητούν. Πιστεύω ότι σιγά σιγά ο κόσμος έχει μάθει να ψάχνει τα ελληνικά προϊόντα. Στο εξωτερικό δε στέλνουμε, γιατί δε φτάνει» λέει ο κ. Παντελόπουλος, ο οποίος επισημαίνει πρόβλημα στην έλλειψη νερού όσον αφορά στην καλλιέργεια: «Όταν πέφτει η στάθμη στο βάλτο, αρχίζει να ανεβαίνει το ποσοστό αλατότητας. Έχουμε κάνει βέβαια το κανάλι από τον Άρι, αλλά δεν επαρκεί το νερό. Είναι μια καλλιέργεια που αναπτύσσεται μέσα στο καλοκαίρι, οπότε χρειάζεται αρκετό πότισμα».
Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος
Αντιπρόεδρος Συνεταιρισμού Καλαμάτας
«Προχωράμε καλά, γιατί αρχίζει ο κόσμος και ζητάει τα ελληνικά φιστίκια, επειδή είναι καθαρά, δεν έχουν αφλατοξίνες, παράσιτα κ.λπ. Το κλίμα της Μεσσηνίας είναι το καλύτερο για τέτοιες καλλιέργειες, αφού έχουμε πολλή ηλιοφάνεια» παρατηρεί ο παραγωγός κ. Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος, αντιπρόεδρος επίσης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας.
«Το καλαματιανό φιστίκι το γνωρίζει ο κόσμος, ενώ τώρα θα υπάρξει μεγαλύτερη οργάνωση, γιατί μπήκαν και άλλοι έμποροι στο χώρο, οπότε ίσως αρχίσουν και εξαγωγές. Υπάρχει περιθώριο στην αγορά. Στο εσωτερικό μόνο ένα 5% καλύπτουμε εμείς, τα υπόλοιπα είναι εισαγωγής. Η τιμή φέτος καλή είναι, παραγωγή υπάρχει, μας βοήθησε η ηλιοφάνεια, γιατί είναι προϊόν που θέλει ζέστη. Τώρα πρέπει να μείνει μια βδομάδα να ξεραθεί και μετά θα αλωνίσουμε. Μακάρι να συνεχίσει έτσι ο καιρός, γιατί, αν έχει υγρασία, ο φλοιός μαυρίζει, αν και η ψίχα δεν παθαίνει τίποτα. Το φιστίκι είναι μια καλή καλοκαιρινή καλλιέργεια και δεν έχει τόσο μεγάλες δαπάνες όσο οι πατάτες. Το καλό είναι ότι ο κόσμος έχει μάθει το καλαματιανό φιστίκι και αρχίζει να το ζητάει πολύ. Αφού τα δικά μας είναι φιστίκια πολυτελείας!».
Της Μαρίας Νίκα
tharrosnews.gr
Παρόμοια θέματα
» Νονά χορεύοντας καλαματιανό η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Καλαμάτα
» Σε καλαματιανό που πιάστηκε στο ΚΤΕΛ: 10 χρόνια για την εμπορία ηρωίνης
» ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ για Καλαματιανό σπουδαστή !
» Εντατικές προετοιμασίες για το 1ο Καλαματιανό Καρναβάλι
» Δουλειές με ...φούντες για 75 χρονο Καλαματιανό !!
» Σε καλαματιανό που πιάστηκε στο ΚΤΕΛ: 10 χρόνια για την εμπορία ηρωίνης
» ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ για Καλαματιανό σπουδαστή !
» Εντατικές προετοιμασίες για το 1ο Καλαματιανό Καρναβάλι
» Δουλειές με ...φούντες για 75 χρονο Καλαματιανό !!
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Τετ 2 Αυγ - 11:19 από briskyten
» Ο ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM παντρεύεται !
Τετ 3 Μάης - 9:11 από vidhayakji79
» Το FIFA World έρχεται στο PC
Πεμ 27 Απρ - 12:42 από sneakyforetell
» Τα UK charts της εβδομάδας
Τετ 26 Απρ - 5:33 από sneakyforetell
» Trailer για το νέο Need for Speed
Τετ 26 Απρ - 5:31 από sneakyforetell
» Εκλογές 2023 : Πόσες ημέρες άδειας δικαιούνται οι εργαζόμενοι
Δευ 24 Απρ - 17:20 από georgeharrison
» Συνελήφθη γυναίκα σε χωριό του Αγρινίου – Φέρεται να απείλησε νεαρό με κυνηγετικό όπλο
Δευ 24 Απρ - 15:44 από georgeharrison
» J2US: Ο Πασχάλης Τερζής έκανε την μεγάλη έκπληξη – «Έσπασαν» Εύη Δρούτσα και Δέσποινα Βανδή
Δευ 24 Απρ - 15:42 από georgeharrison
» Λευκές ελιές: Μια σπάνια ποικιλία ελιάς με καταγωγή από τα αρχαία χρόνια
Δευ 24 Απρ - 15:41 από georgeharrison
» Ο άγνωστος ιαματικός πλούτος της Ελλάδας.Οι 90 Ιαματικές Πηγές,9 στην Αιτωλοακαρνανία
Δευ 24 Απρ - 15:33 από georgeharrison
» Λαμία: Έκκληση για αίμα 0 ρέζους αρνητικό
Τετ 22 Φεβ - 10:47 από chotabhai807
» Βραβεύθηκαν Λουξ και Καλλιμάνης από την Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ
Παρ 16 Δεκ - 15:00 από faxedasto
» Συλλέγουν πλαστικά καπάκια για παιδιά με αναπηρία
Δευ 13 Ιουν - 14:33 από langasur
» Μπήκε σε κομμωτήριο και προσπάθησε να δολοφονήσει τον ιδιοκτήτη
Τετ 23 Μαρ - 13:26 από stuffkharb
» Άρτα: Έκκληση για να ξανασταθεί 21χρονος στα πόδια του
Δευ 11 Οκτ - 16:04 από manikkmanikk62
» ooVoo - chat and voip
Παρ 9 Οκτ - 22:37 από roundcubethirteen
» Για σένα τραγουδώ --- Γιάννης Πουλόπουλος. HD.
Κυρ 4 Δεκ - 15:54 από manolissp
» Eνα ταξίδι --- RONI IRON Feat. Charitini (Tripes Tribute). HD.
Κυρ 6 Νοε - 20:08 από manolissp
» Grrek Filiko Forum
Κυρ 30 Οκτ - 19:31 από akritas
» Moby - Porcelain (Official Video)
Κυρ 23 Οκτ - 21:04 από manolissp
» Moby 'Why Does My Heart Feel So Bad?' - Official video
Κυρ 23 Οκτ - 21:01 από manolissp
» ♛♛♛ Imany – Don't be so shy (Filatov & Karas Remix) ♛♛♛
Κυρ 23 Οκτ - 20:57 από manolissp
» ~Αχ βρε ζωή~ Νίκος Οικονομίδης ♬♪
Παρ 21 Οκτ - 20:01 από manolissp
» The Olympians - Istoria (Ιστορία)
Παρ 21 Οκτ - 17:26 από manolissp
» olympians --o tropos
Παρ 21 Οκτ - 17:20 από manolissp
» Ελένη Δήμου ~ Δεν με νοιάζει
Παρ 21 Οκτ - 17:17 από manolissp
» Μια γυναίκα μόνο ξέρει - Καίτη Γκρέυ
Παρ 21 Οκτ - 17:10 από manolissp
» ΟΤΙ ΑΓΑΠΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ-HD
Παρ 21 Οκτ - 17:06 από manolissp
» ΓΙΑ ΠΟΥ ΤΟ'ΒΑΛΕΣ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ- ΟΡΦΕΑΣ ΠΕΡΙΔΗΣ
Παρ 21 Οκτ - 16:58 από manolissp
» Ζαφείρης Μελάς - Γαμώ την Καλοσύνη μου (Νew 2011)
Παρ 21 Οκτ - 16:54 από manolissp