Αξιολόγηση ελαιολάδου: Με τι κριτήρια να το επιλέγουμε;
TrelosTwnFm-News :: ΕΙΔΗΣΕΙΣ :: ΥΓΕΙΑ
Σελίδα 1 από 1
Αξιολόγηση ελαιολάδου: Με τι κριτήρια να το επιλέγουμε;
Αξιολόγηση ελαιολάδου: Με τι κριτήρια να το επιλέγουμε;
Το ελαιόλαδο, το χαρακτηριζόμενο «υγρό χρυσάφι» κατά τον Όμηρο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα ότι αποτελεί εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών για τον άνθρωπο. Ποια είναι όμως η διατροφική αξία του ελαιολάδου και πώς αξιολογείται; Ποιες κατηγορίες ελαιολάδου υπάρχουν; Με ποια κριτήρια πρέπει να αγοράζουμε το ελαιόλαδο; Παρακάτω παρουσιάζονται όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε και αφορούν το ελαιόλαδο.
Τι είναι η οξύτητα του ελαιολάδου;
Η οξύτητα είναι ένας από τους δείκτες αξιολόγησης του ελαιολάδου. Εκφράζεται συνήθως επί τοις εκατό (π.χ. το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο έχει οξύτητες 0-1%), και αντιπροσωπεύει το ποσοστό ελεύθερων λιπαρών οξέων που περιέχει. Η οξύτητα οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως στον τρόπο συγκομιδής και αποθήκευσης του καρπού, το στάδιο ωρίμανσής του κ.λ.π. Τα ελαιόλαδα με υψηλή οξύτητα αλλοιώνονται ευκολότερα και γρηγορότερα από τα άλλα.
Ποιες οι Κατηγορίες ελαιολάδου;
Το ελαιόλαδο διακρίνεται στις εξής τρεις βασικές κατηγορίες:
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο: είναι ο φυσικός χυμός της ελιάς, χωρίς καμία επεξεργασία πέραν της έκθλιψης, του οποίου η οξύτητα δεν ξεπερνά το 1% σε ελαϊκό οξύ. Τυποποιείται με την ένδειξη στη συσκευασία «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο».
Παρθένο Ελαιόλαδο: είναι ο φυσικός χυμός της ελιάς, του οποίου η οξύτητα κυμαίνεται από 1% έως 2% σε ελαϊκό οξύ. Τυποποιείται με την ένδειξη στη συσκευασία «Παρθένο Ελαιόλαδο».
Ελαιόλαδο: είναι εξευγενισμένο ελαιόλαδο (ραφινέ) το οποίο περιέχει μικρό ποσοστό φυσικού χυμού ελιάς (παρθένο ελαιόλαδο), συνήθως 20% έως 30%. Η οξύτητά του κατόπιν της χημικής επεξεργασίας είναι συνήθως χαμηλή, δεν πρέπει όμως να υπερβαίνει το 1,5% οξύτητα σε ελαϊκό οξύ. Τυποποιείται με την ένδειξη στη συσκευασία «Ελαιόλαδο», η οποία είναι δυνατόν να παραπλανήσει τους καταναλωτές.
Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε και το πυρηνέλαιο, το οποίο στην ουσία δεν αποτελεί γνήσιο ελαιόλαδο αφού δεν προέρχεται από τον καρπό της ελιάς αλλά από το κουκούτσι, τον πυρήνα του καρπού της ελιάς. Το πυρηνέλαιο είναι χαμηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας και θεωρείται εξευγενισμένο ελαιόλαδο.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου;
Καταναλώνοντας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο παίρνουμε όλα τα διαθρεπτικά στοιχεία της ελιάς. Τα στοιχεία αυτά είναι εκείνα που προσδίδουν στο ελαιόλαδο τα λεγόμενα «οργανοληπτικά χαρακτηριστικά» του. Σ’ αυτά ανήκουν οι βιταμίνες, τα μέταλλα ή άλλες ουσίες, πολύ χρήσιμες για τον οργανισμό μας, οι οποίες λέγονται «αντιοξειδωτικές». Επιπλέον, καλό είναι να προτιμούμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να είναι ψυχρής έκθλιψης.
Συμπερασματικά, συστήνεται να επιλέγουμε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, εξαιρετικά για να έχει χαμηλή οξύτητα, παρθένο για να μην είναι εξευγενισμένο και ελαιόλαδο εξ’ αιτίας της υπεροχής του ελαιολάδου έναντι των άλλων ελαίων, ψυχρής έκθλιψης ώστε να μην έχει υποστεί επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες, σε αδιαφανή ή σκούρα συσκευασία και να το φυλάσσουμε σε χώρο σκοτεινό, ξηρό και δροσερό (10-18οC) για να προφυλάσσεται από το φως, τις υψηλές θερμοκρασίες και το οξυγόνο!
iator.gr
Το ελαιόλαδο, το χαρακτηριζόμενο «υγρό χρυσάφι» κατά τον Όμηρο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα ότι αποτελεί εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών για τον άνθρωπο. Ποια είναι όμως η διατροφική αξία του ελαιολάδου και πώς αξιολογείται; Ποιες κατηγορίες ελαιολάδου υπάρχουν; Με ποια κριτήρια πρέπει να αγοράζουμε το ελαιόλαδο; Παρακάτω παρουσιάζονται όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε και αφορούν το ελαιόλαδο.
Τι είναι η οξύτητα του ελαιολάδου;
Η οξύτητα είναι ένας από τους δείκτες αξιολόγησης του ελαιολάδου. Εκφράζεται συνήθως επί τοις εκατό (π.χ. το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο έχει οξύτητες 0-1%), και αντιπροσωπεύει το ποσοστό ελεύθερων λιπαρών οξέων που περιέχει. Η οξύτητα οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως στον τρόπο συγκομιδής και αποθήκευσης του καρπού, το στάδιο ωρίμανσής του κ.λ.π. Τα ελαιόλαδα με υψηλή οξύτητα αλλοιώνονται ευκολότερα και γρηγορότερα από τα άλλα.
Ποιες οι Κατηγορίες ελαιολάδου;
Το ελαιόλαδο διακρίνεται στις εξής τρεις βασικές κατηγορίες:
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο: είναι ο φυσικός χυμός της ελιάς, χωρίς καμία επεξεργασία πέραν της έκθλιψης, του οποίου η οξύτητα δεν ξεπερνά το 1% σε ελαϊκό οξύ. Τυποποιείται με την ένδειξη στη συσκευασία «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο».
Παρθένο Ελαιόλαδο: είναι ο φυσικός χυμός της ελιάς, του οποίου η οξύτητα κυμαίνεται από 1% έως 2% σε ελαϊκό οξύ. Τυποποιείται με την ένδειξη στη συσκευασία «Παρθένο Ελαιόλαδο».
Ελαιόλαδο: είναι εξευγενισμένο ελαιόλαδο (ραφινέ) το οποίο περιέχει μικρό ποσοστό φυσικού χυμού ελιάς (παρθένο ελαιόλαδο), συνήθως 20% έως 30%. Η οξύτητά του κατόπιν της χημικής επεξεργασίας είναι συνήθως χαμηλή, δεν πρέπει όμως να υπερβαίνει το 1,5% οξύτητα σε ελαϊκό οξύ. Τυποποιείται με την ένδειξη στη συσκευασία «Ελαιόλαδο», η οποία είναι δυνατόν να παραπλανήσει τους καταναλωτές.
Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε και το πυρηνέλαιο, το οποίο στην ουσία δεν αποτελεί γνήσιο ελαιόλαδο αφού δεν προέρχεται από τον καρπό της ελιάς αλλά από το κουκούτσι, τον πυρήνα του καρπού της ελιάς. Το πυρηνέλαιο είναι χαμηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας και θεωρείται εξευγενισμένο ελαιόλαδο.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου;
Καταναλώνοντας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο παίρνουμε όλα τα διαθρεπτικά στοιχεία της ελιάς. Τα στοιχεία αυτά είναι εκείνα που προσδίδουν στο ελαιόλαδο τα λεγόμενα «οργανοληπτικά χαρακτηριστικά» του. Σ’ αυτά ανήκουν οι βιταμίνες, τα μέταλλα ή άλλες ουσίες, πολύ χρήσιμες για τον οργανισμό μας, οι οποίες λέγονται «αντιοξειδωτικές». Επιπλέον, καλό είναι να προτιμούμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να είναι ψυχρής έκθλιψης.
Συμπερασματικά, συστήνεται να επιλέγουμε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, εξαιρετικά για να έχει χαμηλή οξύτητα, παρθένο για να μην είναι εξευγενισμένο και ελαιόλαδο εξ’ αιτίας της υπεροχής του ελαιολάδου έναντι των άλλων ελαίων, ψυχρής έκθλιψης ώστε να μην έχει υποστεί επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες, σε αδιαφανή ή σκούρα συσκευασία και να το φυλάσσουμε σε χώρο σκοτεινό, ξηρό και δροσερό (10-18οC) για να προφυλάσσεται από το φως, τις υψηλές θερμοκρασίες και το οξυγόνο!
iator.gr
Παρόμοια θέματα
» Πως θα γίνει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
» Αξιολόγηση και για ένστολους και εκπαιδευτικούς ζητά η τρόικα
» Έτσι θα γίνει η αξιολόγηση διευθυντών στο Δημόσιο
» Αξιολόγηση στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Πελοποννήσου
» Η Απασχόληση Α.Ε. έχει ως κύρια δραστηριότητα την εύρεση & αξιολόγηση στελεχών επιχειρήσεων
» Αξιολόγηση και για ένστολους και εκπαιδευτικούς ζητά η τρόικα
» Έτσι θα γίνει η αξιολόγηση διευθυντών στο Δημόσιο
» Αξιολόγηση στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Πελοποννήσου
» Η Απασχόληση Α.Ε. έχει ως κύρια δραστηριότητα την εύρεση & αξιολόγηση στελεχών επιχειρήσεων
TrelosTwnFm-News :: ΕΙΔΗΣΕΙΣ :: ΥΓΕΙΑ
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Τετ 2 Αυγ - 11:19 από briskyten
» Ο ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM παντρεύεται !
Τετ 3 Μάης - 9:11 από vidhayakji79
» Το FIFA World έρχεται στο PC
Πεμ 27 Απρ - 12:42 από sneakyforetell
» Τα UK charts της εβδομάδας
Τετ 26 Απρ - 5:33 από sneakyforetell
» Trailer για το νέο Need for Speed
Τετ 26 Απρ - 5:31 από sneakyforetell
» Εκλογές 2023 : Πόσες ημέρες άδειας δικαιούνται οι εργαζόμενοι
Δευ 24 Απρ - 17:20 από georgeharrison
» Συνελήφθη γυναίκα σε χωριό του Αγρινίου – Φέρεται να απείλησε νεαρό με κυνηγετικό όπλο
Δευ 24 Απρ - 15:44 από georgeharrison
» J2US: Ο Πασχάλης Τερζής έκανε την μεγάλη έκπληξη – «Έσπασαν» Εύη Δρούτσα και Δέσποινα Βανδή
Δευ 24 Απρ - 15:42 από georgeharrison
» Λευκές ελιές: Μια σπάνια ποικιλία ελιάς με καταγωγή από τα αρχαία χρόνια
Δευ 24 Απρ - 15:41 από georgeharrison
» Ο άγνωστος ιαματικός πλούτος της Ελλάδας.Οι 90 Ιαματικές Πηγές,9 στην Αιτωλοακαρνανία
Δευ 24 Απρ - 15:33 από georgeharrison
» Λαμία: Έκκληση για αίμα 0 ρέζους αρνητικό
Τετ 22 Φεβ - 10:47 από chotabhai807
» Βραβεύθηκαν Λουξ και Καλλιμάνης από την Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ
Παρ 16 Δεκ - 15:00 από faxedasto
» Συλλέγουν πλαστικά καπάκια για παιδιά με αναπηρία
Δευ 13 Ιουν - 14:33 από langasur
» Μπήκε σε κομμωτήριο και προσπάθησε να δολοφονήσει τον ιδιοκτήτη
Τετ 23 Μαρ - 13:26 από stuffkharb
» Άρτα: Έκκληση για να ξανασταθεί 21χρονος στα πόδια του
Δευ 11 Οκτ - 16:04 από manikkmanikk62
» ooVoo - chat and voip
Παρ 9 Οκτ - 22:37 από roundcubethirteen
» Για σένα τραγουδώ --- Γιάννης Πουλόπουλος. HD.
Κυρ 4 Δεκ - 15:54 από manolissp
» Eνα ταξίδι --- RONI IRON Feat. Charitini (Tripes Tribute). HD.
Κυρ 6 Νοε - 20:08 από manolissp
» Grrek Filiko Forum
Κυρ 30 Οκτ - 19:31 από akritas
» Moby - Porcelain (Official Video)
Κυρ 23 Οκτ - 21:04 από manolissp
» Moby 'Why Does My Heart Feel So Bad?' - Official video
Κυρ 23 Οκτ - 21:01 από manolissp
» ♛♛♛ Imany – Don't be so shy (Filatov & Karas Remix) ♛♛♛
Κυρ 23 Οκτ - 20:57 από manolissp
» ~Αχ βρε ζωή~ Νίκος Οικονομίδης ♬♪
Παρ 21 Οκτ - 20:01 από manolissp
» The Olympians - Istoria (Ιστορία)
Παρ 21 Οκτ - 17:26 από manolissp
» olympians --o tropos
Παρ 21 Οκτ - 17:20 από manolissp
» Ελένη Δήμου ~ Δεν με νοιάζει
Παρ 21 Οκτ - 17:17 από manolissp
» Μια γυναίκα μόνο ξέρει - Καίτη Γκρέυ
Παρ 21 Οκτ - 17:10 από manolissp
» ΟΤΙ ΑΓΑΠΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ-HD
Παρ 21 Οκτ - 17:06 από manolissp
» ΓΙΑ ΠΟΥ ΤΟ'ΒΑΛΕΣ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ- ΟΡΦΕΑΣ ΠΕΡΙΔΗΣ
Παρ 21 Οκτ - 16:58 από manolissp
» Ζαφείρης Μελάς - Γαμώ την Καλοσύνη μου (Νew 2011)
Παρ 21 Οκτ - 16:54 από manolissp