TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/
TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ

Πήγαινε κάτω

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ Empty ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ

Δημοσίευση από ΜΗΔΕΙΑ Κυρ 13 Απρ - 18:10

ΥΛΙΚΑ (για 2 τσουρέκια):

2 φλυτζ. γάλα
2 φακελάκια ξερή μαγιά
8-10 φλυτζ. (1 κιλό περίπου) αλεύρι
1 ½ - 1 ¾ φλυτζ. ζάχαρη
½ κ.γ. αλάτι
Ξύσμα από 1 μικρό πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι
125 γρ. ανάλατο βούτυρο ή μαργαρίνη
5 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
2 κ.γ. αλεσμένη μαστίχα
2 κ.γ. μαχλέπι, διαλυμένο σε ¼ φλυτζ. βρασμένο νερό και σουρωμένο
4-8 βαμμένα αυγά (προαιρετικά)
1 κρόκο αυγού, ελαφρώς χτυπημένο
2-3 κ.σ. γάλα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ζεσταίνουμε καλά 2 φλυτζ. γάλα χωρίς να βράσει και αφήνουμε να κρυώσει. Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το χλιαρό γάλα, τη μαγιά, 1 φλυτζ. αλεύρι και ¼ φλυτζ. ζάχαρη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε 7 φλυτζ. αλεύρι, το αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, και τη μαστίχα. Κόβουμε το βούτυρο ή μαργαρίνη μέσα στο αλεύρι με ένα πιρούνι ή με τα δάχτυλά μας. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, τα αυγά, και το μαχλέπι. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μαγειρικής μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια ζύμη. Συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια.

Τη βάζουμε σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι λίγο-λίγο εάν χρειαστεί, για 10-15 λεπτά, μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και μεταξένια στο άγγιγμα. Βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για 1-2 ώρες.

Πιέζουμε τη ζύμη με τις γροθιές μας για να επανέλθει στο αρχικό της μέγεθος και βγάζουμε ένα κομμάτι ζύμης στο μέγεθος της γροθιάς μας για να την χρησιμοποιήσουμε για το στόλισμα. Με ένα μαχαίρι μοιράζουμε τη ζύμη σε 6 μικρές μπάλες και πλάθουμε με κάθε μία από μία λωρίδα μήκους 30-40 εκ. και με διάμετρο 4 εκ. Βάζουμε 3 λωρίδες τη μία δίπλα στην άλλη και τις ενώνουμε στη μία άκρη. Πλέκουμε τις λωρίδες σαν σε κοτσίδα, τις οποίες ενώνουμε στις άκρες. Πιέζουμε τα αυγά μέσα στη ζύμη, και για να μη φύγουν τυλίγουμε μικρά σχοινάκια από τη ζύμη που αφήσαμε στην άκρη και τα βάζουμε γύρω από τη βάση των αυγών και στην κορυφή με τη μορφή σταυρού.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για το επόμενο τσουρέκι. Βάζουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα, βάζουμε τα τσουρέκια πάνω στη λαδόκολλα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο, για 2 ώρες.

Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C και χτυπάμε μαζί τον κρόκο και 2-3 κ.σ. γάλα σε ένα μικρό μπολ.

Μόλις φουσκώσουν τα τσουρέκια, τα αλείφουμε με το μείγμα αυγού-γάλακτος. Ψήνουμε στον αέρα για 40-45 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν χρυσοκαφετί χρώμα και να ακούγονται σαν κούφια όταν τα χτυπάμε από κάτω. Βγάζουμε τα ταψιά από τον φούρνο και βάζουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν σε μια σχάρα.


ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ Img_7377
ΜΗΔΕΙΑ
ΜΗΔΕΙΑ
Συντονιστής

Χώρα Χώρα : Greece
Φύλλο Φύλλο : Θηλυκό
Τόπος Τόπος : Θεσσαλονίκη
Ηλικία Ηλικία : 50
Δημοσιεύσεις Δημοσιεύσεις : 2153
Έλαβες ευχαριστώ Έλαβες ευχαριστώ : 64
Browser Browser : ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ 41610

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης