Το παιδί μου δεν δοκιμάζει τίποτα.. Τι να κάνω?
Σελίδα 1 από 1
Το παιδί σας αρνείται να δοκιμάσει νέες γεύσεις και κυρίως φρούτα και λαχανικά? Δεν είναι το μόνο! Ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών εκδηλώνουν έντονη απροθυμία και αποφυγή για δοκιμή νέων τροφίμων. Το φαινόμενο αυτό χαρακτηρίζεται τροφική νεοφοβία και εκδηλώνεται στην βρεφική ηλικία σε χαμηλά επίπεδα, κορυφώνεται σε ηλικίες 2-6 ετών και μειώνεται σταδιακά με το πέρασμα των χρόνων.
Πως λοιπόν μπορούμε νε μειώσουμε το φαινόμενο αυτό?
Στο σπίτι είναι σημαντικό να υπάρχουν κανόνες και ορισμένοι από αυτούς να αφορούν το φαγητό. Το σημαντικότερο είναι πως όλα τα γεύματα πρέπει να καταναλώνονται στο τραπέζι, όχι μπροστά σε τηλεοράσεις στον καναπέ ή μπροστά στον υπολογιστή.
Αποφύγετε να ταΐζετε εσείς το παιδί σας, από πολύ νωρίς τα παιδιά είναι έτοιμα να τρώνε μόνα τους.
Αποφύγετε τυχόν συγκρούσεις κατά τη διάρκεια του φαγητού.
Χρησιμοποιείστε εικόνες, παραμύθια και παραδείγματα ώστε να δελεάσετε το παιδί να δοκιμάσει το καινούριο τρόφιμο!
Συνδυάστε το νέο τρόφιμο με κάποιο ήδη οικείο τρόφιμο.
Κρατήστε μία ουδέτερη στάση στο τραπέζι. Εξηγήστε από την αρχή στο παιδί πόσο θρεπτικό είναι ένα φαγητό, και εξηγήστε του πως έχει το δικαίωμα να φάει το φαγητό όπως επίσης έχει και το δικαίωμα να μην το φάει.
Μην πιέζετε το παιδί, αλλά μην τον καλοπιάνετε παράλληλα.
Μην επιβραβεύετε το παιδί με φαγητό. Η επιβράβευση θα πρέπει να είναι λεκτική και να επιβραβεύει την ποιότητα και όχι την ποσότητα της συμπεριφοράς.
Σε περίπτωση που το παιδί επιλέξει να μην καταναλώσει την τροφή του σε καμία περίπτωση μην του προσφέρετε κάποιο άλλο φαγητό.
Επαναλάβετε να εκθέσετε το τρόφιμο χωρίς πίεση δοκιμής 5-10 φορές.
Είναι σημαντικό το παιδί να συναναστρέφεται με άτομα που αποδέχονται τα νέα τρόφιμα.
Η «πίεση» από συνομήλικα παιδιά για δοκιμή ενός νέου τροφίμου επιδρά θετικά!
Γίνετε εσείς οι ίδιοι πρότυπο για το παιδί σας! Ως πρότυπο επίσης λειτουργεί και ο δάσκαλος στο σχολείο.
Εντάξτε το παιδί στην διαδικασία προετοιμασίας του φαγητού.
Δοκιμάστε διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος της ίδιας τροφής που το παιδί απορρίπτει. Για παράδειγμα, τα περισσότερα παιδιά αρνούνται να καταναλώσουν ρεβίθια αλλά αρέσκονται σε ρεβιθοκεφτέδες ή ρεβιθοπουρέ, αρνούνται να δοκιμάσουν καρότο αλλά καταναλώνουν έναν πουρέ από πατάτα- καρότο, όπως επίσης μία σπιτική πίτσα με διάφορα λαχανικά και ελιές είναι μία πολύ πιο προσιτή επιλογή προς τα παιδιά.
Η συνοδεία του παιδιού στο μανάβικο είναι μια θαυμάσια εκπαιδευτική εμπειρία. Το παιδί μπορεί να επιλέξει ένα οποιοδήποτε λαχανικό που θα ήθελε να δοκιμάσει. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φάει αυτό που θα επιλέξει.
Αποφύγετε χαρακτηρισμούς του παιδιού όπως «δύσκολο στο φαγητό», «επιλεκτικό» κ.ά., διότι το παιδί ταυτίζεται με αυτούς τους όρους.
iator.gr
Το παιδί σας αρνείται να δοκιμάσει νέες γεύσεις και κυρίως φρούτα και λαχανικά? Δεν είναι το μόνο! Ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών εκδηλώνουν έντονη απροθυμία και αποφυγή για δοκιμή νέων τροφίμων. Το φαινόμενο αυτό χαρακτηρίζεται τροφική νεοφοβία και εκδηλώνεται στην βρεφική ηλικία σε χαμηλά επίπεδα, κορυφώνεται σε ηλικίες 2-6 ετών και μειώνεται σταδιακά με το πέρασμα των χρόνων.
Πως λοιπόν μπορούμε νε μειώσουμε το φαινόμενο αυτό?
Στο σπίτι είναι σημαντικό να υπάρχουν κανόνες και ορισμένοι από αυτούς να αφορούν το φαγητό. Το σημαντικότερο είναι πως όλα τα γεύματα πρέπει να καταναλώνονται στο τραπέζι, όχι μπροστά σε τηλεοράσεις στον καναπέ ή μπροστά στον υπολογιστή.
Αποφύγετε να ταΐζετε εσείς το παιδί σας, από πολύ νωρίς τα παιδιά είναι έτοιμα να τρώνε μόνα τους.
Αποφύγετε τυχόν συγκρούσεις κατά τη διάρκεια του φαγητού.
Χρησιμοποιείστε εικόνες, παραμύθια και παραδείγματα ώστε να δελεάσετε το παιδί να δοκιμάσει το καινούριο τρόφιμο!
Συνδυάστε το νέο τρόφιμο με κάποιο ήδη οικείο τρόφιμο.
Κρατήστε μία ουδέτερη στάση στο τραπέζι. Εξηγήστε από την αρχή στο παιδί πόσο θρεπτικό είναι ένα φαγητό, και εξηγήστε του πως έχει το δικαίωμα να φάει το φαγητό όπως επίσης έχει και το δικαίωμα να μην το φάει.
Μην πιέζετε το παιδί, αλλά μην τον καλοπιάνετε παράλληλα.
Μην επιβραβεύετε το παιδί με φαγητό. Η επιβράβευση θα πρέπει να είναι λεκτική και να επιβραβεύει την ποιότητα και όχι την ποσότητα της συμπεριφοράς.
Σε περίπτωση που το παιδί επιλέξει να μην καταναλώσει την τροφή του σε καμία περίπτωση μην του προσφέρετε κάποιο άλλο φαγητό.
Επαναλάβετε να εκθέσετε το τρόφιμο χωρίς πίεση δοκιμής 5-10 φορές.
Είναι σημαντικό το παιδί να συναναστρέφεται με άτομα που αποδέχονται τα νέα τρόφιμα.
Η «πίεση» από συνομήλικα παιδιά για δοκιμή ενός νέου τροφίμου επιδρά θετικά!
Γίνετε εσείς οι ίδιοι πρότυπο για το παιδί σας! Ως πρότυπο επίσης λειτουργεί και ο δάσκαλος στο σχολείο.
Εντάξτε το παιδί στην διαδικασία προετοιμασίας του φαγητού.
Δοκιμάστε διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος της ίδιας τροφής που το παιδί απορρίπτει. Για παράδειγμα, τα περισσότερα παιδιά αρνούνται να καταναλώσουν ρεβίθια αλλά αρέσκονται σε ρεβιθοκεφτέδες ή ρεβιθοπουρέ, αρνούνται να δοκιμάσουν καρότο αλλά καταναλώνουν έναν πουρέ από πατάτα- καρότο, όπως επίσης μία σπιτική πίτσα με διάφορα λαχανικά και ελιές είναι μία πολύ πιο προσιτή επιλογή προς τα παιδιά.
Η συνοδεία του παιδιού στο μανάβικο είναι μια θαυμάσια εκπαιδευτική εμπειρία. Το παιδί μπορεί να επιλέξει ένα οποιοδήποτε λαχανικό που θα ήθελε να δοκιμάσει. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φάει αυτό που θα επιλέξει.
Αποφύγετε χαρακτηρισμούς του παιδιού όπως «δύσκολο στο φαγητό», «επιλεκτικό» κ.ά., διότι το παιδί ταυτίζεται με αυτούς τους όρους.
iator.gr
Παρόμοια θέματα
» Το παιδί τραυλίζει. Τι να κάνω;
» "Το παιδί μου φοβάται το σχολείο. Τι να κάνω;"
» “Το παιδί μου έχει πλατυποδία, τι να κάνω;”
» Θέλω να κάνω παιδί, τι πρέπει να προσέξω;
» Το παιδί είναι υπερευαίσθητο. Τι πρέπει να κάνω;
» "Το παιδί μου φοβάται το σχολείο. Τι να κάνω;"
» “Το παιδί μου έχει πλατυποδία, τι να κάνω;”
» Θέλω να κάνω παιδί, τι πρέπει να προσέξω;
» Το παιδί είναι υπερευαίσθητο. Τι πρέπει να κάνω;
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Τετ 2 Αυγ - 11:19 από briskyten
» Ο ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM παντρεύεται !
Τετ 3 Μάης - 9:11 από vidhayakji79
» Το FIFA World έρχεται στο PC
Πεμ 27 Απρ - 12:42 από sneakyforetell
» Τα UK charts της εβδομάδας
Τετ 26 Απρ - 5:33 από sneakyforetell
» Trailer για το νέο Need for Speed
Τετ 26 Απρ - 5:31 από sneakyforetell
» Εκλογές 2023 : Πόσες ημέρες άδειας δικαιούνται οι εργαζόμενοι
Δευ 24 Απρ - 17:20 από georgeharrison
» Συνελήφθη γυναίκα σε χωριό του Αγρινίου – Φέρεται να απείλησε νεαρό με κυνηγετικό όπλο
Δευ 24 Απρ - 15:44 από georgeharrison
» J2US: Ο Πασχάλης Τερζής έκανε την μεγάλη έκπληξη – «Έσπασαν» Εύη Δρούτσα και Δέσποινα Βανδή
Δευ 24 Απρ - 15:42 από georgeharrison
» Λευκές ελιές: Μια σπάνια ποικιλία ελιάς με καταγωγή από τα αρχαία χρόνια
Δευ 24 Απρ - 15:41 από georgeharrison
» Ο άγνωστος ιαματικός πλούτος της Ελλάδας.Οι 90 Ιαματικές Πηγές,9 στην Αιτωλοακαρνανία
Δευ 24 Απρ - 15:33 από georgeharrison
» Λαμία: Έκκληση για αίμα 0 ρέζους αρνητικό
Τετ 22 Φεβ - 10:47 από chotabhai807
» Βραβεύθηκαν Λουξ και Καλλιμάνης από την Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ
Παρ 16 Δεκ - 15:00 από faxedasto
» Συλλέγουν πλαστικά καπάκια για παιδιά με αναπηρία
Δευ 13 Ιουν - 14:33 από langasur
» Μπήκε σε κομμωτήριο και προσπάθησε να δολοφονήσει τον ιδιοκτήτη
Τετ 23 Μαρ - 13:26 από stuffkharb
» Άρτα: Έκκληση για να ξανασταθεί 21χρονος στα πόδια του
Δευ 11 Οκτ - 16:04 από manikkmanikk62
» ooVoo - chat and voip
Παρ 9 Οκτ - 22:37 από roundcubethirteen
» Για σένα τραγουδώ --- Γιάννης Πουλόπουλος. HD.
Κυρ 4 Δεκ - 15:54 από manolissp
» Eνα ταξίδι --- RONI IRON Feat. Charitini (Tripes Tribute). HD.
Κυρ 6 Νοε - 20:08 από manolissp
» Grrek Filiko Forum
Κυρ 30 Οκτ - 19:31 από akritas
» Moby - Porcelain (Official Video)
Κυρ 23 Οκτ - 21:04 από manolissp
» Moby 'Why Does My Heart Feel So Bad?' - Official video
Κυρ 23 Οκτ - 21:01 από manolissp
» ♛♛♛ Imany – Don't be so shy (Filatov & Karas Remix) ♛♛♛
Κυρ 23 Οκτ - 20:57 από manolissp
» ~Αχ βρε ζωή~ Νίκος Οικονομίδης ♬♪
Παρ 21 Οκτ - 20:01 από manolissp
» The Olympians - Istoria (Ιστορία)
Παρ 21 Οκτ - 17:26 από manolissp
» olympians --o tropos
Παρ 21 Οκτ - 17:20 από manolissp
» Ελένη Δήμου ~ Δεν με νοιάζει
Παρ 21 Οκτ - 17:17 από manolissp
» Μια γυναίκα μόνο ξέρει - Καίτη Γκρέυ
Παρ 21 Οκτ - 17:10 από manolissp
» ΟΤΙ ΑΓΑΠΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ-HD
Παρ 21 Οκτ - 17:06 από manolissp
» ΓΙΑ ΠΟΥ ΤΟ'ΒΑΛΕΣ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ- ΟΡΦΕΑΣ ΠΕΡΙΔΗΣ
Παρ 21 Οκτ - 16:58 από manolissp
» Ζαφείρης Μελάς - Γαμώ την Καλοσύνη μου (Νew 2011)
Παρ 21 Οκτ - 16:54 από manolissp