TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/
TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/

Μηνιγγίτιδα: Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Πήγαινε κάτω

Μηνιγγίτιδα: Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε Empty Μηνιγγίτιδα: Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Δημοσίευση από elisabeth1 Τετ 25 Απρ - 12:22

Μηνιγγίτιδα: Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Μηνιγγίτιδα: Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε Arrosti_745961220

Στο…μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκεται η μηνιγγίτιδα: σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κατά το 2011 καταγράφηκαν συνολικά 477 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούσαν σε βρέφη και μικρά παιδιά ηλικίας έως 4 χρόνων.

Σημειώνεται ότι τοέτος 2010 ο αριθμός των περιστατικών είχε ανέλθει στα531, ενώ το ποσοστό θνηνότητας άγγιξε το 6,9%.

Ειδικότερα, κατά το διάστημα 1998 -2011 έχουν καταγραφεί συνολικά 1.952 περιστατικά της νόσου, όπως προκύπτει από το σχετικό αρχείο του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας.

«Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος προκαλείται από το βακτήριο Neisseria Meningitidis (ή μηνιγγιτιδόκοκκος), εξελίσσεται ταχύτατα και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο μέσα σε διάστημα 24 – 48 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Μεταδίδεται μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων (βήχας, φτάρνισμα) και του σάλιου (φιλί). Μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο διατρέχουν τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι», η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟΤζένη Κρεμαστινού, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Μηνιγγίτιδας.

Και συνεχίζει: «Κάθε χρόνο καταγράφονται 500.000 περιστατικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 5% - 10% των ατόμων που προσβάλλονται από τη νόσο θα χάσει τη μάχη με το θάνατο, ακόμη κι αν λάβει εγκαίρως την κατάλληλη θεραπεία. Η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού αποτελεί την μοναδική ασπίδα έναντι της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου».

Σε ό,τι αφορά την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων, η ανάλυση των στοιχείων για το έτος 2010, έδειξε ότι τα περισσότερα κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου εμφανίστηκαν σε βρέφη και παιδιά έως 4 ετών. Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 15 – 19 ετών, σε αντίθεση με προηγούμενα έτη όπου οι ηλικιακές ομάδες που ακολουθούσαν ήταν 5 – 9 ετών και 10 – 14 ετών.

Σε ό,τι αφορά την … ημερολογιακή κατανομή, τα περισσότερα κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σημειώθηκαν κατά τους χειμερινούς μήνες και στην αρχή της άνοιξης. Αντίθετα, τα κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας σημειώθηκαν από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο.

«Ασπίδα» ο εμβολιασμός

Το βασικό «όπλο» κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι η πρόληψη, τονίζουν οι επιστήμονες, υπογραμμίζοντας έχουν γίνει πολλά βήματα στον τομέα αυτό.

«Τον τελευταίο χρόνο είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά το πρώτο τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο. Το εμβόλιο ενδείκνυται για την ενεργή ανοσοποίηση εφήβων (ηλικίας άνω των 11 ετών) και καλύπτει τις τέσσερις βασικότερες οροομάδες του Neisseria meningitides (Α, C, W135 και Υ)» τόνισε από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής και αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Μαρία Θεοδωρίδου,

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες για να χορηγείται σε παιδιά ηλικίας από δύο ετών και άνω, ενώ ανάλογη έγκριση αναμένεται να δοθεί σύντομα και για τη χώρα μας.

Τα συμπτώματα της νόσου


Στις 4 πρώτες ώρες:

*πυρετός

*λήθαργος

*πόνος στα μάτια

*άρνηση λήψης τροφής

*μη φυσιολογικό χρώμα του δέρματος

21-15 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα:

*εξάνθημα (δεν εξαφανίζεται με την πίεση)

*φωτοφοβία

*αυχενική δυσκαμψία

15-24 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα:

*μη αίσθηση του χώρου

*σηπτικό σοκ

madata.gr
elisabeth1
elisabeth1
Συντονιστής

Χώρα Χώρα : Greece
Φύλλο Φύλλο : Θηλυκό
Τόπος Τόπος : Θεσσαλονικη
Ηλικία Ηλικία : 44
Δημοσιεύσεις Δημοσιεύσεις : 387
Έλαβες ευχαριστώ Έλαβες ευχαριστώ : 39

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης