TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/
TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/

Οι νέοι επιχειρηματίες αντίδοτο στην ανεργία

Πήγαινε κάτω

Οι νέοι επιχειρηματίες αντίδοτο στην ανεργία Empty Οι νέοι επιχειρηματίες αντίδοτο στην ανεργία

Δημοσίευση από ΜΗΔΕΙΑ Τρι 17 Ιουν - 23:54

Οι νέοι επιχειρηματίες αντίδοτο στην ανεργία Assets_LARGE_t_942_43470405_type12128

Ανδρέας Στεφανίδης, πρόεδρος ΕΣΥΝΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών)


«Η νεανική επιχειρηματικότητα είναι το νέο συλλογικό όραμα, η νέα κοινωνική αξία και το μόνο αντίδοτο για την καταπολέμηση της ανεργίας», υποστηρίζει μιλώντας στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος της ΕΣΥΝΕ, Ανδρέας Στεφανίδης, ο οποίος καλεί την κυβέρνηση να επενδύσει πρώτα και κύρια στο ανθρώπινο δυναμικό της. Προτείνει τη δημιουργία ενός εθνικού μηχανισμού ο οποίος θα επιλέγει και θα χρηματοδοτεί τις καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις στα πρώτα δύσκολα βήματά τους μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες.

Συνέντευξη στον Γιώργο Μανέττα

Κύριε Στεφανίδη, έχει αλλάξει ο τρόπος που αντιλαμβάνεται η πολιτεία αλλά και η κοινωνία στο σύνολό της τη νεανική επιχειρηματικότητα; Το λέω αυτό γιατί μέχρι πρόσφατα οι νέοι επιχειρηματίες αντιμετωπίζονταν αν όχι εχθρικά, τουλάχιστον με έντονη επιφυλακτικότητα και καχυποψία...

Έχετε απόλυτο δίκιο. Έτσι ακριβώς είχαν τα πράγματα.

Η νεανική επιχειρηματικότητα ήταν μέχρι πρότινος απαγορευμένη λέξη. Ωστόσο, αυτή η αντίληψη αρχίζει να αλλάζει κυρίως λόγω του αδιεξόδου που δημιουργείται εξαιτίας του ότι στο δημόσιο τομέα έχουν σταματήσει να γίνονται προσλήψεις, αλλά και το ότι ο ιδιωτικός τομέας βρίσκεται σε φάση περιστολής των δαπανών.

Επίσης, φαίνεται να φεύγουμε από την επιχειρηματικότητα από ανάγκη, και να πηγαίνουμε στην επιχειρηματικότητα της ευκαιρίας. Αυτό δείχνουν και πρόσφατες μελέτες του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με τις οποίες έχουμε μεν λιγότερες ενάρξεις επιχειρήσεων, ωστόσο, καλύτερη ποιότητας.

Θεωρώ πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, όμως πρέπει να τονίσω ότι θέλει πολλή δουλειά και εγρήγορση από όλους για να μην είναι η νεανική επιχειρηματικότητα απλά άλλη μια μόδα.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών (ΕΣΥΝΕ) με ποιους τρόπους στηρίζει τους νέους επιχειρηματίες;

Εμείς ως σύνδεσμος βοηθάμε τα μέλη μας να αναζητήσουν την επέκτασή τους σε νέες αγορές είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε διεθνές. Να μην σκέφτονται, μόνο τοπικά, αλλά και παγκόσμια ειδικά αν έχουν να επιδείξουν μια σημαντική καινοτομία.

Επιπλέον, πετυχημένοι επιχειρηματίες μια φορά το χρόνο τους μεταφέρουν και μοιράζονται με τα μέλη του συνδέσμου τις εμπειρίες τους και παράλληλα προσπαθούμε να περάσουμε την επιχειρηματική κουλτούρα της συνεργατικότητας.

Θεωρώ πως πρέπει να αλλάξει άμεσα η νοοτροπία και ο τρόπος σκέψης των Ελλήνων επιχειρηματιών. Εάν δεν καταλάβουμε πως πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας το άλλον για να πάω και εγώ καλά δεν έχουμε καταλάβει τίποτα. Με έλλειψη συνεργασίας δεν πάμε πουθενά.

Πόσο εύκολο είναι για έναν νέο επιχειρηματία να δραστηριοποιείται στις σημερινές συνθήκες; Πιστεύετε πως υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα για τους νέους επιχειρηματίες, τη στιγμή που ακόμη και εύρωστοι όμιλοι έχουν δυσκολίες;

Δεν είναι καθόλου εύκολο. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι οι νέοι επιχειρηματίες έχουν τεράστια ευελιξία και μικρά λειτουργικά κόστη, ενώ σε μεγάλο βαθμό καινοτομούν σε προϊόντα και υπηρεσίες σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν τεράστιες ανελαστικές δαπάνες και υψηλή μόχλευση.

Τώρα, όσον αφορά σε ευκαιρίες, υπάρχουν ακόμη και σήμερα, αν και όχι πολλές σε τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία, η βιοτεχνολογία, η πρωτογενής παραγωγή νέων καλλιεργειών, ο εναλλακτικός τουρισμός όπως ο αγροτουρισμός, ο ιατρικός και ο συνεδριακός.

Αντίθετα, με ότι πιστεύουν ορισμένοι το brand της χώρας μας ακόμη μετράει παρά τη δυσφήμιση που έχουμε υποστεί διεθνώς.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νεοφυείς επιχειρήσεις;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η χρηματοδότησή τους στα πρώτα στάδια. Και ειδικά αυτές που αναζητούν κεφάλαια από τα 0 ευρώ έως τις 500.000 ευρώ.

Εκεί είναι το μεγάλο ρίσκο και δύσκολο να βρεις χρηματοδότη γιατί μόλις 1 στις 10 πετυχαίνουν.

Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τη δική του ιδέα στα πρώτα του στάδια. Ακόμη και μέσω του ΕΣΠΑ. Αυτή τη στιγμή το 50% των περσινών προτάσεων νεανικής καινοτομικής επιχειρηματικότητας που εγκρίθηκαν δεν εκτελούνται λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Τι προτείνεται για την αντιμετώπισή του;

Εμείς, ως ΟΕΣΥΝΕ έχουμε προτείνει να δημιουργηθεί ένας δημόσιος εθνικός μηχανισμός που θα χρηματοδοτεί στα πρώτα τους στάδια τις νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν να επιδείξουν κάτι καινοτομικό με ανοιχτό τρόπο και διαφανείς διαδικασίες.

Η επιτροπή αυτή που θα αποτελείται από δημόσιους λειτουργούς αλλά και ιδιώτες θα αποφαίνεται ποιες ιδέες είναι οι κατάλληλες προς υλοποίηση.

Έχουμε προτείνει να υλοποιηθούν 300 καινοτόμες ιδέες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πιλοτικά, με το συνολικό κονδύλι να μην ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Πρέπει να γίνει μαζικά και όχι με τη στήριξη 5 - 6 νεοφυών επιχειρήσεων δεν αλλάζει κάτι. Έχουμε παρουσιάσει τα παραπάνω τον περασμένο Αύγουστο στον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος είναι σύμφωνος μεν, ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα. Πιστεύω μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 θα υπάρξουν εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν πως η νεανική επιχειρηματικότητα μπορεί να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Μήπως αυτή η άποψη είναι κάπως υπερβολική;

Η νεανική επιχειρηματικότητα είναι το νέο συλλογικό όραμα, η νέα κοινωνική αξία και το μόνο αντίδοτο για την ανεργία.

Πρέπει να επενδύσουμε πάνω στο μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας που δεν είναι άλλο από το ανθρώπινο δυναμικό της.

Να εκμεταλλευτούμε τους νέους που έχουν σπουδάσει σε Ευρώπη και Αμερική για την παραγωγή νέων ιδεών, είτε σε υπάρχουσες εταιρείες είτε σε νέες.

Τι είπε για...

Επιχειρήσεις
Η αποτυχία κίνητρο για την επιτυχία

Τι θα λέγατε στους νέους Έλληνες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο που επιλέγουν να «ξενιτευτούν» και να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό;

Θα τους έλεγαν να φύγουν στο εξωτερικό για να αποκτήσουν εμπειρίες και μετά να επιστρέψουν στη χώρα και να εργαστούν για ένα καλύτερο αύριο.

Τι θα ζητούσατε από την κυβέρνηση ως νέος Έλληνας επιχειρηματίας;

Καταρχάς, άρση της γραφειοκρατίας και διευκολύνσεις στο επιχειρηματικό ξεκίνημα, όπως για παράδειγμα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που να μην «στιγματίζει» τον νέο επιχειρηματία που απέτυχε την πρώτη φορά, αλλά να μπορεί να κάνει μια νέα αρχή. Η αποτυχία δεν πρέπει να φοβίζει, αντίθετα να αποτελεί κίνητρο για να φθάσεις στην επιτυχία. Επίσης, να μπορέσει να αφουγκραστεί τις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί τις ευθύνες που έχουμε εμείς για να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα.

ΠΗΓΗ

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=112972980
ΜΗΔΕΙΑ
ΜΗΔΕΙΑ
Συντονιστής

Χώρα Χώρα : Greece
Φύλλο Φύλλο : Θηλυκό
Τόπος Τόπος : Θεσσαλονίκη
Ηλικία Ηλικία : 50
Δημοσιεύσεις Δημοσιεύσεις : 2153
Έλαβες ευχαριστώ Έλαβες ευχαριστώ : 64
Browser Browser : Οι νέοι επιχειρηματίες αντίδοτο στην ανεργία 41610

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης