TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/
TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ «Βουτιά» στα 225 μέτρα έκαναν οι επιστήμονες κοντά στο Σπήλαιο Φράγχθι

Πήγαινε κάτω

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ «Βουτιά» στα 225 μέτρα έκαναν οι επιστήμονες κοντά στο Σπήλαιο Φράγχθι Empty ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ «Βουτιά» στα 225 μέτρα έκαναν οι επιστήμονες κοντά στο Σπήλαιο Φράγχθι

Δημοσίευση από ΜΗΔΕΙΑ Παρ 5 Σεπ - 17:39

Βουτιά στα 250 μέτρα έκανε η αποστολή της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων με συνεργασία με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στη θαλάσσια περιοχή του Αργολικού Κόλπου. Σκοπός ήταν η χαρτογράφηση του βυθού και ο εντοπισμός πιθανόν στοιχείων - μαρτυριών της παρουσίας ρποϊστορικών ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή του Σπηλαίου Φράγχθι.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ «Βουτιά» στα 225 μέτρα έκαναν οι επιστήμονες κοντά στο Σπήλαιο Φράγχθι Newego_LARGE_t_1101_54393434

Το καταμαράν Turanor Planetsolar που συμμετείχε στην έρευνα στην θαλάσσια περιοχή κοντά στο σπήλαιο Φράγχθι.


Αναλυτικά το δελτίου Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει:

«Στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος TerraSubmersa πραγματοποιήθηκε η φετινή αποστολή της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Κοιλάδας και ευρύτερα του Αργολικού Κόλπου. Η λεπτομερής και συστηματική χαρτογράφηση και διερεύνηση της θαλάσσιας περιοχής του Ανατολικού Αργολικού Κόλπου, κοντά στο σπήλαιο Φράγχθι, πραγματοποιήθηκε με τα σκάφη 'TURANOR PLANETSOLAR" και "ΑΛΚΥΩΝ" στο διάστημα μεταξύ 11-28 Αυγούστου. Χρησιμοποιήθηκαν δύο τομογράφοι υποδομής πυθμένα (Boomer 0,7-3kHz και Chirp 2­7kHz), ηχοβολιστικό σύστημα πλευρικής σάρωσης (side scan sonar 100/400kHz) και πολυδιαυλικό βυθόμετρο (multibeam 200/400kHz).

Σκοπός της θαλάσσιας γεωλογικής-γεωφυσικής έρευνας ήταν να χαρτογραφηθεί με λεπτομέρεια ο βυθός και τα ιζήματα της θαλάσσιας περιοχής του ανατολικού Αργολικού Κόλπου ώστε να γίνει αναπαράσταση της περιοχής σε διάφορες χρονικές περιόδους του παρελθόντος όταν η στάθμη της θάλασσας ήταν χαμηλότερα από την σημερινή μέχρι και τα 120-125 μέτρα και να εντοπιστούν στον βυθό πιθανά στοιχεία-μαρτυρίες της παρουσίας προϊστορικών ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή του Σπηλαίου Φράγχθι στον ανατολικό Αργολικό Κόλπο.


ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ «Βουτιά» στα 225 μέτρα έκαναν οι επιστήμονες κοντά στο Σπήλαιο Φράγχθι Newego_LARGE_t_1101_54393435

Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την πρώτη επεξεργασία και ερμηνεία των Θαλάσσιων γεωλογικών-γεωφυσικών δεδομένων περιλαμβάνουν:


ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ «Βουτιά» στα 225 μέτρα έκαναν οι επιστήμονες κοντά στο Σπήλαιο Φράγχθι Assets_LARGE_t_420_54348529

   
Τον εντοπισμό της παλαιο-ακτής σε διάφορα βάθη (μέχρι 225 μέτρα κάτω από τη σημερινή στάθμη της θάλασσας) και σε διάφορες χρονικές στιγμές της Προϊστορικής περιόδου (20.000 χρόνια, 60.000 χρόνια, 140.000 χρόνια πριν από σήμερα).
   
Πλούσια στοιχεία για την αναπαράσταση του προϊστορικού αναγλύφου κοντά στο Σπήλαιο Φράχθι, συμπεριλαμβανομένης της κοίτης του ποταμού που έρρεε κοντά στο σπήλαιο και τώρα είναι βυθισμένη και καλυμμένη από θαλάσσιο ίζημα.
   
Την ύπαρξη μιας περιοχής καλυμμένης από 2-3 μέτρα λάσπης σε βάθος 10-12 μέτρων περίπου, κοντά στο Σπήλαιο Φράχθι, η οποία είναι πιθανόν να περιέχει υπολείμματα προϊστορικής ανθρώπινης παρουσίας και πρέπει να ερευνηθεί με υποβρύχια ανασκαφική έρευνα.

Από την επεξεργασία των δεδομένων και τα τελικά αποτελέσματα θα εντοπιστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι θαλάσσιοι χώροι όπου θα διενεργηθεί η ενάλια ανασκαφή τα επόμενα χρόνια της έρευνας, προκειμένου να εντοπιστεί ο οικισμός της νεολιθικής περιόδου που σχετίζεται με τα σημαντικά ευρήματα από το σπήλαιο Φράγχθι.

Η πενταετής έρευνα πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής υπό τη Διεύθυνση της Προϊσταμένης της ΕΕΑ Δρ Αγγελικής Σίμωσι, με τη συνεργασία του ΕΛΚΕΘΕ και του πανεπιστημίου της Γενεύης. Επιστημονικοί υπεύθυνοι είναι οι: Δέσποινα Κουτσούμπα, καταδυόμενη αρχαιολόγος της ΕΕΑ, Julien Beck, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και Δρ Δημήτρης Σακελλαρίου, ερευνητή του ΕΛΚΕΘΕ».



ΠΗΓΗ

www.ethnos.gr
ΜΗΔΕΙΑ
ΜΗΔΕΙΑ
Συντονιστής

Χώρα Χώρα : Greece
Φύλλο Φύλλο : Θηλυκό
Τόπος Τόπος : Θεσσαλονίκη
Ηλικία Ηλικία : 50
Δημοσιεύσεις Δημοσιεύσεις : 2153
Έλαβες ευχαριστώ Έλαβες ευχαριστώ : 64
Browser Browser : ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ «Βουτιά» στα 225 μέτρα έκαναν οι επιστήμονες κοντά στο Σπήλαιο Φράγχθι 41610

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης