ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΕΣ
TrelosTwnFm-News :: ΣΥΝΤΑΓΕΣ :: Γλυκά
Σελίδα 1 από 1
ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΕΣ
Υλικά συνταγής
500 γραµµ. αλεύρι δυνατό (αφαιρούμε 1 φλ. τσαγιού)
1 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 φακελάκι (8 γραµµ.) μαγιά
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1½ κ.σ. κανέλα
1/2 κ.γλ. κοφτό μαστίχα κοπανισμένη
1/2 κ.γλ. κοφτό μαχλέπι κοπανισμένο
χλιαρό νερό, όσο σηκώσει (περίπου 1½ φλ. τσαγιού)
Για τη γέμιση
400 γραµµ. ταχίνι
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη (προσωπικά θα έκανα ένα "πείραμα" με μέλι....)
1½ κ.σ. κανέλα
Εκτέλεση
Βάζουμε τα δύο είδη αλευριού σε λεκάνη, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε ώστε να πάει από κάτω. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά, την κανέλα, τη μαστίχα, το μαχλέπι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και κάνουμε στη μέση µία λακκούβα. Ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό (περίπου 1½ φλ. τσαγιού). Το ζυμώνουμε καλά μέχρι να μαζευτεί σε µπάλα. Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο µας και ζυμώνουμε για 7΄-8΄, να γυαλίσει η ζύμη και να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Βάζουμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 40΄ σε ζεστό σημείο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε σε μπολ το ταχίνι, τη ζάχαρη, την κανέλα και ανακατεύουμε καλά µε κουτάλι. Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 7 κομμάτια. Τα πλάθουμε σε µπάλες μαζεύοντας την ένωση από κάτω. Τα σκεπάζουμε για να µην ξεραθούν.
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε µε χοντρό πλάστη μακρόστενο φύλλο, περίπου 30x12 εκ. Με κουτάλι βάζουμε κατά μήκος του φύλλου 2 κ.σ. γέμιση και το απλώνουμε. Αλείφουμε µε κουτάλι ή μαχαίρι, αφήνοντας κενό γύρω γύρω 1 εκ. Διπλώνουμε το φύλλο. Γυρίζουμε την πλευρά κατά μήκος ώστε να καλύψουμε τα 2/3 του φύλλου και κλείνουμε από πάνω µε το 1/3 του φύλλου κατά μήκος. Έχουμε τώρα ένα μακρύ ρολό. Τεντώνουμε το φύλλο (είναι πολύ ελαστικό) σχεδόν μισή φορά το μέγεθός του. Το διπλώνουμε στη μέση. Το μισό πάνω στο άλλο μισό. Το πλάθουμε σε ρολό περίπου 80 εκ. Το ρολό δεν πρέπει να έχει αλεύρι πάνω του, αλλιώς δεν ρολάρεται. Αν τρέξει έξω ταχίνι, θα γίνουν πιο νόστιμες οι ταχινόπιτες όταν ψηθούν.
Πιάνουμε τις δύο άκρες και τις στρίβουμε πολύ καλά. Το στρίβουμε σε σαλίγκαρο (σαρίκι). Το ακουμπάμε σε αλευρωμένο πάγκο. Τελειώνουμε κατά τον ίδιο τρόπο όλες τις ελαφρά αλευρωμένες ταχινόπιτες. Μόλις τις πλάσουμε όλες, τις πατάμε λίγο µε τον πλάστη στην επιφάνεια, να πλατύνουν (περίπου 15 εκ. διάμετρο). Τις βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη µε λαδόκολλα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30΄. Τις ψήνουμε στους 150°C, στον αέρα, για περίπου 35΄-40΄, να ροδίσουν καλά.
Παιδιά προσθέτω το link για το βίντεο όπου βλέπουμε πως τελικά φτιάχνουμε αυτές τις πίτες…. Και το προσθέτω εδώ επειδή προσωπικά τα χάνω τελείως στο σημείο που στη συνταγή περιγράφεται πως πρέπει να διπλώσουμε τις πίτες πριν τις ψήσουμε…
http://www.antenna.gr/webtv/watch?cid=_bx_m_g_y_lgbq_h_u%3D
500 γραµµ. αλεύρι δυνατό (αφαιρούμε 1 φλ. τσαγιού)
1 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 φακελάκι (8 γραµµ.) μαγιά
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1½ κ.σ. κανέλα
1/2 κ.γλ. κοφτό μαστίχα κοπανισμένη
1/2 κ.γλ. κοφτό μαχλέπι κοπανισμένο
χλιαρό νερό, όσο σηκώσει (περίπου 1½ φλ. τσαγιού)
Για τη γέμιση
400 γραµµ. ταχίνι
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη (προσωπικά θα έκανα ένα "πείραμα" με μέλι....)
1½ κ.σ. κανέλα
Εκτέλεση
Βάζουμε τα δύο είδη αλευριού σε λεκάνη, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε ώστε να πάει από κάτω. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά, την κανέλα, τη μαστίχα, το μαχλέπι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και κάνουμε στη μέση µία λακκούβα. Ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό (περίπου 1½ φλ. τσαγιού). Το ζυμώνουμε καλά μέχρι να μαζευτεί σε µπάλα. Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο µας και ζυμώνουμε για 7΄-8΄, να γυαλίσει η ζύμη και να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Βάζουμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 40΄ σε ζεστό σημείο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε σε μπολ το ταχίνι, τη ζάχαρη, την κανέλα και ανακατεύουμε καλά µε κουτάλι. Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 7 κομμάτια. Τα πλάθουμε σε µπάλες μαζεύοντας την ένωση από κάτω. Τα σκεπάζουμε για να µην ξεραθούν.
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε µε χοντρό πλάστη μακρόστενο φύλλο, περίπου 30x12 εκ. Με κουτάλι βάζουμε κατά μήκος του φύλλου 2 κ.σ. γέμιση και το απλώνουμε. Αλείφουμε µε κουτάλι ή μαχαίρι, αφήνοντας κενό γύρω γύρω 1 εκ. Διπλώνουμε το φύλλο. Γυρίζουμε την πλευρά κατά μήκος ώστε να καλύψουμε τα 2/3 του φύλλου και κλείνουμε από πάνω µε το 1/3 του φύλλου κατά μήκος. Έχουμε τώρα ένα μακρύ ρολό. Τεντώνουμε το φύλλο (είναι πολύ ελαστικό) σχεδόν μισή φορά το μέγεθός του. Το διπλώνουμε στη μέση. Το μισό πάνω στο άλλο μισό. Το πλάθουμε σε ρολό περίπου 80 εκ. Το ρολό δεν πρέπει να έχει αλεύρι πάνω του, αλλιώς δεν ρολάρεται. Αν τρέξει έξω ταχίνι, θα γίνουν πιο νόστιμες οι ταχινόπιτες όταν ψηθούν.
Πιάνουμε τις δύο άκρες και τις στρίβουμε πολύ καλά. Το στρίβουμε σε σαλίγκαρο (σαρίκι). Το ακουμπάμε σε αλευρωμένο πάγκο. Τελειώνουμε κατά τον ίδιο τρόπο όλες τις ελαφρά αλευρωμένες ταχινόπιτες. Μόλις τις πλάσουμε όλες, τις πατάμε λίγο µε τον πλάστη στην επιφάνεια, να πλατύνουν (περίπου 15 εκ. διάμετρο). Τις βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη µε λαδόκολλα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30΄. Τις ψήνουμε στους 150°C, στον αέρα, για περίπου 35΄-40΄, να ροδίσουν καλά.
Παιδιά προσθέτω το link για το βίντεο όπου βλέπουμε πως τελικά φτιάχνουμε αυτές τις πίτες…. Και το προσθέτω εδώ επειδή προσωπικά τα χάνω τελείως στο σημείο που στη συνταγή περιγράφεται πως πρέπει να διπλώσουμε τις πίτες πριν τις ψήσουμε…
http://www.antenna.gr/webtv/watch?cid=_bx_m_g_y_lgbq_h_u%3D
ΜΗΔΕΙΑ- Συντονιστής
- Χώρα :
Φύλλο :
Τόπος : Θεσσαλονίκη
Ηλικία : 50
Δημοσιεύσεις : 2153
Έλαβες ευχαριστώ : 64
Browser :
TrelosTwnFm-News :: ΣΥΝΤΑΓΕΣ :: Γλυκά
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Τετ 2 Αυγ - 11:19 από briskyten
» Ο ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM παντρεύεται !
Τετ 3 Μάης - 9:11 από vidhayakji79
» Το FIFA World έρχεται στο PC
Πεμ 27 Απρ - 12:42 από sneakyforetell
» Τα UK charts της εβδομάδας
Τετ 26 Απρ - 5:33 από sneakyforetell
» Trailer για το νέο Need for Speed
Τετ 26 Απρ - 5:31 από sneakyforetell
» Εκλογές 2023 : Πόσες ημέρες άδειας δικαιούνται οι εργαζόμενοι
Δευ 24 Απρ - 17:20 από georgeharrison
» Συνελήφθη γυναίκα σε χωριό του Αγρινίου – Φέρεται να απείλησε νεαρό με κυνηγετικό όπλο
Δευ 24 Απρ - 15:44 από georgeharrison
» J2US: Ο Πασχάλης Τερζής έκανε την μεγάλη έκπληξη – «Έσπασαν» Εύη Δρούτσα και Δέσποινα Βανδή
Δευ 24 Απρ - 15:42 από georgeharrison
» Λευκές ελιές: Μια σπάνια ποικιλία ελιάς με καταγωγή από τα αρχαία χρόνια
Δευ 24 Απρ - 15:41 από georgeharrison
» Ο άγνωστος ιαματικός πλούτος της Ελλάδας.Οι 90 Ιαματικές Πηγές,9 στην Αιτωλοακαρνανία
Δευ 24 Απρ - 15:33 από georgeharrison
» Λαμία: Έκκληση για αίμα 0 ρέζους αρνητικό
Τετ 22 Φεβ - 10:47 από chotabhai807
» Βραβεύθηκαν Λουξ και Καλλιμάνης από την Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ
Παρ 16 Δεκ - 15:00 από faxedasto
» Συλλέγουν πλαστικά καπάκια για παιδιά με αναπηρία
Δευ 13 Ιουν - 14:33 από langasur
» Μπήκε σε κομμωτήριο και προσπάθησε να δολοφονήσει τον ιδιοκτήτη
Τετ 23 Μαρ - 13:26 από stuffkharb
» Άρτα: Έκκληση για να ξανασταθεί 21χρονος στα πόδια του
Δευ 11 Οκτ - 16:04 από manikkmanikk62
» ooVoo - chat and voip
Παρ 9 Οκτ - 22:37 από roundcubethirteen
» Για σένα τραγουδώ --- Γιάννης Πουλόπουλος. HD.
Κυρ 4 Δεκ - 15:54 από manolissp
» Eνα ταξίδι --- RONI IRON Feat. Charitini (Tripes Tribute). HD.
Κυρ 6 Νοε - 20:08 από manolissp
» Grrek Filiko Forum
Κυρ 30 Οκτ - 19:31 από akritas
» Moby - Porcelain (Official Video)
Κυρ 23 Οκτ - 21:04 από manolissp
» Moby 'Why Does My Heart Feel So Bad?' - Official video
Κυρ 23 Οκτ - 21:01 από manolissp
» ♛♛♛ Imany – Don't be so shy (Filatov & Karas Remix) ♛♛♛
Κυρ 23 Οκτ - 20:57 από manolissp
» ~Αχ βρε ζωή~ Νίκος Οικονομίδης ♬♪
Παρ 21 Οκτ - 20:01 από manolissp
» The Olympians - Istoria (Ιστορία)
Παρ 21 Οκτ - 17:26 από manolissp
» olympians --o tropos
Παρ 21 Οκτ - 17:20 από manolissp
» Ελένη Δήμου ~ Δεν με νοιάζει
Παρ 21 Οκτ - 17:17 από manolissp
» Μια γυναίκα μόνο ξέρει - Καίτη Γκρέυ
Παρ 21 Οκτ - 17:10 από manolissp
» ΟΤΙ ΑΓΑΠΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ-HD
Παρ 21 Οκτ - 17:06 από manolissp
» ΓΙΑ ΠΟΥ ΤΟ'ΒΑΛΕΣ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ- ΟΡΦΕΑΣ ΠΕΡΙΔΗΣ
Παρ 21 Οκτ - 16:58 από manolissp
» Ζαφείρης Μελάς - Γαμώ την Καλοσύνη μου (Νew 2011)
Παρ 21 Οκτ - 16:54 από manolissp