TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/
TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/

ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ 'Συνεχίζουν ακόμα να μας πυροβολούν'

Πήγαινε κάτω

ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ 'Συνεχίζουν ακόμα να μας πυροβολούν' Empty ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ 'Συνεχίζουν ακόμα να μας πυροβολούν'

Δημοσίευση από ΜΗΔΕΙΑ Κυρ 3 Αυγ - 18:53

Οι 34 μετανάστες που τον Απρίλιο του 2013 δέχθηκαν τα σκάγια των επιστατών στα φραουλοχωράφα της Μανωλάδας ξέσπασαν σε λυγμούς όταν άκουσαν την αθωωτική απόφαση του μεικτού ορκωτού δικαστηρίου της Πάτρας.

Τα δάκρυά τους μετατράπηκαν σε απόγνωση, αφού αυτόματα κατάλαβαν πως η κατάσταση στην οποία ζούσαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στη Μανωλάδα θα χειροτέρευε. Εκαναν καθιστική διαμαρτυρία φωνάζοντας συνθήματα και ορισμένοι μετανάστες, κυρίως από το Μπαγκλαντές, αγκαλιάζονταν προκειμένου να δώσουν κουράγιο στους ομοεθνείς τους. Μία ημέρα πριν από την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου, τα θύματα των πυροβολισμών έλεγαν στους δημοσιογράφους «έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν». Η απόφαση ανακοινώθηκε και οι εργάτες από το Μπαγκλαντές επέστρεψαν στην περιοχή της Μανωλάδας στα πρόχειρα παραπήγματα όπου ζουν, χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό και χωρίς τα στοιχειώδη μέσα για τη διαβίωσή τους. Φαγητό βρίσκουν από τους ανθρώπους που τους στηρίζουν όλο αυτό το διάστημα. Τα παραπήγματα όπου ζουν είναι πρώην θερμοκήπια τα οποία έχουν διαμορφώσει για να κοιμούνται.

«Από την ημέρα των πυροβολισμών δεν έχουμε ξαναδουλέψει στα χωράφια γιατί κανείς δεν μας θέλει για εργάτες. Ετσι δεν έχουμε καθόλου χρήματα και δεν έχουμε να φάμε. Πιστεύαμε πως κάποια στιγμή θα πάρουμε τα δεδουλευμένα μας για να μπορέσουμε να ζήσουμε. Ηρθαμε με τα πόδια στην Ελλάδα να δουλέψουμε και στο τέλος βρεθήκαμε τραυματισμένοι στο νοσοκομείο. Γιατί;» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Μοχάμεντ Λίτον Καν, ένας από τους 34 μετανάστες που στο κορμί του υπάρχουν σημάδια από τους πυροβολισμούς. Στο πλευρό τους μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων, αλλά και οι δικηγόροι που τους υπερασπίστηκαν στις δικαστικές αίθουσες. «Η κατάσταση που επικρατεί στη Μανωλάδα είναι πολύ άσχημη. Υπάρχει ένα αίσθημα φόβου και απόγνωσης σε αυτούς τους ανθρώπους που περίμεναν πως θα υπάρξει κάποια δικαίωση», επισημαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο δικηγόρος Μωυσής Καραμπεΐδης, ο οποίος βρέθηκε στη Μανωλάδα για να στηρίξει ψυχολογικά τους εργάτες από το Μπαγκλαντές, οι οποίοι είχαν καταρρεύσει μετά την απόφαση. «Αυτήν τη στιγμή οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμία προστασία, ενώ τον Σεπτέμβριο λήγει για τους περισσότερους η άδεια παραμονής στη χώρα μας και υπάρχει ο κίνδυνος να τους απελάσουν», προσθέτει ο κ. Καραμπεΐδης.

«Κοιμούνται πάνω σε παλέτες και η θερμοκρασία στα πρώην θερμοκήπια φθάνει τους 50 βαθμούς Κελσίου. Φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται και πώς ζουν εκεί χωρίς νερό και ρεύμα. Υπάρχουν μετανάστες που χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή, ενώ φοβούνται να πάνε ακόμα και στο νοσοκομείο μήπως και συλληφθούν επειδή ορισμένοι δεν έχουν άδεια παραμονής», τονίζει η Τόνια Λαχανιώτη, μέλος του ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας.

Η δίκη για τους φραουλοπαραγωγούς ξεκίνησε στις αρχές του Ιουνίου και δεκάδες μετανάστες καθημερινά βρίσκονταν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας. Για δύο μήνες οι εργάτες από το Μπαγκλαντές είχαν την ελπίδα πως θα δικαιωθούν. Κάποιοι μάρτυρες υπεράσπισης των θυμάτων κατήγγειλαν ακόμα και ξυλοδαρμό προκειμένου να μην καταθέσουν στο δικαστήριο. Στα συνθήματα των μεταναστών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Πάτρας κυριαρχούσε το «Θέλουμε χαρτιά, θέλουμε δουλειά». Επίσης, κανένα από τα θύματα της υπόθεσης δεν καταφέρθηκε ποτέ εναντίον των Ελλήνων, αλλά ούτε των δικαστών μετά την απόφαση. Μάλιστα, όπως έλεγαν, τους έκανε εντύπωση και το κύμα αλληλεγγύης από Πατρινούς που περνούσαν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας και τους εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους.

Το περιστατικό

Τι συνέβη όμως στις 18 Απριλίου του 2013; Ενα απόγευμα του Απρίλη δεκάδες εργάτες που δούλευαν στα φραουλοχώραφα στην περιοχή της Μανωλάδας αγανάκτησαν αφού είχαν, όπως έλεγαν, να πληρωθούν για την εργασία τους πάνω από έξι μήνες. Ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους και η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου αφού η οργή τους είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση των επιστατών με πυροβολισμούς από κυνηγετικά όπλα. Τα χρήματα που διεκδικούσαν οι μετανάστες εργαζόμενοι ήταν 150.000-200.000 ευρώ για 200 άτομα, δηλαδή 750-1.000 ευρώ ο καθένας τους.

το σημείο επικράτησε το πανδαιμόνιο, αφού πάνω από 30 μετανάστες έπεσαν αιμόφυρτοι στο έδαφος, ενώ ομοεθνείς τους προσπαθούσαν να προστατευτούν προκειμένου να μην τους βρουν τα σκάγια. Η παρέμβαση των αστυνομικών αρχών στην περιοχή ήταν άμεση και μετά από ανθρωποκυνηγητό στην εθνική οδό συνελήφθησαν τρία άτομα τα οποία κάθισαν και στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Στην Πάτρα, ήδη την Πέμπτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την απόφαση του δικαστηρίου από το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, ενώ αντίστοιχη κινητοποίηση αναμένεται να γίνει από αντιρατσιστικές οργανώσεις στην περιοχή της Μανωλάδας. Στις 26 Αυγούστου αναμένεται σύσκεψη όλων των οργανώσεων που βρέθηκαν στο πλευρό των μεταναστών ώστε στα τέλη Αυγούστου να γίνει ένα μεγάλο συλλαλητήριο στη Μανωλάδα.

ΠΗΓΗ

*www.ethnos.gr
ΜΗΔΕΙΑ
ΜΗΔΕΙΑ
Συντονιστής

Χώρα Χώρα : Greece
Φύλλο Φύλλο : Θηλυκό
Τόπος Τόπος : Θεσσαλονίκη
Ηλικία Ηλικία : 50
Δημοσιεύσεις Δημοσιεύσεις : 2153
Έλαβες ευχαριστώ Έλαβες ευχαριστώ : 64
Browser Browser : ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ 'Συνεχίζουν ακόμα να μας πυροβολούν' 41610

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης