TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/
TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/

Πώς να αντιμετωπίσεις τους πόνους στο στομάχι

Πήγαινε κάτω

Πώς να αντιμετωπίσεις τους πόνους στο στομάχι Empty Πώς να αντιμετωπίσεις τους πόνους στο στομάχι

Δημοσίευση από ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM Πεμ 12 Ιαν - 22:56

Πώς να αντιμετωπίσεις τους πόνους στο στομάχι

Έντονα φαγητά, διασκέδαση με λίγο παραπάνω αλκοόλ, άγχος να επιστρέψεις και πάλι στη δουλειά... Σε έπιασε πάλι το στομάχι σου; Μπορεί να μην υπάρχει κάπιοιος προφανής λόγος, όμως νιώθεις κάψιμο στο στομάχι, πόνο και μια γενική δυσφορία. Μάθε τι μπορεί να είναι αυτό που σου προκαλεί πρόβλημα στο στομάχι, αλλά και τι πρέπει να κάνεις για να το καταπολεμήσεις.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ
"Δεν είναι απόλυτο ότι όλοι θα αντιδράσουμε με τον ίδιο τρόπο. Άλλοι άνθρωποι όπως λέμε έχουν πιο "δυνατό" στομάχι και άλλοι πιο "ευαίσθητο". Όμως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες και κάποιες "κακίες" διατροφικές συνήθειες που δρουν επιβαρυντικά" εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι παράγοντες που θα προκαλέσουν ευαισθησία στο στομάχι;

- Άγχος – στρες
Είναι ίσως και ο πιο καθοριστικός παράγοντας αν θα αναπτύξει κάποιος ένα ευαίσθητο στομάχι ή έλκος. Ενδέχεται σε κάποιες έντονες στιγμές άγχους να αναπτυχθεί κατευθείαν έλκος στομάχου. Όσον αφορά στο στρες δεν υπάρχει τρόπος αποφυγής του, δυστυχώς!

- Αλόγιστη κατανάλωση παυσίπονων
Μπορεί να το κάνεις για να απαλλαγείς από τον πόνο σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος, αλλά θα επιβαρύνεις το στομάχι. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Τέλος, μην ξεχνάς να μην παίρνεις τα παυσίπνονα με άδειο στομάχι!

- Κάπνισμα
Άλλη μια άσχημη παρενέργεια της κακής συνήθειας του καπνίσματος. Οι καπνιστές προσβάλλονται πιο εύκολα από έλκος στομάχου. Το κάπνισμα, χαλαρώνει τους σφιγκτήρες του οισοφάγου, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η διέλευση τον τροφών από το στομάχι στον οισοφάγο. Κάποιος που ήδη πάσχει από έλκος θα πρέπει αν όχι να κόψει το κάπνισμα, να το ελαττώσει ιδιαίτερα.

- Τρως γρήγορα και απότομα
Όταν τρως λαίμαργα, προκαλείς σίγουρα δυσπεψία και αεροφαγία. Άλλωστε τις περισσότερες φορές, το ότι θα φας λαίμαργα, σημαίνει ότι δεν έχεις γευματίσει για αρκετές ώρες νωρίτερα. Έτσι, το στομάχι μας έχει μείνει πολλές ώρες με τα πάρα πολύ όξινα υγρά του.

Αποτέλεσμα; Την ώρα του φαγητού τρως περισσότερο, πολλές φορές με βαριά μαγειρευμένα φαγητά που το στομάχι δεν μπορεί να ανεχτεί.

- Μένεις πολλές ώρες νηστική
Δεν πρέπει να αφήνεις το στομάχι σου άδειο. Καλό είναι να προσέχεις τα γεύματά σου να περιέχουν μικρές μερίδες υδατάνθρακα (π.χ. ψωμιού). Ο υδατάνθρακας έχει την ιδιότητα να απορροφά τα υγρά που εκκρίνει το στομάχι. Και φυσικά η πιο σημαντική συμβουλή σωστής διατροφής: Μικρά και συχνά γεύματα. Οι τροφές δεν θα πρέπει να είναι λιπαρές – βαριά μαγειρευμένες.

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου δίνει τη λίστα με τις τροφές που μπορεί να δημιουργήσουν ή να επιβαρύνουν το πρόβλημα...

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ
- ΚΑΦΕΣ: Αυξάνει την έκκριση των υγρών του στομάχου! Για αυτό μην το παρακάνεις με την ποσότητα. Έτσι φρόντισε πάντα να πίνεις καφέ αφού έχεις γευματίσει.

- ΑΛΚΟΟΛ: Είναι βαρύ και χειροτερεύει την υγεία του στομάχου.

- ΧΥΜΟΙ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ (Όπως χυμό πορτοκάλι – γκρέιπφρουτ): Είναι πολύ όξινοι, ενισχύουν την οξύτητα του στομάχου με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν την κατάσταση.

- ΤΗΓΑΝΙΤΑ-ΠΙΤΣΕΣ-ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ: Περιέχουν μεγάλες ποσότητες λίπους, ψημένου σε μεγάλες θερμοκρασίες. Δρουν ερεθιστικά στο στομάχι και επιδεινώνουν τις καούρες.

- ΚΑΚΑΟ-ΣΟΚΟΛΑΤΑ: Δυστυχώς και η σοκολάτα ή το ρόφημα κακάο ερεθίζει το στομάχι και είναι καλό να αποφεύγονται, ειδικά σε περιόδους που αισθάνεσαι δυσφορία.

- ΚΡΕΜΜΥΔΙ - ΣΚΟΡΔΟ - ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ: Ένα ευαίσθητο στομάχι δεν αγαπά τα καυτερά και τα έντονα. Καλό είναι να αποφύγεις τέτοιες τροφές που ερεθίζουν και δυσκολεύουν την πέψη.

- ΟΣΠΡΙΑ: Τα όσρπια κάνουν πολύ καλό στον οργανισμό, όμως είναι δύσπεπτα για το στομάχι. Μην τα αποκλείσεις από το πρόγραμμα. Μικρές μερίδες με συχνότητα, ενεργοποιούν/ενισχύουν τη δράση του υπευθύνου ενζύμου για την πέψη τους.


ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΛΥΝΟΥΝ ΤΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ
Μπορεί κάθε οργανισμός να αντιδρά διαφορετικά, όμως υπάρχουν τροφές που θα απαλύνουν τον πόνο στο στομάχι και θα σε βοηθήσουν να αισθανθείς καλύτερα. Αυτές είναι:

- ΓΑΛΑ: Προστατεύει το στομάχι από βαριές τροφές και προλαμβάνει το έλκος.

- ΓΙΑΟΥΡΤΙ: εξασφαλίζει ένα γενικά "δυνατό" στομάχι, κρατάει υγιή τη μικροχλωρίδα του στομάχου και προλαμβάνει το έλκος.

- ΜΕΛΙ: Απαλύνει τον πόνο ενός ερεθισμένου στομάχου.

- ΦΡΟΥΤΑ: Μπανάνα, μήλα, σταφίδες, κεράσια, σύκα ανάλογα με την εποχή θα δροσίσουν τον οργανισμό και θα καταπραΰνουν το στομάχι.

- ΦΥΚΙΑ: Όχι δεν σου πουλάμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες! Αν λατρεύεις την ιαπωνική κουζίνα, τότε θα λατρεύεις το φύκι που εκτός από ιδιαίτερη γεύση, επουλώνει τις πληγές του έλκους.

- ΠΙΠΕΡΟΡΙΖΑ: Το θαυματουργό τζίνσενγκ δίνει ένα αρωματικό αφέψημα που ανακουφίζει τον πόνο και απορροφά τα υγρά του στομάχου.

Mediterranean Tip: Όταν ακολουθείς μια ισορροπημένη Μεσογειακή διατροφή (χωρίς υπερβολές, με πρόγραμμα και ελαφρά μαγειρευμένα φαγητά) παράλληλα εξασφαλίζεις και ένα υγιές στομάχι ! Δεν χρειάζεται να προσέχουμε "τι θα φάμε", αλλά τουλάχιστον να προσέχουμε "τι δεν πρέπει να φάμε".

ourlife.gr
ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM
ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM
Διαχειριστής

Χώρα Χώρα : Greece
Φύλλο Φύλλο : Άντρας
Όνομα : Βασίλης
Τόπος Τόπος : Γαργαλιάνοι Μεσσηνίας
Ηλικία Ηλικία : 45
Δημοσιεύσεις Δημοσιεύσεις : 41153
Έλαβες ευχαριστώ Έλαβες ευχαριστώ : 320
Browser Browser : Πώς να αντιμετωπίσεις τους πόνους στο στομάχι 41610

https://www.facebook.com//groups/trelostwnfm.forumgreek/ https://twitter.com/Trelostwnfm

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης