TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/
TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/

Μειωμένη 80% η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη

Πήγαινε κάτω

Μειωμένη 80% η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη Empty Μειωμένη 80% η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη

Δημοσίευση από ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM Δευ 20 Ιαν - 18:05

Μειωμένη 80% η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη

Σε ποσοστά 70-80% συγκριτικά με πέρυσι, υπολογίζεται η μείωση της παραγωγής ελαιόλαδου φέτος στην Κρήτη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν μέχρι τώρα στη διάθεση τους τα ελαιουργεία της Μεγαλονήσου.

Αγρότες που τα περασμένα χρόνια παρήγαγαν εκατοντάδες κιλά ή ακόμα και τόνους ελαιολάδου, φέτος αναγκάζονται να το αγοράζουν ή να το δανείζονται από ελαιουργούς και συγχωριανούς τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ποσότητες για τα δικά τους σπίτια! Και αποτελεί ερώτημα πώς οι άνθρωποι αυτοί θα εξασφαλίσουν την επιβίωση των οικογενειών τους, αφού δεν θα εισπράξουν χρήματα από την πώληση του ελαιολάδου. Αντίθετα μάλιστα, φέτος πρώτη φορά θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα και τα αγροτεμάχια τους…

Φέτος άνοιξε μόλις 60% των ελαιουργείων, τα περισσότερα κάποιες ημέρες κάθε εβδομάδα και κάποιες ώρες κάθε μέρα. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο των ελαιουργών Μάκη Αφθονίδη, τα περισσότερα ελαιουργεία δεν εξασφαλίζουν τα απαραίτητα ποσά έστω και για να καλύψουν πάγιες υποχρεώσεις.



Με ζημιές τα ελαιουργεία

Μεγάλο ελαιουργείο στα Χανιά, για παράδειγμα, από 800 τόνους λάδι πέρυσι, φέτος παρήγαγε μόλις 100 τόνους! «Θα έχουμε σημαντικές ζημιές φέτος και ο υπολογισμός αυτών των ζημιών είναι απλός» εξηγεί ο κ. Αφθονίδης. «Ένας ελαιουργός πληρώνει κάθε χρόνο για τον ΟΑΕΕ, πρώην ΤΕΒΕ, 5.000 ευρώ. Τα πάγια έξοδα του για ΔΕΗ, ΟΤΕ και χαράτσια είναι άλλα 5.000 ευρώ κατά μέσο όρο. Για να βγουν αυτά τα χρήματα χρειάζεται το ελαιουργείο να παράγει 40 τόνους λάδι και να κρατάει ως δικαίωμα εκθλιπτικό 4 τόνους. Δηλαδή να επεξεργαστεί περίπου 200 τόνους καρπού που συμπεριλαμβανομένων των λειτουργικών εξόδων οι τόνοι αυτοί πρέπει να είναι 280. Οι περισσότεροι ελαιουργοί όμως επεξεργάστηκαν 40-50 τόνους καρπό. Καταλαβαίνετε τι ζημιά έχουμε υποστεί!» επισημαίνει ο ίδιος.

Κατά τον κ. Αφθονίδη οι ελαιουργοί χρειάζεται να πάρουν κάποιες σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στις μεταξύ τους συνεργασίες και συγχωνεύσεις. Διαφορετικά, θα οδηγηθούν σε οικονομική καταστροφή. «Υπάρχουν κάποιες εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης με χαμηλό κόστος παραγωγής, κάθετες μονάδες τυποποίησης ελαιόλαδου και επεξεργασία υποπροϊόντων ελιάς. Αν εμείς δεν προχωρήσουμε σε αυτού του είδους τις κινήσεις, θα προχωρήσουν άλλοι και αυτό θα είναι σε βάρος μας. Πολλά ελαιουργεία θα κλείσουν» λέει ο κ. Αφθονίδης.



«Πάγωσε» το εμπόριο στο χύμα

Φέτος το εξαγωγικό εμπόριο χύμα ελαιόλαδου στην Κρήτη έχει σταματήσει, λόγω έλλειψης προϊόντος. Οι ελαιοπαραγωγοί που διαθέτουν κάποιες ποσότητες τις πουλούν ή τις δανείζουν σε γνωστούς τους επίσης αγρότες που δεν παρήγαγαν λάδι. Οι τιμές που πωλείται το προϊόν είναι γύρω στα 3 ευρώ. Όπως προαναφέρθηκε, πολλοί αγρότες αλλά και ιδιοκτήτες ελαιουργείων δανείζουν ελαιόλαδο σε παραγωγούς οι οποίοι θα το επιστρέψουν την επόμενη παραγωγική περίοδο. Αν για παράδειγμα ένας αγρότης έχει ανάγκη από 50 κιλά λάδι για να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας του, το δανείζεται για να το επιστρέψει του χρόνου που ελπίζει να έχει παραγωγή.

Οι μονάδες τυποποίησης αγοράζουν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (οξύτητας έως 0,3) , με πολύ καλά οργανοληπτικά στοιχεία σε τιμές 2,70 – 2,80 ευρώ από τον παραγωγό. Οι υπόλοιπες (αν και ελάχιστες) ποσότητες ελαιόλαδου επίσης οξύτητας 0,3 αγοράζονται από τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τους ιδιώτες τυποποιητές στα 2,50 ευρώ το κιλό, όπως οι ίδιοι ανακοινώνουν.

Σύμφωνα με τις εμπορικές επιχειρήσεις η αυξημένη παραγωγή φέτος στην Ισπανία σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών για τις πωλήσεις στη λιανική, δεν επέτρεψαν υψηλότερες τιμές παραγωγού.



Και εισαγωγές ελαιολάδου

Λόγω μείωσης της φετινής παραγωγής αρκετές μονάδες τυποποίησης ελαιόλαδου αγοράζουν προϊόν από την Πελοπόννησο, για να καλύψουν τους πελάτες τους, αρκεί να μένουν ικανοποιημένοι από τα εργαστηριακά και τα οργανοληπτικά στοιχεία του προϊόντος.

Άλλοι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, εισάγουν προϊόν από την Ισπανία σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 2,60 – 2,70 ευρώ το κιλό για υψηλές ποιότητες και 2,20 – 2,30 ευρώ για χαμηλές ποιότητες, προϊόν παραδοτέο στο λιμάνι του Ηρακλείου. Οι εισαγωγές είναι νόμιμες, όμως παράνομη είναι η εμφιάλωση του συγκεκριμένου προϊόντος ως κρητικό και πόσο μάλλον ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

*agronews.gr
ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM
ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM
Διαχειριστής

Χώρα Χώρα : Greece
Φύλλο Φύλλο : Άντρας
Όνομα : Βασίλης
Τόπος Τόπος : Γαργαλιάνοι Μεσσηνίας
Ηλικία Ηλικία : 45
Δημοσιεύσεις Δημοσιεύσεις : 41153
Έλαβες ευχαριστώ Έλαβες ευχαριστώ : 320
Browser Browser : Μειωμένη 80% η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη 41610

https://www.facebook.com//groups/trelostwnfm.forumgreek/ https://twitter.com/Trelostwnfm

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης