Συμφωνία μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Eurogroup
Σελίδα 1 από 1
Συμφωνία μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Eurogroup
Συμφωνία μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Eurogroup
Έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις εγκρίθηκε η συμφωνία για δάνειο προς την Ελλάδα 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 53,5%.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έφθασαν σε συμφωνία έπειτα από δωδεκάωρες διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας που περιλαμβάνει τη χορήγηση δανείου 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Ο ιδιωτικός τομέας αποδέχθηκε να ανέλθει το «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των κρατικών ομολόγων που κατέχει στο 53,5% έναντι 50% που είχε θέσει ως στόχο η σύνοδος κορυφής του Δεκεμβρίου.
Το σχέδιο στήριξης θα επιτρέψει τη διαμόρφωση του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2020 στο 120,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή, δηλαδή σε επίπεδο που βρίσκεται κοντά στο 120% που απαιτούσαν ορισμένοι από τους δανειστές, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Γιούνκερ: Εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ επιβεβαίωσε επισήμως σήμερα την επίτευξη συμφωνίας για ένα «άνευ προηγουμένου» σχέδιο στήριξης της Ελλάδας που έχει ως στόχο να εγγυηθεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
«Η μεγάλης εμβέλειας συμφωνία» περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια και μία «άνευ προηγουμένου» απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, «ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ικανοποίησή του στους δημοσιογράφους κάνοντας λόγο «για μία πολύ καλή συμφωνία». «Χαιρετίζω τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της σταθερότητας», είπε.
Ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για «τη δέσμευση των άλλων χωρών της ευρωζώνης να συνεχίσουν τη στήριξη προς την Ελλάδα, ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι έκανε λόγο για ένα «καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τις αγορές και την ευρωζώνη».
Όλι Ρεν: Η επιτήρηση της Ελλάδας θα ενισχυθεί
Η επιτήρηση της Ελλάδας από τους πιστωτές της θα ενισχυθεί σε αντάλλαγμα της υιοθέτησης του προγράμματος στήριξης που θα επιτρέψει στη χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
«Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου» με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του Κράτους, δήλωσε ο Όλι Ρεν.
Αισιοδοξία για το μέλλον από Παπαδήμο
«Η εφαρμογή του προγράμματος, η νέα δανειακή σύμβαση και η υλοποίηση του PSI θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα μειώσουν την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας», υπογράμμισε, ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, επεσήμανε ότι «το νέο οικονομικό πρόγραμμα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας», ενώ, αναφερόμενος στο πολιτικό περιβάλλον, τόνισε ότι «το πρόγραμμα, παρότι περιλαμβάνει πολλά δύσκολα μέτρα, εγκρίθηκε από τη Βουλή με την πολύ ισχυρή πλειοψηφία των 2/3 και τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στηρίζουν τις αλλαγές». Ανέφερε, επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη».
Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Στέφαν Βανάκερ, προσερχόμενος στο Eurogroup με δηλώσεις του τόνισε: «Πιστεύω πως όλος ο κόσμος κατανοεί ότι το θέμα της εποπτείας, όποιες κι αν είναι οι υποσχέσεις που δίνει η Ελλάδα, είναι κρίσιμο για την εμπιστοσύνη των εταίρων (της Ελλάδας) στους κόλπους της ευρωζώνης. Πρέπει, επομένως, να έχουμε τη διαβεβαίωση ότι η κάθε υπόσχεση θα τηρείται κατά γράμμα».
Ο υφυπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μπράιαν Χέις, στις δικές του δηλώσεις επισήμανε ότι «ελπίζω να μπορέσουμε να έχουμε, σήμερα, μια συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας, για την ίδια την ευρωζώνη, για την ΕΕ. Είναι το θέμα που δεσπόζει στην ημερήσια διάταξη 10-12 μήνες τώρα. Τώρα, χρειαζόμαστε νέα ημερήσια διάταξη, που θα επιτρέψει την ανάπτυξη των οικονομιών μας».
Βενιζέλος: «Ξεκάθαρη πολιτική έγκριση»
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κ .Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε αισιόδοξος, προσερχόμενος στο Eurogroup. O Έλληνας υπουργός τόνισε σε δημοσιογράφους ότι εφόσον έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις από την πλευρά της Ελλάδας, η κυβέρνηση αναμένει ότι θα κλείσει σήμερα μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι απαιτείται «ξεκάθαρη πολιτική έγκριση» από το Eurogroup και εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς, να καταλήξουν οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα καθώς και να ξεκινήσει η δημόσια προσφορά για το PSI. O κ. Βενιζέλος δήλωσε τα ακόλουθα:
«Η Ελλάδα προσέρχεται στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup έχοντας εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί προκειμένου να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα, βασική παράμετρος του οποίου είναι το PSI, στο πλαίσιο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 26/27 Οκτωβρίου 2011.
Η Ελλάδα κινήθηκε σε όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας με τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τις αποφάσεις και τις οδηγίες των οργάνων της Ευρωζώνης. Αυτό επιβεβαιώθηκε στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του Eurogroup.
Είναι συνεπώς προφανές ότι αναμένουμε σήμερα να κλείσει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας που δεν ωφέλησε ούτε την ελληνική οικονομία ούτε την Ευρωζώνη συνολικά. Η Ευρώπη γνωρίζει πως αυτό που έχει σημασία είναι να στέλνει καθαρά μηνύματα με αποφάσεις που ολοκληρώνονται και εφαρμόζονται και με κανόνες που είναι σταθεροί και δεν μεταβάλλονται κάθε λίγο.
Από τη δική του πλευρά, ο ελληνικός λαός στέλνει στην Ευρώπη το μήνυμα πως έκανε ήδη και θα κάνει τις θυσίες που απαιτούνται για να ανακτήσει η πατρίδα μας την ισότιμη θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια προστατεύοντας έτσι τις κατακτήσεις πολλών δεκαετιών. Αυτό είναι για τους Έλληνες ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας, αλλά και εθνική στρατηγική επιλογή στην οποία δεν αντιτάσσεται καμία άλλη ολοκληρωμένη και υπεύθυνη επιλογή.
Μέχρι την τελευταία στιγμή η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, τεχνικά προβλήματα τίθενται, επιμέρους παράμετροι εξετάζονται, προτιμήσεις ή προτεραιότητες θεσμικών εταίρων ή κρατών-μελών επηρεάζουν το κλίμα της συζήτησης.
Όλα όμως αυτά πιστεύω ότι θα κριθούν τελικά με βάση την απόφαση της 26.10 και με ύπατο κριτήριο τις αρχές που διέπουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα».
Χ. Τόρνινγκ-Σμιτ: «Να αποφευχθεί η διάδοση στην Ευρώπη»
Η πρωθυπουργός της Δανίας, Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ βεβαίωσε σήμερα μιλώντας με εκπροσώπους του Τύπου ότι «θα πρέπει να αποφευχθεί, απολύτως, η διάδοση στην Ευρώπη» της κατάστασης στην Ελλάδα. Η πρωθυπουργός της Δανίας έκανε δηλώσεις μετά από τις συνομιλίες της στις Βρυξέλλες με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
«Υπάρχουν λόγοι να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», αλλά «αυτό που θέλουμε σε απόλυτο βαθμό, είναι να αποφευχθεί η διάδοση στην Ευρώπη» της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, βεβαίωσε η πρωθυπουργός της Δανίας, που η χώρα της δεν συμμετέχει στην ευρωζώνη, αλλά ασκεί το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της 27μελούς ΕΕ.
«Πρέπει να κατανοήσουν οι Έλληνες ότι τα 17 μέλη της ευρωζώνης ανέλαβαν ήδη τεράστιες ευθύνες» απέναντί τους «και ελπίζω η Ελλάδα να συνεχίσει να υλοποιεί τη δέσμη των μεταρρυθμίσεων που είναι οι αναγκαίες, ώστε να ξεπεράσει την τωρινή κατάσταση», βεβαίωσε η ίδια.
«Όλος ο κόσμος αναγνωρίζει τι δεινά, και τι πόνο, αυτές οι θυσίες αντιπροσωπεύουν για τους Έλληνες, παραμένει όμως αληθές ότι οι μεταρρυθμίσεις χρήζουν συνέχειας», επισήμανε τέλος στις ίδιες δηλώσεις η πρωθυπουργός της Δανίας.
Μ. Φέκτερ: Χωρίς μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα δεν θα έχει ανάπτυξη
Τη θέση πως στο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα είναι σημαντικό να συνεχίσει να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διατύπωσε σε δηλώσεις της πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, προσθέτοντας πως θα πρέπει να εξεταστεί επισταμένα εάν είναι επαρκής η χρηματοδότηση και αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους που έχουν τεθεί προηγουμένως. Σύμφωνα με την κ. Φέκτερ, θα υπάρξει εντατική συζήτηση ως προς την επιτήρηση και τον έλεγχο της εφαρμογής από τους Έλληνες των ζητούμενων στο πρόγραμμα, ενώ η ίδια θεωρεί πως εάν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει τα μέτρα, δεν θα μπορέσει να επιστρέψει σε ανάπτυξη, που είναι το σημαντικότερο και προς τούτο θα πρέπει να συρρικνωθεί και να γίνει αποτελεσματικότερη η διοίκηση και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, διότι μόνον τότε θα μπορέσει να ανακάμψει η χώρα.
Κατά την άποψή της, θα πρέπει να υπάρχει μια μόνιμη εποπτεία και επίσης ένας έλεγχος για το πού διοχετεύονται τα χρήματα και δεν θα πρέπει, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, τα δισεκατομμύρια να ρέουν στην Ελλάδα και να διοχετεύονται στην κατανάλωση, αντί να χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, για έργα υποδομής, για εκσυγχρονισμό του κρατικού μηχανισμού και για την ανάπτυξη της περιφέρειας.
Στο θέμα συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στη διαγραφή χρέους, η ίδια υποστηρίζει πως ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να βοηθήσει κατά τι περισσότερο και προς το παρόν είναι άγνωστο αν αυτοί θα συμμετάσχουν πραγματικά ή εάν αυτό το κενό θα πρέπει να κλείσει με συμμετοχή του δημόσιου τομέα, είτε με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες είτε με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει, όπως ανέφερε στις δηλώσεις της, ότι τα εθνικά κράτη δεν θα πρέπει να διαθέσουν και πάλι περισσότερο τις δυνατότητές τους, καθώς αυτό θα τα επιβάρυνε και με κάτι τέτοιο θα προέκυπταν προβλήματα και στην Αυστρία, στο να υπάρξει, δηλαδή, έγκριση της αυστριακής Βουλής. Νωρίτερα, σε συνέντευξή της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, η κ. Φέκτερ είχε επισημάνει πως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί λύση και θα ήταν αρκετά επώδυνη, «εξάλλου μια τέτοια απόφαση θα έπρεπε να προέλθει από τους Έλληνες και ενόσω η Ελλάδα θα πορεύεται σε αυτόν τον επώδυνο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ίδια θεωρεί πως στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα αποφασιστεί το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, επισημαίνει όμως συγχρόνως ότι για τους Ευρωπαίους είναι σημαντικό να διατηρήσουν τον έλεγχο για τα δισεκατομμύρια ευρώ που θα εκταμιευτούν για την Ελλάδα. Προς τούτο, όπως συμπλήρωσε, συζητούνται οι λεπτομέρειες, ενώ παραμένει ακόμη ανοικτό το πολιτικό ζήτημα ως προς τον έλεγχο του πακέτου και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να «συνοδεύσουν» την Ελλάδα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων για να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα θα διοχετευτούν εκεί όπου πρέπει. Η ίδια θα χαιρέτιζε τον υπό συζήτηση ειδικό κλειστό λογαριασμό, καθώς ένας τέτοιος συνοδευτικός έλεγχος κρίνεται αναγκαίος, «χωρίς να επεμβαίνει στα δημοκρατικά δικαιώματα».
Πηγή: kathimerini
Έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις εγκρίθηκε η συμφωνία για δάνειο προς την Ελλάδα 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 53,5%.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έφθασαν σε συμφωνία έπειτα από δωδεκάωρες διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας που περιλαμβάνει τη χορήγηση δανείου 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Ο ιδιωτικός τομέας αποδέχθηκε να ανέλθει το «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των κρατικών ομολόγων που κατέχει στο 53,5% έναντι 50% που είχε θέσει ως στόχο η σύνοδος κορυφής του Δεκεμβρίου.
Το σχέδιο στήριξης θα επιτρέψει τη διαμόρφωση του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2020 στο 120,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή, δηλαδή σε επίπεδο που βρίσκεται κοντά στο 120% που απαιτούσαν ορισμένοι από τους δανειστές, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Γιούνκερ: Εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ επιβεβαίωσε επισήμως σήμερα την επίτευξη συμφωνίας για ένα «άνευ προηγουμένου» σχέδιο στήριξης της Ελλάδας που έχει ως στόχο να εγγυηθεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
«Η μεγάλης εμβέλειας συμφωνία» περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια και μία «άνευ προηγουμένου» απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, «ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ικανοποίησή του στους δημοσιογράφους κάνοντας λόγο «για μία πολύ καλή συμφωνία». «Χαιρετίζω τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της σταθερότητας», είπε.
Ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για «τη δέσμευση των άλλων χωρών της ευρωζώνης να συνεχίσουν τη στήριξη προς την Ελλάδα, ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι έκανε λόγο για ένα «καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τις αγορές και την ευρωζώνη».
Όλι Ρεν: Η επιτήρηση της Ελλάδας θα ενισχυθεί
Η επιτήρηση της Ελλάδας από τους πιστωτές της θα ενισχυθεί σε αντάλλαγμα της υιοθέτησης του προγράμματος στήριξης που θα επιτρέψει στη χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
«Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου» με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του Κράτους, δήλωσε ο Όλι Ρεν.
Αισιοδοξία για το μέλλον από Παπαδήμο
«Η εφαρμογή του προγράμματος, η νέα δανειακή σύμβαση και η υλοποίηση του PSI θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα μειώσουν την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας», υπογράμμισε, ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, επεσήμανε ότι «το νέο οικονομικό πρόγραμμα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας», ενώ, αναφερόμενος στο πολιτικό περιβάλλον, τόνισε ότι «το πρόγραμμα, παρότι περιλαμβάνει πολλά δύσκολα μέτρα, εγκρίθηκε από τη Βουλή με την πολύ ισχυρή πλειοψηφία των 2/3 και τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στηρίζουν τις αλλαγές». Ανέφερε, επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη».
Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Στέφαν Βανάκερ, προσερχόμενος στο Eurogroup με δηλώσεις του τόνισε: «Πιστεύω πως όλος ο κόσμος κατανοεί ότι το θέμα της εποπτείας, όποιες κι αν είναι οι υποσχέσεις που δίνει η Ελλάδα, είναι κρίσιμο για την εμπιστοσύνη των εταίρων (της Ελλάδας) στους κόλπους της ευρωζώνης. Πρέπει, επομένως, να έχουμε τη διαβεβαίωση ότι η κάθε υπόσχεση θα τηρείται κατά γράμμα».
Ο υφυπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μπράιαν Χέις, στις δικές του δηλώσεις επισήμανε ότι «ελπίζω να μπορέσουμε να έχουμε, σήμερα, μια συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας, για την ίδια την ευρωζώνη, για την ΕΕ. Είναι το θέμα που δεσπόζει στην ημερήσια διάταξη 10-12 μήνες τώρα. Τώρα, χρειαζόμαστε νέα ημερήσια διάταξη, που θα επιτρέψει την ανάπτυξη των οικονομιών μας».
Βενιζέλος: «Ξεκάθαρη πολιτική έγκριση»
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κ .Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε αισιόδοξος, προσερχόμενος στο Eurogroup. O Έλληνας υπουργός τόνισε σε δημοσιογράφους ότι εφόσον έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις από την πλευρά της Ελλάδας, η κυβέρνηση αναμένει ότι θα κλείσει σήμερα μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι απαιτείται «ξεκάθαρη πολιτική έγκριση» από το Eurogroup και εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς, να καταλήξουν οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα καθώς και να ξεκινήσει η δημόσια προσφορά για το PSI. O κ. Βενιζέλος δήλωσε τα ακόλουθα:
«Η Ελλάδα προσέρχεται στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup έχοντας εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί προκειμένου να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα, βασική παράμετρος του οποίου είναι το PSI, στο πλαίσιο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 26/27 Οκτωβρίου 2011.
Η Ελλάδα κινήθηκε σε όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας με τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τις αποφάσεις και τις οδηγίες των οργάνων της Ευρωζώνης. Αυτό επιβεβαιώθηκε στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του Eurogroup.
Είναι συνεπώς προφανές ότι αναμένουμε σήμερα να κλείσει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας που δεν ωφέλησε ούτε την ελληνική οικονομία ούτε την Ευρωζώνη συνολικά. Η Ευρώπη γνωρίζει πως αυτό που έχει σημασία είναι να στέλνει καθαρά μηνύματα με αποφάσεις που ολοκληρώνονται και εφαρμόζονται και με κανόνες που είναι σταθεροί και δεν μεταβάλλονται κάθε λίγο.
Από τη δική του πλευρά, ο ελληνικός λαός στέλνει στην Ευρώπη το μήνυμα πως έκανε ήδη και θα κάνει τις θυσίες που απαιτούνται για να ανακτήσει η πατρίδα μας την ισότιμη θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια προστατεύοντας έτσι τις κατακτήσεις πολλών δεκαετιών. Αυτό είναι για τους Έλληνες ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας, αλλά και εθνική στρατηγική επιλογή στην οποία δεν αντιτάσσεται καμία άλλη ολοκληρωμένη και υπεύθυνη επιλογή.
Μέχρι την τελευταία στιγμή η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, τεχνικά προβλήματα τίθενται, επιμέρους παράμετροι εξετάζονται, προτιμήσεις ή προτεραιότητες θεσμικών εταίρων ή κρατών-μελών επηρεάζουν το κλίμα της συζήτησης.
Όλα όμως αυτά πιστεύω ότι θα κριθούν τελικά με βάση την απόφαση της 26.10 και με ύπατο κριτήριο τις αρχές που διέπουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα».
Χ. Τόρνινγκ-Σμιτ: «Να αποφευχθεί η διάδοση στην Ευρώπη»
Η πρωθυπουργός της Δανίας, Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ βεβαίωσε σήμερα μιλώντας με εκπροσώπους του Τύπου ότι «θα πρέπει να αποφευχθεί, απολύτως, η διάδοση στην Ευρώπη» της κατάστασης στην Ελλάδα. Η πρωθυπουργός της Δανίας έκανε δηλώσεις μετά από τις συνομιλίες της στις Βρυξέλλες με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
«Υπάρχουν λόγοι να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», αλλά «αυτό που θέλουμε σε απόλυτο βαθμό, είναι να αποφευχθεί η διάδοση στην Ευρώπη» της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, βεβαίωσε η πρωθυπουργός της Δανίας, που η χώρα της δεν συμμετέχει στην ευρωζώνη, αλλά ασκεί το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της 27μελούς ΕΕ.
«Πρέπει να κατανοήσουν οι Έλληνες ότι τα 17 μέλη της ευρωζώνης ανέλαβαν ήδη τεράστιες ευθύνες» απέναντί τους «και ελπίζω η Ελλάδα να συνεχίσει να υλοποιεί τη δέσμη των μεταρρυθμίσεων που είναι οι αναγκαίες, ώστε να ξεπεράσει την τωρινή κατάσταση», βεβαίωσε η ίδια.
«Όλος ο κόσμος αναγνωρίζει τι δεινά, και τι πόνο, αυτές οι θυσίες αντιπροσωπεύουν για τους Έλληνες, παραμένει όμως αληθές ότι οι μεταρρυθμίσεις χρήζουν συνέχειας», επισήμανε τέλος στις ίδιες δηλώσεις η πρωθυπουργός της Δανίας.
Μ. Φέκτερ: Χωρίς μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα δεν θα έχει ανάπτυξη
Τη θέση πως στο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα είναι σημαντικό να συνεχίσει να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διατύπωσε σε δηλώσεις της πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, προσθέτοντας πως θα πρέπει να εξεταστεί επισταμένα εάν είναι επαρκής η χρηματοδότηση και αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους που έχουν τεθεί προηγουμένως. Σύμφωνα με την κ. Φέκτερ, θα υπάρξει εντατική συζήτηση ως προς την επιτήρηση και τον έλεγχο της εφαρμογής από τους Έλληνες των ζητούμενων στο πρόγραμμα, ενώ η ίδια θεωρεί πως εάν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει τα μέτρα, δεν θα μπορέσει να επιστρέψει σε ανάπτυξη, που είναι το σημαντικότερο και προς τούτο θα πρέπει να συρρικνωθεί και να γίνει αποτελεσματικότερη η διοίκηση και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, διότι μόνον τότε θα μπορέσει να ανακάμψει η χώρα.
Κατά την άποψή της, θα πρέπει να υπάρχει μια μόνιμη εποπτεία και επίσης ένας έλεγχος για το πού διοχετεύονται τα χρήματα και δεν θα πρέπει, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, τα δισεκατομμύρια να ρέουν στην Ελλάδα και να διοχετεύονται στην κατανάλωση, αντί να χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, για έργα υποδομής, για εκσυγχρονισμό του κρατικού μηχανισμού και για την ανάπτυξη της περιφέρειας.
Στο θέμα συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στη διαγραφή χρέους, η ίδια υποστηρίζει πως ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να βοηθήσει κατά τι περισσότερο και προς το παρόν είναι άγνωστο αν αυτοί θα συμμετάσχουν πραγματικά ή εάν αυτό το κενό θα πρέπει να κλείσει με συμμετοχή του δημόσιου τομέα, είτε με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες είτε με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει, όπως ανέφερε στις δηλώσεις της, ότι τα εθνικά κράτη δεν θα πρέπει να διαθέσουν και πάλι περισσότερο τις δυνατότητές τους, καθώς αυτό θα τα επιβάρυνε και με κάτι τέτοιο θα προέκυπταν προβλήματα και στην Αυστρία, στο να υπάρξει, δηλαδή, έγκριση της αυστριακής Βουλής. Νωρίτερα, σε συνέντευξή της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, η κ. Φέκτερ είχε επισημάνει πως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί λύση και θα ήταν αρκετά επώδυνη, «εξάλλου μια τέτοια απόφαση θα έπρεπε να προέλθει από τους Έλληνες και ενόσω η Ελλάδα θα πορεύεται σε αυτόν τον επώδυνο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ίδια θεωρεί πως στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα αποφασιστεί το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, επισημαίνει όμως συγχρόνως ότι για τους Ευρωπαίους είναι σημαντικό να διατηρήσουν τον έλεγχο για τα δισεκατομμύρια ευρώ που θα εκταμιευτούν για την Ελλάδα. Προς τούτο, όπως συμπλήρωσε, συζητούνται οι λεπτομέρειες, ενώ παραμένει ακόμη ανοικτό το πολιτικό ζήτημα ως προς τον έλεγχο του πακέτου και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να «συνοδεύσουν» την Ελλάδα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων για να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα θα διοχετευτούν εκεί όπου πρέπει. Η ίδια θα χαιρέτιζε τον υπό συζήτηση ειδικό κλειστό λογαριασμό, καθώς ένας τέτοιος συνοδευτικός έλεγχος κρίνεται αναγκαίος, «χωρίς να επεμβαίνει στα δημοκρατικά δικαιώματα».
Πηγή: kathimerini
* * * Xrysa * * *- Διαχειριστής
- Χώρα :
Φύλλο :
Τόπος : Agrinio
Ηλικία : 42
Δημοσιεύσεις : 3081
Έλαβες ευχαριστώ : 143
Browser :
Παρόμοια θέματα
» Προς συμφωνία για τετράμηνη παράταση στο Eurogroup
» Σε ρυθμούς Eurogroup το ΧΑ
» Το ΧΑ περιμένει τις αποφάσεις του Eurogroup
» Νέο θρίλερ: Το Eurogroup δεν θα συνεδριάσει τη Δευτέρα
» Έκλεισε η συμφωνία με τους δανειστές
» Σε ρυθμούς Eurogroup το ΧΑ
» Το ΧΑ περιμένει τις αποφάσεις του Eurogroup
» Νέο θρίλερ: Το Eurogroup δεν θα συνεδριάσει τη Δευτέρα
» Έκλεισε η συμφωνία με τους δανειστές
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Τετ 2 Αυγ - 11:19 από briskyten
» Ο ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM παντρεύεται !
Τετ 3 Μάης - 9:11 από vidhayakji79
» Το FIFA World έρχεται στο PC
Πεμ 27 Απρ - 12:42 από sneakyforetell
» Τα UK charts της εβδομάδας
Τετ 26 Απρ - 5:33 από sneakyforetell
» Trailer για το νέο Need for Speed
Τετ 26 Απρ - 5:31 από sneakyforetell
» Εκλογές 2023 : Πόσες ημέρες άδειας δικαιούνται οι εργαζόμενοι
Δευ 24 Απρ - 17:20 από georgeharrison
» Συνελήφθη γυναίκα σε χωριό του Αγρινίου – Φέρεται να απείλησε νεαρό με κυνηγετικό όπλο
Δευ 24 Απρ - 15:44 από georgeharrison
» J2US: Ο Πασχάλης Τερζής έκανε την μεγάλη έκπληξη – «Έσπασαν» Εύη Δρούτσα και Δέσποινα Βανδή
Δευ 24 Απρ - 15:42 από georgeharrison
» Λευκές ελιές: Μια σπάνια ποικιλία ελιάς με καταγωγή από τα αρχαία χρόνια
Δευ 24 Απρ - 15:41 από georgeharrison
» Ο άγνωστος ιαματικός πλούτος της Ελλάδας.Οι 90 Ιαματικές Πηγές,9 στην Αιτωλοακαρνανία
Δευ 24 Απρ - 15:33 από georgeharrison
» Λαμία: Έκκληση για αίμα 0 ρέζους αρνητικό
Τετ 22 Φεβ - 10:47 από chotabhai807
» Βραβεύθηκαν Λουξ και Καλλιμάνης από την Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ
Παρ 16 Δεκ - 15:00 από faxedasto
» Συλλέγουν πλαστικά καπάκια για παιδιά με αναπηρία
Δευ 13 Ιουν - 14:33 από langasur
» Μπήκε σε κομμωτήριο και προσπάθησε να δολοφονήσει τον ιδιοκτήτη
Τετ 23 Μαρ - 13:26 από stuffkharb
» Άρτα: Έκκληση για να ξανασταθεί 21χρονος στα πόδια του
Δευ 11 Οκτ - 16:04 από manikkmanikk62
» ooVoo - chat and voip
Παρ 9 Οκτ - 22:37 από roundcubethirteen
» Για σένα τραγουδώ --- Γιάννης Πουλόπουλος. HD.
Κυρ 4 Δεκ - 15:54 από manolissp
» Eνα ταξίδι --- RONI IRON Feat. Charitini (Tripes Tribute). HD.
Κυρ 6 Νοε - 20:08 από manolissp
» Grrek Filiko Forum
Κυρ 30 Οκτ - 19:31 από akritas
» Moby - Porcelain (Official Video)
Κυρ 23 Οκτ - 21:04 από manolissp
» Moby 'Why Does My Heart Feel So Bad?' - Official video
Κυρ 23 Οκτ - 21:01 από manolissp
» ♛♛♛ Imany – Don't be so shy (Filatov & Karas Remix) ♛♛♛
Κυρ 23 Οκτ - 20:57 από manolissp
» ~Αχ βρε ζωή~ Νίκος Οικονομίδης ♬♪
Παρ 21 Οκτ - 20:01 από manolissp
» The Olympians - Istoria (Ιστορία)
Παρ 21 Οκτ - 17:26 από manolissp
» olympians --o tropos
Παρ 21 Οκτ - 17:20 από manolissp
» Ελένη Δήμου ~ Δεν με νοιάζει
Παρ 21 Οκτ - 17:17 από manolissp
» Μια γυναίκα μόνο ξέρει - Καίτη Γκρέυ
Παρ 21 Οκτ - 17:10 από manolissp
» ΟΤΙ ΑΓΑΠΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ-HD
Παρ 21 Οκτ - 17:06 από manolissp
» ΓΙΑ ΠΟΥ ΤΟ'ΒΑΛΕΣ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ- ΟΡΦΕΑΣ ΠΕΡΙΔΗΣ
Παρ 21 Οκτ - 16:58 από manolissp
» Ζαφείρης Μελάς - Γαμώ την Καλοσύνη μου (Νew 2011)
Παρ 21 Οκτ - 16:54 από manolissp