Οι αλεσμένες τροφές οδηγούν σε παχυσαρκία
TrelosTwnFm-News :: ΕΙΔΗΣΕΙΣ :: ΥΓΕΙΑ
Σελίδα 1 από 1
Οι αλεσμένες τροφές οδηγούν σε παχυσαρκία
Οι αλεσμένες τροφές οδηγούν σε παχυσαρκία
Ο τρόπος που ξεκινάει η εισαγωγή στερεών τροφών κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στις απώτερες διατροφικές συνήθειες των παιδιών και στην επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας. Ο τρόπος αυτός έως τώρα έχει να κάνει καθαρά με πολιτισμικές παραμέτρους και δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς με επιστημονικό τρόπο. Είναι πολύ σύνηθες στη χώρα μας τα μωρά να ξεκινούν βρεφικές κρέμες σε μορφή πολτού και να ταΐζονται με το κουτάλι από μικρή ηλικία, από 4 και 5 μηνών, παρά την επιστημονική βιβλιογραφία που καταλήγει σε σύσταση το ξεκίνημα να γίνεται περίπου στους 6 μήνες της ζωής.
Πολλά παιδάκια επίσης παραμένουν σε αλεσμένες τροφές για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αρκετά καθόλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας, χωρίς ενθάρρυνση για ενεργό πρωτοβουλία στο φαγητό τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι εάν ένα βρέφος δεν αφεθεί να πειραματιστεί με σχηματισμένη τροφή πριν τους εννέα μήνες της ζωής του, τότε βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο για διατροφικές δυσκολίες και αδυναμία μάσησης τροφής σε μεγαλύτερες ηλικίες (2 με 3 ετών).
Ερευνητές από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ στη Βρετανία θέλησαν να εξετάσουν την επίδραση των διαφορετικών στυλ διατροφής στις διατροφικές προτιμήσεις και τον δείκτη παχυσαρκίας των παιδιών. Η έρευνά τους με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Γνωρίζει το βρέφος καλύτερα από εμάς; Η επίδραση του στυλ απογαλακτισμού στις διατροφικές προτιμήσεις και τον δείκτη μάζας σώματος στην πρώιμη παιδική ηλικία».
Οι ερευνητές αντιπαρέβαλλαν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες μεθόδους σίτισης των βρεφών: στην παραδοσιακή σίτιση με το κουτάλι, το βρέφος ξεκινά να τρέφεται πολτοποιημένη τροφή με τη μητέρα του να την παρέχει με το κουτάλι και το ίδιο απλώς να ανοίγει το στόμα του. Στην σίτιση καθοδηγούμενη από το βρέφος (baby led weaning), το βρέφος ξεκινάει τροφές πέραν του γάλακτος από την αρχή σχηματισμένες, μαλακές σε κομματάκια, που η μητέρα παρέχει και το μωρό αποφασίζει να πιάσει με τα χεράκια του και να τη βάλει στο στόμα. Στην έρευνα εξετάστηκαν 155 παιδιά ηλικίας από ενάμιση έτους έως πέντε ετών.
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκείνα που έτρωγαν μόνα τους (baby led, 92) και εκείνα που σιτίζονταν με κουτάλι από τη μητέρα (63). Έπειτα οι γονείς απάντησαν σε ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο ως προς τις διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών σε 151 τρόφιμα (ανάλογα με την περιεκτικότητα των τροφίμων αυτών σε απλά σάκχαρα, πολύπλοκους υδατάνθρακες, πρωτείνες).
Σε όλα τα παιδιά μετρήθηκε ο δείκτης μάζας σώματος (BMI, δείκτης παχυσαρκίας). Ακόμα εξετάστηκε κατά πόσο είχαν διατροφικές δυσκολίες (picky eating).
H ομάδα παιδιών που έτρωγαν με δική τους πρωτοβουλία (baby led) βρέθηκε να έχουν αυξημένη πιθανότητα να τους αρέσουν οι πολύπλοκοι υδατάνθρακες αντί για τα απλά σάκχαρα. Αντίθετα, η ομάδα παιδιών που σιτίζονταν με κουτάλι είχαν αυξημένη πιθανότητα να προτιμούν τα απλά σάκχαρα από τους πολύπλοκους υδατάνθρακες. Οι διαφορές αυτές υπήρχαν ανεξάρτητα με το οικονομικο-κοινωνικό επίπεδο της οικογένειας. Τα παιδιά που ελάμβαναν σχηματισμένη τροφή είχαν αυξημένη συχνότητα μειωμένου βάρους (underweight), ενώ τα παιδιά που ελάμβαναν αλεσμένη τροφή είχαν αυξημένη συχνότητα παχυσαρκίας.
Οι Βρετανοί ερευνητές συμπεραίνουν ότι ο τρόπος σίτισης κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία επηρεάζει σημαντικά τις διατροφικές προτιμήσεις και την υγεία στην πρώιμη παιδική ηλικία. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δείχνουν ότι τα βρέφη που ξεκινούν στερεές τροφές και τις συνεχίζουν μέσα από την baby led προσέγγιση μαθαίνουν να ρυθμίζουν την πρόσληψη τροφής σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες τους, την πείνα και τον κορεσμό τους, με έναν τρόπο που οδηγεί σε χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και σε μια προτίμηση σε πιο υγειινά τρόφιμα όπως αυτά με πολύπλοκους υδατάνθρακες.
Αντίθετα, τα βρέφη που ξεκινούν και συνεχίζουν τις στερεές τροφές με την προσέγγιση του ταίσματος αλεσμένης τροφής με το κουτάλι δεν μαθαίνουν να ρυθμίζουν την πείνα και τον κορεσμό τους τόσο καλά, με συνέπεια να έχουν υψηλότερη δείκτη παχυσαρκίας και διατροφικές προτιμήσεις για ανθυγειινά τρόφιμα όπως αυτά με πολλή ζάχαρη. Κάτι τέτοιο έχει εμφανείς και σημαντικές επιπτώσεις στην καταπολέμηση της ολοένας αυξανόμενης επιδημίας παχυσαρκίας που παρατηρείται στις σύγχρονες κοινωνίες.
Πηγή: childit.gr,zougla
Ο τρόπος που ξεκινάει η εισαγωγή στερεών τροφών κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στις απώτερες διατροφικές συνήθειες των παιδιών και στην επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας. Ο τρόπος αυτός έως τώρα έχει να κάνει καθαρά με πολιτισμικές παραμέτρους και δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς με επιστημονικό τρόπο. Είναι πολύ σύνηθες στη χώρα μας τα μωρά να ξεκινούν βρεφικές κρέμες σε μορφή πολτού και να ταΐζονται με το κουτάλι από μικρή ηλικία, από 4 και 5 μηνών, παρά την επιστημονική βιβλιογραφία που καταλήγει σε σύσταση το ξεκίνημα να γίνεται περίπου στους 6 μήνες της ζωής.
Πολλά παιδάκια επίσης παραμένουν σε αλεσμένες τροφές για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αρκετά καθόλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας, χωρίς ενθάρρυνση για ενεργό πρωτοβουλία στο φαγητό τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι εάν ένα βρέφος δεν αφεθεί να πειραματιστεί με σχηματισμένη τροφή πριν τους εννέα μήνες της ζωής του, τότε βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο για διατροφικές δυσκολίες και αδυναμία μάσησης τροφής σε μεγαλύτερες ηλικίες (2 με 3 ετών).
Ερευνητές από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ στη Βρετανία θέλησαν να εξετάσουν την επίδραση των διαφορετικών στυλ διατροφής στις διατροφικές προτιμήσεις και τον δείκτη παχυσαρκίας των παιδιών. Η έρευνά τους με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Γνωρίζει το βρέφος καλύτερα από εμάς; Η επίδραση του στυλ απογαλακτισμού στις διατροφικές προτιμήσεις και τον δείκτη μάζας σώματος στην πρώιμη παιδική ηλικία».
Οι ερευνητές αντιπαρέβαλλαν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες μεθόδους σίτισης των βρεφών: στην παραδοσιακή σίτιση με το κουτάλι, το βρέφος ξεκινά να τρέφεται πολτοποιημένη τροφή με τη μητέρα του να την παρέχει με το κουτάλι και το ίδιο απλώς να ανοίγει το στόμα του. Στην σίτιση καθοδηγούμενη από το βρέφος (baby led weaning), το βρέφος ξεκινάει τροφές πέραν του γάλακτος από την αρχή σχηματισμένες, μαλακές σε κομματάκια, που η μητέρα παρέχει και το μωρό αποφασίζει να πιάσει με τα χεράκια του και να τη βάλει στο στόμα. Στην έρευνα εξετάστηκαν 155 παιδιά ηλικίας από ενάμιση έτους έως πέντε ετών.
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκείνα που έτρωγαν μόνα τους (baby led, 92) και εκείνα που σιτίζονταν με κουτάλι από τη μητέρα (63). Έπειτα οι γονείς απάντησαν σε ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο ως προς τις διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών σε 151 τρόφιμα (ανάλογα με την περιεκτικότητα των τροφίμων αυτών σε απλά σάκχαρα, πολύπλοκους υδατάνθρακες, πρωτείνες).
Σε όλα τα παιδιά μετρήθηκε ο δείκτης μάζας σώματος (BMI, δείκτης παχυσαρκίας). Ακόμα εξετάστηκε κατά πόσο είχαν διατροφικές δυσκολίες (picky eating).
H ομάδα παιδιών που έτρωγαν με δική τους πρωτοβουλία (baby led) βρέθηκε να έχουν αυξημένη πιθανότητα να τους αρέσουν οι πολύπλοκοι υδατάνθρακες αντί για τα απλά σάκχαρα. Αντίθετα, η ομάδα παιδιών που σιτίζονταν με κουτάλι είχαν αυξημένη πιθανότητα να προτιμούν τα απλά σάκχαρα από τους πολύπλοκους υδατάνθρακες. Οι διαφορές αυτές υπήρχαν ανεξάρτητα με το οικονομικο-κοινωνικό επίπεδο της οικογένειας. Τα παιδιά που ελάμβαναν σχηματισμένη τροφή είχαν αυξημένη συχνότητα μειωμένου βάρους (underweight), ενώ τα παιδιά που ελάμβαναν αλεσμένη τροφή είχαν αυξημένη συχνότητα παχυσαρκίας.
Οι Βρετανοί ερευνητές συμπεραίνουν ότι ο τρόπος σίτισης κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία επηρεάζει σημαντικά τις διατροφικές προτιμήσεις και την υγεία στην πρώιμη παιδική ηλικία. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δείχνουν ότι τα βρέφη που ξεκινούν στερεές τροφές και τις συνεχίζουν μέσα από την baby led προσέγγιση μαθαίνουν να ρυθμίζουν την πρόσληψη τροφής σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες τους, την πείνα και τον κορεσμό τους, με έναν τρόπο που οδηγεί σε χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και σε μια προτίμηση σε πιο υγειινά τρόφιμα όπως αυτά με πολύπλοκους υδατάνθρακες.
Αντίθετα, τα βρέφη που ξεκινούν και συνεχίζουν τις στερεές τροφές με την προσέγγιση του ταίσματος αλεσμένης τροφής με το κουτάλι δεν μαθαίνουν να ρυθμίζουν την πείνα και τον κορεσμό τους τόσο καλά, με συνέπεια να έχουν υψηλότερη δείκτη παχυσαρκίας και διατροφικές προτιμήσεις για ανθυγειινά τρόφιμα όπως αυτά με πολλή ζάχαρη. Κάτι τέτοιο έχει εμφανείς και σημαντικές επιπτώσεις στην καταπολέμηση της ολοένας αυξανόμενης επιδημίας παχυσαρκίας που παρατηρείται στις σύγχρονες κοινωνίες.
Πηγή: childit.gr,zougla
* * * Xrysa * * *- Διαχειριστής
- Χώρα :
Φύλλο :
Τόπος : Agrinio
Ηλικία : 42
Δημοσιεύσεις : 3081
Έλαβες ευχαριστώ : 143
Browser :
Παρόμοια θέματα
» Μάθετε από νωρίς τα μωρά σας, να τρώνε στερεές και όχι αλεσμένες τροφές
» Παιδική Παχυσαρκία
» Μα έχουν ένα τρόπο να οδηγούν…
» Τροφές που μας χαλαρώνουν
» Έτσι οδηγούν στην Αιθιοπία
» Παιδική Παχυσαρκία
» Μα έχουν ένα τρόπο να οδηγούν…
» Τροφές που μας χαλαρώνουν
» Έτσι οδηγούν στην Αιθιοπία
TrelosTwnFm-News :: ΕΙΔΗΣΕΙΣ :: ΥΓΕΙΑ
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Τετ 2 Αυγ - 11:19 από briskyten
» Ο ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM παντρεύεται !
Τετ 3 Μάης - 9:11 από vidhayakji79
» Το FIFA World έρχεται στο PC
Πεμ 27 Απρ - 12:42 από sneakyforetell
» Τα UK charts της εβδομάδας
Τετ 26 Απρ - 5:33 από sneakyforetell
» Trailer για το νέο Need for Speed
Τετ 26 Απρ - 5:31 από sneakyforetell
» Εκλογές 2023 : Πόσες ημέρες άδειας δικαιούνται οι εργαζόμενοι
Δευ 24 Απρ - 17:20 από georgeharrison
» Συνελήφθη γυναίκα σε χωριό του Αγρινίου – Φέρεται να απείλησε νεαρό με κυνηγετικό όπλο
Δευ 24 Απρ - 15:44 από georgeharrison
» J2US: Ο Πασχάλης Τερζής έκανε την μεγάλη έκπληξη – «Έσπασαν» Εύη Δρούτσα και Δέσποινα Βανδή
Δευ 24 Απρ - 15:42 από georgeharrison
» Λευκές ελιές: Μια σπάνια ποικιλία ελιάς με καταγωγή από τα αρχαία χρόνια
Δευ 24 Απρ - 15:41 από georgeharrison
» Ο άγνωστος ιαματικός πλούτος της Ελλάδας.Οι 90 Ιαματικές Πηγές,9 στην Αιτωλοακαρνανία
Δευ 24 Απρ - 15:33 από georgeharrison
» Λαμία: Έκκληση για αίμα 0 ρέζους αρνητικό
Τετ 22 Φεβ - 10:47 από chotabhai807
» Βραβεύθηκαν Λουξ και Καλλιμάνης από την Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ
Παρ 16 Δεκ - 15:00 από faxedasto
» Συλλέγουν πλαστικά καπάκια για παιδιά με αναπηρία
Δευ 13 Ιουν - 14:33 από langasur
» Μπήκε σε κομμωτήριο και προσπάθησε να δολοφονήσει τον ιδιοκτήτη
Τετ 23 Μαρ - 13:26 από stuffkharb
» Άρτα: Έκκληση για να ξανασταθεί 21χρονος στα πόδια του
Δευ 11 Οκτ - 16:04 από manikkmanikk62
» ooVoo - chat and voip
Παρ 9 Οκτ - 22:37 από roundcubethirteen
» Για σένα τραγουδώ --- Γιάννης Πουλόπουλος. HD.
Κυρ 4 Δεκ - 15:54 από manolissp
» Eνα ταξίδι --- RONI IRON Feat. Charitini (Tripes Tribute). HD.
Κυρ 6 Νοε - 20:08 από manolissp
» Grrek Filiko Forum
Κυρ 30 Οκτ - 19:31 από akritas
» Moby - Porcelain (Official Video)
Κυρ 23 Οκτ - 21:04 από manolissp
» Moby 'Why Does My Heart Feel So Bad?' - Official video
Κυρ 23 Οκτ - 21:01 από manolissp
» ♛♛♛ Imany – Don't be so shy (Filatov & Karas Remix) ♛♛♛
Κυρ 23 Οκτ - 20:57 από manolissp
» ~Αχ βρε ζωή~ Νίκος Οικονομίδης ♬♪
Παρ 21 Οκτ - 20:01 από manolissp
» The Olympians - Istoria (Ιστορία)
Παρ 21 Οκτ - 17:26 από manolissp
» olympians --o tropos
Παρ 21 Οκτ - 17:20 από manolissp
» Ελένη Δήμου ~ Δεν με νοιάζει
Παρ 21 Οκτ - 17:17 από manolissp
» Μια γυναίκα μόνο ξέρει - Καίτη Γκρέυ
Παρ 21 Οκτ - 17:10 από manolissp
» ΟΤΙ ΑΓΑΠΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ-HD
Παρ 21 Οκτ - 17:06 από manolissp
» ΓΙΑ ΠΟΥ ΤΟ'ΒΑΛΕΣ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ- ΟΡΦΕΑΣ ΠΕΡΙΔΗΣ
Παρ 21 Οκτ - 16:58 από manolissp
» Ζαφείρης Μελάς - Γαμώ την Καλοσύνη μου (Νew 2011)
Παρ 21 Οκτ - 16:54 από manolissp