TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/
TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/

COSTA NAVARINO-Ταξίδι γνωριμίας 54 φοιτητών από τη Σουηδία με την ελληνική φύση !

Πήγαινε κάτω

COSTA NAVARINO-Ταξίδι γνωριμίας 54 φοιτητών από τη Σουηδία με την ελληνική φύση !  Empty COSTA NAVARINO-Ταξίδι γνωριμίας 54 φοιτητών από τη Σουηδία με την ελληνική φύση !

Δημοσίευση από ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM Κυρ 11 Μαρ - 10:56

COSTA NAVARINO-Ταξίδι γνωριμίας 54 φοιτητών από τη Σουηδία με την ελληνική φύση !

COSTA NAVARINO-Ταξίδι γνωριμίας 54 φοιτητών από τη Σουηδία με την ελληνική φύση !  Images?q=tbn:ANd9GcTbNJCHxnan-cCgYswZ8jUpn2sdM9GRnY8o2zVR020NvApvsOrY

Της Ιωαννας Φωτιαδη
Αφησαν για λίγες μέρες το αμφιθέατρο και «ξεχύθηκαν» κυριολεκτικά στην ελληνική φύση. Ο λόγος για 54 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που με ορμητήριο την Πύλο εξερεύνησαν το φυσικό περιβάλλον της Πελοποννήσου και πραγματοποίησαν έρευνα πεδίου αξιοποιώντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά τον Φεβρουάριο, υπόκειται στο νεοσύστατο ερευνητικό κέντρο ΝΕΟ (Navarino Enviromental Observatory) που βρίσκεται στο Costa Navarino και δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της ΤΕΜES (φορέας ανάπτυξης του Costa Navarino).

Οι Σουηδοί φοιτητές του τμήματος Φυσικής Γεωγραφίας και Γεωλογίας, όπως και μεταπτυχιακοί συνάδελφοί τους, συνηθίζουν να επισκέπτονται χώρες με διαφορετική γεωμορφολογία και κλίμα, για να διευρύνουν την επιστημονική τους αντίληψη και να «τριφτούν» με το αντικείμενο των σπουδών τους. Αλλωστε, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου το έδαφος της Σουηδίας καλύπτεται από χιόνι, δεν έχουν στην πατρίδα τους πολλές ευκαιρίες για έρευνα πεδίου. Ταξίδια εκπαιδευτικού περιεχομένου έχουν γίνει στη Ναμίμπια και τη Νέα Ζηλανδία. Κενό, όμως, υπήρχε στη μελέτη της ευαίσθητης περιοχής της Μεσογείου. Και ο κλήρος «έπεσε» στην Πελοπόννησο και δη στη Μεσσηνία, όπου βρίσκεται στο κέντρο της Αν. Μεσογείου και μοιάζει να έχει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό προφίλ για τους φυσικούς επιστήμονες: βρίσκεται κοντά στο ρήγμα του Ιονίου, ενώ στην Πελοπόννησο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ορογένεση (διεργασίες αλλαγών στον φλοιό της γης. Δεδομένης, μάλιστα, της επιτυχίας του προγράμματος, αναμένονται έως το καλοκαίρι άλλες δύο ομάδες φοιτητών από το πανεπιστημιακό ίδρυμα, από το τμήμα Βοτανολογίας και Οικοϋδρολογίας (μαζί και με Cornell University στις ΗΠΑ), ενώ συνεργασία έχει ξεκινήσει και με το Φυσικό Τμήμα του Παν/μίου Πατρών.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε κυριολεκτικά «βουνό και θάλασσα». Πρώτος σταθμός ήταν η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, υδροβιότοπος που φιλοξενεί 271 είδη πτηνών. Σχετική ενημέρωση για την περιοχή Natura έλαβαν από το κέντρο της Ορνιθολογικής Εταιρείας, ενώ από τον λόφο του Παλαιοκάστρου είχαν την ευκαιρία να αγναντεύσουν τη λιμνοθάλασσα και τον κόλπο του Ναυαρίνου, αλλά και να πραγματοποιήσουν μετρήσεις των αυξομειώσεων της στάθμης της θάλασσας ανάλογα με τις παγετωνικές περιόδους. Από την έρευνα, φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει ο Ταΰγετος. «Οι συμμετέχοντες γνώρισαν τα πολλά και διαφορετικά βότανα που ενδημούν στο βουνό», επισημαίνει ο κ. Νίκος Καλυβίτης, υπεύθυνος του ΝΕΟ «ενώ κάναμε στάση και στην Αρτεμισία, που είχε πληγεί από τις καταστροφικές φωτιές του 2007». Εκεί, οι Σουηδοί σπουδαστές ήρθαν αντιμέτωποι με ένα άγνωστο σε εκείνους φαινόμενο, τις δασικές φωτιές και την αναδάσωση, φυσική ή τεχνητή.

Μετρήσεις στο φαράγγι
Εν συνεχεία, την «τιμητική» του είχε ο ποταμός Λούσιος και το φαράγγι του, όπου οι νέοι έκαναν μετρήσεις της βαθύτητας και του πλάτους. Εποχικούς ποταμούς, που τον Φεβρουάριο δεν είχαν νερό, μελέτησαν στη Μεθώνη, εισαγωγή στην παλαιοκλιματολογία διδάχθηκαν στο σπήλαιο της Κάψιας, έξω από την Τρίπολη. Τι καλύτερο να ονειρευτεί ένας επιστήμονας από μάθημα μέσα στη φύση;
«Δεν θα το πιστέψεις, αλλά μέχρι να έρθω στην Ελλάδα, δεν είχα δει ποτέ πορτοκαλιά φορτωμένη με πορτοκάλια», λέει γελώντας ο 36χρονος Kristian Andersson, Σουηδός φοιτητής.
Την εμπειρία από το μάζεμα των πορτοκαλιών υπό την καθοδήγηση ηλικιωμένης αγρότισσας, κατατάσσει στα «highlights» του ταξιδιού. «Θα επανέλθω στη χώρα σας για περισσότερα απ’ αυτό»

kathimerini.gr
ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM
ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM
Διαχειριστής

Χώρα Χώρα : Greece
Φύλλο Φύλλο : Άντρας
Όνομα : Βασίλης
Τόπος Τόπος : Γαργαλιάνοι Μεσσηνίας
Ηλικία Ηλικία : 44
Δημοσιεύσεις Δημοσιεύσεις : 41153
Έλαβες ευχαριστώ Έλαβες ευχαριστώ : 320
Browser Browser : COSTA NAVARINO-Ταξίδι γνωριμίας 54 φοιτητών από τη Σουηδία με την ελληνική φύση !  41610

https://www.facebook.com//groups/trelostwnfm.forumgreek/ https://twitter.com/Trelostwnfm

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης