TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/
TrelosTwnFm-News
Σας ανακοινώνω οτι το forum θα είναι ''ανενεργό'' σε θέματα.
Και πλέον την σκυτάλη στην ενημέρωση θα την ''πάρει'' το blog.
Καλή συνέχεια να έχουμε.

http://trelostwnfmnews.blogspot.gr/

ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΑΛΜΥΡΗ

Πήγαινε κάτω

ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΑΛΜΥΡΗ Empty ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΑΛΜΥΡΗ

Δημοσίευση από ΜΗΔΕΙΑ Τετ 14 Μάης - 18:06

ΥΛΙΚΑ:

250 γρ Βιτάμ
140 γρ κουβερτούρα
2 κούπες ζάχαρη
2 αυγά
2 κούπες αλεύρι
1/4 κγ αλάτι
1 κγ σόδα μαγειρικής
1 βανίλια ή 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
1 και 3/4 κούπας ζεστό νερό με 2 κσ στιγμιαίο καφέ μέσα, ή την ίδια ποσότητα καφέ φίλτρου
1/4 κούπας λικέρ καφέ ή 1.5 κγ έκχύλισμα-άρωμα καφέ

Για το γλάσο:

2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα ξυνόγαλα
250 γρ βιτάμ και 125 γρ ακόμα
2-3 κούπες άχνη ζάχαρη
1 βανίλια
1/2 κγ αλάτι
λίγο άνθος αλατιού (ή συνηθισμένο αλάτι μαγειρικής)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 150 βαθμούς Κελσίου. Ετοιμάστε βουτυρώνοντας και αλευρώνοντας τες, δύο φόρμες στρογγυλές για κέικ των 22 εκατοστών ή τρεις των 18-εδώ το έχω φτιάξει με τρεις. (Μπορείτε επίσης να το ψήσετε σε μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στην μέση, αλλά τότε θα πρέπει να το ψήσετε για 1.5 ώρα στους 135. Επίσης θα το περιχύσετε μετά με το γλάσο αντί να μπει ανάμεσα σε στρώσεις όπως σας δείχνω εδώ.)
   
Σε ένα μπολ, ενώστε το αλεύρι με το αλάτι και την σόδα-κοσκινήστε ή ανακατέψτε καλά.
   
Ενώστε σε ένα μεσαίο κατσαρόλι την κουβερτούρα σε κομμάτια, το βιτάμ, τον καφέ και το άρωμα καφέ ή το λικέρ. Πάνω από μέτρια φωτιά, ανακατέψτε μέχρι να λιώσουν όλα, και προσθέστε την ζάχαρη. Ανακατέψτε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να έχετε ένα λείο κι ομοιόμορφο μείγμα. Όταν είναι έτοιμο, σβήστε την φωτιά, και αφήστε το στην άκρη για μερικά λεπτά.
   
Σε ένα μικρό μπολάκι, χτυπήστε τα αυγά. Τοποθετείστε το ζεστό μείγμα της σοκολάτας στο μπολ του μίξερ, και χτυπήστε για 1-2 λεπτά, ώστε να κρυώσει λίγο. Προσθέστε το αλεύρι, και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα για ένα ακόμα λεπτό. Τέλος, προσθέστε τα αυγά και την βανίλια, και χτυπήστε για ακόμα 1 λεπτό.
   
Γεμίστε τις φόρμες σας σε ίσα μέρη, και ψήστε για 25-30 λεπτά εάν έχετε χρησιμοποιήσει τις 3 μικρές, ή 30-35 εάν χρησιμοποιήσατε τις 2 μεγαλύτερες. Ελέγξτε με μία οδοντογλυφίδα- επιτρέπεται να ανοίξετε τον φούρνο μετά από 20 λεπτά τουλάχιστον-και εάν βγαίνει στεγνή, τα κέικ είναι έτοιμα.
   
Βγάλτε τα από τον φούρνο, και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς μέσα στις φόρμες.
   
Φτίαχνετε το γλάσο, ενώνοντας τα 250 γρ Βιτάμ, μαζί με το ξυνόγαλα και την ζάχαρη σε ένα κατσαρόλι. Θα χρειαστείτε ιδανικά ένα θερμόμετρο καραμέλας. Φέρτε τα ανακατεύοντας τα σε χαμηλή φωτιά, σε βράση, και αφήστε τα να βράσουν μέχρι να αρχίσει να σκουραίνει το μείγμα. Θέλουμε να φτάσει τους 235-245 βαθμούς. Προσοχή να μην σας καεί, γιατί αρπάζει εύκολα. Επίσης, εάν φουσκώσει αρχικά, προσοχή στην ένταση της φωτιάς σας. Θέλει σχετικά χαμηλή στην αρχή.
 
Όταν είναι έτοιμη η καραμέλα, την τοποθετείτε στο μπολ του μίξερ και χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ασπρίζει λίγο και να κρυώσει. Προσθέτετε το Βιτάμ, την βανίλια και το αλάτι, κι ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν. Τέλος, προσθέτετε και την άχνη λίγη λίγη, χτυπώντας ενδιάμεσα, να ενώνεται καλά κάθε φορά.
   
Η πυκνότητα του γλάσου εξαρτάται από εσάς- εάν το θέλετε αρκετά ρευστό σταματήστε στις 2 κούπες άχνης. Εγώ πρόσθεσα και τις 3 επειδή ήθελα το κέικ να μπορεί να 'σταθεί'. Όπως και να έχει, το γλάσο όσο το χτυπάτε τόσο ανοίγει σε χρώμα. Επίσης είναι από τα γλάσα που πρέπει να υπολογίζετε ότι όσο κρυώνει, τόσο σταθεροποιείται.
   
Ξεκολλήστε το κάθε κέικ από την φόρμα του, περνώντας μια λεπτή σπάτουλα ή ένα μαχαίρι από τα πλάινα του, και μετά αναποδογυρίζοντας την φόρμα σε ίσια επιφάνεια, και χτυπώντας την δυνατά με την παλάμη σας.
   
Τοποθετήστε το πρώτο κέικ σε πιατέλα, και προσθέστε στην επιφάνεια του, 2-3 πολύ γεμάτες κουταλιές της σούπας γλάσο. Στρώστε απαλά με μια σπάτουλα, και προσθέστε την επόμενη στρώση κέικ. Επαναλάβετε, και τελειώστε την τελευταία στρώση κέικ με αρκετό γλάσο, το οποίο θα πασπαλίσετε με λίγο άνθος αλατιού.
   
Κόψτε σε μεγαλούτσικα κομμάτια, και απολαύστε άμεσα!


ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΑΛΜΥΡΗ Blogger-image--1634291906
ΜΗΔΕΙΑ
ΜΗΔΕΙΑ
Συντονιστής

Χώρα Χώρα : Greece
Φύλλο Φύλλο : Θηλυκό
Τόπος Τόπος : Θεσσαλονίκη
Ηλικία Ηλικία : 50
Δημοσιεύσεις Δημοσιεύσεις : 2153
Έλαβες ευχαριστώ Έλαβες ευχαριστώ : 64
Browser Browser : ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΑΛΜΥΡΗ 41610

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης