TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/
TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Νέα μέθοδος πρόβλεψης σεισμών

Πήγαινε κάτω

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Νέα μέθοδος πρόβλεψης σεισμών Empty Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Νέα μέθοδος πρόβλεψης σεισμών

Δημοσίευση από ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM Κυρ 15 Ιαν - 10:52

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Νέα μέθοδος πρόβλεψης σεισμών

Τη δυνατότητα πρόβλεψης των σεισμών έχουν πλέον οι Ελληνες σεισμολόγοι χάρη σε μια καινοτόμο μέθοδο, πίσω από την οποία βρίσκεται ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος και η επιστημονική ομάδα του.

Υστερα από πέντε ολόκληρα χρόνια ερευνών και σκληρής δουλειάς, ο δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος και οι συνεργάτες του κατάφεραν να δημιουργήσουν τον αλγόριθμο FORMA, τη μέθοδο αξιολόγησης μιας σεισμικής δραστηριότητας σε πραγματικό χρόνο και όχι εκ των υστέρων, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Η συγκεκριμένη μέθοδος, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν από μερικές ημέρες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ενωσης που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, εντυπωσίασε τους ανά τον κόσμο επιστήμονες. Αρκετές χώρες δε ζήτησαν άμεσα βοήθεια από τους Ελληνες επιστήμονες προκειμένου να αξιολογήσουν τη σεισμική δραστηριότητα που παρουσιάζεται σε συγκεκριμένες περιοχές, για να δουν τι τους επιφυλάσσει η φύση.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Espresso της Κυριακής» ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, «με τη μέθοδο FORMA μπορούμε πλέον να έχουμε μεγαλύτερη αξιοπιστία στις εκτιμήσεις μας. Μας δίνει τη δυνατότητα διάγνωσης των προσεισμών και κατ’ επέκταση πρόβλεψης των κύριων σεισμών. Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά δοκιμαστικά σε πραγματικό χρόνο το περασμένο καλοκαίρι στη Μεσσηνία. Είχαμε δει ότι η περιοχή της Οιχαλίας έδειχνε συνεχώς προσεισμικά χαρακτηριστικά. Μελετήσαμε τους μικρούς σεισμούς της τάξεως των 2,5 έως 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και διαπιστώσαμε ότι είχαμε να κάνουμε με προσεισμούς. Ετσι, μελετώντας όλα τα στοιχεία καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός. Κάτι που συνέβη έναν μήνα μετά, όταν η Μεσσηννία ταρακουνήθηκε από σεισμό εντάσεως 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ» τόνισε και πρόσθεσε: «Πριν από λίγο καιρό, Ιταλοί επιστήμονες μας ζήτησαν να εφαρμόσουμε τη μέθοδο σε περιοχή της χώρας τους που βρίσκεται σε εξέλιξη μικροσεισμική δράση. Τους δώσαμε την αξιολόγησή μας, στην οποία αναφέραμε ότι δεν φαινόταν να παρουσιάζονται χαρακτηριστικά προσεισμών. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε συνεχείς επαφές και με το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και εξελίσσουμε την έρευνά μας».

Η μέθοδος εφαρμόστηκε επίσης τον Ιανουάριο του 2010 στην περιοχή της Ναυπακτίας. Στις 18 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί σεισμός της τάξεως των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και στις 22 Ιανουαρίου σεισμός της τάξεως των 5,2 βαθμών. Τότε, όπως μας εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, «δεν υπήρξαν προσεισμοί και σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός στις 18 του μήνα. Το γεγονός αυτό μας προβλημάτισε. Λίγα 24ωρα μετά, έγινε και ο δεύτερος σεισμός και έκανε ακόμα πιο περίπλοκα τα πράγματα. Αξιολογήσαμε ότι επρόκειτο για κύριους σεισμούς και πως δεν θα ακολουθούσαν άλλοι. Και είχαμε δίκιο» σημείωσε.

Συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Οι προσεισμοί είναι μικρότεροι σεισμοί που προηγούνται των κύριων σεισμών στην ίδια περιοχή. Παρ’ ότι το φαινόμενο των προσεισμών είναι γνωστό από χρόνια, μόνο πρόσφατα διαφαίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης για την πρόγνωση. Στο συνέδριο δείξαμε πώς μπορεί να προβλεφθεί ένας σεισμός παρουσιάζοντας ερευνητικά αποτελέσματα από πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς, για παράδειγμα της Λ’ Ακουίλα τον Απρίλιο του 2009 και του Τοχόκου στην Ιαπωνία τον Μάρτιο 2011. Και πραγματικά, όλοι εντυπωσιάστηκαν».

Ο ίδιος θέλησε να κρατήσει για μία ακόμη φορά χαμηλούς τόνους για την πρωτοποριακή μέθοδό του. Ωστόσο, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός, όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα οι Ελληνες επιστήμονες περίμεναν να περάσουν μερικά 24ωρα πριν μιλήσουν για το αν ένας σεισμός που είχε σημειωθεί ήταν ο κύριος ή προσεισμός. «Ειλικρινά, πιστεύω ότι αυτή η μέθοδος είναι για τη γιαγιά μου. Το “περιμένετε δύο ή τρία 24ωρα για να δούμε τι συμβαίνει με τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή” είναι πλέον παμπάλαιο. Οι σεισμολόγοι πρέπει, οφείλουν να παρουσιάζουν αποτελέσματα πριν η φύση μιλήσει. Εκ των υστέρων, τι να το κάνουμε;» σημείωσε και κατέληξε: «Πλέον, έχουμε στη διάθεσή μας όπλα όπως η μέθοδος FORMA που μπορεί να μας δίνει καθημερινά αξιολόγηση της σεισμικής δραστηριότητας».

Ο δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος αφιερώνει πλέον όλον τον χρόνο του στην έρευνα για τη διάγνωση των προσεισμών και βρίσκεται με το ένα πόδι στην Ελλάδα και με το άλλο στο εξωτερικό, προσφέροντας βοήθεια στους ξένους συναδέλφους του.
Espressonews.gr
ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM
ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM
Διαχειριστής

Χώρα Χώρα : Greece
Φύλλο Φύλλο : Άντρας
Όνομα : Βασίλης
Τόπος Τόπος : Γαργαλιάνοι Μεσσηνίας
Ηλικία Ηλικία : 45
Δημοσιεύσεις Δημοσιεύσεις : 41153
Έλαβες ευχαριστώ Έλαβες ευχαριστώ : 320
Browser Browser : Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Νέα μέθοδος πρόβλεψης σεισμών 41610

https://www.facebook.com//groups/trelostwnfm.forumgreek/ https://twitter.com/Trelostwnfm

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης