TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/
TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/

Ανάρπαστο γίνεται το καλαματιανό φιστίκι!

Πήγαινε κάτω

Ανάρπαστο γίνεται το καλαματιανό φιστίκι! Empty Ανάρπαστο γίνεται το καλαματιανό φιστίκι!

Δημοσίευση από ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM Τετ 26 Σεπ - 21:26

Ανάρπαστο γίνεται το καλαματιανό φιστίκι!

Ανάρπαστο γίνεται το καλαματιανό φιστίκι! Fistiki4

ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΡΝΙΑ

Απέραντες εκτάσεις γεμάτες φιστίκι συναντήσαμε χθες στον Μπουρνιά, μια καλλιέργεια που είχε σχεδόν εξαφανιστεί, αλλά επανήλθε και μάλιστα με προοπτική, όπως σημειώνουν οι ντόπιοι παραγωγοί. Το καλαματιανό φιστίκι έχει ζήτηση και η συγκομιδή της νέας σοδειάς έχει ήδη ξεκινήσει. Στην Καλαμάτα, το βρίσκουμε φρέσκο σε καταστήματα ξηρών καρπών, αλλά και από παραγωγούς στην Κεντρική Αγορά της πόλης.


Γιάννης Τσαντύλας
«Το φιστίκι είναι ένα καλό εισόδημα. Η τιμή παραγωγού τώρα βρίσκεται στο 1,20 και η απόδοση στο στρέμμα πάει γύρω στα 500 κιλά. Φέτος έχουμε μια καλή παραγωγή, με καλό κέδρος. Έχει μέλλον η καλλιέργεια, δεν είναι πάρα πολλά τα κέρδη, αλλά είναι σταθερά» μας λέει ο κ. Γιάννης Τσαντύλας, ο οποίος έχει φυτέψει 45 στρέμματα. «Το πρόβλημα είναι ότι είχαμε πολλά χρόνια να βάλουμε και χάσαμε τους σπόρους. Είχαμε φέρει καλό σπόρο από την Αμερική».
Ο κ. Τσαντύλας επισημαίνει ότι η παραγωγή φιστικιού στον Μπουρνιά είχε μειωθεί πολύ, αλλά τώρα αναβιώνει. «Το είχαμε εγκαταλείψει σχεδόν, γιατί ήταν φθηνό, δε συνέφερε η καλλιέργειά του. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ενδιαφέρον και έτσι ασχοληθήκαμε πάλι. Είναι σχετικά εύκολη καλλιέργεια, δεν έχει πολύ μεγάλο κόστος και αφήνει ένα μεροκάματο. Φυτεύουμε γύρω στις 15 Μαΐου και βγάζουμε τώρα. Αυτό που θέλει είναι πότισμα, λίγο λίπασμα, βοτανίσματα και αλώνισμα. Όταν γίνει, το γυρίζουμε στον ήλιο, ξεραίνεται, περνάει η μηχανή, το αλωνίζει και το βγάζει σε σακιά».
Όσο για το πού διοχετεύεται η παραγωγή: «Το δίνουμε σε εμπόρους ξηρών καρπών, υπάρχουν κάποιοι εδώ, ενώ τώρα βγαίνουν και άλλοι. Το ελληνικό φιστίκι και σε γεύση και σε ποιότητα είναι πολύ καλύτερο από τα ξένα. Μπορεί να είναι λιγάκι πιο ακριβό, αλλά πρέπει οι Έλληνες να το στηρίζουν. Αν δε στηρίξουμε τα προϊόντα μας, δεν κάνουμε τίποτα. Θα φεύγουν τα χρήματα έξω, όπως γίνεται τόσα χρόνια και όλοι μείναμε φτωχοί. Τα χρήματα πάνε στις εισαγωγές. Στα σούπερ μάρκετ βλέπεις φιστίκια από Κίνα, Αίγυπτο, Τουρκία. Ας δοκιμάσει ο κόσμος και το ελληνικό, να δει μόνος του τη διαφορά. Δε λέμε ψέματα. Το φιστίκι μας μπορεί ο κόσμος να το βρει στα καταστήματα ξηρών καρπών της Καλαμάτας, αλλά τώρα και στην Αθήνα. Εγώ το δίνω χονδρική και ο έμπορος που το παίρνει το πουλάει ψημένο, αλμυρό ή με το φλοιό».

Ευγένιος Παντελόπουλος
Τα 100 στρέμματα φτάνει φέτος η καλλιέργεια του κ. Ευγένιου Παντελόπουλου. «Φαίνεται ότι θα είναι σχετικά καλή η χρονιά. Η παραγωγή είναι ικανοποιητική, αν και όχι για όλους τους παραγωγούς, άλλοι πάνε καλά, άλλοι όχι τόσο καλά. Η τιμή έχει ανέβει γύρω στα 10 λεπτά σε σχέση με πέρυσι. Πήγε στο 1,20, όμως τα εφόδια είναι ακριβά πολύ. Αυτά που μένουν στον παραγωγό είναι μικρά ποσά. Έχουμε και τους σπόρους που είναι πανάκριβοι. Παλιά κάναμε εισαγωγή από Αμερική, τώρα δεν υπάρχουν λεφτά για τέτοια πράγματα και φροντίζουμε να ανακυκλώνουμε τους δικούς μας ή βάζουμε αιγυπτιακό σπόρο ή κινέζικο που είναι φθηνότεροι. Για να φέρεις τον αμερικάνικο, θέλει προκαταβολή τα λεφτά, και για να έρθει ένα κοντέινερ είναι 100.000 ευρώ».
Ο κ. Παντελόπουλος υπολογίζει ότι η καλλιέργεια υπήρχε από το 1940 στον Μπουρνιά. «Το φιστίκι πρέπει να ξεκίνησε μετά τον Πόλεμο. Για μια περίοδο φυτευόταν εδώ όλη η περιοχή, αλλά όταν ακρίβυναν τα εφόδια και τα μεροκάματα, άρχισαν να κόβουν λίγο. Ξεκίνησαν και οι εισαγωγές, έμειναν οι τιμές χαμηλά, σταμάτησε ο κόσμος να φυτεύει. Φύτευαν πολύ λίγοι, αλλά τώρα σιγά σιγά, αφού δεν υπάρχει άλλο προϊόν να ασχοληθούμε, γυρίσαμε πάλι στα φιστίκια. Αν έχεις μια καλή απόδοση, αφήνει ένα σχετικό ποσό, όχι τρελά πράγματα. Σημειωτέον, οι πιο πολλοί εδώ δεν έχουν ιδιόκτητα κτήματα, τα νοικιάζουν. Αν βάλεις τα ενοίκια, τους σπόρους, τα λιπάσματα, τα ζιζανιοκτόνα, είμαστε σε χαμηλά ποσοστά κέρδους. Μια καλή παραγωγή είναι 500 κιλά στο στρέμμα, αλλά δεν είναι εύκολο να την πιάσεις. Αν πέσεις πιο κάτω, αρχίζουν να δυσκολεύουν τα πράγματα. Πάντως, η ποιότητα του καλαματιανού φιστικιού είναι φοβερή, γι’ αυτό και το αγοράζουν. Στην Καλαμάτα το ξέρει ο κόσμος, ενώ και στην Αθήνα τα καλά μαγαζιά το αναζητούν. Πιστεύω ότι σιγά σιγά ο κόσμος έχει μάθει να ψάχνει τα ελληνικά προϊόντα. Στο εξωτερικό δε στέλνουμε, γιατί δε φτάνει» λέει ο κ. Παντελόπουλος, ο οποίος επισημαίνει πρόβλημα στην έλλειψη νερού όσον αφορά στην καλλιέργεια: «Όταν πέφτει η στάθμη στο βάλτο, αρχίζει να ανεβαίνει το ποσοστό αλατότητας. Έχουμε κάνει βέβαια το κανάλι από τον Άρι, αλλά δεν επαρκεί το νερό. Είναι μια καλλιέργεια που αναπτύσσεται μέσα στο καλοκαίρι, οπότε χρειάζεται αρκετό πότισμα».

Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος
Αντιπρόεδρος Συνεταιρισμού Καλαμάτας

«Προχωράμε καλά, γιατί αρχίζει ο κόσμος και ζητάει τα ελληνικά φιστίκια, επειδή είναι καθαρά, δεν έχουν αφλατοξίνες, παράσιτα κ.λπ. Το κλίμα της Μεσσηνίας είναι το καλύτερο για τέτοιες καλλιέργειες, αφού έχουμε πολλή ηλιοφάνεια» παρατηρεί ο παραγωγός κ. Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος, αντιπρόεδρος επίσης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας.
«Το καλαματιανό φιστίκι το γνωρίζει ο κόσμος, ενώ τώρα θα υπάρξει μεγαλύτερη οργάνωση, γιατί μπήκαν και άλλοι έμποροι στο χώρο, οπότε ίσως αρχίσουν και εξαγωγές. Υπάρχει περιθώριο στην αγορά. Στο εσωτερικό μόνο ένα 5% καλύπτουμε εμείς, τα υπόλοιπα είναι εισαγωγής. Η τιμή φέτος καλή είναι, παραγωγή υπάρχει, μας βοήθησε η ηλιοφάνεια, γιατί είναι προϊόν που θέλει ζέστη. Τώρα πρέπει να μείνει μια βδομάδα να ξεραθεί και μετά θα αλωνίσουμε. Μακάρι να συνεχίσει έτσι ο καιρός, γιατί, αν έχει υγρασία, ο φλοιός μαυρίζει, αν και η ψίχα δεν παθαίνει τίποτα. Το φιστίκι είναι μια καλή καλοκαιρινή καλλιέργεια και δεν έχει τόσο μεγάλες δαπάνες όσο οι πατάτες. Το καλό είναι ότι ο κόσμος έχει μάθει το καλαματιανό φιστίκι και αρχίζει να το ζητάει πολύ. Αφού τα δικά μας είναι φιστίκια πολυτελείας!».

Της Μαρίας Νίκα

tharrosnews.gr
ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM
ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM
Διαχειριστής

Χώρα Χώρα : Greece
Φύλλο Φύλλο : Άντρας
Όνομα : Βασίλης
Τόπος Τόπος : Γαργαλιάνοι Μεσσηνίας
Ηλικία Ηλικία : 44
Δημοσιεύσεις Δημοσιεύσεις : 41153
Έλαβες ευχαριστώ Έλαβες ευχαριστώ : 320
Browser Browser : Ανάρπαστο γίνεται το καλαματιανό φιστίκι! 41610

https://www.facebook.com//groups/trelostwnfm.forumgreek/ https://twitter.com/Trelostwnfm

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης