TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/
TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/

Ελαφόνησος, εκεί στην άκρη της Πελοποννήσου

Πήγαινε κάτω

Ελαφόνησος, εκεί στην άκρη της Πελοποννήσου Empty Ελαφόνησος, εκεί στην άκρη της Πελοποννήσου

Δημοσίευση από ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM Σαβ 14 Ιαν - 20:14

Ελαφόνησος, εκεί στην άκρη της Πελοποννήσου

Ελαφόνησος, εκεί στην άκρη της Πελοποννήσου Elafon10

Πεντακάθαρη θάλασσα, μαγευτικές παραλίες και αξέχαστα ηλιοβασιλέματα. Τόπος να χαλαρώσεις και να νιώσεις ότι δεν χρειάζεσαι πολυτέλειες για να περάσεις καλά. Αρκεί η θάλασσα και η αμμουδιά. Στην Ελαφόνησο, εκεί στην άκρη της Πελοποννήσου, θα χαρείς για ό,τι δημιούργησε η φύση και ο ανεμοστρόβιλος, που όπως αναφέρουν οι παλαιότεροι μετέφερε μεγάλη μάζα άμμου από την Αφρική και την εναπόθεσε σε αυτόν τον τόπο.

Η Ελαφόνησος κατοικήθηκε από την προϊστορική περίοδο. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, ο Δημοσθένης την επισκέφθηκε το 413 π.Χ. Κατά τον Παυσανία, η περιοχή ονομαζόταν Ονου Γνάθος, γιατί είχε σχήμα μασέλας γαϊδάρου, και ήταν ενωμένη με την απέναντι περιοχή της Πούντας.

Μετά το 370 μ.Χ. η περιοχή καταποντίστηκε και σχηματίστηκε νησί. Στη διαδρομή με το φεριμπότ, αν κοιτάξει κανείς μέσα στο νερό, διακρίνονται ερείπια και αρχαίοι αμαξωτοί δρόμοι με διάφορες κατευθύνσεις.

Το τιρκουάζ χρώμα της θαλάσσιας λωρίδας που ενώνει την Πελοπόννησο με την Ελαφόνησο είναι πραγματικά μοναδικό. Βρίσκεται απέναντι σχεδόν από τον οικισμό Bιγκλάφια, λίγο πριν από τη Νεάπολη (Bάτικα). Είναι ένα μικρό νησάκι με ένα μόνον οικισμό, τη Xώρα, που είναι και το λιμάνι.

Για την ονομασία του υπάρχει ένας μύθος ότι κάποτε προσάραξε ένα καράβι που ήταν φορτωμένο με ελάφια. Ενα θηλυκό, το οποίο είχε μέσα του μικρά, ξέφυγε και πέρασε στο ερειπωμένο τότε νησί και σε λίγα χρόνια γέμισε ο τόπος με ελάφια. Οταν το νησί κατοικήθηκε, οι κυνηγοί τα σκότωσαν αλλά η ονομασία έμεινε.

Αυτό που κάνει ασυναγώνιστη την Ελαφόνησο είναι οι μεγάλες, αμμώδεις παραλίες και συγκεκριμένα αυτές του Σίμου και το Σαρακήνικο. Αμμόλοφοι με κέδρους και λευκή άμμο που απλώνεται παντού γύρω σας και νερά με διαφάνεια κρυστάλλου θα συναντήσετε σε αυτόν τον μέχρι πρότινος παράδεισο του ελεεύθερου κάμπινγκ. Σήμερα, υπάρχει οργανωμένο κάμπινγκ στην παραλία του Σαρακήνικου. Στο βόρειο μέρος του νησιού υπάρχει η παραλία των νησιών της Παναγιάς.

Ο ΒΙΟΤΟΠΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΛΙΜΝΩΝ

Αξίζει να κάνετε μερικές βόλτες στις γύρω πανέμορφες περιοχές. Δείτε τη λίμνη Στρογγύλη κοντά στον Aϊ-Γιώργη. Είναι λιμνοθάλασσα που συνεχίζει κατά μήκος της παραλίας και μαζί με τις μικρές λίμνες του Mαγγάνου και του Nερατζιώνα αποτελούν έναν σημαντικό βιότοπο. Στον περίγυρο της λίμνης από τη μεριά της θάλασσας υπάρχουν θαλαμωτοί τάφοι προϊστορικής εποχής, ενώ απέναντι από το νησάκι Παυλοπέτρι βρίσκεται μια ολόκληρη προϊστορική πόλη που ανακαλύφθηκε το 1968.

H χλωρίδα γύρω από τη λίμνη αλλά και στην Eλαφόνησο είναι αξιόλογη και περιλαμβάνει ένα σπάνιο και απειλούμενο είδος κέδρου. H λίμνη είναι αναγνωρισμένος υγρότοπος και έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα NATURA 2000. Ενα μικρό κανάλι που η κατασκευή του ανάγεται σε αρχαία χρόνια επιτρέπει την είσοδο θαλασσινού νερού στη στεριά. Το κανάλι αυτό συντηρήθηκε στα ρωμαϊκά χρόνια αλλά και αργότερα, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί η οριστική μορφή αυτής της μικρής λιμνοθάλασσας. Είναι μικρού βάθους, κάτι που δημιουργεί δυσκολία στον διάπλου της με κάποια βάρκα, ενώ από την άλλη, αν και αβαθής, είναι δύσκολη και επικίνδυνη η διάβασή της με τα πόδια, επειδή σε ορισμένα σημεία η άμμος βουλιάζει.

ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Στα Βιγκλάφια, στην παραλία Παυλοπέτρι, απέναντι δηλαδή απ το νησάκι Παυλοπέτρι, σκαλισμένοι επάνω στον βράχο βρίσκονται δεκάδες τάφοι της προϊστορικής εποχής του χαλκού.

Αρκετοί από αυτούς συνδέονται μεταξύ τους. Επίσης, η διεύθυνσή τους δεν έχει αυστηρά καθορισμένο σημείο στον ορίζοντα. Γεγονός βεβαίως είναι πως η πλαγιά του βράχου βρίσκεται προς την Ανατολή. Υπάρχουν όμως και άλλοι που βρίσκονται στην κορυφή του λόφου.

Το Παυλοπέτρι είναι μια βυθισμένη, προϊστορική πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας με οικιστικό σχέδιο. Ακόμα και σήμερα, αν και όχι ευδιάκριτα, ξεχωρίζουν στον βυθό απομεινάρια κτισμάτων και δρόμων με ανάλογες πλατείες. Τα ερείπιά της είναι ορατά και επισκέψιμα με μαγιό και μάσκα!

Το όνομα πρέπει να έχει σχέση με το μικρό νησάκι που βρίσκεται ανατολικά της παραλίας της Πούντας και είναι το απομεινάρι της βυθισμένης περιοχής. Οι ντόπιοι κάτοικοι των Βατίκων και πιο συγκεκριμένα οι κάτοικοι της Ελαφονήσου, όπου ανήκει τυπικά διοικητικά και η απέναντι ακτή της λακωνικής γης αλλά και οι κάτοικοι των Βιγκλαφίων, γνώριζαν από πολύ παλιά το μυστικό της βυθισμένης πολιτείας, χωρίς φυσικά να γνωρίζουν πότε και πώς αυτή βυθίστηκε.

Το απολιθωμένο δάσος και ο φάρος του Kάβο Mαλιά

Επισκεφθείτε το απολιθωμένο δάσος στην Αγία Μαρίνα, πολύ κοντά στο λιμανάκι του Προφήτη Ηλία, πιο κάτω από τη Νεάπολη. Είναι ένα μοναδικό μνημείο της φύσης και θα σας εντυπωσιάσουν οι εκατομμυρίων ετών κορμοί που υψώνονται από το έδαφος. Θα βρείτε άπειρο αριθμό απολιθωμένων κοχυλιών, που θα σας δώσουν την εντύπωση ενός φυσικού ψηφιδωτού.

Μπορείτε να δείτε και τη Μονεμβασιά, το Γιβραλτάρ της Ανατολικής Μεσογείου, που απέχει περίπου σαράντα λεπτά με το αυτοκίνητο. Δείτε επίσης το κάστρο, την Αγία Σοφία και περπατήστε στα στενά δρομάκια. Ανεβείτε μέχρι το κάστρο και απολαύστε το ηλιοβασίλεμα.

Επισκεφθείτε τον φάρο του πολυτραγουδισμένου Κάβο Μαλιά στο χωριό Βελανίδια. Μπορείτε να πάρετε και το καραβάκι και να πεταχτείτε μέχρι τα Κύθηρα από τη Νεάπολη. Το ταξίδι διαρκεί περίπου δύο ώρες.

Στην Καστανιά, λίγο μετά τη Νεάπολη, μπορείτε να δείτε ένα πολύ όμορφο σπήλαιο με πλουσιότατο σταλαγμικό διάκοσμο. Από την κορυφή του Προφήτη Ηλία, εκεί στα 744μ., θα απολαύσετε την εκπληκτική θέα της Μονεμβασιάς, της Ελαφονήσου, της Νεάπολης και των γύρω χωριών, καθώς και των Κυθήρων.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Οδικώς από Αθήνα μέσω της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου - Τρίπολης - Σπάρτης. Τα μικρά φεριμπότ κάνουν δρομολόγια από και προς Ελαφόνησο ανά μία ώρα.

ΤΙ ΝΑ ΦΑΤΕ

Η Ελαφόνησος διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους και γι’ αυτό υπάρχει πάντα φρέσκο ψάρι. Στο όμορφο λιμάνι της Ελαφονήσου μπορείτε να απολαύσετε το ουζάκι σας με χταπόδι που υπάρχει εν αφθονία στο νησί.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

- «Elafonisos mare», τηλ.: 27340-61349
- «Estella», τηλ.: 27340-61031
- «Studios» κοντά στην παραλία του Σίμου, τηλ.: 6946-175517
- «Capari Studios», τηλ.: 27340-61200
- «Μανιάτης», τηλ.: 27340- 61190
- «Simos Camping», τηλ.: 27340-22672

Kite surfing και ψάρεμα

Η θαλάσσια περιοχή στο Παυλοπέτρι και στο Χαμόκελο είναι ιδανική για και kite surfing. Επίσης, η Ελαφόνησος είναι παράδεισος για ψάρεμα, καθώς στα νερά της υπάρχει ολόκληρος ο θαλάσσιος κόσμος της Μεσογείου σε αφθονία.

- Ευχαριστούμε τους Κρούπη Ηλία και Σταμούλη Ιάκωβο που μας έδωσαν στοιχεία της έρευνά τους μέσα από το www.elafonisos.gr.

ourlife.gr
ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM
ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM
Διαχειριστής

Χώρα Χώρα : Greece
Φύλλο Φύλλο : Άντρας
Όνομα : Βασίλης
Τόπος Τόπος : Γαργαλιάνοι Μεσσηνίας
Ηλικία Ηλικία : 45
Δημοσιεύσεις Δημοσιεύσεις : 41153
Έλαβες ευχαριστώ Έλαβες ευχαριστώ : 320
Browser Browser : Ελαφόνησος, εκεί στην άκρη της Πελοποννήσου 41610

https://www.facebook.com//groups/trelostwnfm.forumgreek/ https://twitter.com/Trelostwnfm

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης