TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/
TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/

Τα λαχανικά & φρούτα του Σεπτέμβρη

Πήγαινε κάτω

Τα λαχανικά & φρούτα του Σεπτέμβρη Empty Τα λαχανικά & φρούτα του Σεπτέμβρη

Δημοσίευση από ΜΗΔΕΙΑ Πεμ 4 Σεπ - 18:55

Ο Σεπτέμβρης, κατά το λαϊκό ημερολόγιο, είναι γνωστός και ως «τρυγητής» και συνδέεται βέβαια με τον τρύγο που αποτελεί την κύρια αγροτική εργασία αυτήν την περίοδο. Στην εικονογραφία των Μηνών ο Σεπτέμβριος παριστάνεται ως τρυγητής με το τρυγοκόφινο, να τρυγάει ο ίδιος ή να πατά σταφύλια στο πατητήρι, περιστοιχισμένος από μεθυσμένους άνδρες και γυναίκες που γεύονται τον καρπό του αμπελιού.

Καθώς το καλοκαίρι μας αφήνει και η δροσιά του φθινοπώρου κάνει δειλά την εμφάνιση της, μια νέα σειρά γεύσεων έρχεται να αφήσει το στίγμα της και να δώσει ιδιαίτερο χρώμα στο Σεπτέμβρη μας...



Τα λαχανικά & φρούτα του Σεπτέμβρη Laxanika_septemvris

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Πατάτα:

Είναι γνωστής και ως γεώμηλο, ενώ η λατινική της ονομασία είναι solanum tuberosoum. Αποτελεί τροφή πλούσια σε άμυλο και μεγάλης θρεπτικής αξίας. Πρωτοήρθε στη χώρα μας επί πρωθυπουργίας του Ιωάννη Καποδίστρια, είναι ευρύτατα διαδεδομένη και καταναλώνεται ως βασικό τρόφιμο. Η πατάτα έχει συνδυαστεί με το ανθυγειινό φαγητό διότι σερβίρεται συνήθως τηγανισμένη. Αυτό είναι μέγα λάθος, καθώς αποτελεί ουσιαστικά ένα πολύ θρεπτικό λαχανικό. Μια μέση πατάτα (173 γρ) έχει 163 θερμίδες, καθόλου λιπαρά και αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και καλίου (βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης).

Trivia: Λέγεται ο Καποδίστριας κλείδωνε σε αποθήκες τις πατάτες, και τις άφηνε αφύλακτες τη νύχτα, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να νομίσει ότι πρόκειται για κάτι πολύτιμο και να τις κλέψει.

Σπανάκι:

Ανήκει στην οικογένεια των Καρυοφυλλωδών ενώ η καταγωγή του είναι από την Ασία. Καλλιεργείται για τα παχιά τριγωνικά του φύλλα, τα οποία βρίσκονται κοντά στη ρίζα και έχουν χρώμα πράσινο και λεία ή κυματιστή επιφάνεια. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες σπανακιού με πιο γνωστές το κοινό σπανάκι, το κοντό σπανάκι, το πλατύφυλλο Άργους και την πριγκίπισσα Τζουλιάνα. Πλούσιο σε βιταμίνες Α και Κ, ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας στις βιταμίνες αυτές. Επίσης αποτελεί σημαντική πηγή μαγγανίου, μαγνησίου, σιδήρου και βιταμίνης C. Τέλος, εξαιρετικά σημαντική είναι η αντικαρκινική του δράση, καθώς σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, βρέθηκε ότι η περιεκτικότητα του σε ορισμένα είδη φλαβονοειδών μείωνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης μορφών καρκίνου, όπως του οισοφάγου και των ωοθηκών.

Trivia: O σίδηρος που περιέχει το σπανάκι είναι σε μια μορφή (μη αιμικός σίδηρος) που δύσκολα απορροφάται από τον οργανισμό. Το μυστικό για να διπλασιάσετε την απορρόφησή του είναι να το συνοδεύσετε με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά)

Κρεμμύδια Ξερά:

Το κρεμμύδι ανήκει στα φυτά ψυχρής εποχής, όπως η πατάτα και το καρότο. Τη μέγιστη παραγωγή ευνοούν σε γενικές γραμμές θερμοκρασίες 20-27οC. Σε άριστες συνθήκες η βλάστηση γίνεται μέσα σε 3-4 μέρες. Τα ξερά κρεμμύδια συλλέγονται σε συγκεκριμένο στάδιο της ωρίμανσης τους. Η κατάλληλη στιγμή είναι όταν τα φύλλα αρχίζουν να κιτρινίζουν έντονα και γέρνουν προς το έδαφος. Σε αυτή τη φάση, οι βολβοί έχουν αναπτυχθεί τελείως και είναι έτοιμοι για συγκομιδή και φύλαξη. Το κρεμμύδι θεωρείται διουρητικό, αντιφλεγμονικό, ορεκτικό, χωνευτικό και κατά της υπέρτασης. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως αντιβιοτικό, αναλγητικό και αντιρρευματικόμέσο. Η δράση του βοηθά εξάλλου στο κυκλοφορικό σύστημα.

Trivia: Το κρεμμύδι καλλιεργείται οτην εγγύς Ανατολή, αλλά και στην Κίνα εδώ και χιλιετίες. Το κρεμμύδι ίσως το έφεραν οι Ρωμαίοι λεγεωνάριοι στην κεντρική Ευρώπη. Στο μεσαίωνα κρεμούσαν τα κρεμμύδια στην εξώπορτα για να μην περάσει η πανούκλα το κατώφλι.

Μπάμια:

Η μπάμια είναι αγγειόσπερμο, ποώδες ετήσιο φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Μαλαχοειδών. Η λατινική της ονομασία είναι Hibiscus esculaentus (Ιβίσκος ο εδώδιμος). Υπάρχει η ξηρική και η ποτιστική μπάμια, με την ξηρική να χρειάζεται ελάχιστο νερό και να θεωρείται πιο γευστική. Η μπάμια δεν αντέχει το ψύχος γι’αυτό και στην Ελλάδα σπέρνεται στις αρχές Απριλίου με συγκομιδή στα τέλη του καλοκαιριού. Περιέχει φυτικά βλεννώδη συστατικά που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στο έντερο, βελτιώνοντας το υπόστρωμα του έτσι ώστε οι μικροοργανισμοί να μπορούν να αναπτυχθούν ιδανικά. Ταυτόχρονα είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση.

Trivia: Οι μπάμιες συγκομίζονται ανώριμες, διαφορετικά γίνονται πολύ ινώδεις και σκληρές ώστε να χρησιμοποιηθούν ως λαχανικά. Συγκεκριμένα οι Κρητικοί λένε : Σήμερα τρυφερές, αύριο κιόλας σκληρές.



Τα λαχανικά & φρούτα του Σεπτέμβρη Frouta_septemvrios

ΦΡΟΥΤΑ

Δαμάσκηνο:

Το δαμάσκηνο είναι φρούτο με γλυκιά γεύση και ωραίο άρωμα και αποτελεί μια απο τις πιο ευεργετικές τροφές που συναντάει κανείς στη φύση. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, ασβέστιο, κυτταρίνη και μαγνήσιο. Επίσης έχει μέγιστη αντιοξειδωτική ικανότητα, ενώ σύμφωνα με μελέτες Αμερικανών επιστημόνων, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα σημειώνουν την υψηλότερη αντιοξειδωτική επίδοση, εξαπλάσια έναντι των φρέσκων δαμάσκηνων. Προστατεύουν τα κύτταρα από την οξείδωση, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και συμβάλλουν στην ομαλή εγκεφαλική μικροκυκλοφορία. Τα δαμάσκηνα τρώγονται νωπά ως φρούτα, ή αποξηραμένα χωρία να αλλοιωθούν τα ιχνοστοιχεία τους. Γίνονται μαρμελάδα, χυμός και χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική.

Trivia: Η Ρουμανία και η Σερβία κατέχουν τα πρωτεία στην καλλιέργεια δαμάσκηνου, ενώ η παραγωγή στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Σύκο:

Αποτελεί βρώσιμο καρπό με γλυκιά γεύση. Στο εμπόριο κυκλοφορεί και ως φρούτο και ως ξηρός καρπός. Περιέχει πολλές θρεπτικές για τον οργανισμό ίνες, είναι εξαιρετικά διουρητικό και ενεργητικό και περιέχει τα περισσότερα άλατα από οποιοδήποτε φρούτο, καθώς είναι πλούσιο σε κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο, χωρίς να περίεχει λίπος και χοληστερόλη. Είναι επίσης εύπεπτο, χρήσιμο σε περιπτώσεις κόπωσης και δυσκοιλιότητας και ενδείκνυται για όλες τις φλεγμονές των πνευμόνων και για περιπτώσεις ουρολοιμώξεων. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας τα αποξηραμένα σύκα συνδυάζονται με ξηρούς καρπούς και καταναλώνονται το χειμώνα που ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερες θερμίδες. Ένας τέτοιος συνδυασμός είναι οι παστελαρίες της Χίου. Τα σύκα αποτελούν ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας.

