ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΑΛΜΥΡΗ
TrelosTwnFm-News :: ΣΥΝΤΑΓΕΣ :: Γλυκά
Σελίδα 1 από 1
ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΑΛΜΥΡΗ
ΥΛΙΚΑ:
250 γρ Βιτάμ
140 γρ κουβερτούρα
2 κούπες ζάχαρη
2 αυγά
2 κούπες αλεύρι
1/4 κγ αλάτι
1 κγ σόδα μαγειρικής
1 βανίλια ή 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
1 και 3/4 κούπας ζεστό νερό με 2 κσ στιγμιαίο καφέ μέσα, ή την ίδια ποσότητα καφέ φίλτρου
1/4 κούπας λικέρ καφέ ή 1.5 κγ έκχύλισμα-άρωμα καφέ
Για το γλάσο:
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα ξυνόγαλα
250 γρ βιτάμ και 125 γρ ακόμα
2-3 κούπες άχνη ζάχαρη
1 βανίλια
1/2 κγ αλάτι
λίγο άνθος αλατιού (ή συνηθισμένο αλάτι μαγειρικής)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 150 βαθμούς Κελσίου. Ετοιμάστε βουτυρώνοντας και αλευρώνοντας τες, δύο φόρμες στρογγυλές για κέικ των 22 εκατοστών ή τρεις των 18-εδώ το έχω φτιάξει με τρεις. (Μπορείτε επίσης να το ψήσετε σε μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στην μέση, αλλά τότε θα πρέπει να το ψήσετε για 1.5 ώρα στους 135. Επίσης θα το περιχύσετε μετά με το γλάσο αντί να μπει ανάμεσα σε στρώσεις όπως σας δείχνω εδώ.)
Σε ένα μπολ, ενώστε το αλεύρι με το αλάτι και την σόδα-κοσκινήστε ή ανακατέψτε καλά.
Ενώστε σε ένα μεσαίο κατσαρόλι την κουβερτούρα σε κομμάτια, το βιτάμ, τον καφέ και το άρωμα καφέ ή το λικέρ. Πάνω από μέτρια φωτιά, ανακατέψτε μέχρι να λιώσουν όλα, και προσθέστε την ζάχαρη. Ανακατέψτε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να έχετε ένα λείο κι ομοιόμορφο μείγμα. Όταν είναι έτοιμο, σβήστε την φωτιά, και αφήστε το στην άκρη για μερικά λεπτά.
Σε ένα μικρό μπολάκι, χτυπήστε τα αυγά. Τοποθετείστε το ζεστό μείγμα της σοκολάτας στο μπολ του μίξερ, και χτυπήστε για 1-2 λεπτά, ώστε να κρυώσει λίγο. Προσθέστε το αλεύρι, και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα για ένα ακόμα λεπτό. Τέλος, προσθέστε τα αυγά και την βανίλια, και χτυπήστε για ακόμα 1 λεπτό.
Γεμίστε τις φόρμες σας σε ίσα μέρη, και ψήστε για 25-30 λεπτά εάν έχετε χρησιμοποιήσει τις 3 μικρές, ή 30-35 εάν χρησιμοποιήσατε τις 2 μεγαλύτερες. Ελέγξτε με μία οδοντογλυφίδα- επιτρέπεται να ανοίξετε τον φούρνο μετά από 20 λεπτά τουλάχιστον-και εάν βγαίνει στεγνή, τα κέικ είναι έτοιμα.
Βγάλτε τα από τον φούρνο, και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς μέσα στις φόρμες.
Φτίαχνετε το γλάσο, ενώνοντας τα 250 γρ Βιτάμ, μαζί με το ξυνόγαλα και την ζάχαρη σε ένα κατσαρόλι. Θα χρειαστείτε ιδανικά ένα θερμόμετρο καραμέλας. Φέρτε τα ανακατεύοντας τα σε χαμηλή φωτιά, σε βράση, και αφήστε τα να βράσουν μέχρι να αρχίσει να σκουραίνει το μείγμα. Θέλουμε να φτάσει τους 235-245 βαθμούς. Προσοχή να μην σας καεί, γιατί αρπάζει εύκολα. Επίσης, εάν φουσκώσει αρχικά, προσοχή στην ένταση της φωτιάς σας. Θέλει σχετικά χαμηλή στην αρχή.
Όταν είναι έτοιμη η καραμέλα, την τοποθετείτε στο μπολ του μίξερ και χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ασπρίζει λίγο και να κρυώσει. Προσθέτετε το Βιτάμ, την βανίλια και το αλάτι, κι ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν. Τέλος, προσθέτετε και την άχνη λίγη λίγη, χτυπώντας ενδιάμεσα, να ενώνεται καλά κάθε φορά.
Η πυκνότητα του γλάσου εξαρτάται από εσάς- εάν το θέλετε αρκετά ρευστό σταματήστε στις 2 κούπες άχνης. Εγώ πρόσθεσα και τις 3 επειδή ήθελα το κέικ να μπορεί να 'σταθεί'. Όπως και να έχει, το γλάσο όσο το χτυπάτε τόσο ανοίγει σε χρώμα. Επίσης είναι από τα γλάσα που πρέπει να υπολογίζετε ότι όσο κρυώνει, τόσο σταθεροποιείται.
Ξεκολλήστε το κάθε κέικ από την φόρμα του, περνώντας μια λεπτή σπάτουλα ή ένα μαχαίρι από τα πλάινα του, και μετά αναποδογυρίζοντας την φόρμα σε ίσια επιφάνεια, και χτυπώντας την δυνατά με την παλάμη σας.
Τοποθετήστε το πρώτο κέικ σε πιατέλα, και προσθέστε στην επιφάνεια του, 2-3 πολύ γεμάτες κουταλιές της σούπας γλάσο. Στρώστε απαλά με μια σπάτουλα, και προσθέστε την επόμενη στρώση κέικ. Επαναλάβετε, και τελειώστε την τελευταία στρώση κέικ με αρκετό γλάσο, το οποίο θα πασπαλίσετε με λίγο άνθος αλατιού.
Κόψτε σε μεγαλούτσικα κομμάτια, και απολαύστε άμεσα!
250 γρ Βιτάμ
140 γρ κουβερτούρα
2 κούπες ζάχαρη
2 αυγά
2 κούπες αλεύρι
1/4 κγ αλάτι
1 κγ σόδα μαγειρικής
1 βανίλια ή 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
1 και 3/4 κούπας ζεστό νερό με 2 κσ στιγμιαίο καφέ μέσα, ή την ίδια ποσότητα καφέ φίλτρου
1/4 κούπας λικέρ καφέ ή 1.5 κγ έκχύλισμα-άρωμα καφέ
Για το γλάσο:
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα ξυνόγαλα
250 γρ βιτάμ και 125 γρ ακόμα
2-3 κούπες άχνη ζάχαρη
1 βανίλια
1/2 κγ αλάτι
λίγο άνθος αλατιού (ή συνηθισμένο αλάτι μαγειρικής)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 150 βαθμούς Κελσίου. Ετοιμάστε βουτυρώνοντας και αλευρώνοντας τες, δύο φόρμες στρογγυλές για κέικ των 22 εκατοστών ή τρεις των 18-εδώ το έχω φτιάξει με τρεις. (Μπορείτε επίσης να το ψήσετε σε μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στην μέση, αλλά τότε θα πρέπει να το ψήσετε για 1.5 ώρα στους 135. Επίσης θα το περιχύσετε μετά με το γλάσο αντί να μπει ανάμεσα σε στρώσεις όπως σας δείχνω εδώ.)
Σε ένα μπολ, ενώστε το αλεύρι με το αλάτι και την σόδα-κοσκινήστε ή ανακατέψτε καλά.
Ενώστε σε ένα μεσαίο κατσαρόλι την κουβερτούρα σε κομμάτια, το βιτάμ, τον καφέ και το άρωμα καφέ ή το λικέρ. Πάνω από μέτρια φωτιά, ανακατέψτε μέχρι να λιώσουν όλα, και προσθέστε την ζάχαρη. Ανακατέψτε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να έχετε ένα λείο κι ομοιόμορφο μείγμα. Όταν είναι έτοιμο, σβήστε την φωτιά, και αφήστε το στην άκρη για μερικά λεπτά.
Σε ένα μικρό μπολάκι, χτυπήστε τα αυγά. Τοποθετείστε το ζεστό μείγμα της σοκολάτας στο μπολ του μίξερ, και χτυπήστε για 1-2 λεπτά, ώστε να κρυώσει λίγο. Προσθέστε το αλεύρι, και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα για ένα ακόμα λεπτό. Τέλος, προσθέστε τα αυγά και την βανίλια, και χτυπήστε για ακόμα 1 λεπτό.
Γεμίστε τις φόρμες σας σε ίσα μέρη, και ψήστε για 25-30 λεπτά εάν έχετε χρησιμοποιήσει τις 3 μικρές, ή 30-35 εάν χρησιμοποιήσατε τις 2 μεγαλύτερες. Ελέγξτε με μία οδοντογλυφίδα- επιτρέπεται να ανοίξετε τον φούρνο μετά από 20 λεπτά τουλάχιστον-και εάν βγαίνει στεγνή, τα κέικ είναι έτοιμα.
Βγάλτε τα από τον φούρνο, και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς μέσα στις φόρμες.
Φτίαχνετε το γλάσο, ενώνοντας τα 250 γρ Βιτάμ, μαζί με το ξυνόγαλα και την ζάχαρη σε ένα κατσαρόλι. Θα χρειαστείτε ιδανικά ένα θερμόμετρο καραμέλας. Φέρτε τα ανακατεύοντας τα σε χαμηλή φωτιά, σε βράση, και αφήστε τα να βράσουν μέχρι να αρχίσει να σκουραίνει το μείγμα. Θέλουμε να φτάσει τους 235-245 βαθμούς. Προσοχή να μην σας καεί, γιατί αρπάζει εύκολα. Επίσης, εάν φουσκώσει αρχικά, προσοχή στην ένταση της φωτιάς σας. Θέλει σχετικά χαμηλή στην αρχή.
Όταν είναι έτοιμη η καραμέλα, την τοποθετείτε στο μπολ του μίξερ και χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ασπρίζει λίγο και να κρυώσει. Προσθέτετε το Βιτάμ, την βανίλια και το αλάτι, κι ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν. Τέλος, προσθέτετε και την άχνη λίγη λίγη, χτυπώντας ενδιάμεσα, να ενώνεται καλά κάθε φορά.
Η πυκνότητα του γλάσου εξαρτάται από εσάς- εάν το θέλετε αρκετά ρευστό σταματήστε στις 2 κούπες άχνης. Εγώ πρόσθεσα και τις 3 επειδή ήθελα το κέικ να μπορεί να 'σταθεί'. Όπως και να έχει, το γλάσο όσο το χτυπάτε τόσο ανοίγει σε χρώμα. Επίσης είναι από τα γλάσα που πρέπει να υπολογίζετε ότι όσο κρυώνει, τόσο σταθεροποιείται.
Ξεκολλήστε το κάθε κέικ από την φόρμα του, περνώντας μια λεπτή σπάτουλα ή ένα μαχαίρι από τα πλάινα του, και μετά αναποδογυρίζοντας την φόρμα σε ίσια επιφάνεια, και χτυπώντας την δυνατά με την παλάμη σας.
Τοποθετήστε το πρώτο κέικ σε πιατέλα, και προσθέστε στην επιφάνεια του, 2-3 πολύ γεμάτες κουταλιές της σούπας γλάσο. Στρώστε απαλά με μια σπάτουλα, και προσθέστε την επόμενη στρώση κέικ. Επαναλάβετε, και τελειώστε την τελευταία στρώση κέικ με αρκετό γλάσο, το οποίο θα πασπαλίσετε με λίγο άνθος αλατιού.
Κόψτε σε μεγαλούτσικα κομμάτια, και απολαύστε άμεσα!
ΜΗΔΕΙΑ- Συντονιστής
- Χώρα :
Φύλλο :
Τόπος : Θεσσαλονίκη
Ηλικία : 50
Δημοσιεύσεις : 2153
Έλαβες ευχαριστώ : 64
Browser :
Παρόμοια θέματα
» ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ "ΛΟΥΙΖΑ"
» Ρευστό κέικ σοκολάτας
» Κρύο κέικ σοκολάτας με μπισκότο
» ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΕΛΑΦΡΩΣ ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΕΝΟ
» ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ CHOCOLATE CAKE
» Ρευστό κέικ σοκολάτας
» Κρύο κέικ σοκολάτας με μπισκότο
» ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΕΛΑΦΡΩΣ ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΕΝΟ
» ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ CHOCOLATE CAKE
TrelosTwnFm-News :: ΣΥΝΤΑΓΕΣ :: Γλυκά
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Τετ 2 Αυγ - 11:19 από briskyten
» Ο ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΩΝ FM παντρεύεται !
Τετ 3 Μάης - 9:11 από vidhayakji79
» Το FIFA World έρχεται στο PC
Πεμ 27 Απρ - 12:42 από sneakyforetell
» Τα UK charts της εβδομάδας
Τετ 26 Απρ - 5:33 από sneakyforetell
» Trailer για το νέο Need for Speed
Τετ 26 Απρ - 5:31 από sneakyforetell
» Εκλογές 2023 : Πόσες ημέρες άδειας δικαιούνται οι εργαζόμενοι
Δευ 24 Απρ - 17:20 από georgeharrison
» Συνελήφθη γυναίκα σε χωριό του Αγρινίου – Φέρεται να απείλησε νεαρό με κυνηγετικό όπλο
Δευ 24 Απρ - 15:44 από georgeharrison
» J2US: Ο Πασχάλης Τερζής έκανε την μεγάλη έκπληξη – «Έσπασαν» Εύη Δρούτσα και Δέσποινα Βανδή
Δευ 24 Απρ - 15:42 από georgeharrison
» Λευκές ελιές: Μια σπάνια ποικιλία ελιάς με καταγωγή από τα αρχαία χρόνια
Δευ 24 Απρ - 15:41 από georgeharrison
» Ο άγνωστος ιαματικός πλούτος της Ελλάδας.Οι 90 Ιαματικές Πηγές,9 στην Αιτωλοακαρνανία
Δευ 24 Απρ - 15:33 από georgeharrison
» Λαμία: Έκκληση για αίμα 0 ρέζους αρνητικό
Τετ 22 Φεβ - 10:47 από chotabhai807
» Βραβεύθηκαν Λουξ και Καλλιμάνης από την Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ
Παρ 16 Δεκ - 15:00 από faxedasto
» Συλλέγουν πλαστικά καπάκια για παιδιά με αναπηρία
Δευ 13 Ιουν - 14:33 από langasur
» Μπήκε σε κομμωτήριο και προσπάθησε να δολοφονήσει τον ιδιοκτήτη
Τετ 23 Μαρ - 13:26 από stuffkharb
» Άρτα: Έκκληση για να ξανασταθεί 21χρονος στα πόδια του
Δευ 11 Οκτ - 16:04 από manikkmanikk62
» ooVoo - chat and voip
Παρ 9 Οκτ - 22:37 από roundcubethirteen
» Για σένα τραγουδώ --- Γιάννης Πουλόπουλος. HD.
Κυρ 4 Δεκ - 15:54 από manolissp
» Eνα ταξίδι --- RONI IRON Feat. Charitini (Tripes Tribute). HD.
Κυρ 6 Νοε - 20:08 από manolissp
» Grrek Filiko Forum
Κυρ 30 Οκτ - 19:31 από akritas
» Moby - Porcelain (Official Video)
Κυρ 23 Οκτ - 21:04 από manolissp
» Moby 'Why Does My Heart Feel So Bad?' - Official video
Κυρ 23 Οκτ - 21:01 από manolissp
» ♛♛♛ Imany – Don't be so shy (Filatov & Karas Remix) ♛♛♛
Κυρ 23 Οκτ - 20:57 από manolissp
» ~Αχ βρε ζωή~ Νίκος Οικονομίδης ♬♪
Παρ 21 Οκτ - 20:01 από manolissp
» The Olympians - Istoria (Ιστορία)
Παρ 21 Οκτ - 17:26 από manolissp
» olympians --o tropos
Παρ 21 Οκτ - 17:20 από manolissp
» Ελένη Δήμου ~ Δεν με νοιάζει
Παρ 21 Οκτ - 17:17 από manolissp
» Μια γυναίκα μόνο ξέρει - Καίτη Γκρέυ
Παρ 21 Οκτ - 17:10 από manolissp
» ΟΤΙ ΑΓΑΠΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ-HD
Παρ 21 Οκτ - 17:06 από manolissp
» ΓΙΑ ΠΟΥ ΤΟ'ΒΑΛΕΣ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ- ΟΡΦΕΑΣ ΠΕΡΙΔΗΣ
Παρ 21 Οκτ - 16:58 από manolissp
» Ζαφείρης Μελάς - Γαμώ την Καλοσύνη μου (Νew 2011)
Παρ 21 Οκτ - 16:54 από manolissp