Καταπολεμώντας τα φαινόμενα των εξαφανισμένων παιδιών και της εμπορίας παιδιών
Σελίδα 1 από 1
Καταπολεμώντας τα φαινόμενα των εξαφανισμένων παιδιών και της εμπορίας παιδιών
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θεσσαλονίκη, 15 Μαΐου 2014
Καταπολεμώντας τα φαινόμενα των εξαφανισμένων παιδιών και της εμπορίας παιδιών
Ενθαρρύνοντας τη συνεργασία και το συντονισμό σε περιφερειακό επίπεδο
«Όσο περισσότερο τα παιδιά παραμένουν εξαφανισμένα, τόσο πιο ευάλωτα είναι και τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος που διατρέχουν στο να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης και εμπορίας». Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που διατυπώθηκε στο Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 8 και 9 Μαΐου 2014 από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την εξαφάνιση και εκμετάλλευση παιδιών (SEEC).
Περισσότεροι από 90 συμμετέχοντες εκπροσωπώντας 50 περίπου εθνικούς, περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς και φορείς συμφώνησαν στην ανάγκη να ενισχύσουν την μεταξύ τους περιφερειακή συνεργασία, ώστε να καταπολεμήσουν αποτελεσματικότερα τα φαινόμενα των εξαφανισμένων παιδιών και της εμπορίας παιδιών. Η διασφάλιση της προστασίας των παιδιών απαιτεί την επανεξέταση των ήδη υφιστάμενων συστημάτων και μηχανισμών, ώστε να εντοπιστούν πιθανά κενά, ενώ η εναρμόνιση της συλλογής δεδομένων, η εφαρμογή ήδη υφιστάμενων και νέων εργαλείων, όπως είναι η χρήση και επέκταση της «116000 Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα εξαφανισμένα παιδιά» και η δημιουργία κόμβων ενημέρωσης (Info desks) μπορούν να βοηθήσουν κρατικούς και μη-κρατικούς φορείς, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τα σοβαρά αυτά προβλήματα και τη διασύνδεση των εξαφανίσεων και της εμπορίας παιδιών.
Προκειμένου να αναδειχτούν αυτά τα προβλήματα και να εξερευθούν τρόποι βελτίωσης της αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την εξαφάνιση και εκμετάλλευση παιδιών (SEEC) οργάνωσαν το ομώνυμο Φόρουμ υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, την υποστήριξη του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC) και της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Το Φόρουμ έδωσε την ευκαιρία σε κρατικούς φορείς, μη-κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς να συζητήσουν τα σοβαρά προβλήματα των εξαφανισμένων παιδιών και της εμπορίας παιδιών, να ανταλλάξουν γνώση και να μοιραστούν καλές πρακτικές καταπολέμησης.
Στη διάρκεια του Φόρουμ παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία που αναδεικνύουν τη διάσταση των φαινομένων. Συγκεκριμένα:
● 250.000 παιδιά υπολογίζεται ότι εξαφανίζονται σε ετήσια βάση στην Ε.Ε.
● 800.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, αριθμός που μεταφράζεται σε 2.000 εξαφανίσεις την ημέρα.
● Οι φυγές παιδιών είναι η πιο συχνή κατηγορία εξαφανίσεων, πάνω από το μισό του συνολικού αριθμού των εξαφανίσεων στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Οι γονικές αρπαγές και οι εξαφανισμένοι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες ακολουθούν ως οι πιο συχνές κατηγορίες.
● Σύμφωνα με την Έκθεση UK APPG Report from the joint Inquiry into Children who go missing from Care from 2012, τα παιδιά θύματα εμπορίας συνήθως εγκαταλείπουν μέσα στις πρώτες 48 ώρες τους χώρους φροντίδας.
● Μόνο 9 κράτη-μέλη της Ε.Ε διαθέτουν σαφή στοιχεία για τις φυγές παιδιών.
● 1 στα 7 παιδιά που επιλέγουν τη φυγή είναι πιθανό να πέσουν θύματα εμπορίας.
● Η παγκόσμια έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα το 2012 καταδεικνύει ότι από τα διαπιστωμένα θύματα εμπορίας την περίοδο 2007-2010, 27% των θυμάτων ήταν παιδιά, ενώ την περίοδο 2003-2006 το αντίστοιχο ποσοστό ανήρχετο στο 20%.
● Στις περιπτώσεις παιδιών θυμάτων οι περισσότερες αυτών αφορούσαν σε κορίτσια: δύο στα τρία παιδιά θύματα ήταν κορίτσια, ενώ ένα στα τρία παιδιά ήταν αγόρια.
● Η Νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελεί την πιο συχνή περιοχή προέλευσης θυμάτων εμπορίας που βρίσκονται στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη: 30% των θυμάτων διασυνοριακής εμπορίας είναι πολίτες χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
● Σύμφωνα με την Eurostat το ποσοστό παιδιών θυμάτων εμπορίας στην Ε.Ε προσεγγίζει το 15% για την περίοδο 2008, 2009 και 2010.
● Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το 12% των θυμάτων είναι κορίτσια και το 3% είναι αγόρια από το συνολικό αριθμό θυμάτων εμπορίας.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε στις δράσεις του οργανισμού. «Οι ανάγκες σε στέγαση, διατροφή, υγεία, εκπαίδευση και παιδική προστασία στην Ελλάδα της κρίσης είναι τεράστιες. Με τη στήριξη των εθελοντών μας και του κόσμου καταφέραμε το 2013 να στηρίξουμε 63,299 παιδιά και τις οικογένειες τους» τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος. Στάθηκε, επίσης, στη σημασία του έργου που επιτελεί το Κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEC), το οποίο δημιουργήθηκε το 2010 με την υιοθέτηση ατζέντας δράσης από Υπουργούς κυβερνήσεων, εκπροσώπους επιβολής του νόμου και μη-κυβερνητικών οργανώσεων από 13 χώρες που συμμετείχαν στο 1ο Βαλκανικό Φόρουμ το 2007 στην Αθήνα.
Εναρκτήριες ομιλίες και χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο Εθνικός Εισηγητής για θέματα καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων, κ. Ηρακλής Μοσκώφ και ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, κ. Robert P. Sanders.
Ανοιχτή συζήτηση ακολούθησε ανάμεσα στην κα. Olgica Cekic, Συντονίστρια του Κέντρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην κα. Ruth Freedom Pojman, Συντονίστρια Καταπολέμησης της Εμπορίας του ΟΑΣΕ, στην κα. Caroline Humer, Διευθύντρια Προγραμμάτων του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC), στην κα. Delphine Moralis, Γενική Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (MCE), στον κ. Δανιήλ Εσδράς, Επικεφαλής του Γραφείου Ελλάδας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και στην κα. Alina Brasoveanu, Αντιπροέδρου Α’ της GRETA στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η συζήτηση εστίασε στις δράσεις διαφορετικών δρώντων και οργανισμών στο πεδίο των εξαφανίσεων των παιδιών και της εμπορίας παιδιών σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Η Συντονίστρια του Κέντρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναφέρθηκε στις δράσεις του Κέντρου για την επέκταση της «116000 Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα εξαφανισμένα παιδιά», στην παροχή εκπαίδευσης σε συνεργαζόμενους οργανισμούς και στην ανταλλαγή καλών πρακτικών. Η Caroline Humer έδωσε έμφαση στην έλλειψη κοινής αντιμετώπισης των περιστατικών εξαφανίσεων και απαγωγής παιδιών, όπως και αξιόπιστων δεδομένων. Η Delphine Moralis παρουσίασε σημαντικά στοιχεία που κατέδειξαν τη σαφή διασύνδεση ανάμεσα στις εξαφανίσεις και στον κίνδυνο της εμπορίας για τα παιδιά. «Τα παιδιά είναι κάτοχοι δικαιωμάτων. Κάθε περιστατικό παιδιού που εξαφανίζεται πρέπει να αντιμετωπίζεται ως περιστατικό απαγωγής ή εμπορίας μέχρι απόδειξης του αντιθέτου», τόνισε από την πλευρά της η κα. Ruth Freedom Pojman από τον ΟΑΣΕ, συμπληρώνοντας ότι οι αστυνομικές αρχές, οι υπηρεσίες μετανάστευσης και οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά θύματα εμπορίας δεν συλλαμβάνονται ή κρατούνται, αλλά ότι τους παρέχεται πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Στη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν στοιχεία που κατέδειξαν τις πραγματικές διαστάσεις των προβλημάτων στις σημερινές κοινωνίες. Οι συμμετέχοντες αντήλλαξαν τις εμπειρίες τους σε πρακτικό επίπεδο, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εφαρμογή των πολιτικών κατά της εμπορίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η δεύτερη ημέρα των εργασιών του Φόρουμ περιλάμβανε 3 διαφορετικά πάνελ συζήτησης. Η κα. Caroline Humer, Διευθύντρια Προγραμμάτων του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC), η Mikaela Sundquist Hagan, Θεματική Σύμβουλος του οργανισμού «Save the Children»-Σουηδία, η Μαριέλλα Μιχαηλίδου, από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Γραφείο Ελλάδας) και η Ευτυχία Κατσιγαράκη Επικεφαλής της Διεύθυνσης Πρόληψης Εγκληματικότητας και Σωφρονιστικής Αγωγής Ανηλίκων του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναζήτησαν τις διασυνδέσεις των εξαφανίσεων παιδιών με το φαινόμενο της εμπορίας. Πιο συγκεκριμένα, η συζήτηση εστίασε στο πόσο ευάλωτα είναι τα παιδιά που επιλέγουν τη φυγή από το σπίτι ή από κάποιο χώρο φροντίδας στο πλαίσιο της έκθεσης τους στον κίνδυνο να πέσουν θύματα εμπορίας, όπως και στο ζήτημα των εξαφανισμένων ασυνόδευτων μεταναστών ανηλίκων ως θύματα ή πιθανά θύματα εμπορίας.
Το 2ο πάνελ συζήτησης εστίασε στο ρόλο της «116 000 Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα εξαφανισμένα παιδιά» στην καταπολέμηση των περιστατικών εξαφανισμένων παιδιών και της εμπορίας παιδιών. Η Alexandra Baciu, Υπεύθυνης στο Ρουμανικό Κέντρο για τα εξαφανισμένα και κακοποιημένα παιδιά του οργανισμού «FOCUS Romania», η Jelena Buvac, Συντονίστρια της 116000 Γραμμής του οργανισμού «NGO ASTRA Anti–trafficking Action» από τη Σερβία και η Rossanka Venellinova, Πρόεδρος του «NADJA Centre» - Βουλγαρία αντήλλαξαν τις εμπειρίες του μέσα από τη λειτουργία της γραμμής και παρουσίασαν πρακτικά παραδείγματα ως προς τον τρόπο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Ευρωπαϊκή γραμμή 116 000 ως εργαλείο αντιμετώπισης της εμπορίας παιδιών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το 3ο πάνελ συζήτησης εστίασε στις καλές πρακτικές του πεδίου. Ο Tomislav Ramljak, Πρόεδρος του Κέντρου για τα εξαφανισμένα και κακοποιημένα παιδιά, Κροατία, η Viorelia Rusu, Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου για την Προστασία και Προαγωγή των δικαιωμάτων των Γυναικών του οργανισμού «La Strada» - Μολδαβία, η Manca Rausl, επικεφαλής Πρόληψης του οργανισμού «Drustvo KLJUC» - Σλοβενία και η Ιωάννα Λαγουμιντζή, συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Γραμμής 116 000 από τον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» - Ελλάδα παρουσίασαν καλές πρακτικές, ποια στοιχεία έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά, ποιοι είναι οι παράγοντες επιτυχίας λειτουργίας της Γραμμής και ποια τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εξεύρεση τρόπων ενίσχυσης των δυνατοτήτων των εμπλεκόμενων δρώντων και της αμοιβαίας περιφερειακής συνεργασίας στο συγκεκριμένο πεδίο.
Ο Πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, στην καταληκτική ομιλία του ανακοίνωσε τα βασικά συμπεράσματα των συζητήσεων που προηγήθηκαν και τα οποία θα συμπτυχθούν στις Συστάσεις του Φόρουμ της Θεσσαλονίκης, οι οποίες και θα ανακοινωθούν σύντομα στην ιστοσελίδα του Κέντρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης www.seec.org.gr και του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» www.hamogelo.gr
Περισσότερες φωτογραφίες από το Φόρουμ είναι διαθέσιμες εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες για το Δελτίο Τύπου μπορείτε να επικοινωνείτε με:
Ομάδα Τύπου & Επικοινωνίας – «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Παναγιώτης Παρδάλης, (+30) 210 33 06 140 - press@hamogelo.gr
ΠΗΓΗ
http://www.hamogelo.gr/24-1/1917/Katapolemontas-ta-foinomena-ton-exafanismenon-poidion-koi-ths-emporias-poidion-
Θεσσαλονίκη, 15 Μαΐου 2014
Καταπολεμώντας τα φαινόμενα των εξαφανισμένων παιδιών και της εμπορίας παιδιών
Ενθαρρύνοντας τη συνεργασία και το συντονισμό σε περιφερειακό επίπεδο
«Όσο περισσότερο τα παιδιά παραμένουν εξαφανισμένα, τόσο πιο ευάλωτα είναι και τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος που διατρέχουν στο να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης και εμπορίας». Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που διατυπώθηκε στο Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 8 και 9 Μαΐου 2014 από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την εξαφάνιση και εκμετάλλευση παιδιών (SEEC).
Περισσότεροι από 90 συμμετέχοντες εκπροσωπώντας 50 περίπου εθνικούς, περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς και φορείς συμφώνησαν στην ανάγκη να ενισχύσουν την μεταξύ τους περιφερειακή συνεργασία, ώστε να καταπολεμήσουν αποτελεσματικότερα τα φαινόμενα των εξαφανισμένων παιδιών και της εμπορίας παιδιών. Η διασφάλιση της προστασίας των παιδιών απαιτεί την επανεξέταση των ήδη υφιστάμενων συστημάτων και μηχανισμών, ώστε να εντοπιστούν πιθανά κενά, ενώ η εναρμόνιση της συλλογής δεδομένων, η εφαρμογή ήδη υφιστάμενων και νέων εργαλείων, όπως είναι η χρήση και επέκταση της «116000 Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα εξαφανισμένα παιδιά» και η δημιουργία κόμβων ενημέρωσης (Info desks) μπορούν να βοηθήσουν κρατικούς και μη-κρατικούς φορείς, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τα σοβαρά αυτά προβλήματα και τη διασύνδεση των εξαφανίσεων και της εμπορίας παιδιών.
Προκειμένου να αναδειχτούν αυτά τα προβλήματα και να εξερευθούν τρόποι βελτίωσης της αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το Κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την εξαφάνιση και εκμετάλλευση παιδιών (SEEC) οργάνωσαν το ομώνυμο Φόρουμ υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, την υποστήριξη του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC) και της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Το Φόρουμ έδωσε την ευκαιρία σε κρατικούς φορείς, μη-κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς να συζητήσουν τα σοβαρά προβλήματα των εξαφανισμένων παιδιών και της εμπορίας παιδιών, να ανταλλάξουν γνώση και να μοιραστούν καλές πρακτικές καταπολέμησης.
Στη διάρκεια του Φόρουμ παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία που αναδεικνύουν τη διάσταση των φαινομένων. Συγκεκριμένα:
● 250.000 παιδιά υπολογίζεται ότι εξαφανίζονται σε ετήσια βάση στην Ε.Ε.
● 800.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, αριθμός που μεταφράζεται σε 2.000 εξαφανίσεις την ημέρα.
● Οι φυγές παιδιών είναι η πιο συχνή κατηγορία εξαφανίσεων, πάνω από το μισό του συνολικού αριθμού των εξαφανίσεων στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Οι γονικές αρπαγές και οι εξαφανισμένοι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες ακολουθούν ως οι πιο συχνές κατηγορίες.
● Σύμφωνα με την Έκθεση UK APPG Report from the joint Inquiry into Children who go missing from Care from 2012, τα παιδιά θύματα εμπορίας συνήθως εγκαταλείπουν μέσα στις πρώτες 48 ώρες τους χώρους φροντίδας.
● Μόνο 9 κράτη-μέλη της Ε.Ε διαθέτουν σαφή στοιχεία για τις φυγές παιδιών.
● 1 στα 7 παιδιά που επιλέγουν τη φυγή είναι πιθανό να πέσουν θύματα εμπορίας.
● Η παγκόσμια έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα το 2012 καταδεικνύει ότι από τα διαπιστωμένα θύματα εμπορίας την περίοδο 2007-2010, 27% των θυμάτων ήταν παιδιά, ενώ την περίοδο 2003-2006 το αντίστοιχο ποσοστό ανήρχετο στο 20%.
● Στις περιπτώσεις παιδιών θυμάτων οι περισσότερες αυτών αφορούσαν σε κορίτσια: δύο στα τρία παιδιά θύματα ήταν κορίτσια, ενώ ένα στα τρία παιδιά ήταν αγόρια.
● Η Νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελεί την πιο συχνή περιοχή προέλευσης θυμάτων εμπορίας που βρίσκονται στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη: 30% των θυμάτων διασυνοριακής εμπορίας είναι πολίτες χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
● Σύμφωνα με την Eurostat το ποσοστό παιδιών θυμάτων εμπορίας στην Ε.Ε προσεγγίζει το 15% για την περίοδο 2008, 2009 και 2010.
● Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το 12% των θυμάτων είναι κορίτσια και το 3% είναι αγόρια από το συνολικό αριθμό θυμάτων εμπορίας.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε στις δράσεις του οργανισμού. «Οι ανάγκες σε στέγαση, διατροφή, υγεία, εκπαίδευση και παιδική προστασία στην Ελλάδα της κρίσης είναι τεράστιες. Με τη στήριξη των εθελοντών μας και του κόσμου καταφέραμε το 2013 να στηρίξουμε 63,299 παιδιά και τις οικογένειες τους» τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος. Στάθηκε, επίσης, στη σημασία του έργου που επιτελεί το Κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEC), το οποίο δημιουργήθηκε το 2010 με την υιοθέτηση ατζέντας δράσης από Υπουργούς κυβερνήσεων, εκπροσώπους επιβολής του νόμου και μη-κυβερνητικών οργανώσεων από 13 χώρες που συμμετείχαν στο 1ο Βαλκανικό Φόρουμ το 2007 στην Αθήνα.
Εναρκτήριες ομιλίες και χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο Εθνικός Εισηγητής για θέματα καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων, κ. Ηρακλής Μοσκώφ και ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, κ. Robert P. Sanders.
Ανοιχτή συζήτηση ακολούθησε ανάμεσα στην κα. Olgica Cekic, Συντονίστρια του Κέντρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην κα. Ruth Freedom Pojman, Συντονίστρια Καταπολέμησης της Εμπορίας του ΟΑΣΕ, στην κα. Caroline Humer, Διευθύντρια Προγραμμάτων του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC), στην κα. Delphine Moralis, Γενική Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (MCE), στον κ. Δανιήλ Εσδράς, Επικεφαλής του Γραφείου Ελλάδας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και στην κα. Alina Brasoveanu, Αντιπροέδρου Α’ της GRETA στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η συζήτηση εστίασε στις δράσεις διαφορετικών δρώντων και οργανισμών στο πεδίο των εξαφανίσεων των παιδιών και της εμπορίας παιδιών σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Η Συντονίστρια του Κέντρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναφέρθηκε στις δράσεις του Κέντρου για την επέκταση της «116000 Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα εξαφανισμένα παιδιά», στην παροχή εκπαίδευσης σε συνεργαζόμενους οργανισμούς και στην ανταλλαγή καλών πρακτικών. Η Caroline Humer έδωσε έμφαση στην έλλειψη κοινής αντιμετώπισης των περιστατικών εξαφανίσεων και απαγωγής παιδιών, όπως και αξιόπιστων δεδομένων. Η Delphine Moralis παρουσίασε σημαντικά στοιχεία που κατέδειξαν τη σαφή διασύνδεση ανάμεσα στις εξαφανίσεις και στον κίνδυνο της εμπορίας για τα παιδιά. «Τα παιδιά είναι κάτοχοι δικαιωμάτων. Κάθε περιστατικό παιδιού που εξαφανίζεται πρέπει να αντιμετωπίζεται ως περιστατικό απαγωγής ή εμπορίας μέχρι απόδειξης του αντιθέτου», τόνισε από την πλευρά της η κα. Ruth Freedom Pojman από τον ΟΑΣΕ, συμπληρώνοντας ότι οι αστυνομικές αρχές, οι υπηρεσίες μετανάστευσης και οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά θύματα εμπορίας δεν συλλαμβάνονται ή κρατούνται, αλλά ότι τους παρέχεται πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Στη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν στοιχεία που κατέδειξαν τις πραγματικές διαστάσεις των προβλημάτων στις σημερινές κοινωνίες. Οι συμμετέχοντες αντήλλαξαν τις εμπειρίες τους σε πρακτικό επίπεδο, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εφαρμογή των πολιτικών κατά της εμπορίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η δεύτερη ημέρα των εργασιών του Φόρουμ περιλάμβανε 3 διαφορετικά πάνελ συζήτησης. Η κα. Caroline Humer, Διευθύντρια Προγραμμάτων του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC), η Mikaela Sundquist Hagan, Θεματική Σύμβουλος του οργανισμού «Save the Children»-Σουηδία, η Μαριέλλα Μιχαηλίδου, από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Γραφείο Ελλάδας) και η Ευτυχία Κατσιγαράκη Επικεφαλής της Διεύθυνσης Πρόληψης Εγκληματικότητας και Σωφρονιστικής Αγωγής Ανηλίκων του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναζήτησαν τις διασυνδέσεις των εξαφανίσεων παιδιών με το φαινόμενο της εμπορίας. Πιο συγκεκριμένα, η συζήτηση εστίασε στο πόσο ευάλωτα είναι τα παιδιά που επιλέγουν τη φυγή από το σπίτι ή από κάποιο χώρο φροντίδας στο πλαίσιο της έκθεσης τους στον κίνδυνο να πέσουν θύματα εμπορίας, όπως και στο ζήτημα των εξαφανισμένων ασυνόδευτων μεταναστών ανηλίκων ως θύματα ή πιθανά θύματα εμπορίας.
Το 2ο πάνελ συζήτησης εστίασε στο ρόλο της «116 000 Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα εξαφανισμένα παιδιά» στην καταπολέμηση των περιστατικών εξαφανισμένων παιδιών και της εμπορίας παιδιών. Η Alexandra Baciu, Υπεύθυνης στο Ρουμανικό Κέντρο για τα εξαφανισμένα και κακοποιημένα παιδιά του οργανισμού «FOCUS Romania», η Jelena Buvac, Συντονίστρια της 116000 Γραμμής του οργανισμού «NGO ASTRA Anti–trafficking Action» από τη Σερβία και η Rossanka Venellinova, Πρόεδρος του «NADJA Centre» - Βουλγαρία αντήλλαξαν τις εμπειρίες του μέσα από τη λειτουργία της γραμμής και παρουσίασαν πρακτικά παραδείγματα ως προς τον τρόπο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Ευρωπαϊκή γραμμή 116 000 ως εργαλείο αντιμετώπισης της εμπορίας παιδιών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το 3ο πάνελ συζήτησης εστίασε στις καλές πρακτικές του πεδίου. Ο Tomislav Ramljak, Πρόεδρος του Κέντρου για τα εξαφανισμένα και κακοποιημένα παιδιά, Κροατία, η Viorelia Rusu, Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου για την Προστασία και Προαγωγή των δικαιωμάτων των Γυναικών του οργανισμού «La Strada» - Μολδαβία, η Manca Rausl, επικεφαλής Πρόληψης του οργανισμού «Drustvo KLJUC» - Σλοβενία και η Ιωάννα Λαγουμιντζή, συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Γραμμής 116 000 από τον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» - Ελλάδα παρουσίασαν καλές πρακτικές, ποια στοιχεία έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά, ποιοι είναι οι παράγοντες επιτυχίας λειτουργίας της Γραμμής και ποια τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εξεύρεση τρόπων ενίσχυσης των δυνατοτήτων των εμπλεκόμενων δρώντων και της αμοιβαίας περιφερειακής συνεργασίας στο συγκεκριμένο πεδίο.
Ο Πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, στην καταληκτική ομιλία του ανακοίνωσε τα βασικά συμπεράσματα των συζητήσεων που προηγήθηκαν και τα οποία θα συμπτυχθούν στις Συστάσεις του Φόρουμ της Θεσσαλονίκης, οι οποίες και θα ανακοινωθούν σύντομα στην ιστοσελίδα του Κέντρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης www.seec.org.gr και του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» www.hamogelo.gr
Περισσότερες φωτογραφίες από το Φόρουμ είναι διαθέσιμες εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες για το Δελτίο Τύπου μπορείτε να επικοινωνείτε με:
Ομάδα Τύπου & Επικοινωνίας – «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Παναγιώτης Παρδάλης, (+30) 210 33 06 140 - press@hamogelo.gr
ΠΗΓΗ
http://www.hamogelo.gr/24-1/1917/Katapolemontas-ta-foinomena-ton-exafanismenon-poidion-koi-ths-emporias-poidion-
ΜΗΔΕΙΑ- Συντονιστής
- Χώρα :
Φύλλο :
Τόπος : Θεσσαλονίκη
Ηλικία : 50
Δημοσιεύσεις : 2153
Έλαβες ευχαριστώ : 64
Browser :
Παρόμοια θέματα
» Συνεδρίαση πραγματοποιούν οι γεωπόνοι των Ιωαννίνων για το ν/σ της εμπορίας φυτοπροστατευτικών
» Γνωστός γυναικολόγος πρωταγωνιστεί σε υπόθεση εμπορίας βρέφους
» Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση
» Φυσικά φαινόμενα.
» Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα
» Γνωστός γυναικολόγος πρωταγωνιστεί σε υπόθεση εμπορίας βρέφους
» Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση
» Φυσικά φαινόμενα.
» Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Τετ 2 Αυγ - 11:19 από briskyten
» Ο ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM παντρεύεται !
Τετ 3 Μάης - 9:11 από vidhayakji79
» Το FIFA World έρχεται στο PC
Πεμ 27 Απρ - 12:42 από sneakyforetell
» Τα UK charts της εβδομάδας
Τετ 26 Απρ - 5:33 από sneakyforetell
» Trailer για το νέο Need for Speed
Τετ 26 Απρ - 5:31 από sneakyforetell
» Εκλογές 2023 : Πόσες ημέρες άδειας δικαιούνται οι εργαζόμενοι
Δευ 24 Απρ - 17:20 από georgeharrison
» Συνελήφθη γυναίκα σε χωριό του Αγρινίου – Φέρεται να απείλησε νεαρό με κυνηγετικό όπλο
Δευ 24 Απρ - 15:44 από georgeharrison
» J2US: Ο Πασχάλης Τερζής έκανε την μεγάλη έκπληξη – «Έσπασαν» Εύη Δρούτσα και Δέσποινα Βανδή
Δευ 24 Απρ - 15:42 από georgeharrison
» Λευκές ελιές: Μια σπάνια ποικιλία ελιάς με καταγωγή από τα αρχαία χρόνια
Δευ 24 Απρ - 15:41 από georgeharrison
» Ο άγνωστος ιαματικός πλούτος της Ελλάδας.Οι 90 Ιαματικές Πηγές,9 στην Αιτωλοακαρνανία
Δευ 24 Απρ - 15:33 από georgeharrison
» Λαμία: Έκκληση για αίμα 0 ρέζους αρνητικό
Τετ 22 Φεβ - 10:47 από chotabhai807
» Βραβεύθηκαν Λουξ και Καλλιμάνης από την Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ
Παρ 16 Δεκ - 15:00 από faxedasto
» Συλλέγουν πλαστικά καπάκια για παιδιά με αναπηρία
Δευ 13 Ιουν - 14:33 από langasur
» Μπήκε σε κομμωτήριο και προσπάθησε να δολοφονήσει τον ιδιοκτήτη
Τετ 23 Μαρ - 13:26 από stuffkharb
» Άρτα: Έκκληση για να ξανασταθεί 21χρονος στα πόδια του
Δευ 11 Οκτ - 16:04 από manikkmanikk62
» ooVoo - chat and voip
Παρ 9 Οκτ - 22:37 από roundcubethirteen
» Για σένα τραγουδώ --- Γιάννης Πουλόπουλος. HD.
Κυρ 4 Δεκ - 15:54 από manolissp
» Eνα ταξίδι --- RONI IRON Feat. Charitini (Tripes Tribute). HD.
Κυρ 6 Νοε - 20:08 από manolissp
» Grrek Filiko Forum
Κυρ 30 Οκτ - 19:31 από akritas
» Moby - Porcelain (Official Video)
Κυρ 23 Οκτ - 21:04 από manolissp
» Moby 'Why Does My Heart Feel So Bad?' - Official video
Κυρ 23 Οκτ - 21:01 από manolissp
» ♛♛♛ Imany – Don't be so shy (Filatov & Karas Remix) ♛♛♛
Κυρ 23 Οκτ - 20:57 από manolissp
» ~Αχ βρε ζωή~ Νίκος Οικονομίδης ♬♪
Παρ 21 Οκτ - 20:01 από manolissp
» The Olympians - Istoria (Ιστορία)
Παρ 21 Οκτ - 17:26 από manolissp
» olympians --o tropos
Παρ 21 Οκτ - 17:20 από manolissp
» Ελένη Δήμου ~ Δεν με νοιάζει
Παρ 21 Οκτ - 17:17 από manolissp
» Μια γυναίκα μόνο ξέρει - Καίτη Γκρέυ
Παρ 21 Οκτ - 17:10 από manolissp
» ΟΤΙ ΑΓΑΠΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ-HD
Παρ 21 Οκτ - 17:06 από manolissp
» ΓΙΑ ΠΟΥ ΤΟ'ΒΑΛΕΣ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ- ΟΡΦΕΑΣ ΠΕΡΙΔΗΣ
Παρ 21 Οκτ - 16:58 από manolissp
» Ζαφείρης Μελάς - Γαμώ την Καλοσύνη μου (Νew 2011)
Παρ 21 Οκτ - 16:54 από manolissp