Trivia: Το σύκο Κύμης έχει εντάχθει στο Μητρώο Προϊόντων με Προστασία Ονομασίας Προελεύσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σταφύλι:

Πρόκειται για τον καρπό του αμπελιού, του οποίου τα προϊόντα περιλαμβάνουν εκτός του σταφυλιού, το μούστο, το κρασί το ξύδι και τις σταφίδες. Κάποιοι το αποκαλούν βασιλιά των φρούτων, καθώς είναι ίσως το πιο πλούσιο σε βιταμίνες και οργανικά άλατα που χρειάζεται το σώμα από κάθε άλλο είδος τροφής. Είναι πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνες A, B και C. Το σταφύλι επιδρά εξαιρετικά σε χρόνιες παθήσεις όπως δυσκοιλιότητα, δηλητηρίαση, ρευματισμό, άσθμα, βρογχίτιδα κλπ. Με την κατανάλωση σταφυλιού οι παχύσαρκοι ξεφορτώνονται τα περιττά κιλά τους, το πεπτικό σύστημα αποκαθαρίζεται και υπάρχει, επίσης, μια έντονη αντιοξειδωτική δράση. Η αμπελουργία στη χώρα μας γνωρίζει έντονη ανάπτυξη, προσφέροντας εξαιρετικό κρασί στην παγκόσμια αγορά. Οι σημαντικότερες ελληνικές οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών είναι το Αγιωργίτικο, το Αθήριο, η Μαλαγουζιά, το Μοσχάτο Αλεξανδρείας κ Αμβούργου και η Μαυροδάφνη.

Trivia: Τα σταφύλια καταναλώνονται όσο το δυνατόν φρεσκότερα και το κοτσάνι τους πρέπει να είναι σκληρό και εντόνως πράσινο. Οι ρώγες αλλοιώνονται γρήγορα, συνεπώς ένα τσαμπί πρέπει να τρώγεται ολόκληρο και να μην ξαναμπαίνει στο ψυγείο.

Μούρο:

Το μούρο είναι σύνθετος καρπός και το μήκος του ποικίλει από μισό μέχρι 2,5 εκατοστά. Τρώγεται σκέτο ως φρούτο και χρησιμοποιείται τόσο στη ζαχαροπλαστική, όσο και στην παρασκευή λικέρ. Τα μούρα είναι ενδεδειγμένη τροφή για όσους θέλουν να αδυνατίσουν καθώς μειώνουν τον αριθμό των λιπωδών κυττάρων εώς 73%, εμποδίζοντας ταυτόχρονα τη δημιουργία νέων αντίστοιχων κυττάρων. Επίσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε πολυφαινόλες, αποτελούν ένα ισχύρο όπλο στην καταπολέμηση της καρδιοπάθειας και του διαβήτη τύπου ΙΙ. Άλλες ουσίες που περιέχουν είναι Ανθοκυανίνες, καροτενοειδή, φυτοοιστρογόνα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μουριών με πιο γνωστή τη μαύρη μουριά, της οποίας ο καρπός είναι ο νοστιμότερος.

Trivia: Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Cincinatti, ο χυμός μούρων έχει εξαιρετικά θετική επίδραση στην ανθρώπινη μνήμη, καθώς σε πείραμα που έγινε σε ανθρώπους άνω των 70 ετών, παρατηρήθηκε εξαιρετικά σημαντική βελτίωση στις επιδόσεις τους σε μαθησιακά τεστ και δοκιμασίες αποστήθισης.



ΠΗΓΗ

*mastercook.gr
ΜΗΔΕΙΑ
ΜΗΔΕΙΑ
Συντονιστής

Χώρα Χώρα : Greece
Φύλλο Φύλλο : Θηλυκό
Τόπος Τόπος : Θεσσαλονίκη
Ηλικία Ηλικία : 49
Δημοσιεύσεις Δημοσιεύσεις : 2153
Έλαβες ευχαριστώ Έλαβες ευχαριστώ : 64
Browser Browser : Τα λαχανικά & φρούτα του Σεπτέμβρη 41610

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης