ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ
TrelosTwnFm-News :: ΣΥΝΤΑΓΕΣ :: Γλυκά
Σελίδα 1 από 1
ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ
ΥΛΙΚΑ (για 2 τσουρέκια):
2 φλυτζ. γάλα
2 φακελάκια ξερή μαγιά
8-10 φλυτζ. (1 κιλό περίπου) αλεύρι
1 ½ - 1 ¾ φλυτζ. ζάχαρη
½ κ.γ. αλάτι
Ξύσμα από 1 μικρό πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι
125 γρ. ανάλατο βούτυρο ή μαργαρίνη
5 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
2 κ.γ. αλεσμένη μαστίχα
2 κ.γ. μαχλέπι, διαλυμένο σε ¼ φλυτζ. βρασμένο νερό και σουρωμένο
4-8 βαμμένα αυγά (προαιρετικά)
1 κρόκο αυγού, ελαφρώς χτυπημένο
2-3 κ.σ. γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ζεσταίνουμε καλά 2 φλυτζ. γάλα χωρίς να βράσει και αφήνουμε να κρυώσει. Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το χλιαρό γάλα, τη μαγιά, 1 φλυτζ. αλεύρι και ¼ φλυτζ. ζάχαρη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε 7 φλυτζ. αλεύρι, το αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, και τη μαστίχα. Κόβουμε το βούτυρο ή μαργαρίνη μέσα στο αλεύρι με ένα πιρούνι ή με τα δάχτυλά μας. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, τα αυγά, και το μαχλέπι. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μαγειρικής μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια ζύμη. Συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια.
Τη βάζουμε σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι λίγο-λίγο εάν χρειαστεί, για 10-15 λεπτά, μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και μεταξένια στο άγγιγμα. Βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για 1-2 ώρες.
Πιέζουμε τη ζύμη με τις γροθιές μας για να επανέλθει στο αρχικό της μέγεθος και βγάζουμε ένα κομμάτι ζύμης στο μέγεθος της γροθιάς μας για να την χρησιμοποιήσουμε για το στόλισμα. Με ένα μαχαίρι μοιράζουμε τη ζύμη σε 6 μικρές μπάλες και πλάθουμε με κάθε μία από μία λωρίδα μήκους 30-40 εκ. και με διάμετρο 4 εκ. Βάζουμε 3 λωρίδες τη μία δίπλα στην άλλη και τις ενώνουμε στη μία άκρη. Πλέκουμε τις λωρίδες σαν σε κοτσίδα, τις οποίες ενώνουμε στις άκρες. Πιέζουμε τα αυγά μέσα στη ζύμη, και για να μη φύγουν τυλίγουμε μικρά σχοινάκια από τη ζύμη που αφήσαμε στην άκρη και τα βάζουμε γύρω από τη βάση των αυγών και στην κορυφή με τη μορφή σταυρού.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για το επόμενο τσουρέκι. Βάζουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα, βάζουμε τα τσουρέκια πάνω στη λαδόκολλα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο, για 2 ώρες.
Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C και χτυπάμε μαζί τον κρόκο και 2-3 κ.σ. γάλα σε ένα μικρό μπολ.
Μόλις φουσκώσουν τα τσουρέκια, τα αλείφουμε με το μείγμα αυγού-γάλακτος. Ψήνουμε στον αέρα για 40-45 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν χρυσοκαφετί χρώμα και να ακούγονται σαν κούφια όταν τα χτυπάμε από κάτω. Βγάζουμε τα ταψιά από τον φούρνο και βάζουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν σε μια σχάρα.
2 φλυτζ. γάλα
2 φακελάκια ξερή μαγιά
8-10 φλυτζ. (1 κιλό περίπου) αλεύρι
1 ½ - 1 ¾ φλυτζ. ζάχαρη
½ κ.γ. αλάτι
Ξύσμα από 1 μικρό πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι
125 γρ. ανάλατο βούτυρο ή μαργαρίνη
5 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
2 κ.γ. αλεσμένη μαστίχα
2 κ.γ. μαχλέπι, διαλυμένο σε ¼ φλυτζ. βρασμένο νερό και σουρωμένο
4-8 βαμμένα αυγά (προαιρετικά)
1 κρόκο αυγού, ελαφρώς χτυπημένο
2-3 κ.σ. γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ζεσταίνουμε καλά 2 φλυτζ. γάλα χωρίς να βράσει και αφήνουμε να κρυώσει. Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το χλιαρό γάλα, τη μαγιά, 1 φλυτζ. αλεύρι και ¼ φλυτζ. ζάχαρη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ένα ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε 7 φλυτζ. αλεύρι, το αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, και τη μαστίχα. Κόβουμε το βούτυρο ή μαργαρίνη μέσα στο αλεύρι με ένα πιρούνι ή με τα δάχτυλά μας. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, τα αυγά, και το μαχλέπι. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μαγειρικής μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια ζύμη. Συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια.
Τη βάζουμε σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι λίγο-λίγο εάν χρειαστεί, για 10-15 λεπτά, μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και μεταξένια στο άγγιγμα. Βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για 1-2 ώρες.
Πιέζουμε τη ζύμη με τις γροθιές μας για να επανέλθει στο αρχικό της μέγεθος και βγάζουμε ένα κομμάτι ζύμης στο μέγεθος της γροθιάς μας για να την χρησιμοποιήσουμε για το στόλισμα. Με ένα μαχαίρι μοιράζουμε τη ζύμη σε 6 μικρές μπάλες και πλάθουμε με κάθε μία από μία λωρίδα μήκους 30-40 εκ. και με διάμετρο 4 εκ. Βάζουμε 3 λωρίδες τη μία δίπλα στην άλλη και τις ενώνουμε στη μία άκρη. Πλέκουμε τις λωρίδες σαν σε κοτσίδα, τις οποίες ενώνουμε στις άκρες. Πιέζουμε τα αυγά μέσα στη ζύμη, και για να μη φύγουν τυλίγουμε μικρά σχοινάκια από τη ζύμη που αφήσαμε στην άκρη και τα βάζουμε γύρω από τη βάση των αυγών και στην κορυφή με τη μορφή σταυρού.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για το επόμενο τσουρέκι. Βάζουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα, βάζουμε τα τσουρέκια πάνω στη λαδόκολλα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο, για 2 ώρες.
Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C και χτυπάμε μαζί τον κρόκο και 2-3 κ.σ. γάλα σε ένα μικρό μπολ.
Μόλις φουσκώσουν τα τσουρέκια, τα αλείφουμε με το μείγμα αυγού-γάλακτος. Ψήνουμε στον αέρα για 40-45 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν χρυσοκαφετί χρώμα και να ακούγονται σαν κούφια όταν τα χτυπάμε από κάτω. Βγάζουμε τα ταψιά από τον φούρνο και βάζουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν σε μια σχάρα.
ΜΗΔΕΙΑ- Συντονιστής
- Χώρα :
Φύλλο :
Τόπος : Θεσσαλονίκη
Ηλικία : 50
Δημοσιεύσεις : 2153
Έλαβες ευχαριστώ : 64
Browser :
TrelosTwnFm-News :: ΣΥΝΤΑΓΕΣ :: Γλυκά
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Τετ 2 Αυγ - 11:19 από briskyten
» Ο ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM παντρεύεται !
Τετ 3 Μάης - 9:11 από vidhayakji79
» Το FIFA World έρχεται στο PC
Πεμ 27 Απρ - 12:42 από sneakyforetell
» Τα UK charts της εβδομάδας
Τετ 26 Απρ - 5:33 από sneakyforetell
» Trailer για το νέο Need for Speed
Τετ 26 Απρ - 5:31 από sneakyforetell
» Εκλογές 2023 : Πόσες ημέρες άδειας δικαιούνται οι εργαζόμενοι
Δευ 24 Απρ - 17:20 από georgeharrison
» Συνελήφθη γυναίκα σε χωριό του Αγρινίου – Φέρεται να απείλησε νεαρό με κυνηγετικό όπλο
Δευ 24 Απρ - 15:44 από georgeharrison
» J2US: Ο Πασχάλης Τερζής έκανε την μεγάλη έκπληξη – «Έσπασαν» Εύη Δρούτσα και Δέσποινα Βανδή
Δευ 24 Απρ - 15:42 από georgeharrison
» Λευκές ελιές: Μια σπάνια ποικιλία ελιάς με καταγωγή από τα αρχαία χρόνια
Δευ 24 Απρ - 15:41 από georgeharrison
» Ο άγνωστος ιαματικός πλούτος της Ελλάδας.Οι 90 Ιαματικές Πηγές,9 στην Αιτωλοακαρνανία
Δευ 24 Απρ - 15:33 από georgeharrison
» Λαμία: Έκκληση για αίμα 0 ρέζους αρνητικό
Τετ 22 Φεβ - 10:47 από chotabhai807
» Βραβεύθηκαν Λουξ και Καλλιμάνης από την Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ
Παρ 16 Δεκ - 15:00 από faxedasto
» Συλλέγουν πλαστικά καπάκια για παιδιά με αναπηρία
Δευ 13 Ιουν - 14:33 από langasur
» Μπήκε σε κομμωτήριο και προσπάθησε να δολοφονήσει τον ιδιοκτήτη
Τετ 23 Μαρ - 13:26 από stuffkharb
» Άρτα: Έκκληση για να ξανασταθεί 21χρονος στα πόδια του
Δευ 11 Οκτ - 16:04 από manikkmanikk62
» ooVoo - chat and voip
Παρ 9 Οκτ - 22:37 από roundcubethirteen
» Για σένα τραγουδώ --- Γιάννης Πουλόπουλος. HD.
Κυρ 4 Δεκ - 15:54 από manolissp
» Eνα ταξίδι --- RONI IRON Feat. Charitini (Tripes Tribute). HD.
Κυρ 6 Νοε - 20:08 από manolissp
» Grrek Filiko Forum
Κυρ 30 Οκτ - 19:31 από akritas
» Moby - Porcelain (Official Video)
Κυρ 23 Οκτ - 21:04 από manolissp
» Moby 'Why Does My Heart Feel So Bad?' - Official video
Κυρ 23 Οκτ - 21:01 από manolissp
» ♛♛♛ Imany – Don't be so shy (Filatov & Karas Remix) ♛♛♛
Κυρ 23 Οκτ - 20:57 από manolissp
» ~Αχ βρε ζωή~ Νίκος Οικονομίδης ♬♪
Παρ 21 Οκτ - 20:01 από manolissp
» The Olympians - Istoria (Ιστορία)
Παρ 21 Οκτ - 17:26 από manolissp
» olympians --o tropos
Παρ 21 Οκτ - 17:20 από manolissp
» Ελένη Δήμου ~ Δεν με νοιάζει
Παρ 21 Οκτ - 17:17 από manolissp
» Μια γυναίκα μόνο ξέρει - Καίτη Γκρέυ
Παρ 21 Οκτ - 17:10 από manolissp
» ΟΤΙ ΑΓΑΠΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ-HD
Παρ 21 Οκτ - 17:06 από manolissp
» ΓΙΑ ΠΟΥ ΤΟ'ΒΑΛΕΣ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ- ΟΡΦΕΑΣ ΠΕΡΙΔΗΣ
Παρ 21 Οκτ - 16:58 από manolissp
» Ζαφείρης Μελάς - Γαμώ την Καλοσύνη μου (Νew 2011)
Παρ 21 Οκτ - 16:54 από manolissp