Ερευνα για απάτη της μαφίας του ελαιολάδου από τις ιταλικές διωκτικές αρχές
Σελίδα 1 από 1
Ερευνα για απάτη της μαφίας του ελαιολάδου από τις ιταλικές διωκτικές αρχές
Ερευνα για απάτη της μαφίας του ελαιολάδου από τις ιταλικές διωκτικές αρχές
Μια μεγάλη εμπορική απάτη από την "μαφία του ελαιολάδου" όπως την χαρακτηρίζει η εφημερίδα "Republica", ερευνούν οι ιταλικές αρχές. Πρόκειται για την πώληση ελαιολάδου τρίτων χωρών ως ιταλικού, που αποφέρει κέρδος μέχρι και 3 ευρώ παραπάνω το κιλό. Σύμφωνα με διαδοχικά δημοσιεύματα της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας τον τελευταίο καιρό, εκτιμάται ότι από τη ραφιναρισμένη αυτή απάτη τα οργανωμένα κυκλώματα κερδίζουν περίπου 5 δισ. ευρώ το χρόνο.
Η έρευνα βρίσκεται προς το τέλος της και σχετίζεται με την προώθηση στην αγορά ως ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου, τεραστίων ποσοτήτων του προϊόντος που προέρχονται από την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης και της Πελοποννήσου), την Ισπανία, την Τυνησία και άλλες μεσογειακές χώρες. Στην απάτη φέρονται εμπλεκόμενες γύρω στις 10 φίρμες, παραγωγοί και διανομείς του προϊόντος που δρουν κυρίως στην κεντρική Ιταλία και μεταφέρουν το ελαιόλαδο από τις άλλες χώρες με πλοία -δεξαμενές.
Οπως διευκρινίζεται στα δημοσιεύματα, δεν πρόκειται για τις παλιές γνωστές περιπτώσεις νοθείας, αλλά για ένα οργανωμένο σύστημα με πλάτες στο τραπεζικό και το φορολογικό σύστημα. Στην έρευνα ιδιαίτερο βάρος δίνεται στα τελωνεία προκειμένου να ερευνηθούν περιπτώσεις με ψεύτικα στοιχεία για εισαγωγές και εξαγωγές και περίπλοκες κομπίνες με αυτές (ποσότητες, τιμές, είδος ελαιολάδων κλπ.).
Τα ιταλικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για "μεταμόρφωση", έναν γνωστό τεχνικό όρο της πραγματικής επεξεργασίας ελαιολάδου, ο οποίος μεταφορικά σημαίνει πλέον ότι το εισαγόμενο προϊόν μεταμορφώνεται σε ιταλικό και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν γίνεται ούτε ανάμειξη αλλά εμφιαλώνεται απ’ ευθείας με ιταλικές ετικέτες.
Η μεταμόρφωση πολλές φορές συνοδεύεται από επεμβάσεις τροποποίησης οσμής και γεύσης καθώς πρόκειται για υποβαθμισμένα ελαιόλαδα τα οποία αγοράζονται με λιγότερο από 25 λεπτά το κιλό και με προέλευση την Ισπανία και την Τυνησία. Η διαδικασία της απόσμησης γίνεται με ατμό προκειμένου να εξαφανιστούν τα ελαττώματα και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ , μετέρχονται κόλπα που δεν αφήνουν κανένα ίχνος.
Υπολογίζεται ότι στην ιταλική αγορά η απάτη αφορά πάνω από 200.000 τόνους ελαιολάδου, καθώς οι εισαγωγές είναι 470.000 τόνοι και οι εξαγωγές μόλις 250.000 τόνοι. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πριν από μερικά χρόνια η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το έξτρα παρθένο ήταν αυστηρή αλλά με τις αλλαγές που έχουν γίνει στην αγορά δημιουργήθηκε ζούγκλα. Τα αποσμημένα ελαιόλαδα προωθούνται σε καταστήματα discount (εκπτώσεων), σε εστιατόρια δρόμου αλλά και σε δίκτυα καταστημάτων.
Πωλούνται από 1,82 μέχρι και 4 ευρώ το κιλό αποφέροντας τεράστια κέρδη καθώς έχουν αγοραστεί πάμφθηνα και οι ενδείξεις "μείγματα κοινοτικών ελαιολάδων", "μείγματα μη κοινοτικών ελαιολάδων", "μείγματα ελαιολάδων εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης" χρειάζονται… μεγεθυντικό φακό για να διαβαστούν.
Από την "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"
Πληροφορίες του παρόντος ιστολογίου επιβεβαιώνουν τις παραπάνω αποκαλύψεις τις Ελευθερίας.
Στο παρελθόν, ο συντάκτης του παρόντος είχα βρεθεί σε μια παρέα στην οποία συμμετείχε και ο "Γρηγόρης".
Ο άνθρωπός αυτός είναι ιδιοκτήτης ναυτιλιακής και κατά καιρούς έκανε και εξαγωγές Ελληνικών προϊόντων στις χώρες που δραστηριοποιούταν με το γραφείο του. Σε ότι αφορά λοιπόν το ελαιόλαδο είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
"Δεν αξίζει τον κόπο. Έχουμε πολύ καλό λάδι και δεν είναι εύκολο να συναγωνιστούμε τους Ιταλούς καθώς για να μπορέσουμε να βγούμε ανταγωνιστικοί στην τιμή θα πρέπει να το νοθεύσουμε με χειρότερο λάδι".
Όταν τον ρώτησα τι εννοεί μου απάντησε:
"Κοίτα, ο νόμος της Ε.Ε για το εξαγόμενο λάδι, ορίζει ως παρθένο ελαιόλαδο, αυτό που έχει έως 0,99 οξέα. Το δικό μας έχει 0,2-0,3 έως 0,5. Αυτό το λάδι λογικό είναι να το αγοράζεις σε μια τιμή που μπορεί για τον παραγωγό να είναι εξευτελιστική (2-2,50 €) αλλά για να ανταγωνιστείς τον Ιταλό η τιμή είναι μεγάλη. Αυτοί (Ιταλοί) βάζουν «χοντρά» λάδια δικά τους ή εισαγωγής από άλλες χώρες όπως Ισπανία ή Τυνησία τα οποία έχουν οξέα 1,5-2 και πολλές φορές και περισσότερο, τα οποία τα έχουν αγοράσει το πολύ 0,5-1€ το κιλό.
Προσθέτουν «δικό μας» και «φέρνουν» την οξύτητα στο 0,99 που βάση Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, χαρακτηρίζεται «παρθένο ελαιόλαδο» και μετά το εξάγουν σαν Ιταλικό. Επίσης έχουν και κάποια έκπτωση στην φορολογία τους περίπου 1-2% με σκοπό αυτά τα χρήματα να τα ρίξουν στην προώθηση του Ιταλικού λαδιού στην Ευρώπη. Έπρεπε συνεπώς να «νοθεύσω» και εγώ το λάδι μου στην Ελλάδα και να το φέρω σε 0,99 οξύτητα για να γίνω ανταγωνιστικός στην τιμή. Πράγμα αδύνατο στην Ελλάδα.
Πώς λοιπόν να ρίξουμε χρήματα στην αγορά του λαδιού. Θα έπρεπε οι πολιτικοί μας όταν διαμορφώνονται οι αγροτικές πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έδιναν και αυτοί μια μάχη έτσι ώστε να υπάρχει διαβάθμιση ανάμεσα στο λάδι το δικό μας με αυτά που έχουν οξέα κοντά στην μονάδα. Άλλωστε, τουλάχιστον στις χώρες που προσπάθησα εγώ (Ρουμανία- Βουλγαρία- Κίνα), την λέξη λάδι την έχουν ταυτίσει με Ιταλικές φίρμες, λόγω της τεράστιας διαφημιστικής καμπάνιας που κάνουν οι Ιταλοί εκεί κάθε χρόνο.
Είναι πολύ δύσκολη λοιπόν η προώθηση του προϊόντος εκεί με δεδομένο ότι δεν παρέχεται κανένα όπλο σε αυτούς που θέλουν να κάνουν εξαγωγή ούτε από την Ελληνική Κυβέρνηση, και φυσικά ούτε από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Εγώ το έκανα σαν «έξτρα» μπίζνα, με την ευκαιρία των άλλων εργασιών που είχα αναπτύξει εκεί και δεν με ενδιέφερε να παραμείνω στο παιχνίδι."
Kyparissia-News.Blog
Μια μεγάλη εμπορική απάτη από την "μαφία του ελαιολάδου" όπως την χαρακτηρίζει η εφημερίδα "Republica", ερευνούν οι ιταλικές αρχές. Πρόκειται για την πώληση ελαιολάδου τρίτων χωρών ως ιταλικού, που αποφέρει κέρδος μέχρι και 3 ευρώ παραπάνω το κιλό. Σύμφωνα με διαδοχικά δημοσιεύματα της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας τον τελευταίο καιρό, εκτιμάται ότι από τη ραφιναρισμένη αυτή απάτη τα οργανωμένα κυκλώματα κερδίζουν περίπου 5 δισ. ευρώ το χρόνο.
Η έρευνα βρίσκεται προς το τέλος της και σχετίζεται με την προώθηση στην αγορά ως ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου, τεραστίων ποσοτήτων του προϊόντος που προέρχονται από την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης και της Πελοποννήσου), την Ισπανία, την Τυνησία και άλλες μεσογειακές χώρες. Στην απάτη φέρονται εμπλεκόμενες γύρω στις 10 φίρμες, παραγωγοί και διανομείς του προϊόντος που δρουν κυρίως στην κεντρική Ιταλία και μεταφέρουν το ελαιόλαδο από τις άλλες χώρες με πλοία -δεξαμενές.
Οπως διευκρινίζεται στα δημοσιεύματα, δεν πρόκειται για τις παλιές γνωστές περιπτώσεις νοθείας, αλλά για ένα οργανωμένο σύστημα με πλάτες στο τραπεζικό και το φορολογικό σύστημα. Στην έρευνα ιδιαίτερο βάρος δίνεται στα τελωνεία προκειμένου να ερευνηθούν περιπτώσεις με ψεύτικα στοιχεία για εισαγωγές και εξαγωγές και περίπλοκες κομπίνες με αυτές (ποσότητες, τιμές, είδος ελαιολάδων κλπ.).
Τα ιταλικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για "μεταμόρφωση", έναν γνωστό τεχνικό όρο της πραγματικής επεξεργασίας ελαιολάδου, ο οποίος μεταφορικά σημαίνει πλέον ότι το εισαγόμενο προϊόν μεταμορφώνεται σε ιταλικό και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν γίνεται ούτε ανάμειξη αλλά εμφιαλώνεται απ’ ευθείας με ιταλικές ετικέτες.
Η μεταμόρφωση πολλές φορές συνοδεύεται από επεμβάσεις τροποποίησης οσμής και γεύσης καθώς πρόκειται για υποβαθμισμένα ελαιόλαδα τα οποία αγοράζονται με λιγότερο από 25 λεπτά το κιλό και με προέλευση την Ισπανία και την Τυνησία. Η διαδικασία της απόσμησης γίνεται με ατμό προκειμένου να εξαφανιστούν τα ελαττώματα και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ , μετέρχονται κόλπα που δεν αφήνουν κανένα ίχνος.
Υπολογίζεται ότι στην ιταλική αγορά η απάτη αφορά πάνω από 200.000 τόνους ελαιολάδου, καθώς οι εισαγωγές είναι 470.000 τόνοι και οι εξαγωγές μόλις 250.000 τόνοι. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πριν από μερικά χρόνια η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το έξτρα παρθένο ήταν αυστηρή αλλά με τις αλλαγές που έχουν γίνει στην αγορά δημιουργήθηκε ζούγκλα. Τα αποσμημένα ελαιόλαδα προωθούνται σε καταστήματα discount (εκπτώσεων), σε εστιατόρια δρόμου αλλά και σε δίκτυα καταστημάτων.
Πωλούνται από 1,82 μέχρι και 4 ευρώ το κιλό αποφέροντας τεράστια κέρδη καθώς έχουν αγοραστεί πάμφθηνα και οι ενδείξεις "μείγματα κοινοτικών ελαιολάδων", "μείγματα μη κοινοτικών ελαιολάδων", "μείγματα ελαιολάδων εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης" χρειάζονται… μεγεθυντικό φακό για να διαβαστούν.
Από την "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"
Πληροφορίες του παρόντος ιστολογίου επιβεβαιώνουν τις παραπάνω αποκαλύψεις τις Ελευθερίας.
Στο παρελθόν, ο συντάκτης του παρόντος είχα βρεθεί σε μια παρέα στην οποία συμμετείχε και ο "Γρηγόρης".
Ο άνθρωπός αυτός είναι ιδιοκτήτης ναυτιλιακής και κατά καιρούς έκανε και εξαγωγές Ελληνικών προϊόντων στις χώρες που δραστηριοποιούταν με το γραφείο του. Σε ότι αφορά λοιπόν το ελαιόλαδο είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
"Δεν αξίζει τον κόπο. Έχουμε πολύ καλό λάδι και δεν είναι εύκολο να συναγωνιστούμε τους Ιταλούς καθώς για να μπορέσουμε να βγούμε ανταγωνιστικοί στην τιμή θα πρέπει να το νοθεύσουμε με χειρότερο λάδι".
Όταν τον ρώτησα τι εννοεί μου απάντησε:
"Κοίτα, ο νόμος της Ε.Ε για το εξαγόμενο λάδι, ορίζει ως παρθένο ελαιόλαδο, αυτό που έχει έως 0,99 οξέα. Το δικό μας έχει 0,2-0,3 έως 0,5. Αυτό το λάδι λογικό είναι να το αγοράζεις σε μια τιμή που μπορεί για τον παραγωγό να είναι εξευτελιστική (2-2,50 €) αλλά για να ανταγωνιστείς τον Ιταλό η τιμή είναι μεγάλη. Αυτοί (Ιταλοί) βάζουν «χοντρά» λάδια δικά τους ή εισαγωγής από άλλες χώρες όπως Ισπανία ή Τυνησία τα οποία έχουν οξέα 1,5-2 και πολλές φορές και περισσότερο, τα οποία τα έχουν αγοράσει το πολύ 0,5-1€ το κιλό.
Προσθέτουν «δικό μας» και «φέρνουν» την οξύτητα στο 0,99 που βάση Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, χαρακτηρίζεται «παρθένο ελαιόλαδο» και μετά το εξάγουν σαν Ιταλικό. Επίσης έχουν και κάποια έκπτωση στην φορολογία τους περίπου 1-2% με σκοπό αυτά τα χρήματα να τα ρίξουν στην προώθηση του Ιταλικού λαδιού στην Ευρώπη. Έπρεπε συνεπώς να «νοθεύσω» και εγώ το λάδι μου στην Ελλάδα και να το φέρω σε 0,99 οξύτητα για να γίνω ανταγωνιστικός στην τιμή. Πράγμα αδύνατο στην Ελλάδα.
Πώς λοιπόν να ρίξουμε χρήματα στην αγορά του λαδιού. Θα έπρεπε οι πολιτικοί μας όταν διαμορφώνονται οι αγροτικές πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έδιναν και αυτοί μια μάχη έτσι ώστε να υπάρχει διαβάθμιση ανάμεσα στο λάδι το δικό μας με αυτά που έχουν οξέα κοντά στην μονάδα. Άλλωστε, τουλάχιστον στις χώρες που προσπάθησα εγώ (Ρουμανία- Βουλγαρία- Κίνα), την λέξη λάδι την έχουν ταυτίσει με Ιταλικές φίρμες, λόγω της τεράστιας διαφημιστικής καμπάνιας που κάνουν οι Ιταλοί εκεί κάθε χρόνο.
Είναι πολύ δύσκολη λοιπόν η προώθηση του προϊόντος εκεί με δεδομένο ότι δεν παρέχεται κανένα όπλο σε αυτούς που θέλουν να κάνουν εξαγωγή ούτε από την Ελληνική Κυβέρνηση, και φυσικά ούτε από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Εγώ το έκανα σαν «έξτρα» μπίζνα, με την ευκαιρία των άλλων εργασιών που είχα αναπτύξει εκεί και δεν με ενδιέφερε να παραμείνω στο παιχνίδι."
Kyparissia-News.Blog
Παρόμοια θέματα
» Απατη 47χρονης λογιστριας για ΦΠΑ ελαιολάδου στην Κυπαρισσία
» Συνεχίζεται η έρευνα για απάτη στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα
» Κρύβουν το ελληνικό λάδι πίσω από ιταλικές ετικέτες
» Πρακτικές μαφίας στη διακίνηση φαρμάκων
» Η χώρα της μαφίας, των μπράβων και των συμμοριών…
» Συνεχίζεται η έρευνα για απάτη στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα
» Κρύβουν το ελληνικό λάδι πίσω από ιταλικές ετικέτες
» Πρακτικές μαφίας στη διακίνηση φαρμάκων
» Η χώρα της μαφίας, των μπράβων και των συμμοριών…
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Τετ 2 Αυγ - 11:19 από briskyten
» Ο ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM παντρεύεται !
Τετ 3 Μάης - 9:11 από vidhayakji79
» Το FIFA World έρχεται στο PC
Πεμ 27 Απρ - 12:42 από sneakyforetell
» Τα UK charts της εβδομάδας
Τετ 26 Απρ - 5:33 από sneakyforetell
» Trailer για το νέο Need for Speed
Τετ 26 Απρ - 5:31 από sneakyforetell
» Εκλογές 2023 : Πόσες ημέρες άδειας δικαιούνται οι εργαζόμενοι
Δευ 24 Απρ - 17:20 από georgeharrison
» Συνελήφθη γυναίκα σε χωριό του Αγρινίου – Φέρεται να απείλησε νεαρό με κυνηγετικό όπλο
Δευ 24 Απρ - 15:44 από georgeharrison
» J2US: Ο Πασχάλης Τερζής έκανε την μεγάλη έκπληξη – «Έσπασαν» Εύη Δρούτσα και Δέσποινα Βανδή
Δευ 24 Απρ - 15:42 από georgeharrison
» Λευκές ελιές: Μια σπάνια ποικιλία ελιάς με καταγωγή από τα αρχαία χρόνια
Δευ 24 Απρ - 15:41 από georgeharrison
» Ο άγνωστος ιαματικός πλούτος της Ελλάδας.Οι 90 Ιαματικές Πηγές,9 στην Αιτωλοακαρνανία
Δευ 24 Απρ - 15:33 από georgeharrison
» Λαμία: Έκκληση για αίμα 0 ρέζους αρνητικό
Τετ 22 Φεβ - 10:47 από chotabhai807
» Βραβεύθηκαν Λουξ και Καλλιμάνης από την Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ
Παρ 16 Δεκ - 15:00 από faxedasto
» Συλλέγουν πλαστικά καπάκια για παιδιά με αναπηρία
Δευ 13 Ιουν - 14:33 από langasur
» Μπήκε σε κομμωτήριο και προσπάθησε να δολοφονήσει τον ιδιοκτήτη
Τετ 23 Μαρ - 13:26 από stuffkharb
» Άρτα: Έκκληση για να ξανασταθεί 21χρονος στα πόδια του
Δευ 11 Οκτ - 16:04 από manikkmanikk62
» ooVoo - chat and voip
Παρ 9 Οκτ - 22:37 από roundcubethirteen
» Για σένα τραγουδώ --- Γιάννης Πουλόπουλος. HD.
Κυρ 4 Δεκ - 15:54 από manolissp
» Eνα ταξίδι --- RONI IRON Feat. Charitini (Tripes Tribute). HD.
Κυρ 6 Νοε - 20:08 από manolissp
» Grrek Filiko Forum
Κυρ 30 Οκτ - 19:31 από akritas
» Moby - Porcelain (Official Video)
Κυρ 23 Οκτ - 21:04 από manolissp
» Moby 'Why Does My Heart Feel So Bad?' - Official video
Κυρ 23 Οκτ - 21:01 από manolissp
» ♛♛♛ Imany – Don't be so shy (Filatov & Karas Remix) ♛♛♛
Κυρ 23 Οκτ - 20:57 από manolissp
» ~Αχ βρε ζωή~ Νίκος Οικονομίδης ♬♪
Παρ 21 Οκτ - 20:01 από manolissp
» The Olympians - Istoria (Ιστορία)
Παρ 21 Οκτ - 17:26 από manolissp
» olympians --o tropos
Παρ 21 Οκτ - 17:20 από manolissp
» Ελένη Δήμου ~ Δεν με νοιάζει
Παρ 21 Οκτ - 17:17 από manolissp
» Μια γυναίκα μόνο ξέρει - Καίτη Γκρέυ
Παρ 21 Οκτ - 17:10 από manolissp
» ΟΤΙ ΑΓΑΠΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ-HD
Παρ 21 Οκτ - 17:06 από manolissp
» ΓΙΑ ΠΟΥ ΤΟ'ΒΑΛΕΣ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ- ΟΡΦΕΑΣ ΠΕΡΙΔΗΣ
Παρ 21 Οκτ - 16:58 από manolissp
» Ζαφείρης Μελάς - Γαμώ την Καλοσύνη μου (Νew 2011)
Παρ 21 Οκτ - 16:54 από manolissp