TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/
TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ

Πήγαινε κάτω

w ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ

Δημοσίευση από ΜΗΔΕΙΑ Σαβ 4 Οκτ - 21:51

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ Assets_LARGE_t_420_54235283


Εξάγει ελαιόλαδο στην Κίνα ο Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων

Κυριακή, 07 Απριλίου 2013

Την πρώτη τους εξαγωγή τυποποιημένου ελαιολάδου προς την τεράστια αγορά της Κίνας έκανε την Παρασκευή που μας πέρασε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γαργαλιάνων ανοίγοντας νέες προοπτικές για την διάθεση του προϊόντος τους. Η πρώτη αυτή ποσότητα των 6 τόνων χαρακτηρίζεται πολύ σημαντική από την διοίκηση του συνεταιρισμού, αφού μπαίνουν σε μια νέα αγορά, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και άλλη παρτίδα ελαιολάδου επίσης προς την αγορά της Κίνας.




Στο φόρτωμα του πρώτου κοντέινερ παρόν ήταν το Διοικητικό Συμβούλιο του συνεταιρισμού βλέποντας τις προσπάθειές τους, αλλά και την εμπιστοσύνη που τους έχουν δείξει οι παραγωγοί της περιοχής να φέρνουν αποτελέσματα, ενώ από όλους υπήρχε αισιοδοξία για την συνέχεια αυτής της δραστηριότητας.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Τάσος Προσηλιακός σημείωσε: «Για εμάς σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα. Κάνουμε μια αρχή μετά από επίπονες προσπάθειες μηνών για ένα εξαγωγικό άνοιγμα στην αγορά της Κίνας. Είναι το πρώτο φορτίο που θα δώσουμε με 10.000 μπουκάλια 0,5 και 0,75 ml με την ονομασία "Πιθάρι", ενώ στο τέλος Απριλίου υπάρχει συμφωνία να φύγει και το δεύτερο κοντέινερ με πεντόλιτρες συσκευασίες.

Παράλληλα έχουμε κάνει εξαγωγικές προσπάθειες και για άλλες χώρες και είμαστε κοντά σε συμφωνία με μια περιοχή της Ασίας, ενώ ήδη δίνουμε τυποποιημένο λάδι και στην Ουγγαρία. Επίσης στις 12 Απριλίου συμμετέχουμε στην έκθεση "Hermes Export" της Νέας Υόρκης και στις 8 Μαΐου θα συμμετέχουμε σε μεγάλη έκθεση στο Πεκίνο.

Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τους παραγωγούς, που αφήνουν λάδι στο συνεταιρισμό και εμπιστεύονται να το διαχειριστεί ο συνεταιρισμός προς όφελος και του συνεταιρισμού και δικού τους και να τους πω ότι αν εμπιστεύονται τον συνεταιρισμό, ανοίγονται νέες προοπτικές. Είναι η μόνη λύση να κερδίσουμε κάτι σαν παραγωγοί. Πλέον το χύμα λάδι είναι καταστροφή για όλους μας και πρέπει να καταλάβουμε ότι η μόνη λύση είναι η τυποποίηση και οι εξαγωγές.

Με την συνεργασία αυτή, εμείς από την πλευρά μας κρατάμε την ποιότητα πολύ ψηλά και θα συνεχίσουμε έτσι. Επίσης θα υπάρχει συνεχής ροή προς την Κίνα που είναι μια μεγάλη αγορά, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει μια συνεχής χρηματοδότηση που θα είναι προς όφελός μας. Η Κίνα είναι μια τεράστια αγορά μια εμείς απευθυνόμαστε σε ένα κομμάτι της που έχει την άνεση και την δυνατότητα να πάρει ο προϊόν αυτό και ελπίζουμε να έχουμε μια καλή συνέχεια».

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ E0hd2g

ΠΗΓΗ

*www.eleftheriaonline.gr


Έχει επεξεργασθεί από τον/την ΜΗΔΕΙΑ στις Σαβ 4 Οκτ - 22:32, 1 φορά
ΜΗΔΕΙΑ
ΜΗΔΕΙΑ
Συντονιστής

Χώρα Χώρα : Greece
Φύλλο Φύλλο : Θηλυκό
Τόπος Τόπος : Θεσσαλονίκη
Ηλικία Ηλικία : 49
Δημοσιεύσεις Δημοσιεύσεις : 2153
Έλαβες ευχαριστώ Έλαβες ευχαριστώ : 64
Browser Browser : ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ 41610

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

w Απ: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ

Δημοσίευση από ΜΗΔΕΙΑ Σαβ 4 Οκτ - 22:01

Το ελληνικό ελαιόλαδο “ταξιδεύει” στην Κίνα – China Oil 2013

12 Ιανουαρίου 2013

Η έκθεση ελαιολάδου ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ 2013 σε συνεργασία με Κινεζική εταιρεία οργάνωσης εκθέσεων διοργανώνουν την China Oil 2013 στο Πεκίνο, στις 7-9 Απριλίου.

Σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στην Κίνα, προωθούν κοινή δράση προβολής και δικτύωσης εξαγωγέων ελαιολάδου στην Κίνα με επιχειρηματικές συναντήσεις Β2Β κατά τις μέρες λειτουργίας της έκθεσης. http://www.eleotexnia.gr

Συγκεκριμένα, η Ελαιοτεχνία έχει αναλάβει να συγκεντρώσει ελληνικές εταιρείες που επιθυμούν την παρουσία τους στην κινέζικη αγορά ελαιολάδου, προκειμένου να δειγματίσουν τα προϊόντα τους στους εμπορικούς επισκέπτες της έκθεσης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί στα: 210 7568888 και info@eleotexnia.gr

Η Κινέζικη αγορά ελαιολάδου αποτελεί μόλις το 1% της αγοράς βρώσιμων φυτικών ελαίων που υπολογίζεται ότι ανέρχεται περίπου στους 42 εκατ. τόνους. Η κατανάλωση ελαιολάδου γίνεται σε αστικές περιοχές και ιδιαίτερα σε πόλεις με υψηλό διαθέσιμο εισόδημα και ισχυρή παρουσία εκπατρισμένων, ενώ η αναλογούσα κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι μόλις 10 γραμμάρια.

Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο ως:
- καλλυντικό, για τη βελτίωση της υφής του δέρματος (από γυναίκες),
- φάρμακο, καθώς σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική βοηθάει στην καταπολέμηση ορισμένων ασθενειών (από μεσήλικες και άτομα τρίτης ηλικίας), και
- μαγειρικό έλαιο (από νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα και μορφωτικό επίπεδο)

Η Κίνα στο θέμα του ελαιολάδου υιοθετεί το κοινοτικό πρότυπο τυποποίησης ανοίγοντας τον δρόμο για περισσότερες εξαγωγές από χώρες της ΕΕ, επομένως και από την Ελλάδα.

Το πρώτο τρίμηνο φέτος οι ελληνικές εξαγωγές παρθένου ελαιολάδου στην Κίνα ανήλθαν σε 1,19 εκατ. ευρώ, έναντι 256.810 ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, σημειώνοντας αύξηση 364,5%. Το μερίδιο του ελληνικού ελαιολάδου στην κινεζική αγορά είναι της τάξης του 9% με την Ισπανία και την Ιταλία να κυριαρχούν, έχοντας αποσπάσει μερίδιο 50% και 35% αντιστοίχως.


ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ Mcdt1f

ΠΗΓΗ

*www.econews.gr
ΜΗΔΕΙΑ
ΜΗΔΕΙΑ
Συντονιστής

Χώρα Χώρα : Greece
Φύλλο Φύλλο : Θηλυκό
Τόπος Τόπος : Θεσσαλονίκη
Ηλικία Ηλικία : 49
Δημοσιεύσεις Δημοσιεύσεις : 2153
Έλαβες ευχαριστώ Έλαβες ευχαριστώ : 64
Browser Browser : ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ 41610

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

w Απ: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ

Δημοσίευση από ΜΗΔΕΙΑ Σαβ 4 Οκτ - 22:06

Ελληνικό ελαιόλαδο: Ο υγρός χρυσός!

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ Oliveoil-4

Πολύτιμη και μοναδική, ιερή και μυστική, ισχυρή, λαμπρή και αιωνόβια, η ελιά, με τις ρίζες της στην Μεσόγειο και στη ζωή της ανθρωπότητας, περνάει μέσα από την ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών φορτωμένη όχι μόνο με το βάρος των πολύτιμων καρπών της, αλλά επίσης με το γοητευτικό δέλεαρ ενός συμβόλου και περιλαμβάνει τις μεγάλες πρακτικές και πνευματικές πτυχές του ελληνικού πολιτισμού, διαμέσου του μακρινού ταξιδιού της.

Η ελιά και τα προϊόντα της μπορούν να θεωρηθούν ως γνήσιο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσογείου, ως μυθολογία, θρησκεία, πολιτιστική  ταυτότητα και η δίαιτα της περιοχής είναι συνυφασμένα με την καλλιέργεια του ελαιόδεντρου για  περισσότερο από 6.000 χρόνια.

Η Ελλάδα, λόγω της πλεονεκτικής θέσης της στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων - Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής- έγινε το αδιαμφισβήτητο κέντρο της καλλιέργειας της ελιάς και της παραγωγής ελαιολάδου.  

Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου, όπου βρίσκεται το 95% των πάνω από  750 εκατομμυρίων ελαιόδεντρων που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο. Η Ευρώπη, με σχεδόν 500 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, έχει περισσότερα από τα ¾ των καλλιεργούμενων ελιών του κόσμου.

Από τη συνολική Ευρωπαϊκή παραγωγή, το 97% προέρχεται από την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Με περισσότερα από 132 εκατομμύρια δέντρα, η Ελλάδα αφιερώνει το 60% της καλλιεργήσιμης γης της στην ελαιοκαλλιέργεια, και, - παρά το μικρό της μέγεθος - κρατάει την τρίτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, χρησιμοποιώντας τις πιο προηγμένες μεθόδους και τις πιο εξελιγμένες  τεχνολογίες.

Είναι η κορυφαία παραγωγός χώρα στον κόσμο σε μαύρες ελιές και έχει τις περισσότερες ποικιλίες ελιάς από κάθε άλλη χώρα.

Ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ελληνικού ελαιολάδου σε σχέση με εκείνα των άλλων χωρών είναι η εξαιρετική ποιότητά του, περίπου το ήμισυ της της ετήσιας ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου εξάγεται. Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα έξτρα παρθένου και παρθένου ελαιολάδου, με το 1/3 της συνολικής της παραγωγής σε εξτρα παρθένο και παρθένο ελαιόλαδο να εξάγονται.

Η ραγδαία ανάπτυξη της Κινεζικής Οικονομίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, μεταξύ άλλων, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, ενώ την ίδια στιγμή το "άνοιγμα" της Κίνας προς τη Δύση και η μετάβαση από την κεντρικά σχεδιασμένη Οικονομία στο καθεστώς της Οικονομίας της Αγοράς συνέβαλαν στη μαζική εισαγωγή νέων προϊόντων στην Κινεζική αγορά και στην αυξημένη πρόσβαση των Κινέζων καταναλωτών σε εντελώς νέες καταναλωτικές συνήθειες.

Επιπλέον, η διαφήμιση αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την προώθηση των εισαγόμενων εμπορευμάτων και η συνεχιζόμενη τάση να υιοθετηθεί ένας τρόπος ζωής που θα μοιάζει περισσότερο ή λιγότερο στον τρόπο ζωής των Δυτικών κοινωνιών οδηγεί στην αγορά ξένων προϊόντων, τα οποία θεωρείται ότι προσφέρουν στον καταναλωτή κύρος και κοινωνική αποδοχή.

Αυτή η κοινωνικά καθορισμένη τάση συνδυάζεται με τη βαθμιαία έμφαση που δίνουν οι Κινέζοι στην ποιότητα της διατροφής τους. Τα εισαγόμενα προϊόντα κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις της Κινεζικής αγοράς και οι αναλυτές προβλέπουν ότι μέχρι το 2018 η Κίνα θα είναι η μεγαλύτερη αγορά των εισαγόμενων προϊόντων σε όλο τον κόσμο.

Η ενισχυμένη πληροφόρηση σχετικά με τη μεγάλη σημασία της διατροφής για την υγεία οδηγεί όλο και περισσότερους καταναλωτές της Κίνας στην απόφαση να δοκιμάσουν το ελληνικό ελαιόλαδο, ένα προϊόν ήδη γνωστό στην Κίνα λόγω των θεραπευτικών και καλλυντικών ιδιοτήτων του, αλλά μόνο πρόσφατα εκτιμώμενο για τη διατροφική αξία του και για τη συμβολή του στην υγιεινή διατροφή. Το ελαιόλαδο προωθεί την ανάπτυξη του σκελετού, τρέφει το δέρμα, μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου, μειώνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ανακουφίζει τον διαβήτη, εμποδίζει την οστεοπόρωση και, κυρίως, είναι αντιγηραντικό.

Η Κίνα είναι ο κορυφαίος προορισμός ελληνικού ελαιολάδου στην Ασία. Tο ελληνικό ελαιόλαδο θεωρείται το πιο γνήσιο, υγιεινό και φυσικό προϊόν και οι Κινέζοι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να το αγοράσουν ακόμα και σε μια σχετικά υψηλή τιμή, καθώς είναι πεπεισμένοι ότι τα ελληνικά προϊόντα συνδυάζουν πάντα παραδοσιακά πρότυπα παραγωγής με υψηλή ποιότητα.

Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζεται στην αύξηση της αξίας των εξαγωγών ελαιολάδου προς την Κίνα κατά 71% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012.
Η προτίμηση για το ελληνικό ελαιόλαδο είναι σίγουρα ενισχυμένη από το άριστο επίπεδο των διμερών Ελληνο-Κινεζικών σχέσεων και από το ευνοϊκό πλαίσιο της εμπορικής συνεργασίας.

Όταν, κατά το έτος 2008, ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Hu Jintao, ως μέρος της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, πήγε στην Κρήτη και ξεναγήθηκε σε έναν πρότυπο συνεταιρισμό παραγωγής ελαιολάδου στα Πεζά του Νομού Ηρακλείου, αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας στον αγροτικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι γνώριζε πως η Κρήτη παράγει υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο και πως νέοι ορίζοντες ανοίγονται για το προϊόν στην Κινεζική αγορά.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ Oliveoil-5

Μεταξύ άλλων, στα Πεζά ο κ. Hu Jintao επισκέφθηκε έναν ελαιώνα όπου πήρε μέρος στη συγκομιδή των ελιών από τα δέντρα - μια κίνηση που έχει ερμηνευθεί ως απτή ένδειξη για το έντονο ενδιαφέρον της Κίνας για τα ελαιοκομικά προϊόντα.

Επιπλέον, η σημασία που αποδίδεται από τους Κινέζους ηγέτες στην ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας στον τομέα του ελαιολάδου μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου Πρωθυπουργού, Wen Jiabao, στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 2010, η προθυμία της Κίνας για την εισαγωγή ανταγωνιστικών ελληνικών προϊόντων επιβεβαιώθηκε και ο Κινέζος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Zhang Dejiang, δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Κρήτη, τον Ιούνιο του 2010, ότι η αύξηση της χρήσης του ελληνικού ελαιολάδου στην Κίνα προλέγει ότι στο εγγύς μέλλον η Κρητική παραγωγή ελαιολάδου δεν θα είναι αρκετή να καλύψει τη ζήτηση της Κίνας.

Επομένως, η διεύρυνση της εξαγωγικής δραστηριότητας και η δημιουργία αμοιβαία επωφελών συνεργειών στο πλαίσιο της εξαγωγής ελληνικού ελαιολάδου στην Κίνα θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του τομέα και στην επέκταση του ελληνικού "υγρού" χρυσού σε μια από τις πιο σημαντικές, προκλητικές και ενδιαφέρουσες αγορές σε όλο τον κόσμο.

Ε. Μουτσάκη

ΠΗΓΗ

*www.oliveoil-culture.com
ΜΗΔΕΙΑ
ΜΗΔΕΙΑ
Συντονιστής

Χώρα Χώρα : Greece
Φύλλο Φύλλο : Θηλυκό
Τόπος Τόπος : Θεσσαλονίκη
Ηλικία Ηλικία : 49
Δημοσιεύσεις Δημοσιεύσεις : 2153
Έλαβες ευχαριστώ Έλαβες ευχαριστώ : 64
Browser Browser : ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ 41610

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

w Απ: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ

Δημοσίευση από ΜΗΔΕΙΑ Σαβ 4 Οκτ - 22:09

Μεσσηνιακό ελαιόλαδο, το πρώτο με μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα

02.02.2013

Και όμως, οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας χρηματοδότησαν την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου στην Κίνα και μιας μονάδας βιομάζας στην Αφρική! Αυτό ήταν το αναπάντεχο αποτέλεσμα μιας φαινομενικά πολύ απλής ιδέας που είχε το 2009 η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Μεσσηνίας: να υπολογίσουν το ανθρακικό αποτύπωμα της παραγωγής του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.

«Πόση ενέργεια απαιτεί η ελαιοπαραγωγή; Αυτό ήταν το ερώτημα που θέσαμε πριν από τρία χρόνια όταν «άνοιξε» ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα εργασίας με καινοτόμες δράσεις» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Κώστας Λύρης, διευθυντής της ΕΑΣ Μεσσηνίας. «Ημασταν ο πρώτος ελαιοπαραγωγός νομός της χώρας και τα στοιχεία αυτά δεν υπήρχαν». Ωστόσο, δεν στάθηκαν απλώς στην καλλιέργεια, αλλά επεκτάθηκαν και στον υπολογισμό των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου σε όλα τα στάδια της παραγωγής, από τη συγκομιδή και την ελαιοτρίβηση μέχρι τη συσκευασία και τη μεταφορά του προϊόντος. Ηταν η πρώτη φορά στη χώρα που υπολογιζόταν ανθρακικό αποτύπωμα από το χωράφι έως το ράφι. «Φυσικά, ήταν μια πρόκληση. Οι παραγωγοί μάς έδιναν μεν τα στοιχεία, αλλά εξέφραζαν συνεχώς την απορία γιατί γίνεται όλο αυτό. Δεν γνώριζαν ότι όλα τα στάδια της παραγωγής ελαιολάδου μπορούν να έχουν επίπτωση στο περιβάλλον», συνεχίζει ο ίδιος.

Οταν ολοκληρώθηκε ο υπολογισμός των στοιχείων και αποκαλύφθηκε το ανθρακικό αποτύπωμα του μεσσηνιακού εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, η ΕΑΣ «κατέθεσε» τα αποτελέσματα στο διεθνές χρηματιστήριο ρύπων. Εκεί προέκυψε ότι για να αντισταθμιστεί η περιβαλλοντική «όχληση» του ελληνικού λαδιού απαιτείται η χρηματοδότηση σειράς οικολογικών δράσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες. Κάπως έτσι η «χάρη» της ΕΑΣ Μεσσηνίας έφτασε ώς την Κίνα και την Αφρική, ενώ το ελαιόλαδό μας απέκτησε το σήμα του «κλιματικά ουδέτερου». «Στο εξωτερικό, το γεγονός εκτιμήθηκε ιδιαίτερα» λέει ο κ. Λύρης. «Ιδίως στην Ολλανδία, οι εξαγωγές πήραν την ανιούσα, αφού εκεί ο κόσμος εκτιμά τέτοιου είδους κινήσεις. Αντίθετα, στη χώρα μας χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια έως ότου γίνει αντιληπτό τι σημαίνει «κλιματικά ουδέτερο ελαιόλαδο». Δεν φανταζόμουν ότι επικρατούσε τόση άγνοια γύρω από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής. Μετά μια σειρά δράσεων προώθησης, πάντως, φαίνεται ότι αλλάζει το κλίμα».

Και μειωμένο κόστος

Σημειώνεται ότι εκτός από την καταγραφή των ρύπων, στόχος της ενέργειας ήταν και το σταδιακό «πέρασμα» της ελαιοπαραγωγής της Μεσσηνίας στο στάδιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης, της παραγωγής δηλαδή με λελογισμένη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων. «Ευτυχώς, η καλλιέργεια ελιάς στην περιοχή μας δεν χαρακτηρίζεται από αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων σκευασμάτων, κυρίως διότι αυτά ανεβάζουν το κόστος» εξηγεί ο διευθυντής της ΕΑΣ Μεσσηνίας. «Οι παραγωγοί λοιπόν είναι πρόθυμοι να «γυρίσουν» σε πιο φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή και γιατί αυτό θα σημαίνει μειωμένο κόστος».

Η ομάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης της ένωσης ήδη εκπαιδεύει τους παραγωγούς στη χρήση των σωστών μηχανημάτων και καλλιεργητικών μεθόδων που βοηθούν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Για το έργο του υπολογισμού του ανθρακικού αποτυπώματος του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, η ΕΑΣ Μεσσηνίας απέσπασε το Βραβείο Κλιματικής Προστασίας στα Environmental Awards 2013. Ηταν ο μόνος συνεταιριστικός φορέας που βραβεύτηκε και μπορεί να έχει το σήμα της διάκρισης στα προϊόντα του. Πρόκειται άλλωστε για το πρώτο συνεταιριστικό, κλιματικά ουδέτερο, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο διεθνώς.

ΠΗΓΗ

*www.kathimerini.gr
ΜΗΔΕΙΑ
ΜΗΔΕΙΑ
Συντονιστής

Χώρα Χώρα : Greece
Φύλλο Φύλλο : Θηλυκό
Τόπος Τόπος : Θεσσαλονίκη
Ηλικία Ηλικία : 49
Δημοσιεύσεις Δημοσιεύσεις : 2153
Έλαβες ευχαριστώ Έλαβες ευχαριστώ : 64
Browser Browser : ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ 41610

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

w Απ: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ

Δημοσίευση από ΜΗΔΕΙΑ Σαβ 4 Οκτ - 22:16

Κινέζες δημοσιογράφοι σε τυποποιητήρια ελαιόλαδου

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011

Ελιές Καλαμών, φέτες ψωμί με ελαιόλαδο και άλλα ξεχωριστά είδη που προέρχονται απ’ αυτά τα προϊόντα, γεύτηκαν οι Κινέζες δημοσιογράφοι που χθες επισκέφθηκαν μονάδες τυποποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας. Είδαν από κοντά πώς τυποποιούνται το ελαιόλαδο και οι ελιές, έμαθαν ότι είναι ποιοτικά κι επώνυμα προϊόντα και πως έχουν βραβευτεί ακόμα και σε εκθέσεις της χώρας τους. Στις χθεσινές επισκέψεις τους τις συνόδευαν ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Κανελλόπουλος, τα στελέχη του Αντώνης Κουτσούρης και Λίνα Ράππου και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς.

Το χθεσινό πρόγραμμα της επίσκεψής τους στη Μεσσηνία, ξεκίνησε από την εταιρεία PanProd Παντελόπουλος, στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας. Η διευθύντρια μάρκετινγκ Σοφία Παντελοπούλου τους ενημέρωσε για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο "Καλλιστώ" και σημείωσε πως κάνουν έρευνα για να βρουν το καλύτερο ελαιόλαδο, που δεν ξεπερνά τα 3 δέκατα οξύτητα. Παρατήρησε ότι το "Καλλιστώ" έχει κερδίσει βραβεία σε διαγωνισμούς γευσιγνωσίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ακόμα και στη χώρα τους. Πληροφόρησε ότι το 2008 ξεκίνησαν οι εξαγωγές στην Κίνα και πως στις 15 Ιουνίου 2010 η εταιρεία τους, «η μόνη από την Καλαμάτα και από τις 3 σ’ όλη την Ελλάδα, υπέγραψε συμφωνία με κινέζικες εταιρείες για εισαγωγή ελαιολάδου». Είπε ότι «οι πωλήσεις του "Καλλιστώ" αυξήθηκαν το 2011 και η εταιρεία κατοχύρωσε άλλα 2 ονόματα στην Κίνα» και τις προσκάλεσε στο περίπτερό της στην έκθεση της Σαγκάης το Μάρτιο του 2012. Οι Κινέζες δημοσιογράφοι γεύτηκαν γλυκό κουταλιού με ελιές. Στην παρουσίαση παρέστησαν ο πρόεδρος της PanProd Χάρης Παντελόπουλος, ο γενικός διευθυντής Νίκος Παντελόπουλος και ο οικονομικός διευθυντής Γιώργος Παντελόπουλος, καθώς και στελέχη της εταιρείας.

Επόμενος σταθμός στην επίσκεψή τους ήταν η ΑΓΡΟΒΙΜ. Η γενική διευθύντρια Ευγενία Γυφτέα τις υποδέχθηκε κι έκανε μια γενική ενημέρωση για την εταιρεία. Οι Κινέζες, όπως και όλοι οι επισκέπτες φόρεσαν άσπρες μπλούζες (σαν τις ιατρικές) και καπέλα και μπήκαν στους χώρους αποθήκευσης, επεξεργασίας και τυποποίησης. Η υπεύθυνη διασφάλισης ποιότητας Βενετία Τρομπέτα τις ξενάγησε στους χώρους αποθήκευσης και τυποποίησης του έξτρα παρθένου ελαιολάδου "Ιλιάδα", ενώ ο υπεύθυνος παραγωγής Μάκης Γιαννόπουλος στο χώρο διαλογής και τυποποίησης της ελιάς Καλαμών. Με την ολοκλήρωση της ξενάγησης ο υπεύθυνος πωλήσεων Νίκος Βαλσαμάκης ενημέρωσε αναλυτικά για τις πωλήσεις και τις διακρίσεις της ΑΓΡΟΒΙΜ. Η Ευγ. Γυφτέα προσέφερε στις Κινέζες τα ξεχωριστά προϊόντα της εταιρείας, λάδι με βαλσάμικο ξίδι που άλειψε σε φέτες ψωμί, αλλά και ελιές Καλαμών. Παρών ήταν και ο πρόεδρος της εταιρείας Δημήτρης Γυφτέας.

Ακολούθησε επίσκεψη στην ΕΑΣ Μεσσηνίας στη Θουρία, όπου τις δημοσιογράφους υποδέχθηκε ο πρόεδρος Βασίλης Κοζομπόλης μαζί με τον αντιπρόεδρο Γιώργο Γιαννακόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες. Ο κ. Κοζομπόλης ενημέρωσε ότι υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον από την Κίνα με επισκέψεις για το λάδι της Καλαμάτας. Και τις κάλεσε να μεταφέρουν στη χώρα τους το μήνυμα ότι «το λάδι μας έχει ονοματεπώνυμο» και πως «το καλύτερο λάδι βγαίνει στην Ελλάδα και βεβαίως στην Καλαμάτα».

Η προϊσταμένη του τμήματος εμπορίας Εφη Σταυροπούλου ενημέρωσε ότι το ελαιόλαδο της Ενωσης έχει πάρει βραβείο στην έκθεση της Κίνας.

Ο γ.γ. του υπουργείου Γ. Κανελλόπουλος τις προσκάλεσε στην έκθεση τροφίμων τον Ιούλιο του 2012 στη νότια Κίνα, όπου θα συμμετέχει το ελληνικό και το μεσσηνιακό ελαιόλαδο.

Σε δηλώσεις του, ο Γ. Κανελλόπουλος είπε ότι είναι
μέρα προώθησης του ελαιολάδου σε αγορές σημαντικές, όπως η Κίνα και παρατήρησε πως χρειάζεται επιμονή, πίστη στο προϊόν και συνεπής εργασία για την ποιότητά του. Ανέφερε ότι οι Κινέζες «είναι εντυπωσιασμένες, βλέπουν κάτι οργανωμένο και ένα προϊόν που δεν μπορούν να βρουν αλλού». Παρατήρησε ότι οι επισκέπτριες μπορούν να επηρεάσουν την κινέζικη κοινή γνώμη και σημείωσε πως «ανοίγουμε ένα ακόμα παράθυρο στην κινέζικη αγορά».
Ο αντιπεριφερειάρχης Π. Αλευράς, αφού ενημέρωσε ότι η επίσκεψη οργανώνεται σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρατήρησε πως «η Μεσσηνία είναι το επίκεντρο, γιατί είναι πρωταθλήτρια σε ποιότητα και ποσότητα». Και στάθηκε στην καλύτερη ποιότητα, στο ΠΟΠ και στην ταυτότητα του μεσσηνιακού ελαιολάδου, που αποτελούν τα εχέγγυα για να προχωρήσει στις αγορές του εξωτερικού». Επεσήμανε ότι «αυτοί οι Κινέζοι δημοσιογράφοι θα είναι πρεσβευτές του ελληνικού ελαιολάδου» και ευχήθηκε «ο κάθε Κινέζος να τρώει το χρόνο τόσο ελαιόλαδο όσο τρώει ο Ελληνας τη μέρα».


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Τη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου παρακολούθησε η αντιπροσωπεία των Κινέζων δημοσιογράφων που επισκέφτηκαν χθες το μεσημέρι ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο στην περιοχή της Τριφυλίας. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή Μεμί και στο ελαιοτριβείο των αδερφών Μπαρτζελιώτη, είδαν από κοντά πώς ο καρπός της ελιάς γίνεται λάδι - και μάλιστα γεύτηκαν το φρέσκο ελαιόλαδο μόλις παραγόταν, το οποίο τους εντυπωσίασε.
Μαζί με τους Κινέζους  δημοσιογράφους ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Κανελλόπουλος και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς. Αρχικά τους υποδέχτηκε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, που τους μίλησε για το λάδι της περιοχής. Σημείωσε ότι η οξύτητά του είναι μηδέν, ενώ αυτό που το χαρακτηρίζει είναι το άρωμά του - κάτι που αναδεικνύει και την ποιότητά του διεθνώς. Το λάδι, είπε, είναι ο χυμός του καρπού της ελιάς, μιας ποικιλίας εξαιρετικής, της κορωνέικης που καλλιεργείται στην περιοχή μας. Στόχος μας είναι η παραγωγή ποιοτικού αλλά και ασφαλούς προϊόντος με μέριμνα για το περιβάλλον, τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος καταλήγοντας.

τη συνέχεια η αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε στην υπερσύγχρονη μονάδα από τον ιδιοκτήτη Αντώνη Μπαρτζελιώτη, που εξήγησε κάθε βήμα που ακολουθείται μέχρι να βγει το τελικό προϊόν. Πριν φύγουν οι Κινέζοι επισκέπτες γεύτηκαν φρέσκο λάδι, ενώ οι ιδιοκτήτες του ελαιοτριβείου Αντώνης και Δημήτρης Μπαρτζελιώτη τους πρόσφεραν δώρο ένα μπουκάλι βιολογικό ελαιόλαδο. Δώρα με προϊόντα της περιοχής έλαβαν και από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.
Η επίσκεψή τους στην περιοχή ολοκληρώθηκε με γεύμα που τους παρατέθηκε στην Κυπαρισσία.
Κ.Μπ.



ΠΗΓΗ

*www.eleftheriaonline.gr
ΜΗΔΕΙΑ
ΜΗΔΕΙΑ
Συντονιστής

Χώρα Χώρα : Greece
Φύλλο Φύλλο : Θηλυκό
Τόπος Τόπος : Θεσσαλονίκη
Ηλικία Ηλικία : 49
Δημοσιεύσεις Δημοσιεύσεις : 2153
Έλαβες ευχαριστώ Έλαβες ευχαριστώ : 64
Browser Browser : ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ 41610

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

w Απ: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ

Δημοσίευση από ΜΗΔΕΙΑ Σαβ 4 Οκτ - 22:22

Αgrexpo: Οι Καλαματιανοί που «ταξιδεύουν» τα προϊόντα της Μεσσηνιακής γης σε όλο τον κόσμο

4 Οκτωβρίου 2014

Της Βάσως Μιχοπούλου

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ Imerisia_LARGE_t_1061_43807708_type12128

Παναγιώτης και Γιώργος Γκούμας



Βλέποντας κάποιος την ετικέτα με την επωνυμία «FARIS» πάνω σε μπουκάλια με τυποποιημένο ελαιόλαδο, το μυαλό του ταξιδεύει συνειρμικά στη Μεσσηνία, αφού ο Φάρις, ο γιός του Ερμή και της Δαναΐδας ήταν ο ιδρυτής της πόλης Φαραί δηλαδή της σημερινής Καλαμάτας.

Όμως το ελαιόλαδο «FARIS» ( προϊόν ΠΟΠ Καλαμάτας) αποτελεί και το νεότερο εξαγωγικό προϊόν της εταιρίας Agrexpo, μιας από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρίες της Ελλάδας(με έδρα την Καλαμάτα) που προωθεί στις διεθνείς αγορές αγροτικά προϊόντα πρώτης ποιότητας.

Η εταιρία που ανήκει στην οικογένεια Γκούμα, εδώ και μισό αιώνα στοιχηματίζει να κάνει γνωστή τη Μεσσηνία σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσω των προϊόντων της. Πατάτες, ξερά σύκα, ελιές, καρπούζια, και πλέον ελαιόλαδο αποτελούν τον βασικό πυρήνα των εξαγωγών της. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι πρωτοπορεί στον τομέα της πατάτας και των σύκων και κατέχει περίοπτη θέση στη διεθνή αγορά την τελευταία 20ετία. Περισσότεροι από 4.000 τόνους πατάτας, 1.000 τόνους σύκα και 3.000 τόνους καρπούζια (αναλόγως τη χρονιά) φεύγουν κάθε χρόνο για τις αγορές της Αμερικής, της Αυστραλίας, της Ασίας (Κίνα), της Αιγύπτου και της κεντρικής Ευρώπης. Πάνω από δέκα κοντέινερ με μεσσηνιακό λάδι και σύκα φορτώνονται ειδικά για τις αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, κ.α)


ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ Imerisia_LARGE_t_1061_43807709_type12128

«Η Agrexpo έχει και μια ενδιαφέρουσα διαχρονική δραστηριότητα που ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 όταν ο πατέρας μου Παναγιώτης Γκούμας επιχειρεί να διακινήσει αγροτικά προϊόντα από την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας και της Μεσσήνης προς τις κεντρικές λαχαναγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Και το καταφέρνε», περιγράφει ο διευθύνων σύμβουλος Γεώργιος Γκούμας , ο οποίος πήγε στη Διεθνή έκθεση Summer Fancy Food Show 2014 στην Νέα Υόρκη, όπου η εταιρεία είχε το δικό της περίπτερο.

Από πολύ νωρίς ο διορατικός Παναγιώτης Γκούμας αντιλαμβάνεται ότι η συσκευασία και η τυποποίηση των προϊόντων θα δημιουργούσε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα καθώς τα προϊόντα θα διατηρούσαν την ποιότητά τους. Έτσι, δέκα χρόνια αργότερα γύρω στο 1970, με μια προοδευτική κίνηση τυποποιεί την πατάτα και στη συνέχεια και άλλα αγροτικά προϊόντα σε συσκευαστήρια της εταιρείας σε Καλαμάτα, Αμαλιάδα και Ορεστιάδα. Ακολουθεί συνεργασία με την ΑΓΡΕΞ, κρατικό φορέα που προωθεί τις εξαγωγές, με σκοπό τη διακίνηση των προϊόντων προς την Βόρεια Ελλάδα, αλλά και την εξαγωγή τους προς τις αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Στα μέσα της δεκαετίας του '70 τα προϊόντα της εταιρείας «παίρνουν διαβατήριο» για τις ευρωπαϊκές αγορές. Σε μια περίοδο που η λέξη «εξωστρέφεια» ήταν σχεδόν άγνωστη ακόμη και σε μεγάλους επιχειρηματίες, ο γιος μιας αγροτικής οικογένειας, απόφοιτος εξατάξιου γυμνασίου, τολμά να κάνει ένα σπουδαίο βήμα. Προφανώς ήταν πολύ σίγουρος για την ποιότητα των προϊόντων του και γνώριζε ότι μπορούν να «σταθούν» επάξια σε πιο απαιτητικές αγορές. Στις αρχές του 1980 η εταιρεία καταλαμβάνει περίοπτη θέση στον τομέα των εξαγωγών με βάση την αγορά της Γερμανίας και γίνεται υπολογίσιμος εμπορικός παράγοντας στην Ελλάδα.


ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ Imerisia_LARGE_t_1061_43807710_type12128

Σύντομα η Agrexpo περνά στα χέρια της επόμενης γενιάς και επεκτείνεται. Τα παιδιά του Παναγιώτη Γκούμα, Γιώργος και Ευτυχία αναλαμβάνουν τα ηνία της επιχείρησης και αποδεικνύονται άξιοι διάδοχοι. Η εταιρία επεκτείνεται, αναπτύσσεται σταδιακά και απλώνεται σε καινούργιες αγορές με καινοτόμες ιδέες. Ιδέες που γεννιούνται από τα μυαλά του Παναγιώτη και του Δημήτρη Γκούμα, των μελών της τρίτης πλέον γενιάς που εντάσσονται και αυτά σταδιακά σε αυτήν. Του πρώτου με σπουδές στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πάτρας και του δεύτερου τελειόφοιτου σήμερα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στην Αγγλία.

Σήμερα, ένα από τα «δυνατά σημεία» της εταιρίας είναι η εισαγωγή και εμπορία πατατόσπορου. Αυτή τη στιγμή εκπροσωπεί τρείς από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους Ολλανδικούς οίκους παραγωγής πατατόσπορου και δεν σταματάει εκεί. «Εισάγουμε πατατόσπορους και εργαζόμαστε πάνω σε αυτούς πειραματικά με στόχο να αναπτύξουμε εξαιρετικές ποικιλίες πατάτας, να βελτιώσουμε την ποιότητα και να παραδώσουμε πιστοποιημένης ποιότητας προϊόν στους παραγωγούς μας. Με καλλιέργειες πρώτα σε δικά μας αγροτεμάχια εξετάζουμε τον τρόπο που αντιδρούν οι διάφορες ποικιλίες των σπόρων στα δικά μας εδάφη και με το δικό μας κλίμα και προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα και να την προσαρμόσουμε στις καλύτερες συνθήκες»,εξηγεί ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς, Παναγιώτης Γκούμας. Η εταιρία επίσης πρωτοπορεί και καινοτομεί στην ιχνηλασιμότητα ενός προϊόντος, δηλαδή στην ικανότητα παρακολούθησης(track) και προέλευσης (trace) του κατά τη διάρκεια της παραγωγής και διακίνησής του. Πιο αναλυτικά, από μια συγκεκριμένη παρτίδα πρώτης ύλης(σπόρων στην παρούσα περίπτωση) δίνεται η δυνατότητα εντοπισμού όλων των παρτίδων των τελικών προϊόντων που παράχθηκαν και περιέχουν τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη.

Σήμερα η Agrexpo αποτελεί μία, αν όχι τη μεγαλύτερη, από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες της Πελοποννήσου και απασχολεί ανάλογα με τις εποχικές ανάγκες περίπου 140 άτομα που προέρχονται αποκλειστικά από την τοπική κοινωνία. Η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, αλλά και σε διεθνείς εκθέσεις αποτελούν στοιχείο εγγύησης για τα προϊόντα που διαθέτει. «Στα πλαίσια της συνεχούς προώθησης των προϊόντων μας στις αγορές του εξωτερικού, συμμετέχουμε σε τουλάχιστον 5-6 διεθνείς εκθέσεις το χρόνο», συμπληρώνει ο Παναγιώτης Γκούμας.

Ανήκει δε, στις ελληνικές επιχειρήσεις που εντάχθηκαν πρόσφατα στο « Θεσμό του Εγκεκριμένου Εμπόρου» (πρόκειται για την εφαρμογή του νέου συστήματος ελέγχων για τον περιορισμό των εμποδίων της επιχειρηματικότητας, την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων και την επιβράβευση των επιχειρήσεων που λειτουργούν με γνώμονα την εμπορία ποιοτικών, ασφαλών και ανταγωνιστικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές) και μάλιστα η πρώτη που έκανε αίτηση εγγραφής στο μητρώο του.

Με «όχημα» την Agrexpo τα προϊόντα της μεσσηνιακής γης ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, ωστόσο ο Παναγιώτης Γκούμας δε διστάζει να εκφράσει το παράπονό του για το ότι το όνομα “Καλαμάτα” στον τομέα του ελαιολάδου δεν έχει προστατευτεί όπως θα έπρεπε "Είναι πραγματικά κρίμα την υπεραξία να μην την παίρνει η Ελλάδα και ιδιαίτερα η δική μας περιοχή που τη δικαιούται. Δυστυχώς υπάρχουν χώρες στο εξωτερικό που όταν ακούν τη λέξη λάδι το μυαλό τους πηγαίνει πρώτα στην Ιταλία και την Ισπανία και μετά στη χώρα μας».

ΠΗΓΗ

*www.imerisia.gr
ΜΗΔΕΙΑ
ΜΗΔΕΙΑ
Συντονιστής

Χώρα Χώρα : Greece
Φύλλο Φύλλο : Θηλυκό
Τόπος Τόπος : Θεσσαλονίκη
Ηλικία Ηλικία : 49
Δημοσιεύσεις Δημοσιεύσεις : 2153
Έλαβες ευχαριστώ Έλαβες ευχαριστώ : 64
Browser Browser : ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ 41610

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

w Απ: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ

Δημοσίευση από ΜΗΔΕΙΑ Σαβ 4 Οκτ - 22:41

Νέες επιδοτήσεις για τυποποίηση ελαιολάδου

4/10/2014

Νέο πρόγραμμα, που ανοίγει το φθινόπωρο, χρηματοδοτεί την επεξεργασία, τυποποίηση και συσκευασία του ελαιολάδου

Στροφή στην επεξεργασία και τυποποίηση ελαιολάδου με γερές επιδοτήσεις επιτρέπει νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, η εφαρμογή του οποίου αναμένεται το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο κλάδος του ελαιολάδου στη χώρα μας, παρά τους κλυδωνισμούς που δέχεται κυρίως λόγω ανταγωνισμού και της διεθνούς οικονομικής δυσπραγίας, παρουσιάζει μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και την «πόρτα» της επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας του εθνικού μας προϊόντος ανοίγει ο νέος επενδυτικός νόμος.

Οι «Επαγγελματικές Ευκαιρίες», με τη συνδρομή του γενικού διευθυντή της εταιρείας PK Consulting Group Κώστα Παπαδόπουλου, που ειδικεύεται στην προετοιμασία των επενδυτικών φακέλων για χρηματοδότηση από τα επιδοτούμενα προγράμματα, παρουσιάζουν τη λίστα με τις δαπάνες που πριμοδοτεί ο επενδυτικός νόμος για την τυποποίηση και συσκευασία ελαιολάδου. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην παραγωγή ελαιολάδου, ενώ πραγματοποιεί ετησίως σημαντικές εξαγωγές. Το ελαιόλαδο και το πυρηνέλαιο (ως προϊόν δεύτερης επεξεργασίας) αποτελούν σημαντικά (παραδοσιακά) αγροτικά προϊόντα της χώρας μας και επίσης σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας.

Η ποιοτική υπεροχή του ελληνικού ελαιολάδου, η σημαντική ποικιλομορφία, η διαφοροποίηση της εγχώριας παραγωγής και η αναγνώριση της διατροφικής του αξίας διεθνώς αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για την ανάπτυξη του κλάδου μέσω μέσα από την υποκατάσταση μεγάλου μέρους των ήδη πραγματοποιούμενων εξαγωγών χύμα ελαιολάδου με επώνυμο τυποποιημένο ελαιόλαδο υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε συνδυασμό με την ανάγκη υλοποίησης ολοκληρωμένων -και όχι αποσπασματικών- στρατηγικών μέτρων, από την πλευρά των αρμόδιων ελληνικών αρχών, με στόχο τη μόνιμη κατάκτηση ικανοποιητικών μεριδίων σε προεπιλεγμένες αγορές του εξωτερικού, σε στενή συνεργασία με τις ενώσεις των παραγωγών και τους εμπλεκόμενους επιχειρηματικούς φορείς-εξαγωγείς.

Αρωγός χρηματοδοτικά σε αυτήν την προσπάθεια μπορεί να είναι ο νέος Επενδυτικός Νόμος του οποίου η εφαρμογή αναμένεται μέσα στο επόμενο τρίμηνο και αφορά επενδυτικές προτάσεις που αφορούν την καλλιέργεια, παραγωγή, μεταποίηση της ελιάς και των παραγώγων της.

Ποιότητα

Ο κύριος ανταγωνισμός των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών προέρχεται κυρίως από την Ιταλία και την Ισπανία. Οι εταιρείες στα πλαίσια προσπαθειών τους για συνεχή βελτίωση της παραγωγικότητας, της αύξησης του μεριδίου αγοράς και των εξαγωγών τους πρέπει να αξιοποιούν διαρκώς τις σύγχρονες αρχές εμπορίας και προώθησης. Η ευνοϊκή διεθνής συγκυρία και η ποιοτική υπεροχή του ελληνικού ελαιολάδου μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω ανάπτυξη τον κλάδο μεσοπρόθεσμα.

Καταλύτης για να εκμεταλλευτεί πραγματικά ο κλάδος ελληνικού ελαιολάδου τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα είναι ο περιορισμός του τμήματος της εγχώριας αγοράς που καλύπτεται από χύμα ελαιόλαδο. Η συγκέντρωση στον κλάδο των ελαιοτριβείων όσο και στον τομέα των συνεταιρισμών θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Αν η Ελλάδα κατάφερνε να κατακτήσει στη διεθνή αγορά μερίδιο παρόμοιο με εκείνο που κατέχει στην παραγωγή (άνω του 10% σε σχέση με 3%), τότε θα μπορούσε να αποφέρει μια πρόσθετη υπεραξία στη χώρα της τάξης των 80 εκατ. € ετησίως.

Χρηματοδοτήσεις
Μπόνους έως και 50%

Ολες οι επενδύσεις επιχορηγούνται με ποσοστά που διαφέρουν ανά γεωγραφική περιοχή και μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 50% σε κάποιες περιφέρειες.

Θα πρέπει να τονιστεί όμως ότι ένας από τους βασικούς στόχους του εκάστοτε επενδυτικού νόμου συνεπώς και του 3908/11 ήταν και είναι η δημιουργία επενδύσεων που ενισχύουν την παραγωγική ικανότητα της χώρας μέσα από τη δημιουργία επενδυτικών προτάσεων που τονίζουν το πνεύμα του συνεταιρισμού, αφού σχεδόν για το σύνολο των επενδυτικών προτάσεων πάνω από ένα όριο ήταν και είναι απαραίτητη η δημιουργία εταιρείας. Αυτή η προϋπόθεση, όπως είναι γνωστό στις περισσότερες εκ των περιπτώσεων, απαιτεί την ύπαρξη τουλάχιστον δύο εταίρων. Αρα λοιπόν μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι μέσα από αυτήν τη λογική εύκολα μπορεί να ξεπεραστεί και το εμπόδιο που για κάποιους θα αποτελούσε το υψηλό ελάχιστο όριο της επένδυσης που είναι τα 100.000 ευρώ.

Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ο επενδυτικός νόμος απαιτεί από τον ιδιώτη επενδυτή συμμέτοχη στην επένδυση ποσοστού ίσο μόλις με 25%, εφόσον στο χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης θα έχει προβλεφτεί και η λήψη μεσομακροπρόθεσμου δανείου για το οποίο ο επενδυτής δεν είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει εγκριτική απόφαση δανείου από τράπεζα στη φάση της υποβολής του φακέλου.

Τα επενδυτικά σχέδια που επιχορηγούνται

Σύμφωνα με το ΦΕΚ αρ.φύλλου 465 /25-2-14 καθορίζονται εκ νέου τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν την παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα επιχορηγούνται:

   Μονάδες ελαιοτριβείων για επενδυτικά σχέδια που αφορούν:

α1. Ιδρύσεις - επεκτάσεις μονάδων, εφόσον διαπιστώνεται έλλειψη μεταποιητικής υποδομής στην περιοχή και επάρκεια πρώτης ύλης, η οποία θα αποδεικνύεται με στοιχεία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, με προτεραιότητα σε μονάδες που θα παράγουν σημασμένα προϊόντα (προϊόντα βιολογικής ελαιοκαλλιέργειας, Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ), καθώς και προϊόντα ελαιοκαλλιεργειών στις οποίες εφαρμόζονται Συστήματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

α2. Εκσυγχρονισμός υφιστάμενων μονάδων, με προτεραιότητα σε εκείνα των δύο φάσεων.

α3. Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων του τομέα αυτού, σε ελαιοτριβείο συνολικής δυναμικότητας ανάλογης, με την προϋπόθεση ότι αυτές θα διακόψουν τη λειτουργία υφιστάμενων. Αφορά και σε όμορους νομούς.

   Μονάδες επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας ελαιολάδου σε συσκευασίες καταναλωτή.
   Εκσυγχρονισμός ραφιναριών ελαιολάδου.
   Μονάδες σπορελαιουργείων.
   Μονάδες επεξεργασίας επιτραπέζιων ελιών.
   Μονάδες πυρηνελαιουργείων.

Η εμφάνιση του τυποποιούμενου ελαιολάδου άρχισε τη δεκαετία του 60. Το 1981, τα τυποποιημένο προϊόν αποτελούσε μόνο το 15,1 της συνολικής παραγωγής. Στα τέλη της δεκαετίας του 80 το τυποποιημένο ελαιόλαδο έφτασε το 45% της συνολικής παραγωγής. Λόγω του χαμηλού όγκου τυποποιημένου προϊόντος, οι ελληνικές εταιρείες τυποποίησης δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν τις ιταλικές και ισπανικές πολυεθνικές του κλάδου όσον αφορά την αποτελεσματική προώθηση αναγνωρίσιμων brands.

Κύκλος εργασιών
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά μέσο όρο οι εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου πραγματοποιούν κύκλο εργασιών της τάξης των €7,5 εκ. στην Ισπανία και €1,5 εκ. Στην Ιταλία, έναντι μόλις €0,5 εκ. στην Ελλάδα. Το χαμηλό μερίδιο της Ελλάδας στη διεθνή αγορά τυποποιημένου ελαιολάδου (3% που αντιστοιχεί σε περίπου 30.000 τόνους) της στερεί σημαντική υπεραξία, καθώς οι εξαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου τιμολογούνται υψηλότερα από τις εξαγωγές σε χύμα μορφή (με μια διαφορά της τάξης του €1/κιλό, περίπου 50% υψηλότερα).

Σύμφωνα με τον πίνακα που ανάρτησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τις εγκεκριμένες τυποποιητικές μονάδες ελαιολάδου με ημερομηνία 26.02.14, οι μονάδες συνολικά είναι 409. Από αυτές 17 βρίσκονται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και μόλις 3 στον νομό Θεσσαλονίκης.

Οι παραγωγοί της Πελοποννήσου και της Κρήτης είναι και αριθμητικά περισσότεροι και με μεγαλύτερες ποσότητες παραγωγής. Στις δύο αυτές περιφέρειες υπάρχει ήδη μεγάλος αριθμός εταιρειών τυποποίησης ελαιολάδου με σύγχρονη υποδομή και λειτουργία. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Πελοπόννησο δραστηριοποιούνται 89 εταιρείες τυποποίησης και στην Κρήτη 74. Στον κλάδο του ελαιολάδου, δραστηριοποιούνται επίσης, αρκετοί αγροτικοί συνεταιρισμοί ή ενώσεις, που συγκεντρώνουν τα προϊόντα των μελών τους και στη συνέχεια τα εμπορεύονται ή/και τα επεξεργάζονται και τα τυποποιούν.

Οι δαπάνες που καλύπτει το πρόγραμμα

Ο επενδυτικός νόμος με ένα ευρύ φάσμα δαπανών πριμοδοτεί την τυποποίηση του ελαιολάδου. Συγκεκριμένα επιχορηγεί:

1 Την κατασκευή, την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό κτιριακών, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και τις δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, στο πλαίσιο αυτόνομων και λειτουργικών επενδυτικών σχεδίων με ολοκληρωμένο χαρακτήρα. Επίσης την κατασκευή κτιρίων ή εγκαταστάσεων προοριζομένων για τη στέγαση, την αναψυχή ή τη συνεστίαση των εργαζομένων της επιχείρησης, καθώς και αιθουσών κατάρτισης προσωπικού, εφόσον αυτά γίνονται στην περιοχή που είναι εγκατεστημένη η επιχείρηση.

2 Την αγορά καινούργιων μεταφορικών μέσων διακίνησης υλικών και προϊόντων εντός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας.

3 Την αγορά καινούργιων μεταφορικών μέσων μεταφοράς προσωπικού, άνω των έξι θέσεων.

4 Αυτοκινούμενα γεωργικά μηχανήματα και μη αυτοκινούμενα γεωργικά μηχανήματα (παρελκόμενα ελκυστήρα, λοιπά μηχανήματα που προσαρμόζονται στα αυτοκινούμενα γεωργικά μηχανήματα κ.λπ.).

5 Την αγορά καινούργιων οχημάτων ψυγείων μόνο για τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους.

6 Την αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού.

7 Τα μισθώματα χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, του οποίου αποκτάται η χρήση, εφόσον η χρηματοδοτική μίσθωση περιλαμβάνει την υποχρέωση αγοράς αυτών κατά τη λήξη της μίσθωσης.

8 Την αγορά παγίων στοιχείων ενεργητικού που συνδέονται άμεσα με μία παραγωγική μονάδα.

9 Τον εξοπλισμό εργαστηρίων στον βαθμό που εξυπηρετεί τη λειτουργία παραγωγικής μονάδας, γεωργικών προϊόντων σύμφωνα με τα οριζόμενα ανωτέρω και τις εξαιρέσεις αυτών.

10 Εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων όχι ως μεμονωμένη δράση, αλλά ως τμήμα της συνολικής παραγωγικής επένδυσης.

11 Τις δαπάνες που συνδέονται με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη των αναγκών της μονάδας.

Πού θα απευθυνθώ

PK Consulting Group, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Μοναστηρίου 9, Θεσσαλονίκη - Τηλ.: 2310 512409 - www.pkcgroup.gr

Κώστας Νάνος

ΠΗΓΗ

*www.ethnos.gr
ΜΗΔΕΙΑ
ΜΗΔΕΙΑ
Συντονιστής

Χώρα Χώρα : Greece
Φύλλο Φύλλο : Θηλυκό
Τόπος Τόπος : Θεσσαλονίκη
Ηλικία Ηλικία : 49
Δημοσιεύσεις Δημοσιεύσεις : 2153
Έλαβες ευχαριστώ Έλαβες ευχαριστώ : 64
Browser Browser : ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ 41610

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

w Απ: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ

Δημοσίευση από ΜΗΔΕΙΑ Κυρ 5 Οκτ - 18:00

Εχθροί και Ασθένειες της Ελιάς


ΕΧΘΡΟΙ

Οι κυριότεροι εχθροί της ελιάς κατά σειρά γεωργικού ενδιαφέροντος είναι:
Δάκος (Dacus oleae)

Είναι μια μικρή μύγα μήκους 5mm. Χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι μία σκοτεινή κηλίδα στην άκρη κάθε πτέρυγας. (φωτ.).

Έχει 3-4 γενεές το έτος.

Διαχειμάζει κυρίως ως νύμφη σε πεσμένους καρπούς στο έδαφος ή σε μικρό βάθος εντός του εδάφους και ως ενήλικο σε προφυλαγμένες θέσεις.

Η ωοτοκία αρχίζει όταν ο καρπός πλησιάζει στο τελικό του μέγεθος (αρχές Ιουλίου). Κατά κανόνα εισάγει ένα αυγό ανά καρπό και σε περιπτώσεις πυκνού πληθυσμού ή λίγων καρπών παρατηρούνται και περισσότερες αποθέσεις αυγών ανά καρπό. Με την πτώση της θερμοκρασίας, τέλη φθινοπώρου-αρχές χειμώνα, σταματάει η ωοτοκία.
Η προνύμφη ορύσσει στοά στο μεσοκάρπιο και όταν συμπληρώσει την ανάπτυξή της γίνεται νύμφη, μέσα στον καρπό το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο στο έδαφος.

Οι ζημιές που προκαλούνται στον καρπό οφείλονται κυρίως στη προνύμφη που κατατρώει το μεσοκάρπιο και δευτερευόντως στο τέλειο θηλυκό του οποίου τα άγονα νύγματα αποτελούν πύλες εισόδου του μύκητα Camarosporium dalmaticum που προκαλεί την ξεροβούλα στις άγουρες και τη σαπιοβούλα στις ώριμες ελιές. (φωτ.)


Καταπολέμηση

Η καταπολέμηση γίνεται στο μεγαλύτερο μέρος της από συνεργεία της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.
Για την παρακολούθηση του πληθυσμού αναρτώνται παγίδες στα δένδρα περί τα τέλη Ιουνίου, οι οποίες ελέγχονται ανά πενθήμερο. Όταν ο πληθυσμός που θα συλληφθεί κριθεί επικίνδυνος (5 δάκοι και άνω/παγίδα κατά Μ.Ο.) τότε επεμβαίνουν τα συνεργεία με δολωματικούς ψεκασμούς.


Πυρηνοτρύτης (Prays oleae)

Είναι μια μικρή τεφρόλευκη ή ανοιχτοκάστανη πεταλούδα μήκους 6-6,5 mm και άνοιγμα πτερύγων 13-15mm. Η προνύμφη είναι πρασινοκάστανη ή πρασινότεφρη με τελικό μήκος 7-8,5 mm.

Έχει 3 γενεές το έτος, όπου κάθε γενεά προσβάλλει διαφορετικό όργανο του φυτού. Έτσι έχουμε:

1. Τη φυλλόβια γενεά.

Τα αυγά της γενεάς αυτής γεννιούνται πάνω στα φύλλα Σεπτέμβριο-Νοέμβριο. Οι εκκολαπτόμενες προνύμφες διατρυπούν το φύλλο στο σημείο επαφής με το αυγό και μπαίνουν μέσα και ορύσσουν στοές στενόμακρες ή οφιοειδείς. Μετά 2-4 μήνες εξέρχονται και μπαίνουν σε άλλα φύλλα όπου δημιουργούν στοές πλατύτερες και κοντότερες από τις πρώτες (έχουν σχήμα τοξοειδές ή C). Όταν η προνύμφη γίνει 3ου σταδίου εγκαταλείπει αυτή τη στοά και ανοίγει άλλη στο ίδιο ή σε πλησιέστερο φύλλο σε σχήμα θαλάμου. Όταν η προνύμφη γίνει 4ου σταδίου εγκαταλείπει το θάλαμο και κατατρώγει την κάτω επιδερμίδα και το παρέγχυμα μέρους του φύλλου. Αυτό συμβαίνει Φεβρουάριο –Μάρτιο. Η προνύμφη 5ου σταδίου συνεχίζει να κατατρώει το παρέγχυμα του φύλλου ή μετακινείται προς την κορυφή όπου τρώει τις τρυφερές κορυφές και τα φύλλα. Συνήθως εκεί νυμφώνεται.

2. Ανθόβια γενεά.

Τα τέλεια που θα βγουν από τις νύμφες ωοτοκούν Απρίλιο-Μάιο στα κλειστά άνθη της ελιάς όπου εισέρχονται και τρώνε τους ανθήρες. Νυμφώνεται τέλη Μαΐου ανάμεσα σε προσβεβλημένα άνθη.

3. Καρπόβια γενεά.

Τα τέλεια έντομα (πεταλούδες) που θα προέλθουν από τις παραπάνω νύμφες εμφανίζονται Ιούνιο-Ιούλιο και γενούν τα αυγά τους στους νεαρούς καρπούς όπου μπαίνουν μέσα στον πυρήνα. Σε όσους καρπούς δεν πέσουν κατατρώει τις κοτυληδόνες και ανοίγει στοά εξόδου πλησίον του ποδίσκου. Αυτοί οι καρποί πέφτουν κατά το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.


Ρυγχίτης (Rhynchites cribripennis)

Μικρό κολεόπτερο μήκους 5-6 mm με χαρακτηριστικό ρύγχος. Ολοκληρώνει μια γενεά σε 2 χρόνια. Διαχειμάζει ως ανεπτυγμένη προνύμφη στο έδαφος τον πρώτο χειμώνα και ως τέλειο στο έδαφος το δεύτερο χρόνο. Τα τέλεια αυτά βγαίνουν από το έδαφος Απρίλιο-Μάιο και φτάνουν στο φύλλωμα όπου τρέφονται για λίγες εβδομάδες από τα τρυφερά φύλλα και τις κορυφές των νεαρών βλαστών. Όταν δημιουργηθούν οι καρποί τρέφονται απ’ αυτούς τρυπώντας με το ρύγχος τη σάρκα και προκαλούν πρώιμη καρπόπτωση. Τον Ιούλιο-Αύγουστο, αφού ανοίγει μία οπή μέχρι το ενδοκάρπιο (πυρήνα) τοποθετεί με τον ωοθέτη ένα αυγό, το οποίο σε 10 ημέρες εκκολάπτεται και η νεαρή προνύμφη ορύσσει στοά που φτάνει στο σπέρμα το οποίο τρώει. Οκτώβριο-Νοέμβριο οι προνύμφες έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους, εγκαταλείπουν τον καρπό και μπαίνουν στο έδαφος όπου παραμένουν ως το τέλος του επόμενου θέρους ή αρχές φθινοπώρου οπότε νυμφώνεται. Την επόμενη άνοιξη βγαίνουν τα τέλεια.


Καλόκορη (Calocoris trivialis)

Το τέλειο είναι σαν μικρή στενόμακρη βρομούσα 7-8mm χρώματος τεφροπράσινου έως καστανού (Φωτ.).

Έχει μία γενεά το έτος. Διαχειμάζει ως αυγό σε ρωγμές ή παλιές τομές κλαδέματος.
Η εκκόλαψη γίνεται Φεβρουάριο-Μάρτιο όπου οι νεαρές προνύμφες κατεβαίνουν στο έδαφος και τρέφονται από ποώδη φυτά (νήσσουν τις ανθοταξίες). Απρίλη τα νεαρά τέλεια ανεβαίνουν στα δένδρα όπου μυζούν την τρυφερή βλάστηση και τους ανθοφόρους οφθαλμούς.
Η ωοτοκία γίνεται Απρίλη-Μάη.


Βαμβακάδα ή Ψύλλα (Euphyllura olivina)

Το ακμαίο έχει μήκος 2-3mm, πράσινο χρώμα που αργότερα γίνεται πιο σκούρο.

Το θηλυκό με ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες (20-25οC) γεννάει περισσότερα από 1000 αυγά επάνω στα κλειστά άνθη ή μέσα στα φύλλα της νεαρής βλάστησης (Μάρτιο-Απρίλιο). Η εξέλιξη των προνυμφών διαρκεί Απρίλη-Μάη όπου εμφανίζονται τα ακμαία τα οποία παραμένουν συνήθως μέχρι την επόμενη άνοιξη. Οι προνύμφες παράγουν κηρώδη λευκά εκκρίματα υπό μορφή βαμβακιού.
Τα ακμαία και οι προνύμφες μυζούν το χυμό των τρυφερών βλαστών και ανθοταξιών και σε μεγάλες προσβολές μπορεί να προκαλέσουν πτώση των ανθοταξιών.

Άλλοι εχθροί της ελιάς με πολύ μικρό γεωργικό ενδιαφέρον για την περιοχή της Καλαμάτας είναι τα κοκκοειδή (ψώρες) τα οποία παρατηρούνται συνήθως σε εγκαταλελειμμένους ελαιώνες ή μεμονωμένα δένδρα.


ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω εχθρών πλην δάκου και κοκκοειδών, εκτελούνται οι ακόλουθοι ψεκασμοί
1ος Ψεκασμός τον Μάρτιο
2ος Ψεκασμός τον Απρίλιο πριν το άνοιγμα των ανθέων
3ος Ψεκασμός τέλη Μαΐου-1ο 10ήμερο Ιουνίου.

Εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται

• lambda cyhalothrin (KARATE)
• Alphacypermethrin (FASTAC, MAGEOS)
• Λοιπά εντομοκτόνα.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
ΜΥΚΗΤΟΛΟΓΙΚΕΣ
Κυκλοκόνιο (Cycloconium oleaginum)


Η ασθένεια προκαλεί μεγάλη εξασθένιση των δένδρων λόγω της μεγάλης φυλλόπτωσης και μείωση της παραγωγής μέχρι ακαρπίας.
Προσβάλλει τα φύλλα, τους μίσχους των φύλλων και τους ποδίσκους των ταξιανθιών.
Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι οι κηλίδες στα φύλλα με διάμετρο 2-12mm (Φωτ.).
Συνθήκες κατάλληλες για προσβολή αποτελούν η υψηλή υγρασία και θερμοκρασία 7-30οC με άριστη θερμοκρασία 16-20οC.

Αντιμετώπιση:

Βασίζεται στην εκτέλεση προληπτικών ψεκασμών κυρίως με χαλκούχα (Βορδιγάλειο πολτό). Συνήθως διενεργούνται δύο ψεκασμοί. Ο πρώτος αρχές φθινοπώρου πριν την έναρξη των βροχών και ο δεύτερος αρχές της άνοιξης.

Γλοιοσπόριο (Gleosporium olivarum)

Προσβάλλει κυρίως τους καρπούς κοντά στην ωρίμανση ή ώριμους. Η προσβολή αρχίζει κυρίως από την κορυφή του καρπού ή το σημείο πρόσφυσής του με τον ποδίσκο. Στην αρχή εμφανίζεται κηλίδα καστανοϊώδης η οποία εξαπλώνεται και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του καρπού. Το προσβεβλημένο μέρος του καρπού βυθίζεται ρυτιδώνεται και σε λίγες ημέρες εμφανίζονται οι καρποφορίες του μύκητα σαν μαύρα στίγματα, σε ομόκεντρους κύκλους (Φωτ.).

Οι ευνοϊκότερες θερμοκρασίες για τη βλάστηση των σπορίων του μύκητα (εντός 2-4 ωρών) είναι μεταξύ 10-25οC.
Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσεται ο μύκητας είναι μεταξύ 0-29οC με ευνοϊκότερους τους 25οC. για τη μόλυνση των καρπών είναι απαραίτητη η ύπαρξη σταγόνας νερού ή πολύ υψηλής σχετικής υγρασίας (92-100% για 48-120 ώρες).

Αντιμετώπιση:

Συνιστώνται προληπτικοί ψεκασμοί με χαλκούχα (Βορδιγάλειο πολτό κ.α.) τέλη Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

Κερκόσπορα (Cercospora cladosporioides)

Προκαλεί κηλίδωση στους καρπούς και τα φύλλα (Φωτ.).

Στους πράσινους καρπούς εμφανίζονται καστανές κηλίδες ελαφρά βυθισμένες διαμέτρου 4-10mm. Κάτω από τις κηλίδες ο ιστός είναι καστανός.
Στα φύλλα, στην επάνω επιφάνεια του ελάσματος εμφανίζονται κίτρινες περιοχές οι οποίες στη συνέχεια εξελίσσονται σε νεκρωτικές (Φωτ).


Στα αρχικά στάδια εμφανίζονται στην κάτω επιφάνεια του φύλλου περιοχές γκριζωπού μεταχρωματισμού.
Ο μεταχρωματισμός αυτός πολλές φορές συγχέεται με την καπνιά.
Οι μολύνσεις αρχίζουν συνήθως το φθινόπωρο μετά τις πρώτες βροχές και συνεχίζονται το χειμώνα.

Αντιμετώπιση:

Προληπτικοί ψεκασμοί με χαλκούχα. Οι ψεκασμοί κατά του κυκλοκόνιου αντιμετωπίζουν και την κερκόσπορα.

Ίσκα (Fomitiporia mediterranea ή Phellinus pumetatus)

Είναι γνωστή ως σοβαρή ασθένεια των αμπελοειδών στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε θανάσιμο κίνδυνο και για την ελιά στη Μεσσηνία. Βασική αιτία είναι η εκτεταμένη χρήση του αλυσοπρίονου για το κλάδεμα της ελιάς, με το οποίο δημιουργούνται μεγάλες τομές οι οποίες μένουν ακάλυπτες από ένα απολυμαντικό.
Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η μαλακή σήψη του ξύλου στο κέντρο των βραχιόνων και του κορμού. Η νέκρωση αρχίζει από τις μεγάλες τομές του κλαδέματος.

Άλλες μυκητολογικές ασθένειες μικρότερου ενδιαφέροντος είναι η Βερτιτσιλλίωση κυρίως σε αρδευόμενους ελαιώνες και οι σηψηρριζίες που προκαλούνται από τους μύκητες Armillaria melea και Rosellinia necatrix.

Βακτηριολογικές ασθένειες

Καρκίνωση ή φυματίωση της ελιάς (Pseudomonas savastanoi)
Η ασθένεια είναι διαδεδομένη σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές του κόσμου.

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο σχηματισμός εξογκωμάτων στους κλαδίσκους, μεγάλους κλάδους, στον κορμό, στις ρίζες και σπανιότερα στα φύλλα.

Η μόλυνση γίνεται κυρίως μέσω των τραυμάτων που δημιουργούνται από παγετό, χαλάζι και το ράβδισμα που συνηθίζεται στη Μεσσηνία κατά τη συγκομιδή.

Αντιμετώπιση:

Ψεκασμός με χαλκούχα φάρμακα αμέσως μετά τη δημιουργία τραυμάτων (χαλάζι, παγετός, ράβδισμα).
Αποφυγή κλαδέματος-ραβδίσματος με υγρό και βροχερό καιρό.

Επιμέλεια:

Γιάννης Κουτσοδημητρόπουλος. Γεωπόνος

Χρήστος Κουτσοδημητρόπουλος. Τεχνολόγος Γεωπόνος

Μεσσήνη


ΠΗΓΗ

*www.elies-ladikalamatiano.gr
ΜΗΔΕΙΑ
ΜΗΔΕΙΑ
Συντονιστής

Χώρα Χώρα : Greece
Φύλλο Φύλλο : Θηλυκό
Τόπος Τόπος : Θεσσαλονίκη
Ηλικία Ηλικία : 49
Δημοσιεύσεις Δημοσιεύσεις : 2153
Έλαβες ευχαριστώ Έλαβες ευχαριστώ : 64
Browser Browser : ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ 41610

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

w Απ: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ

Δημοσίευση από ΜΗΔΕΙΑ Κυρ 5 Οκτ - 18:22

Το λεξιλόγιο του λαδιού

Όλες οι ενέργειες που εφορμαστηκαν στην οργανοληπτική δοκιμασία μαζί με την εξέταση και του χρώματος ανήκουν στην γευσιγνωσία.Η οποία σημερα γίνεται με επιστημονικό τρόπο μέσω ενός PANEL εκπαιδευμένων δοκιμαστών.

Η οργανοληπτική δοκιμή επιδειώκει να διακρίνει την ύπαρξη και το μέγεθος (τo πόσο είναι έντονες) των ιδιοτήτων ή χαρακτηριστικών του λαδιού.Που διακρίνονται σε θετικά ή αρνητικά και τα οποία γίνονται αισθητά από τα οσφραντικά μας όργανα, από την μύτη ή από την οπισθορινική ζώνη. Αλλά και από τις γευστικές θιλές της γλώσσας.


Αποτελούν θετικά χαρακτηριστικά:

Τα

Φρουτώδες:

Η οσμή και η γεύση και η αίσθηση της αφής στο στόμα ( το μπουκέ κατά την αργκό των γευσιγνωστών) υγιούς φρούτου που μαζεύτηκε στην πιο κατάλληλη φάση ωρίμανσης. Προέρχεται από υγιείς πράσινες ή ώριμες ελιές.

Πικρίλα:

γεύση που προέρχεται από πράσινες ή από ελιές στην φάση αλλαγής του χρώματος. Γεύση που μπορεί και να μην αρέσει. Εξαρτάται αν είναι πολύ ή λίγο έντονη.

Πικάντικο:

τσουχτερή αίσθηση που χαρακτηρίζει τα λάδια από πράσινες ελιές στην αρχή της συγκομιδής.



Εκτός απ’αυτές, που αποτελούν τις κυριότερες, άλλες θετικές ιδιότητες του λαδιού, έχομε και τα εξής θετικά χαρακτηριστικά:

Αμυγδάλου:

οσμή και γεύση (μπουκέ) που μπορεί να μοιάζουν με την φρέσκια ή την ξερή ψίχα του αμυγδάλου. Μπουκέ που μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι το λάδι τείνει προς το τάγγισμα.Όταν το λάδι είναι στο στόμα δίνει μιά ευχάριστη οπισθορινική αίσθηση.

Γλυκάδα:

ευχάριστη γεύση πού οφείλεται στην έλλειψη (ή ακούγονται ελάχιστα) πικρίλας,πικάντικου και στυφάδας.

Φρουτώδες ώριμο:

Μπουκέ που προέρχεται από ώριμες ελιές με μη έντονη οσμή και ημίγλυκια γεύση.

Μήλου: η οσμή και η γεύση του μήλου.

Στυφάδα: χαρακτηρίζει μερικά λάδια.

Χόρτου: μπουκέ που θυμίζει φρεσκοκομένα χορτάρια.



Αποτελούν αρνητικά χαρακτηριστικά

Τα

Ατροχάδο:

μπουκέ (οσμή, γεύση και αφή) που προέρχεται από την αναερόβια ζύμωση των ελιών που παρέμειναν για αρκετό χρονικό διάστηνα σε σακκιά ή σε σωρούς.

Κρασώδες-οξώδες:

οσμή και γεύση κρασιού ή ξιδιού. Ελιές που υπέστησαν ζύμωση με παραγωγή οξικού και άλλων οξέων.

Μεταλλική:

μπουκέ που θυμίζει μέταλλα. Αιτία η παρατεταμένη επαφή με μέταλλα κατά τηνδιαδικασία του αλέσματος, της μάλαξης, της πίεσης και της αποθήκευσης

Οσμή μούχλας:

προέρχεται από ελιές που αποθηκεύτηκαν σε κλειστό χώρο ή σε χώρο με πολλη υγρασία. Που προξένησαν προσβολή των ζυμομυκήτων.

Οσμή Μούργας:

μπουκέ που οφείλεται στο ίζημα του λαδιού. Λάδι που παράμεινε για πολύ καιρό σε επαφή με το ίζημα (κι επομένως με την μούργα) σε δοχεία η δεξαμενές αποθήκευσης.

Ταγγό:

το οξειδωμένο λάδι με την χαρακτηριστική οσμή και γεύση.Μπουκέ δυσάρεστο και μη διορθώσιμο.



Αυτά είναι τα πιό βαριά αρνητικά χαρακτηριστικά του λαδιού στα οποία πρέπει να προστεθουν τα:

Αγγούρι:

γεύση και οσμή αγγουριού από παρατεταμένη παραμονή σε σφραγίσμενα δοχεία λευκοσιδήρου.

Αλμης:

φλάβορ (μπουκέ) ελιών που υποβλήθηκαν σε άλμη.

Άχυρο ή ξύλο:

μπουκέ άχυρου ή ξύλου. Προέλευση αφυδατωμένες ελιές.

Λιοκοκκιών:

γεύση και οσμή που θυμίζουν τα λιοκόκκια.

Λυπαντικών:

γεύση κι οσμή ορυκτελαίων που προέρχεται απο τις μηχανές του λιτρουβιού οι οποίες δεν καθαρίστηκαν καλά από τα υπολλείμματα πετρελαίου,ορυκτελαίου ή γράσου.

Οσμή απόνερων:

οσμή και γεύση απόνερων λόγω κακής αποστράγγισης και μακρόχρονης επαφής του λαδιού με τα απόνερα του λιτρουβιού.

Παλαιού Λαδιού:

φλάβορ που χαρακτηρίζει το λάδι που έμεινε γιά πολύ χρόνο αποθηκευμένο.

Σανού: μπουκέ που θυμίζει χορτάρια ξερά.

Σαπουνιού: οσμή και γεύση που θυμίζουν το πράσινο σαπούνι.

Σκουλίκια:

φλάβορ που θυμίζει σκουλίκια, από ελιές πολύ χτυπημένες από τον δάκο.

Σπάρτου:

οσμή που μεταδόθηκε στις ελιές κι από κει στο λάδι από καινούργια σακιά σπάρτου.

Τραχύ:

παστή και ζύμώδης αίσθησης στο στόμα.

Χωματίλα:

φλάβορ που οφείλεται σε ελιές μαζεμένες με χώματα και λάσπες και δεν έχουν πληθεί καλά.

Ψημένο:

οσμή και γεύση ψημένου ή καμένου.Υποβλήθηκε σε υψηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα κατα την μάλαξη.



Ο χρωματισμός του λαδιού:

Το χρώμα του λαδιού είναι κι αυτό ένα οργανοληπτικό χαρακτηριστικό που εξετάζεται με το αισθητικό όργανο της όρασης: τό μάτι.

Το χρώμα κυμαίνεται ανάμεσα στο χρυσοπράσινο και στο χρυσοκίτρινο. Και οφείλεται στις ουσίες που περιέχουν οι ελιές: την χλωροφύλλη (πράσινη) και τις καροτίνες (κίτρινες).

Οι ελιές στην αρχή της συγκομιδής περιέχουν περισσότερη χλωροφύλλη και δίνουν λαδι πράσινο.Οι ώριμες έχουν περισσότερες καροτίνες και δίνουν λάδι πιό κίτρινο.

Το σκούρο χρώμα ή ακόμη μαύρο μπορεί να έρχεται από υπερώριμες ελιές

Το ξεθωριασμένο κίτρινο προς το διαφανές εμφανίζεται όταν το λάδι έμεινε εκτεθειμένο για πολύ καιρό στο φώς ή στον ήλιο.

Πρέπει να’χουμε υπόψη μας ότι το χρώμα δεν χαρακτηρίζει πάντα την ποιότητα!!

Πχ οι ειδικοί προτιμούν να μήν είναι το χρώμα διαυγές αλλα ελαφρά θολό, ένα τέτοιο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι ανώτερης ποιότητας από ένα αλλο πιό διαυγές.

Οι περισσότεροι καταναλωτές,λαθεμένα, προτιμούν περισσότερο το διαυγές λάδι


Παθολογίες του χρώματος

Δυσμενείς συνθήκες κατα την συγκομιδή και την αποθήκευση μπορούν να προκαλέσουν αλλοιώσεις των χρωστικών ουσιών ή την εμφάνιση καινούργιων χρωστικών ουσιών όπως συμβαίνει όταν αλλοιώνονται οι πρωτεΐνες των φυτικών ή ζωικών ιστών.

Το χρώμα που εμφανίζεται, από τέτοιες αλλοιώσεις, γίνεται εντονότερο και σταθερότερο και είναι δύσκολο να απομακρυνθεί. Τότε, κι όταν θέλουν να γίνει το λάδι πιο διαυγές, επεμβαίνει η βιομηχανία με ειδικές επεξεργασίες (βλέπε σχετικό κεφάλαιο).


ΠΗΓΗ

*www.elies-ladikalamatiano.gr


ΜΗΔΕΙΑ
ΜΗΔΕΙΑ
Συντονιστής

Χώρα Χώρα : Greece
Φύλλο Φύλλο : Θηλυκό
Τόπος Τόπος : Θεσσαλονίκη
Ηλικία Ηλικία : 49
Δημοσιεύσεις Δημοσιεύσεις : 2153
Έλαβες ευχαριστώ Έλαβες ευχαριστώ : 64
Browser Browser : ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ 41610

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

w Απ: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ

Δημοσίευση από ΜΗΔΕΙΑ Κυρ 5 Οκτ - 18:46

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΔΗ

"Φτιάχνει καλλυντικά από ελαιόλαδο στην Αυστραλία"


ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ Labadaridi_b_1

Γεννημένη στην Αυστραλία, από Ελληνα πατέρα και Σερβίδα μητέρα, η Αναστασία Λαμπαδαρίδη στηρίχθηκε στις πρακτικές της Ελληνίδας γιαγιάς της, η οποία χρησιμοποιούσε παρθένο ελαιόλαδο για να θεραπεύει ασθένειες που είχαν σχέση με το δέρμα. Με αυτό τον τρόπο άρχισε να παρασκευάζει χειροποίητα καλλυντικά και σήμερα η επωνυμία «Skin Crusaders» κατέχει ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς στην Αυστραλία, ενώ σταδιακά εξαπλώνεται και στον υπόλοιπο κόσμο.

Όπως η ίδια επισημαίνει, τα «επιδερμικά» γιατροσόφια της γιαγιάς της, είχαν τις ρίζες τους σε αρχαίες συνταγές, τις οποίες μελέτησε και συνεχίζει να μελετά, για να βελτιώνει τα προϊόντα της, τα οποία διατίθενται και διαδικτυακά μέσω του

www.saveourskin.com.au.

Η βασική αρχή της Αναστασίας είναι το ρητό «όσο λιγότερα τόσο καλύτερα». Αυτή η φιλοσοφία διέπει όλα όσα κάνει στην επαγγελματική αλλά και προσωπική της ζωή. Ολόκληρη η σειρά «Save our skin» της εταιρίας της, περιέχει μόνο έξι πρώτες ύλες και όλες είναι φυσικές. Επίσης λειτουργεί με περιβαλλοντική συνείδηση καθως τα προϊόντα της διατίθενται σε συσκευασίες μεγάλου μεγέθους με τοπικές πρώτες ύλες ή φυτά καλλιεργημένα στη φάρμα της.

Στην ερώτηση «τι σημαίνει για σας «Ελλάδα» η Αναστασία απαντά στην ομάδα του ellines.com πως η Ελλάδα είναι κομμάτι του «τσιμέντου» που τη συνδέει με την οικογένεια της, τον πατέρα της, την πολιτισμική κληρονομιά και την ιστορία, συνθέτοντας τα θεμέλια του «είναι» της.


ΠΗΓΗ

*www.ellines.com/
ΜΗΔΕΙΑ
ΜΗΔΕΙΑ
Συντονιστής

Χώρα Χώρα : Greece
Φύλλο Φύλλο : Θηλυκό
Τόπος Τόπος : Θεσσαλονίκη
Ηλικία Ηλικία : 49
Δημοσιεύσεις Δημοσιεύσεις : 2153
Έλαβες ευχαριστώ Έλαβες ευχαριστώ : 64
Browser Browser : ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: ΝΕΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ 41610

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης